Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

2025 Ευχές για υγεία, παραμυθιακά ανταμώματα και αφηγήσεις στα σταυροδρόμια που θα χαράξει ο νέος χρόνος

Τα συναπαντήματα και τα λογής λογής ανταμώματα πολλές φορές εκπορεύονται από πρότερους αποχαιρετισμούς, κλείνοντας κεφάλαια ή πόρτες και δρομολογώντας καινούργιες εν δυνάμει ουσιαστικές συναντήσεις. Αποχωριζόμαστε λοιπόν εγκάρδια το υπ' ατμόν 2024 και προσβλέπουμε σε ένα ποιοτικότερο αναδυόμενο ημερολογιακό έτος. Μπροστά σε όσα μας έφερε η χρονιά του 2024 ή όσα προκάλεσαν με ποικίλους τρόπους κι επιλογές οι άνθρωποι στις ζωές τους, αναφορικά με τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών και των αφηγήσεων ο Κένταυρος  αισθάνεται την ανάγκη να ανοίξει την καρδιά του και να πει ένα ειλικρινές "ευχαριστώ" σε όλους τους φίλους και τις φίλες, που  η τύχη και οι συνεργασίες έφεραν να συμπορευτούν μαζί του και να στηρίξουν με το δικό τους τρόπο και ποιότητα, τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του, βαδίζοντας  σε κοινούς δρόμους ανάδειξης της σημαντικότητας της αφηγηματικής σχέσης και εύχεται στους φίλους των παραμυθιακών αφηγήσεων και του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου


Χρόνια Πολλά
με Υγεία, Αντοχή, Θετική Διάθεση, ¨Εμπνευση, Δημιουργικότητα
Επιμονή και Υπομονή, Δύναμη και Αγάπη
και κυρίως αφηγήσεις κερασμένες από καρδιάς

 καλώντας όλους και όλες σας στη 15η κατ' έτος συνεχή διοργάνωση
"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
στο Πήλιο

στην περίοδο από 2 έως και 10 Αυγούστου 2025 
 

Στον απόηχο των γεωπολιτικών κρίσεων, των περιφερειακών πολέμων και των σε πολλά επίπεδα αναγκών για ουσιαστικές επανεκκινήσεις οι άνθρωποι του Κένταυρου επιχείρησαν να περπατήσουν σε ουσιαστικούς δρόμους υπηρέτησης του αγαπημένου τους θεματικού ενδιαφέροντος, με το οποίο καταπιάνονται εδώ και πάνω από 25 χρόνια.

Ο απολογισμός όμως για το 2024 υπήρξε σε γενικές γραμμές θετικός, παρά τις όποιες αστοχίες και αναπόφευκτες αδυναμίες και μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις δράσεις που δρομολογήθηκαν και τις πρωτοβουλίες που επιτεύχθηκαν στο ιστολόγιο: 

Paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com




 

 


 


 

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα: Η τελευταία αφήγηση του Β΄ Κύκλου για το 2024- Κυριακή 29/12/2024 Ι. Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης


Ο δεύτερος κύκλος (2024-2025) κλείνει με το απερχόμενο 2024 διοργανώνοντας την τρίτη  συνάντηση με την αφήγηση της Κυριακής 29 Δεκεμβρίου 2024. Τα μηνιαία κυριακάτικα ανταμώματα με αφηγήσεις από την προφορική παράδοση τόσο του ελληνόφωνου πολιτισμικού πλαισίου όσο και από άλλες πατρίδες του κόσμου, προσκαλούν μικρούς και μεγάλους φίλους στο έμπα του καινούργιου, αλλά συνάμα και τελευταίου μήνα της τρέχουσας χρονιάς να ταξιδέψουν νοερά με τη καρδιά τους ανοιχτή, μέσα από την ανάσα των λαϊκών παραμυθιών, στην περίοδο 2024-2025. Πρόκειται για ένα συνεργατικό πρόγραμμα, στον δεύτερό του κύκλο, που υλοποιεί η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στα πλαίσια των πολιτιστικών της συνεργασιών και αφηγηματικών δράσεων, σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης, με προγραμματισμένες αφηγήσεις διάρκειας περίπου 60 λεπτών. Αποχαιρετούμε λοιπόν το 2024 με ότι αυτό μας κέρασε θετικό κι αρνητικό και προσβλέπουμε στην επόμενη συνάντηση ....του χρόνου!

Οι συναντήσεις με ελεύθερη πάντα είσοδο, φιλοξενούνται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται στις 11.00 π.μ. μετά τη Λειτουργία της Κυριακής.

Στην αφήγηση είναι προφορικός αφηγητής, ερευνητής και μελετητής του λαϊκού παραμυθιού και υποψήφιος Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, Δημήτρης Β. Προύσαλης.

Η διεύθυνση είναι Καυκάσου και Λαζαράδων 2 στην Κυψέλη και πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στα τηλέφωνα του ναού, όπου είναι απαραίτητη η επικοινωνία (210-8218110).

Με το καλό να ανταμωθούμε ξανά και τούτον τον μήνα

Με τη συνεργασία της




 


 

 

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Αφηγήσεις δεμένες σε μια κόκκινη κλωστή: Στις γειτονιές της Αθήνας 22/12/2024-5/01/2025

 Με αφηγήσεις ξεπροβοδίζουμε το απερχόμενο 2024 και με αφηγήσεις υποδεχόμαστε το αναδυόμενο 2025 σε επτά πλατείες της πρωτεύουσας, μέσα από τις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων "Κόκκινη Κλωστή Δεμένη στις γειτονιές της Αθήνας", επιχειρώντας με το δικό μας τρόπο, την προφορική αφήγηση, να συμβάλλουμε στη δημιουργία μιας ζεστότερης ατμόσφαιρας που επιθυμεί να αγκαλιάσει όλο και μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων όλων των ηλικιών.
Έτσι λοιπόν, ευχαριστώντας αρχικά τους ανθρώπους που κίνησαν τα νήματα για να προταθεί και να δρομολογηθεί η εν λόγω δράση, και με συμπεριέλαβαν στους προφορικούς αφηγητές και αφηγήτριες που απαρτίζουν τις απογευματινές παραστάσεις, παραθέτω τις ημερομηνίες και τους χώρους των αφηγήσεων όπου θα μοιραστώ λαϊκά παραμύθια χρωματισμένα από το κλίμα και τα στοιχεία των ημερών της περιόδου.


22/12/2024: πλατεία Αγίου  Παύλου 

23/12/2024: πλατεία Αγίου Ανδρέα 

 27/12/2024: πλατεία Μεσολογγίου 

29/12/2024: πλατεία Ζακλίν Ντε Ρομιγύ 

 2/1/2025: πλατεία Αγίου Παντελεήμονα 

 3/1/2025: πλατεία Αγίου Θωμά 

5/1/2025: πλατεία Αθ.Διάκου-Θυμαράκια 


Με την υποστήριξη της





 

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

Κόκκινη Κλωστή δεμένη στις γειτονιές της Αθήνας (21/12/2024-5/01/2025)



Μια κόκκινη κλωστή πλούσιων ποικίλων και εκτεταμένων εορταστικών εκδηλώσεων ξετυλίγει την περίοδο των φετινών γιορτών που απευθύνονται στα παιδιά αλλά και όλη την οικογένεια, ο Δήμος Αθηναίων. Έχοντας μετατρέψει την πόλη σε ένα σκηνικό προσαρμοσμένο στην ατμόσφαιρα των ημερών, ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) καλεί μικρούς και μεγάλους φίλους να παρακολουθήσουν αλλά και να συμμετάσχουν στις εορταστικές δράσεις που χρωματίζονται από μια διάθεση παραμυθιακή, μέσα από προροφρικές αφηγήσεις, αναγνώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, εργαστήρια κατασκευών και άλλα.

Οι εκδηλώσεις απλώνονται εκτεταμένα στις πλατείες επτά δημοτικών κοινοτήτων της πρωτεύουσας με ένα πλήθος προτάσεων, αλλά κι σε πολιτιστικούς χώρους του Δήμου Αθηναίων

Ο (ΟΠΑΝΔΑ) και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων έχουν επιμεληθεί ένα μοναδικό πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων δράσεων, εμπλουτίζοντας την εορταστική ατζέντα για τη φετινή χριστουγεννιάτικη διασκέδαση όλης της οικογένειας, με προτάσεις που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.


 «Κόκκινη κλωστή δεμένη» στις γειτονιές της Αθήνας

Από τις 21 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 5 Ιανουαρίου 2025, οι πλατείες Αγίου Παύλου, Μεσολογγίου, Ζακλίν Ντε Ρομιγί, Θυμαράκια, Αγίου Ανδρέα Λαμπρινής, Αγίου Παντελεήμονα και Αγίου Θωμά, μεταμορφώνονται σε ζεστές φωλιές ανάγνωσης τα πρωινά, και προφορικής αφήγησης τα απογεύματα και προσφέρουν ταξιδέματα και ονειροπολήσεις σε κόσμους φανταστικούς. Σε ειδικά διαμορφωμένες φιλόξενες σκηνές, αμέτρητα βιβλία περιμένουν για στιγμές ελεύθερης ανάγνωσης στην πρωινή ζώνη. Εκεί τα πρωινά, γνωστοί καλλιτέχνες και αθλητές θα βρίσκονται εκεί και θα διαβάζουν ιστορίες γεμάτες σοφία, νοσταλγία και ελπίδα μέσα από αγαπημένα παραμύθια, ενώ τα κάλαντα και οι εορταστικοί ρυθμοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων θα ενισχύουν τη εορταστική ατμόσφαιρα. Τα απογεύματα ένα γαϊτανάκι προφορικών αφηγήσεων ξετυλίγεται μέσα από την παραμυθιακή αφήγηση γνωστών προφορικών αφηγητών-ιστορητών-παραμυθάδων ( Α. Αγαλιανού, Σ. Βούλγαρη, Τ. Μπεληγιάννης, Μ. Μπουρέκας, Ε. Ντέτσικα, Σ. Πελασγός, Δ.Β. Προύσαλης, Α. Στρουμπούλη, Τ. Φραγκούλια, Ε. Χατζάκη, κλπ)

Χριστουγεννιάτικες πολιτιστικές εκδηλώσεις για τα παιδιά και όλη την οικογένεια

Ένα πλήθος χριστουγεννιάτικων δράσεων στην Πινακοθήκη, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα», στο Παιδικό Μουσείο της Αθήνας, στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης και το Κέντρο Πηλού, στην Παιδική Βιβλιοθήκη Σταθμού Λαρίσης, στη Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, στο Athens Book Space και στο Μουσείο Μαρία Κάλλας, θα μεταφέρουν μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο φανταστικό και θα τους ταξιδέψουν στην παράδοση και την ατμόσφαιρα των ημερών, με όχημα την τέχνη και άλλες μορφές έκφρασης.

Εκπαιδευτικά προγράμματα, καλλιτεχνικά εργαστήρια, εργαστήρια κατασκευών στολιδιών, ημερολογίων και ευχετήριων καρτών, θεατρικό παιχνίδι και μουσικοκινητική, κουκλοθέατρο, δημιουργική ανάγνωση και αφηγήσεις, χειροτεχνίες με κλωστές και νήματα, στολισμός χριστουγεννιάτικου παραδοσιακού καραβιού, η εικαστική έκθεση «ΠΑΙΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙ – Toy Stories» όπου η σχέση του ανθρώπου με το παιχνίδι αποκτά νέα διάσταση μέσα από τα έργα καλλιτεχνών και παιδιών, εικαστικά έργα με εορταστικές πινελιές και έμπνευση από τον Βασίλι Καντίνσκι και τον Σαλβαδόρ Νταλί, κηπουρική με γιορτινά αλεξανδρινά, πρωτότυπα workshops εικονογράφησης, βιβλιοδεσίας και πιλοποιίας, ζαχαροπλαστική, facepainting και bubbleshowsθα μεταδώσουν το πνεύμα των Χριστουγέννων μέσα από τη δημιουργία και το παιχνίδι και θα σκορπίσουν λαμπερά χαμόγελα.

Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις – Συναυλίες

Παραμυθική όπερα για όλη την οικογένεια στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», χριστουγεννιάτικη εκδήλωση από την παιδική ομάδα θεάτρου του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Αγίου Παύλου και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από τα παιδιά του προγράμματος δημιουργικής μάθησης «Γνωριμία με τη Μουσική», θεατρική παράσταση «Νύχτα Θαυμάτων» από τις παιδικές ομάδες θεάτρου του Κέντρου Δημιουργικής Μάθησης Γκράβας, μουσική και εκπαιδευτική συναυλία γνωριμίας με τη τζαζ και τις τεχνικές του body music, παιδικό θέατρο «Ο Αγριοφωνάρας και τα Κάλαντα» και «Ο Καρυοθραύστης» στο Athens Book Space, χριστουγεννιάτικη παιδική παράσταση στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και διαδραστική μουσική παράσταση στην πλατεία Συντάγματος, είναι οι προτάσεις μουσικής και θεάτρου που θα διασκεδάσουν όλους την πιο όμορφη εποχή του χρόνου.

Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες και το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων: https://cultureisathens.gr/en/xristougenna-stin-athina-2024/


 

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων: Η ιστορία του σπουδαιότερου γαϊδαράκου του κόσμου, Εκδ. Αρμός

 

¨Ο Γαϊδαράκος των Χριστουγέννων"
(Η ιστορία του σπουδαιότερου γαϊδαράκου του κόσμου)
 
του Δημήτρη Β. Προύσαλη 
σε εικονογράφηση του Μανώλη Φραγκούλη 

από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ
σε επανέκδοση 

Β' έκδοση 2021 (Α' έκδοση 2009)
Σελίδες 66
ISBN: 978-960-527-550-1

Μοιάζει μια υπενθύμιση στον κύκλο του χρόνου, η παρούσα έκδοση που έρχεται στο προσκήνιο επετειακά κάθε φορά που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Ήταν 1998 όταν πρωτοεμφανίστηκε ως ιδέα αλλά και ως αρχικό γραπτό σκαρίφημα, που δεν ξεπερνούσε τρεις-τέσσερεις παραγράφους, στις σελίδες ενός μαθητικού εντύπου στον Ταύρο, όπου περιοδικά συμμετείχαν και δάσκαλοι του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου.
Η ενασχόληση με τα λαϊκά παραμύθια υπήρξε καθοριστική, επιδραστική και συνδιαμορφωτική, καθώς γέννησε την ανάπτυξη του λόγου, τον εμπλουτισμό του με εικόνες ζωντανές και την παράθεση διαλογικών μερών, την παρουσία επεισοδίων που έγιναν κεφάλαια -Δέκα παρακαλώ!- και την συνομιλία με το κείμενο της υπόθεσης-πλοκής αλλά και τον αναγνώστη.
Από το 2021 ταξιδεύει σε νέα έκδοση αλλά και έντυπη μορφή, ακολουθώντας νέες νόρμες και αισθητικές, αλλά πάντα ενταγμένη στο πνεύμα του πλαισίου των Χριστουγέννων.

Από το οπισθόφυλλο:

Τα παιδιά του τόπου μου με φωνάζουν "Στραβαφτιά"
αλλά η κυρά μου με είπε "Φιλαράκο¨ και από τότε
θέλω να με λένε έτσι. Θέλω να σας πω για όσα είδαν
τα μάτια μου στον κόσμο των ανθρώπων και των ζώων
αλλά κι όσα άκουσα και έζησα σ' ένα ταξίδι
από τη Ναζαρέτ στη,,, Γηθλεέμ.

Ταξίδια είχα κάνει μέχρι τότε πολλά αλλά αυτό
ήταν αλλιώτικο, γιατί μας έφερε ένα μωρό ξεχωριστό.
Εγώ θαρρώ πως από τότε άλλαξε ο κόσμος αλλά εσείς
μπορεί να ξέρετε καλύτερα. 

Αν σας αρέσει η περιπέτειά μου
να πάτε να την πείτε και στους φίλους σας...

* * *
Τα έσοδα των δημιουργών ευγενώς αποδίδονται 
στο Πανελλήνιο Σωματείο Γονέων και Κηδεμόνων 
& Φίλων Ατόμων με Αναπηρίες 
ΕΡΜΗΣ


Με την υποστήριξη της





Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

"Να ανθίσει ξανά η Ζωή! Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας" Παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη 19/12/2024


Την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 20.00 στο ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ στην οδό Σαρανταπόρου 35 στην Αγία Τρίαδα  της Θεσσαλονίκης οι εκδόσεις Α/συνέχεια παρουσίασαν σε εκδήλωση το θεματικό Ημερολόγιο του 2025 υπό τον τίτλο "να ανθίσει ξανά η Ζωή! Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας" ποπυ ήδη βρίσκεται στη δεύτερη έκδοσή του!



Παραμύθια της προφορικής λαϊκής παλαιστινιακής παράδοσης από τη Γάζα

Το ημερολόγιο συγκεντρώνει δώδεκα λαϊκά παραμύθια από την προφορική παράδοση των Παλαιστινίων, τα οποία μεταφέρουν εικόνες από τη ζωή, τη φαντασία και τις ιστορίες των ανθρώπων της Γάζας. Τα παραμύθια, γεμάτα συμβολισμούς και μηνύματα, μας καλούν διαρκώς να θυμηθούμε την αξία της ζωής και την προσπάθεια για να ανθίσει ξανά, σε μια περιοχή που είναι σε εξέλιξη μια σχεδιασμένη εθνοκάθαρση.

Από την ιστορία ενός ψαριού που κρατάει μια υπόσχεση, μέχρι την περιπέτεια της κόρης με την «ομορφάδα του τυριού», τα παραμύθια ζωντανεύουν χαρακτήρες όπως ο Χασάν, η ατρόμητη κόρη του εμπόρου και τα φοβερά γκουλ με τις κυράδες τους.

Καλεσμένος ήταν ο  επιμελητής της έκδοσης Δημήτρης B. Προύσαλης που αφηγήθηκε προφορικά ιστορίες από την παραμυθιακή λαϊκή παράδοση της Γάζας, αποκαλύπτοντας τους θησαυρούς της. Τα παραμύθια αποτελούν έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στις γενιές και μας υπενθυμίζουν τη σημασία της καλλιέργειας της ζωής, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Φωτό από την παρουσίαση στο "Στέκι του Δρόμου" στη Θεσσαλονίκη

Το ημερολόγιο και το μήνυμα της ζωής για το αναδυόμενο 2025

Το ημερολόγιο «Να ανθίσει ξανά η ζωή!» περιλαμβάνει δώδεκα ιστορίες που αντιστοιχούν στους μήνες του χρόνου, με κάθε ιστορία να μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικός είναι ο αγώνας για την καλλιέργεια της ζωής. Οι 365 μέρες του χρόνου μετατρέπονται σε 365 ψηφίδες δημιουργικότητας, φαντασίας και αγώνα.



 

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Κλείνει το 2024 η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης, Τετάρτη 18/12 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη


Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" κλείνει τον κύκλο των μηνιαίων της αφηγηματικών ανταμωμάτων για την περίοδο 2024-2025 με τη συνάντηση του Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου, στις ώρες 19.00-21.00 στο φιλόξενο χώρο της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης της πόλης  (Εθνικής Αμύνης 27-Κέντρο). Υπενθυμίζεται πως η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης λειτουργεί για τέταρτη χρονιά (από τον Απρίλιο του 2022). 
Καλούνται οι αφηγητές και οι αφηγήτριες που θέλουν να αφηγηθούν ένα παραμύθι, μύθο, θρύλο να  επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη της Λέσχης Ελένη Μπασδάρα στο 697353166. Προσκαλούνται όλες και όλοι οι φίλες και φίλοι της αφήγησης να έρθουν στην συντροφιά.Η εκδήλωση ειναι ανοιχτή για όλους.

Λίγα λόγια για την Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης:
Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων με πρόθεση να δημιουργηθεί ένας σταθερός χώρος και χρόνος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας των λαών, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν προφορικά, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που επιθυμούν να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Ένα ανοιχτό εργαστήρι όπου μπορούν παραμυθάδες επαγγελματίες και μη, μαθητευόμενοι σχετικών σεμιναρίων, αυτοδίδακτοι, ερασιτέχνες, παραμυθόφιλο κοινό ή με οποιαδήποτε ιδιότητα να ανταμωθούν και να μοιραστούν γνωστές και άγνωστες ιστορίες (λαϊκά παραμύθια, μύθοι, μυθολογικές ιστορίες, λαϊκές παραδόσεις, συναξάρια, θρύλοι) από το μακρινό χτες για τους ανθρώπους του σήμερα.
Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από της Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»



 

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας αποχαιρετά το 2024! Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024 στο Free Thinking Zone


Την τελευταία της συνάντηση για το 2024 διοργανώνει η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" πραγματοποιώντας την τέταρτη συνάντηση της 9ης περιόδου 2024-2025. Λόγω των ημερολογιακών αργιών που πέφτουν στις δύο τελευταίες Τετάρτες του Δεκεμβρίου 25 & 31 οι διοργανωτές αποχαιρετούν το 2024 την ερχόμενη Τετάρτη, καλώντας παλιούς και νέους φίλους να ανταμώσουν για να ακούσουν ή να χαρίσουν αφηγούμενοι ιστορίες στο ευρισκόμενο ακροατήριο, όπως πάντα στο φιλόξενο χώρο του Free Thinking Zone. Το ραντεβού λοιπόν των παραμυθόφιλων ανανεώνεται για μια ακόμη φορά με τις συναντήσεις να κινούνται πάντα με άξονα τις αφηγήσεις που έχουν ως δεξαμενή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και αν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες ή συμμετέχουσες επιθυμούν μπορούν να προσδώσουν έναν εορταστικό χαρακτήρα στο αντάμωμα. Όπως είναι γνωστό σε κάθε συνάντηση, περίπου δέκα προφορικοί  αφηγητές και αφηγήτριες, στο χρονικό διάστημα δύο ωρών, ανταμώνουν με παλιούς και καινούργιους φίλους και μοιράζονται  τις ιστορίες που αγαπούν και εκτιμούν πως πρέπει να ακουστούν. 

Πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήρι, προφορικών ιστορήσεων, μια σκυταλοδρομία αφηγήσεων, όπου η παράδοση έχει τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όλες οι αφηγήσεις αντλούν τα θέματά τους από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως πχ οι Αισώπειοι μύθοι, οι μυθολογικές ιστορίες, οι λαϊκές παραδόσεις, οι θρύλοι, τα λαϊκά παραμύθια, τα συναξάρια αλλά και οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες.

Τετάρτη 18  Δεκεμβρίου 2024
Ώρες 19.00-21.00

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου, σε περιοδικό χρόνο, όπου όλοι όσοι αγαπούν να μοιράζονται και να ακούν ιστορίες μπορούν να έχουν θέση συμμετοχής με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο τα 12 λεπτά. Εραστές των λαϊκών αφηγήσεων, μαθητευόμενοι σε σεμιναριακούς κύκλους αφήγησης, εκκολαπτόμενοι αφηγητές, νέοι παραμυθάδες και νέες αφηγήτριες, επαγγελματίες του χώρου συναντώνται στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων-στις παρυφές του Κολωνακίου- με σκοπό να πουν και να ακούσουν ιστορίες της προφορικής παράδοσης.

στο FREE THINKING ZONE

ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Το βιβλιοπωλείο προσφέρει 20% έκπτωση στις αγορές βιβλίων στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με βάση τις ζωντανές αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου πρωτοστατεί και υποστηρίζει την οργάνωση και λειτουργία περιφερειακών λεσχών, όπως του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Ο μικρός Αλέξανδρος αφηγείται "Το ασχημόπαπο" (Δανία-Άντρεσεν)

Ο Νίκος Πεξομάτης αφηγείται: "Η ιστορία του Τοτέμ" (Λατινική Αμερική)

Η Γεωργία Αγγελή αφηγείται: "Η ιστορία του Αλή Χατζηάουα και του εμπόρου της Βαγδάτης" 
(Χίλιες και μια νύχτες)

Η Κατερίνα Θάλεια Νάκου αφηγείται: "Το πέρασμα των Χριστουγέννων"

Η Άννα Γιάνκου αφηγείται: "Οι δυο ζητιάνοι" (Παλαιστίνη)

Ο Ηλίας Γιαννικόπουλος αφηγείται:"Πέρασμα-Νυχτάνθη και νεράιδες" 

Η Κωνσταντία Τσαλαπατάνη αφηγείται: "Το σπίτι της φωτιάς" (Σκωτία)

Η Ερμιόνη Ντέτσικα αφηγείται: "Ο καλικάτζαρος του μύλου" (Λαϊκή παράδοση)

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης αφηγείται: Η ιστορία της φακής" (Γάζα-Παλαιστίνη)

Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

1. Γεωργία Αγγελή

2. Μαίρη Βασιλείου

3. Άννα Γιάνκου

4. Λουκία Σουγιά

5. Γιάννης Στρίγκος

6. Δημήτρης Β. Προύσαλης

7.

8.

9.

10.

Με την υποστήριξη της
























 

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

"Τα σκοτάδια έχουν γεννηθεί για να νικηθούν" Συνέντευξη με αφορμή το Ημερολόγιο 2025 "Να ανθίσει ξανά η Ζωή! Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας


Συνέντευξη στον Γιώργο Πατέλη στην Εφημερίδα ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024 Αρ. φυλ. 711 Στήλη Βιβλιοπαρουσίαση, σελ. 23

Δώδεκα παραμύθια της προφορικής λαϊκής παράδοσης των Παλαιστινίων από τα χώματα της Γάζας, υπενθυμίζουν τι όμορφο που είναι να ανθίζει η Ζωή, και όσο σημαντικός είναι ο αγώνας για το μπόλιασμά της.”Να ανθίσει ξανά η Ζωή!-Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας» είναι το θέμα του ημερολογίου του 2025 των εκδόσεων Α/συνέχεια. Με αφορμή την έκδοση, μιλήσαμε με τον επιμελητή του ημερολογίου, Δημήτρη Β. Προύσαλη, έναν από τους σημαντικότερους ερευνητές, μελετητές και αφηγητές της λαϊκής προφορικής παράδοσης τόσο της ελληνικής όσο και της ξένης.

Τι σας έκανε να επιλέξετε το συγκεκριμένο θέμα για το ημερολόγιο 2025, και μάλιστα από την οπτική των παραμυθιών;

Το προϋπάντισμα της κάθε νέας αναδυόμενης ημερολογιακής χρονιάς, φέρνει πάντα στο προσκήνιο μια διαδικασία δρομολόγησης πλήθους ευχετικών προβολών που δημιουργούν προσμονές, αλλά παράλληλα κινούν τους ανθρώπους, τα υποκείμενα- υπό την έννοια των ενεργούντων προσώπων- να δραστηριοποιηθούν με θετική ματιά και διάθεση, διεκδικώντας καλύτερους όρους για την ποιότητα της ζωής, της δικής τους και του περίγυρου που τους ενδιαφέρει και που τους αφορά. Ως προφορικός αφηγητής λοιπόν, που δε θεωρεί τον εαυτό του διασκεδαστή, αλλά που συνομιλεί μεταφορικά σε επίπεδο συμβολικό με τον κόσμο, και ως δυναμικός ενδιάμεσος ανάμεσα στην πραγματικότητα και το συλλογικό φαντασιακό της ανώνυμης λαϊκής λογοτεχνίας, το οποίο έχει έναν ιδιαίτερο τρόπο να θίγει ζητήματα και να θέτει προβληματισμούς γύρω από διαπραγματεύσεις ατομικών συνειδήσεων, στάσεων και κοινοτικών αναγκών, θελήσαμε να μιλήσουμε, μέσα από τα λαϊκά παραμύθια, αντάμα με τις εκδόσεις Α/συνέχεια, με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, για μια συνεχιζόμενη βαρβαρότητα, μια από τις πολλές απανταχού στη γη, αλλά κατά εξακολούθηση στο χρόνο, ενάντια στα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, να ορίζει τη ζωή του στη γη όπου μπόλιασε τα πολιτισμικά του ίχνη και την έσπειρε με τις καθημερινές του έγνοιες και ανησυχίες, εστιασμένα στα χώματα της Γάζας. Τα λαϊκά παραμύθια  από τη φύση τους αποτελούν στην πλειονότητά τους, ένα κατεξοχήν αισιόδοξο πεδίο και μέσο για να υπενθυμίσεις, να θίξεις, να ανακαλέσεις, να αναστοχαστείς, την προσωπική πορεία του ενός μέσα από τις αλληλεπιδράσεις σχέσεων με τους πολλούς του συνόλου.


 Να ανθίσει ξανά η ζωή! Πού μπορεί να βρεθεί η ελπίδα σε μια τόσο σκοτεινή περίοδο;

Η επιλογή του συγκεκριμένου τίτλου για το ημερολόγιο-βιβλίο «Να ανθίσει ξανά η Ζωή! Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας» επιθυμεί να λειτουργήσει σαν υπενθύμιση ενός είδους άτυπης «νομοτέλειας» απέναντι στα λογής-λογής σκοτάδια που μοιάζουν απειλητικά, γεννούν εφιάλτες στην πράξη και στοιχειώνουν τα παρόντα και τα μέλλοντα των ανθρώπων, υπονομεύοντας τις γενιές απ’ τις οποίες δανειζόμαστε τον κόσμο. Τα σκοτάδια λοιπόν έχουν γεννηθεί για να νικηθούν, αυτός είναι ο προορισμός τους. Στο πιο σκοτεινό παρατεταμένο σημείο ενός περιβάλλοντος, αρκεί μια μικρή αμυδρή σπίθα φωτός, για να δείξει το εν δυνάμει που θα φέρει την τροποποίηση, θα κλυδωνίσει τη «βεβαιότητα» της επιβαλλόμενης παγίωσης. Είναι στην ευχέρεια των λαών να κρατάνε τα σκοτάδια μακριά, όπως και ευθύνη τους να διασφαλίζουν ότι τα φώτα που θα αναδυθούν, θα βρουν τη δύναμη να διατηρηθούν για καιρό. Η μελέτη της Ιστορίας δείχνει πως όλες οι εποχές-οι περίοδοι ήταν-για κάποιους άμεσα εμπλεκόμενους-σκοτεινές και για άλλους λιγότερο. Τι πιο ουσιαστικό, για την περίπτωση της πολύπαθης Γάζας, να δηλωθεί πως είναι μονόδρομος να ανθίσει ξανά η ζωή; Θυμίζει την τελική φράση του πέρσικου παραμυθιού «Λουκούμι με φιστίκι» όπου ο πρωταγωνιστής βρίσκεται από θέση εξουσίας στην πιο δεινή συνθήκη και αναστοχάζεται: «Όταν έχεις φτάσει στον πάτο, εκεί που δεν έχει άλλο να πας παρακάτω, τότε ο μόνος δρόμος είναι να ανέβεις ψηλά!» ή τον αγώνα του μικρού πουλιού κολιμπρί να σβήσει τη φωτιά στο δάσος πετώντας της δυο στάλες νερό, όσες χωρά το ράμφος του. Όταν ένας ελέφαντας που το σκάει, τον καλεί να φύγει, να σωθεί γιατί δε θα καταφέρει να τη σβήσει, τότε αυτό λέει: «Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να σβήσω στο τέλος τη φωτιά, αλλά εγώ κάνω αυτό που μου αναλογεί!»

Το ταξίδι των λαϊκών παραμυθιών της Παλαιστίνης, τι μας δείχνει για την ψυχή αυτού του λαού;

Τα λαϊκά παραμύθια είναι κοινός τόπος όλων των λαών, ένα ιδιόμορφο σταυροδρόμι αλληλεπιδράσεων και ανταμωμάτων των πολιτισμών πάνω στο άυλο της προφορικότητας, ένα ατέλειωτο και αμείωτο «αλισβερίσι» δανεισμών, ανταλλαγών και επιρροών, που κατά τόπους χρωματίζεται από τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και τα κοινωνικοϊστορικά πλαίσια που συνδιαμορφώνουν την υπόθεση κάθε ιστορίας μέσα από την προσωπικότητα του παραμυθά. Τα παραμύθια του κάθε λαού καθρεφτίζουν την ψυχή του και οικοδομούν την εθνική του ταυτότητα. Οι συγκεκριμένες μυθοπλαστικές πλοκές στο εν λόγω ημερολόγιο αποτελούν αφηγήσεις γυναικών, άρα απουσιάζει το «ηρωικό» περιπετειώδες στοιχείο των αντρικών ιστορήσεων. Οι αφηγήσεις κινούνται σε θεματικούς κύκλους, όπου κυρίαρχα στοιχεία αναδύονται η κεντρικότητα των διευρυμένων οικογενειακών δεσμών, η αντανάκλαση του θρησκευτικού περιβάλλοντος, ένας δυναμισμός στην κίνηση των γυναικών, ο σεβασμός στους παλαιότερους, η θέση του ατόμου μέσα στο σύνολο ως αλληλεπίδραση και συνοχή.   

Βλέπετε κοινά σύμβολα και περιεχόμενα ανάμεσα στα παραμύθια της Παλαιστίνης και της Ελλάδας;

Από τη συλλογή «Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων» που κυκλοφόρησε από τις ίδιες εκδόσεις πριν μερικά χρόνια, αλλά και από τα παρόντα, μπορεί να διαπιστώσει κανείς κάποια κοινά στοιχεία της λαϊκής ψυχής στους δυο λαούς, που αφορούν στην αναζήτηση του ιδανικού άλλου «μισού», τη ζητούμενη ισορροπία στις ενδοαδερφικές σχέσεις, την υγεία με τις γονεϊκές δυνάμεις, την ανάγκη ορισμού της εστίας ως χώρου αφόρμησης με ασφάλεια, το δικαίωμα στην οικειοποίηση νομής των προσωπικών κόπων, τη δίκαιη ισότιμη μεταχείριση απέναντι στον νόμο, την κοινωνική αποδοχή μέσα στην κίνηση εντός της κοινότητας, ενώ κυρίαρχο είναι το να υπενθυμίζουν πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος και πόσο δύσκολο να κρατήσεις την ανθρωπιά σου.

Ποια η υποδοχή των λαϊκών παραμυθιών στη χώρα μας, μέσα από τη για χρόνια ενασχόληση σας με τη συλλογή και αφήγηση παραμυθιών;

Τα λαϊκά παραμύθια της προφορικής παράδοσης στη μετανεωτερική-digital εποχή, των «θαυμαστών» μέσων και των γρήγορων ραγδαίων αλλαγών, γενικά είναι μερικώς απαξιωμένα και υποτιμημένα σε ένα πλατύ κοινό, ενώ σε ένα μεγάλο μέρος του κόσμου ταυτισμένα με την παιδική ηλικία. Φαινόμενο δε συνηθισμένο η επικέντρωση της χρήσης τους στα Χριστούγεννα, όπως τούτη την περίοδο. Αν όμως εκτεθεί κάποιος σε μια συνθήκη ζωντανής προφορικής αφήγησης και η κατάλληλη ιστορία, συναντηθεί με το κατάλληλο πρόσωπο τη στιγμή που πρέπει, τότε σίγουρα θα ανακαλύψει πολλά προσωπικά μηνύματα αντανακλώντας το προσωπικό του βίωμα. Η εμφάνιση και κινητικότητα πολλών νέων αφηγητών και αφηγητριών, η διοργάνωση και μακροημέρευση σχετικών φεστιβαλικών εκδηλώσεων, η  υπολογίσιμη εκδοτική κινητικότητα και η δημιουργία Επαγγελματικού σωματείου, συντείνουν τα τελευταία χρόνια στην ενίσχυση και ανάδειξη της σημαντικής τους θέσης και λειτουργικότητας, στην εκπαίδευση, στην κοινωνία, στην υγεία και στον πολιτισμό.


 

"Δώσε φωνή στο παραμύθι": Η 3η συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Χανίων στις 15/12/2024


Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων διοργανώνει και προσκαλεί τους φίλους και φίλες των προφορικών αφηγήσεων στην τρίτη της συνάντηση για τον 2ο Κύκλο συναντήσεων (2024-2025), στον φιλόξενο χώρο του COMIXADIKO, Γ. Ξέπαπα 15 την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 18.00.
Αποτελεί ένα είδος ανοιχτού εργαστηριού για όσους επιθυμούν όχι μόνο να αφεθούν στην ακρόαση της ανώνυμης λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας, αλλά να δοκιμάσουν να εκυεθούν στο ακροατήριο ως αφηγητές και αφηγήτριες. Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στην υπεύθυνη της λειτουργίας του, Βάνια Σταμπολάκη (6977332622) ιδρύτριας των Παραμυθάδων της πόλης των Χανίων.
Η είσοδος είναι πάντα ελεύθερη, αλλά η επικοινωνία με την υπεύθυνη, για όσους και όσες επιθυμούν να αφηγηθούν  θεωρείται επιβεβλημένη.
Οι φωτό που ακολουθούν είναι από τη διπλή λειτουργία της Λέσχης Αφήγησης Χανίων για τον μήνα Νοέμβριο που συμπεριλάμβανε την από αναβολής συνάντηση και του Οκτωβρίου 2024.

Άποψη της α΄συνάντησης 
Ο Δημήτρης Σακκάς αφηγείται

Η Χρίσλα Καλομοιράκη αφηγείται

Η Μαρία Τσουκνάκη αφηγείται

Η Βάνια Σταμπολάκη αφηγείται

Ο Στέλιος Λιονάκης αφηγείται

Ο Γιώργος Κανδαράκης αφηγείται

Με την υποστήριξη της