Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018

Παρουσίαση βιβλίου "Το όνομα της γάτας" του Θ. Ίντα


Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Ίντα 

"Το όνομα της γάτας" 
(το τέταρτο συνολικά από τη δημιουργική του γραφή και μυθοπλασία)

παρουσιάζουν οι εκδόσεις  ΕΝΤΥΠΟΙΣ 

την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 και ώρα 7.00 μμ

στο μπαρ ΣΧΟΙΝΟΒΑΤΗΣ
Σουλτάνη 4- Εξάρχεια

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: 
ο Δημήτρης Β. Προύσαλης:
 Δάσκαλος, Αφηγητής Λαϊκών Παραμυθιών, MSc, Υπ. Διδάκτορας Λαογραφίας ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ 
που έχει επιμεληθεί τον πρόλογο και τα παραμυθολογικά σχόλια

η Μελίτα Αντωνιάδου
Εικονογράφος που έχει εμπλουτίσει επιλεκτικά τα κείμενα με τις εικόνες της 

ο Γιάννης Κρανιάς
υπεύθυνος των Εκδόσεων Εντύποις

και ο συγγραφέας Θεόδωρος Ίντας 
 που θα μιλήσει για τα μικρά και μεγάλα μυστικά της συγκεκριμένης δουλειάς του

Απόσπασμα από τον πρόλογο

"...Τούτη τη φορά στην παρούσα έκδοση απαγκιάζουν έξι ιστορίες από την παράδοση των προφορικών λογοτεχνιών του κό-σμου με βασικούς πρωταγωνιστές εκπροσώπους από την πανίδα αλλά και αντικείμενα με ανθρώπινη συμπεριφορά και διάθεση που θα κρατήσουν ενεργό το ενδιαφέρον των φίλων του παραμυθιακού είδους.  Οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες αποτελούν αφηγήματα που εκτέθηκαν στο δοκίμι των καιρών και κατάφεραν να ταξιδέψουν μέσα από το άτοπο και άχρονο των περιβαλλόντων που εξύφαιναν την πλοκή των υποθέσεών τους, για να φτάσουν με αξιώσεις στο χρονικά και τοπικά προσδιορισμένο πλαίσιο τού σήμερα."



Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Μικρό οδοιπορικό του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου

Η πρόσκληση των διοργανωτών από το Τεχνοδρόμιο Κέντρο Λόγου και Τεχνών  για συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου στη Λεμεσό με κεντρικό θέμα "Δημοτικό τραγούδι και παραλογές: Η αφηγηματική τους διάσταση"  υπήρξε μια συγκινητική ευκαιρία να πατήσω τα άγια χώματα του πολύπαθου νησιού της Αφροδίτης, που ακόμη και σήμερα απομένει με νωπές τις μνήμες της ξεδιάντροπης εισβολής και της τραυματικής διχοτόμησης της κυπριακής γης. Σαράντα τέσσερα χρόνια μετά την εκκωφαντική σιωπή της ντροπής από τη διεθνή κοινότητα, που με περισσή διπλωματική ευκολία διαρρηγνύει τα ιμάτια της μπροστά στα ανθρωπιστικά δράματα αλλά κλείνει μάτια και αυτιά με εξοργιστική πολιτική "άνοια" και συνενοχή στις στρατιωτικές επεμβάσεις που υπονομεύουν χώρες και πολιτισμούς, η Κύπρος ισορροπεί ανάμεσα στο χτες που κρατά ενθυμήσεις ζωντανές και στο σήμερα που δεν βρίσκει χρόνο να θυμάται.

Όλα ξεκινούν με την πτήση της BLUE AIR από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" πετώντας παρέα με τον Φίλιππο Πλακιά, καλό φίλο τα τελευταία 4 χρόνια και συνοδοιπόρο στις αφηγήσεις.


Λίγο πριν προσγειωθούμε στη Λάρνακα φάνηκε η Κύπρος, με λιγοστή βλάστηση στον νότο και υψηλές θερμοκρασίες που το καλοκαίρι ξεπέρασαν τους 40ο C. Δύσκολο πράγμα να είσαι στην αγκαλιά της Μέσης Ανατολής κι ας σε βρέχει το κύμα ολούθε.

Μικρή βόλτα πρωινή στο λιμάνι-παλιά μαρίνα-της Λεμεσού, μικρό και οργανωμένο και τα μαγαζιά γεμάτα τουρίστες αλλά και με μια ρώσικη παροικία αριθμητικά ουκ ευκαταφρόνητη. Μπαίνω σε ένα κατάστημα με αναμνηστικά μπλουζάκια. "Πόσο κάνει αυτό το παιδικό μπλουζάκι με τον γαϊδαράκο που λέει CYPRUS;" ρωτάω. "We don't speak Greek!'' απαντά ενοχλημένη μια ξανθιά.

Παντού τριγύρω μαγαζιά μαζικής εστίασης-αυτά που βλέπει κανείς να ορθώνονται πίσω από τους παραμυθάδες που εντρυφούν με πάθος στις αυτοφωτογραφήσεις (selfie)

Στην είσοδο του Μεσαιωνικού Κάστρου Λεμεσού δεσπόζει η επιβλητική φιγούρα μιας ελιάς 
που μάταια προσπαθεί να σκιάσει έναν υπερήλικα πλανόδιο μουσικό.

Πλησιάζοντας το δέντρο ανακαλύπτουμε πως κρύβει μια μικρή ιστορία. Πόσες άραγε ιστορίες ακούστηκαν αυτά τα 100 τόσα χρόνια κάτω από τα κλαδιά της;

¨Ένα από τα πολλά μεσαιωνικά κάστρα που μαρτυρούν την ιστορική τύχη και διαδρομή της Κύπρου, τούτο βρίσκεται πάνω από το παλιό λιμάνι χτισμένο το 1193 μΧ από τον ιδρυτή της δυναστείας των Λουιζινιάν με το χαρακτηριστικό ανάγλυφο ένθετο οικόσημο. Εδώ ο  Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος παντρεύτηκε την καλή του, Βερεγγάρια της Ναβάρρας και την έστεψε βασίλισσα. 

Το κάστρο της Λεμεσού υπήρξε μέρος ενός μεγαλύτερου οχυρωματικού οικοδομήματος που καταστράφηκε από τους σεισμούς του 1567 και 1568 αλλά ξανακτίστηκε από του Οθωμανούς το 1598 με τη σημερινή του μορφή.

Η είσοδος στο Μεσαιωνικό Μουσείο της Λεμεσού. Κάτω από αίθουσες της ανατολικής πλευράς υπάρχουν κελιά που χρησιμοποιήθηκαν από τους Τούρκους και αργότερα από τους Άγγλους μέχρι το 1950, όταν κατασκευάστηκαν οι φυλακές της Λευκωσίας.

Στην επιστροφή μας από την οδό Ελευθερίας για να βρούμε την οδό Αφροδίτης όπου μέναμε ένα εντυπωσιακό σπίτι μού έγνεψε. Επιρρεπής στις συναντήσεις και τα ανταμώματα δεν αρνήθηκα. Και τα δύο μπαλκόνια  εξαιρετικής αισθητικής.

Το ίδιο κτίσμα από την όψη της πρόσοψης επί της οδού Ελευθερίας. Η διαμόρφωση των κάτω χώρων με τις κλειστές παντζουρόπορτες μαρτυρά ταυτότητα καταστήματος ή αποθήκης.

Έναρξη του Α μέρους ''Μιλώντας για το Δημοτικό Τραγούδι
Διαλέξεις/Εισηγήσεις":καλωσόρισμα από την Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου

«Όψεις και συναντήσεις της λαϊκής προφορικής παράδοσης:
Η περίπτωση των παραμυθοτράγουδων»
Εισηγητής: Δημήτρης Β. Προύσαλης, εκπ/κος, αφηγητής, ΜSc, Υπ. Διδ. ΕΚΠΑ, επιστ. Εκπρ. «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

"Παραλλογές, τραγουδισμένα παραμύθια"
Σκεύη Τσιάκκα Φιλόλογος, Αφηγήτρια
Οι παραλογές αποτελούν ενδιάμεσο στάδιο στο πέρασμα από το παραμύθι στο δημοτικό τραγούδι. Με δραματικό συνήθως περιεχόμενο, λένε ότι η τραγικότητα είναι μέρος της ζωής, όμως πρέπει και μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε.

Ζωή Χατζηβασιλείου
"Το Τραγούδι του νεκρού αδελφού: μια διαδρομή από τη Μικρασία στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και στα Βαλκάνια"
Β. Μέρος -Αφηγήσεις
Το σκηνικό στον Βοτανόκηπο του Μυριστικού είναι έτοιμο να υποδεχτεί ιστορίες, παραμυθόφιλο κοινό και αφηγητές
Η Ζωή Χατζηβασιλείου στο κέντρο του λόγου, οι φίλοι των αφηγήσεων τριγύρω μαζεύονται
Η Αρετούσα: Μια άγνωστη κυπριακή παραλογή
Αφήγηση: Ζωή Χατζηβασιλείου 
Η λαφίνα, δημοτικό της Μακεδονίας
Αφήγηση: Ελένη Σοφοκλέους
Η Μαρία η Πενταγειώτισσα
Αφήγηση: Νάντια Γιώτη
Μια βιωματική ιστορία της Μαρίας της Πενταγειώτισσας γνωστή για τη θρυλική ομορφιά της
Ο Αμάραντος
Αφήγηση: Δωρίτα Βοσκαρίδου/Μουσική: Σπύρος Χαραλάμπους

Μια βιωματική ιστορία που μιλά για το τραγούδι της ζωής του καθενός που πρέπει να το ανακαλύψει, να το ακούσει και να πιαστεί από αυτό στα δύσκολα.
Της Άρτας το γεφύρι
Αφήγηση: Κωνσταντίνος Μακρής
Ο σύγχρονος αφηγητής αντιπαραβάλλει τα εκφραστικά του μέσα στη διαχρονική δύναμη του δημοτικού τραγουδιού.

«Του Κωσταντή: Το παραμύθι μιας υπόσχεσης, μιας κατάρας και μιας επιστροφής…»
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης,

Μουσική : Φίλιππος Πλακιάς, Στίχοι: Δημήτρης Φιλελές


Μετά την αφήγηση με τις "ψυχές" της διοργάνωσης 
Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου και Ντορίτα Βοσκαρίδου
Αναμνηστική φωτό με όλους τους συμμετέχοντες και συμμετέχουσες

Μαζί με νεαρές αφηγήτριες

Με την ιδιοκτήτρια του μοναδικού Βοτανόκηπου "Μυριστικό", που έφτιαξε 
ο τρίσπαππος της Ρωξάνης, μέσα στο πωλητήριο

Ενας από τους δύο μιναρέδες της παλιάς Λεμεσού, στολισμένος μέσα στη νύχτα
Φεύγοντας από Λάρνακα παρατηρείς τις επεμβάσεις του ανθρώπινου στοιχείου στη φύση προκειμένου να προστατέψει εγκαταστάσεις και δραστηριότητες, εδώ τέσσερεις κυματοθραύστες μπροστά από ξενοδοχειακή μονάδα

Ο ορισμός των δαντελωτών ακρογιαλιών, θυμίζει τη φυσική τοπογεωγραφική ανάπτυξη
της Κύπρου
Περνώντας τη Ρόδο μπροστά στα αριστερά μας η Σύμη και απέναντι η διχάλα των μικρασιατικών παραλίων, η στενόμακρη λωρίδα πάνω είναι η χερσόνησος της Κνίδου

Είναι απίστευτη η γεωγραφική αναγνώριση που σου προσφέρει ένα αεροπορικό ταξίδι, εδώ η Κως τόσο κοντά στα μικρασιατικά παράλια με την Αρχαία Αλικαρνασσό στο βάθος (σημ. Μποντρούμ), δίπλα η Ψέριμος και αχνοφαίνεται η Κάλυμνος

Μπροστά η Κάλυμνος, στην αγκαλιά της η Τέλενδος  στη μέση η Λέρος και πιο πάνω οι Λειψοί, το ολομόναχο νησάκι ανάμεσα στις μικρασιατικές ακτές τα Ίμια!

Δεξιά μας η Μύκονος, το μικρό νησί στη μέση, η Δήλος και δίπλα της η Ρήνεια

Το αεροδρόμιο δε θα αργήσει, η Μακρόνησος από κάτω απέναντι από το Λαύριο