Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Μαρτίου
Στο Κανάλι της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ
αντιγράφοντας & επικολλώντας στο Google
www.youtube.com/channel.ucbabybj3tm6z8om8mgxjqea
Συνδιοργάνωση:
Παραμυθάδες της πόλης-των Χανίων | Δήμος Χανίων - ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια στην Ελλάδα με αφορμή την ιδιαίτερη κινητικότητα που αναπτύσσουν φορείς και συλλογικότητες αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα γύρω από τον κόσμο της προφορικής αφήγησης, με επίκεντρο την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) που γιορτάζεται στις 20 Μαρτίου, διοργανώνονται μονοήμερες ή πολυήμερες αφηγηματικές εκδηλώσεις. Οι εκδηλώσεις αυτές, που παίρνουν το χαρακτήρα μικρών μαραθωνίων αφήγησης, εστιάζουν τις ιστορήσεις τους στο διεθνώς προτεινόμενο θέμα, το οποίο γίνεται αποδεκτό μετά από προτάσεις και ψηφοφορίες και αποτελούν το κεντρικό θέμα που θα ακουστεί στις δρομολογούμενες αφηγήσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, όπου θα πραγματοποιηθούν τέτοιες αφιερωματικές δραστηριότητες.
Η παρέα των αφηγητών/τριών "Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων"
Οι "Παραμυθάδες της πόλης των Χανίων" (το αρσενικό γένος εκπροσωπείται από μειοψηφική συμμετοχή του ενός) αποτελεί μια νέα πολλά υποσχόμενη προσπάθεια ανθρώπων που γνώρισε στη διαδρομή της την προφορική αφήγηση, συγκινήθηκε και εμπνεύστηκε από αυτήν, ενεπλάκη σε σεμινάρια και άρχισε να κινείται συμβάλλοντας με τη δική της ταυτότητα στο άνοιγμα του κύκλου των φίλων της προφορικής αφήγησης στο πλατύ, ευρύ κοινό και το εν δυνάμει αναδυόμενο ακροατήριο. Όλες οι εμπλεκόμενες συμμετέχουσες αφηγήτριες-και ο ενεργός αφηγητής- έχουν ως τόπο διαμονής και δραστηριοποίησης την όμορφη πόλη των Χανίων, σε μια γωνιά της Κρήτης όπου ο πολιτισμός και η τέχνη καταγράφει σημαντική, πλούσια, ποιοτική και συνεχή παρουσία εδώ και πολλά χρόνια με αξιόλογες και πολύτιμες παρακαταθήκες και διαδρομές.
Η πρωτοβουλία συγκεκριμένων προσώπων (πχ της Βάνιας Σταμπολάκη) βρήκε θετική ανταπόκριση τόσο σε μεμονωμένους ανθρώπους που γνώρισαν την αφηγηματική διάσταση των λαϊκών παραμυθιών στη δική τους προσωπική ανάγκη αναζήτησης και αξιοποίησης, όσο και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης που δημιούργησαν από κοινού ένα γόνιμο έδαφος με ζεστή αντανάκλαση στην ανταπόκριση του κοινού. Ο εορτασμός για πρώτη φορά το 2019 της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης στα Χανία υπήρξε μια πρώτη απόδειξη του πόσο ανάγκη έχει ο κόσμος τις αφηγήσεις από το χώρο της προφορικής παραδοσιακής λαϊκής λογοτεχνίας. Φέτος οργανώνουν διήμερο αφηγηματικών εκδηλώσεων το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 με εξωκρητικούς αφηγητές την πρώτη μέρα και ενδημικούς εκπροσώπους τη δεύτερη.
Φωτογραφίες από τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης του 2019 στα Χανιά
Η συνθήκη που επέφερε η πανδημία του Covid 19 τη χρονιά του 2020, άφησε πολλά κενά από τον τραυματισμό των ζωντανών εκδηλώσεων και αρκετές διοργανώσεις, μικρότερης ή μεγαλύτερης εμβέλειας, στο χώρο της προφορικής αφήγησης ανέβαλλαν ή αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τον όποιο προγραμματισμό σχετικά με τους συγκεκριμένους εορτασμούς και όχι μόνο αυτούς. Όμως τούτη η χρονιά φαίνεται πως βρίσκει τον κόσμο της αφήγησης πιο προετοιμασμένο, περισσότερο διαθέσιμο να σηκώσει αφηγηματικό ανάστημα απέναντι στην πολύμορφη υπονόμευση της ζωής. Αν και το διαδίκτυο δεν μπορεί να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα μιας πάλλουσας συνάντησης της αφηγηματικής κοινότητας ζωντανά, ωστόσο γίνεται ένα πρώτο αναγκαίο και ικανό βήμα για να ακουστούν οι ιστορίες, να μη χαθούν οι παρέες, να κρατηθεί το πνεύμα και η διάθεση σε εγρήγορση, να ξαναστήσουμε νέα πλαίσια συναντήσεων μέσα από την αμεσότητα της ταυτόχρονης συγχρονικής εικονικής συνύπαρξης -μαζί αλλά από απόσταση, μαζί αλλά μόνο μέσω της παρένθετης υποστήριξης των τεχνολογικών μέσων. Αυτό αποδεικνύεται μέσα από την απήχηση της λειτουργίας τόσο μηνιαίων συναντήσεων (πχ Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία") όσο και φεστιβαλικών διοργανώσεων (πχ Φεστιβάλ Αφήγησης Καλαμάτας "στης Ελιάς το δάκρυ) που κύλησαν σε άμεσο προηγούμενο διάστημα ή είναι σε εξέλιξη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης του 2021 έχει ως κεντρικό της θέμα "Νέα Ξεκινήματα" ως συμβολικό μήνυμα αποτίμησης ή πραγματική ανάγκη τοποθέτησης για να επεξεργαστούμε ατομικά και συλλογικά τη ροή της πραγματικότητας κι όσα αυτή μας φέρνει να σταθούν μπροστά μας ως εμπόδια ή καινούργια εφαλτήρια. Θα γιορταστεί φέτος στον ελληνόφωνο χώρο, στην Αθήνα, την Καλαμάτα, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και την Κύπρο.
Καλή δρομολόγηση στις εκδηλώσεις, και του χρόνου αλλιώτικα, καλύτερα, και μαζί, αντάμα μαζί από κοντά.
Το πρόγραμμα έχει ως
εξής:
Σάββατο
20 Μαρτίου 2021
12.00-14.00 (Παρακολουθήστε
την παρουσίαση LIVE
στο https://us02web.com.zoom.us/j/86346904584?pwd=uw00vkvsqIbktwpwz0c3ckj2mvdaqt09
αντιγράφοντας & επικολλώντας στο Google
Παρουσίαση
του βιβλίου του Δημήτρη Β. Προύσαλη
«Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι.
Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης» εκδ. ΕΥΜΑΡΟΣ
Για ηλικίες 6+ : 17.00-18.05
(Δείτε την εκδήλωση στον σύνδεσμο https://youtu.be/1xfif8m6kvi)
«Η
Σάννα και το τέρας»
Αφήγηση : Μαρούσα Απειρανθίτου
«Ο
κουτσοκόκκορας»
Αφήγηση : Άννα Γιανκου
«Μέσα
σε ένα καρπούζι δέκα ποντικοί»
Ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός»
Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης -
Καλλιρρόη Μουλά
Μουσική: Δημήτρης Μάλλης - Θωμάς
Ζήσης
«Ο
τεμπελομανωλιός»
Αφήγηση : Ελεάνα Χατζάκη
Για ηλικίες 15+ : 19.00-20.05
(Δείτε
την εκδήλωση https://youtu.be/8xmapx1b2zw)
αντιγράφοντας & επικολλώντας στο Google
«Το
δέντρο»
Αφήγηση : Σάσα Βούλγαρη
«Ο
έβδομος γιος του ψαρά»
Αφήγηση : Κάτια Καντούρη
«Ο
καημός»
Αφήγηση : Λίλη Λαμπρέλλη
«Οι
δύο ταξιδιώτες»
Αφήγηση : Δημήτρης Β. Προύσαλης
Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου
τη Ράχη
«Ο
Ζεν»
Αφήγηση : Σπύρος Τσίρος
Κυριακή
21 Μαρτίου 2021
Για ηλικίες 6+ : 17.00-17.53
(Δείτε την εκδήλωση στον σύνδεσμο https;//youtu.be/Inqqrwb_iku)
αντιγράφοντας & επικολλώντας στο Google
"Τα
μαυρομάτικα φασόλια»
Αφήγηση : Δήμητρα Βαλαβάνη
Μουσική : Σταύρος Χατζημαρινάκης
«Η
πετρόσουπα»
Αφήγηση : Αμάντα Γεραρχάκη
Κιθάρα : Μιχάλης Βόλακας
«Το
δαφνοκούκουτσο»
Αφήγηση : Εύη Δήμου
Λαούτο : Γιάννης Σίνης
«Οι
μουσικοί της Βρέμης»
Αφήγηση : Δέσποινα Τζιάκη
«Η
χρυσοδάκτυλη»
Αφήγηση : Μαρία Τσουκνάκη
Για ηλικίες 15+ : 19.00-20.07
(Δείτε την
εκδήλωση στον σύνδεσμο https;//youtu.be/bI9f04q30go)
αντιγράφοντας & επικολλώντας στο Google
«Ο
Μανωλιός κι οι ξωτικές»
Αφήγηση : Αγγελική Μπεμπλιδάκη
«Οι πέντε κοράκοι»
Αφήγηση :
Νίκος Μπλαζάκης
«Ο
Καρίμ και το μπαστούνι του»
Αφήγηση : Στέλλα Ροζάκη
«Η
Σταχτώ»
Αφήγηση : Βάνια Σταμπολάκη
«Το
μαγικό ταμπούρλο»
Αφήγηση : Ρούλα Τατσοπούλου
Τσέλο : Δέσποινα Βαϊγκούση
Την πρωτότυπη μουσική που
συνδέει τις ιστορίες έγραψαν οι μουσικοί
Ανδρέας Κουσκουμβεκάκης και Γιάννης Σίνης.