Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

To Δημοτικό μας τραγούδι-Παρουσίαση βιβλίου 3.03.2020


Το καινούργιο του επιστημονικό πόνημα παρουσιάζει ο πολυγραφότατος 
Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος 
με τίτλο:

"Το Δημοτικό μας τραγούδι, όψεις και απόψεις" 


μέσα από την εκδοτική δραστηριότητα των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ. 

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί
στο POLIS ART CAFE,
Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς Βιβλίου

την Τρίτη 3 Μαρτίου 2020 και ώρα 19.30 



Την εκδήλωση θα συντονίσει ο υπεύθυνος των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ, Πέτρος Κακολύρης
 ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Μιχάλης Μερακλής
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΕΚΠΑ & Πρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας

Παντελής Μπουκάλας
Συγγραφέας-Δημοσιογράφος

Δημήτρης Β. Προύσαλης
Δάσκαλος-αφηγητής, υποψήφιος Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ

καθώς και ο ίδιος ο συγγραφέας 
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος

Η παρούσα εργασία, ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙ - Όψεις και απόψεις, περιλαμβάνει 24 σύντομα ή εκτενή μελετήματα-σπουδές πάνω σε θέματα σύγχρονου προβληματισμού σχετικά με το δημοτικό τραγούδι. Eίναι κείμενα της τελευταίας εικοσαετίας (εισηγήσεις, πρόλογοι, βιβλιοκριτικές, έρευνες), τα πιο πολλά αδημοσίευτα και ορισμένα γραφής διαρκείας, όπως «Τα όνειρα στη δημοτική μας ποίηση» και τα «Παραμυθοτράγουδα». Η ποικιλία αυτή των ομόκεντρων προσεγγίσεων λειτουργεί αναστοχαστικά για την ουσία, την ύπαρξη και την επιβίωση της δημοτικής μας ποίησης. Το δημοτικό μας τραγούδι, αγέραστο, αγέρωχο και γενναιόδωρο, είναι «το καθαρότερο αντιφέγγισμα της ελληνικής ψυχής». Καθαρίζει το βλέμμα και αφυπνίζει τις συνειδήσεις. Καιρός να δούμε τα πράγματα αλλιώς!

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Λέσχη Αφήγησης Αθήνας: Η συνάντηση Φεβρουαρίου 2020



Τη δεύτερη συνάντησή της για την νέα τρέχουσα χρονιά και έκτη για το αφηγηματικό έτος 2019-2020 οργανώνει η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"  (4η χρονιά) μέσα  στον κύκλο των μηνιαίων συναντήσεων με άξονα την τελευταία Τετάρτη εκάστου μήνα με ετούτη του μήνα Φεβρουαρίου 2020 την ημέρα

 Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020 
σε χειμερινό ωράριο από 7.00-9.00 μμ


 καλωσορίζοντας τον καινούργιο χρόνο και προσκαλώντας τους φίλους και φίλες της αφήγησης στο φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου Cafe FREE THINKING ZONE στη συμβολή των οδών Σκουφά 64 και Γριβαίων (πεζόδρομος) στις παρυφές του Κολωνακίου σε ένα ακόμη δίωρο ταξίδι παραμυθιακών ιστορήσεων μέσα από τον προφορικό και πάντα ζωντανό λόγο των αφηγήσεων. 

Φωτογραφίες από την 5η συνάντηση του Ιανουαρίου 2020
Ο Γιάννης Στρίγκος αφηγείται: "Η ευχή του Αλή" (Περσία)

Η Κατερίνα Νάκου αφηγείται: "Οι όψεις της Αλήθειας" 
Η Ρεβέκκα Δημητριάδου αφηγείται: "Ο ξυλοκόπος & το ξύλινο σπαθί" (Τουρκία)
Ο Νίκος Σωτηρόπουλος αφηγείται: "Αυτό που θέλουν οι γυναίκες" (Αγγλία)
H Ερμίνα Ποτουρίδου αφηγείται "Τα μαγικά σύκα" (Λέσβος)
Η Σοφία Τσιλιμίγκρα αφηγείται "Η ιστορία του ανθρώπου που έψαχνε την Αλήθεια" (Ανατολή)

Η Λίλη Προύσαλη αφηγείται: "Ο τράγος και το αμπέλι" (Αίσωπος)
 Η Κωνσταντία Τσαλαπατάνη αφηγείται "Η νύφη Αχελώνα" (Ελλάδα)
Ο Θεόδωρος Ίντας αφηγείται "Ο φούρνος του Χότζα (Τουρκία)

Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων. Μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  ιστορούμε μέσα από τη δεξαμενή της ανώνυμης προφορικής λογοτεχνίας των λαών του κόσμου και η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΧΩΡΟΣ


 Φιλοξενείται και φέτος για τρίτη χρονιά στον χώρο του FREE THINKING ZONE- Οίκος Ανοχής Σκέψης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σκουφά 64 και Γριβαίων (πεζόδρομος) στις παρυφές του Κολωνακίου στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο που στέγασε τη λειτουργία της λέσχης την περίοδο 2016-2017 και  λειτουργεί τις καθημερινές ως café αλλά και πεδίο συναντήσεων. Η οδός Σκουφά είναι παράλληλη της Ακαδημίας και ο χώρος βρίσκεται στο ύψος μεταξύ των οδών Ασκληπιού και Μασσαλίας. 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η πρόσβαση στο χώρο του FREE THINKING ZONE- να θυμήσουμε πως είναι εύκολη και γίνεται μέσω ΜΕΤΡΟ στη στάση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και μέσω λεωφορείων που έχουν τέρμα την οδό Ακαδημίας καθώς και των τρόλεϋ που τη διατρέχουν.

ΕΙΣΟΔΟΣ
Η Λέσχη «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» έχει ελεύθερη είσοδο για όσους επιθυμούν να είναι στην παρέα εκείνων που θα αφηγηθούν ιστορίες ή απλά θα παρευρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριο κάθε συνάντησης. Η μόνη οικονομική υποχρέωση για όλους τους παρευρισκομένους -αφηγητές και ακροατήριο-είναι η ελάχιστη κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικού στο χώρο φιλοξενίας της Λέσχης Αφήγησης. 


Οφέλη από τη συμμετοχή στη Λέσχη

1. Έκθεση νέων ιστοριών σε πραγματικές συνθήκες αφήγησης για παλιότερους και νεότερους αφηγητές

2. Επαναθέρμανση παλαιότερων ιστοριών που έχουν πέσει σε αφηγηματική "αδράνεια"

3. Εμπλουτισμός και αφηγηματική επισκόπηση παλαιότερων ή τρεχουσών ιστοριών που χρειάζονται επεξεργασία

4. Δυνατότητα ελέγχου -in vivo- (ζωντανά) της αφηγηματικής ροής καινούργιων υπό διαμόρφωση ιστοριών που αναζητούν χρόνο έκθεσης και αφηγηματικής τριβής

5. Παραχώρηση βήματος αφήγησης σε νέους αφηγητές

6. Δυνατότητα συνάντησης και γνωριμίας νεότερων αφηγητών με παλαιότερους

6. Δυνατότητα πρόσβασης στο ήδη συγκεντρωμένο υλικό των ιστοριών που ακούστηκαν στις  περιόδους 2016-2017 και 2017-2018 αλλά και των μηνιαίων συναντήσεων της τρέχουσας περιόδου 2018-2019 από τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

7. Δυνατότητα συμβουλευτικής αναφοράς και διορθωτικής παρέμβασης-ματιάς από τους υπεύθυνους της Λέσχης σε άλλο χρόνο-εάν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες

8. Δυνατότητα αγοράς βιβλίων με παραμυθολογικό υλικό με έκπτωση 15-20% -ως προσφορά του Βιβλιοπωλείου για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

9. Δυνατότητα ανακοίνωσης-ενημέρωσης περί προσεχών αφηγηματικών δραστηριοτήτων για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

Οι αρχές προώθησης και υπηρέτησης του ανώνυμου προφορικού λαϊκού λόγου με τη μορφή της πρόζας που χαρακτηρίζουν τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" προϋποθέτουν τη χρήση υλικού από την αντίστοιχη δεξαμενή των λαϊκών παραμυθιών, λαϊκών παραδόσεων, θρύλων, μύθων, συναξαριών, μυθολογικών ιστοριών ή αφηγηματικών βιογραφιών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. 

Δεν αφηγούμαστε όνειρα, ανέκδοτα, προσωπικές ιστορίες, επώνυμα λογοτεχνικά αποσπάσματα ή ίδιες λογοτεχνικές δημιουργίες ή ο,τιδήποτε έχει επώνυμη προέλευση -με την έννοια της συγγραφικής έμπνευσης- αφού οι αρχές της Λέσχης υπηρετούν την αναδιήγηση υλικού προφορικής παράδοσης και μόνο.

Η αφηγηματική συμμετοχή στη συγκεκριμένη κάθε φορά συνάντηση 
ακολουθεί τα εξής βήματα:

1. Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906008 για εκδήλωση της πρόθεσης. Η πρόθεση για αφήγηση μπορεί να δηλώνεται μόνο στο τηλέφωνο των διοργανωτών κι όχι στα τηλέφωνα του χώρου που φιλοξενείται η συνάντηση. 

2. Αναγραφή στον κατάλογο της συνάντησης των επιλεγμένων (10) αφηγητών. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων θα αναρτάται ηλεκτρονικά στη σελίδα-ιστολόγιο  της Εταιρείας για να γνωστοποιούνται οι κενές διαθέσιμες θέσεις.

3. Αφήγηση ιστορίας αυστηρά μέχρι 12 λεπτά ανά ιστορητή

4. Προσκόμιση απαραίτητα σε έντυπη μορφή-φωτοτυπία-της αρχικής πηγής μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου για να συμπεριληφθεί στην ΙΣΤΟΡΙΟΘΗΚΗ της Λέσχης και να αποτελέσει μέρος του υπό συγκέντρωση υλικού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό αρχείο πηγών της Λέσχης και να συγκροτηθεί μια ανάλογη βιβλιογραφία, προσβάσιμη σε όλους. Ήδη το υλικό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τις 160 ιστορίες και είναι διαθέσιμο σε όποιον το ζητήσει είτε είναι φίλος της λέσχης είτε όχι και έχει δοθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα σε σχετικούς ενδιαφερόμενους.

5. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αφηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη μηνιαία συνάντηση, για να έχει δυνατότητα να αφηγηθεί στην τρέχουσα-επόμενη συνάντηση θα πρέπει να γραφτεί στον κατάλογο των αναπληρωματικών αφηγητών- για να μπορέσει να αφηγηθεί στην περίπτωση που προκύψει κενό ή ο συνολικός χρόνος των δύο ωρών δεν καλυφθεί (7.30-9.30 μμ)-εκτός αν ανήκει σε ειδική κατηγορία (πχ. αφηγητής υπό μαθητεία)

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας
"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δώσουν την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η θεματική μονομέρεια και η επανάληψη, οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης δεν προτίθεται να έχουν αφιερώματα κι ο κάθε συμμετέχων έχει την ελευθερία επιλογής θέματος της ιστορίας που θα μοιραστεί με τους παρισταμένους.

ΕΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Τα είδη των ιστοριών που μπορεί να αφηγηθεί προφορικά κάποιος στη λέσχη είναι:
Α. Λαϊκά παραμύθια
Β. Μύθοι Αισώπου
Γ. Ιστορίες από την ελληνική και την παγκόσμια μυθολογία
Δ. Αποσπάσματα από ¨Επη

            Ε. Θρύλοι

ΣΤ. Λαϊκές παραδόσεις
Ζ. Συναξάρια

            Η. Βιογραφικές ιστορίες 

        (πρόσωπα από το χώρο της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης)
Στο βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν η Λέσχη Αφήγησης μπορεί να προβεί με τη συνεργασία και συγκατάθεσή τους σε έκδοση των ιστοριών που έγιναν αντικείμενο αφήγησης στη διάρκεια της αφηγηματικής χρονιάς.
Καλώς να ανταμωθούμ
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Β. Προύσαλης -6945906008
e-mail:dimprousal@yahoo.gr
            ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com




ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020 

1. ¨Ελλη Κούβαρη

2. Λίλη Προύσαλη

3. Σοφία Τσιλιμίγκρα

4.Γιάννης Στρίγκος

5. Αγγελική Καψωμενάκη 

6. Δημήτρης Β. Προύσαλης

7.Λουκία Σουγιά

8.  Νίκος Σωτηρόπουλος

9. Αναστασία Φλωράκη

10.