Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2024

Αφήγηση Έναρξης 2ου Κύκλου "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα"-2024-2025 Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024


Η Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 σήμανε την έναρξη του δεύτερου κύκλου του προγράμματος μηνιαίων κυριακάτικων αφηγηματικών συναντήσεων υπό τον τίτλο "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" που υποστηρίζει η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στα πλαίσια των πολιτιστικών της δρομολογήσεων και αφηγηματικών δράσεων και υλοποιεί σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης. Οι συναντήσεις με ελεύθερη πάντα είσοδο, φιλοξενούνται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται στις 11.00 π.μ. μετά τη Λειτουργία της Κυριακής, στη διεύθυνση Καυκάσου και Λαζαράδων 2 στην Κυψέλη

Εδώ με την ευγενική συνεργασία και υποστήριξη του κ. Θεόδωρου Βεζυριάνου που βιντεοσκοπεί όλες τις εκδηλώσεις του Ι. Ν., μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το περιεχόμενο της αφήγησης στην πρώτη συνάντηση του νέου κύκλου της περιόδου 2024-2025.

Ακούστηκαν δύο λαϊκές παραδόσεις συνυφασμένες με την προέλευση του ονοματικού προσδιορισμού του Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου "Των Όπλων" στα Κάτω Πατήσια, τρία λαϊκά παραμύθια από τα Κατεχόμενα της Κύπρου με αφορμή τα καλοκαιρινά πενηντάχρονα από την εισβολή του Αττίλα και ένα λαϊκό παραμύθι από τα χώματα της Παλαιστίνης. Ανάμεσα στο πρώτο και δεύτερο λαϊκό παραμύθι από τα Κατεχόμενα αναδύθηκε άθελά του ένα ανέκδοτο που γεννήθηκε από έναν γλωσσικό συνειρμό.

Πολλές ευχαριστίες και καλά ανταμώματα!

Οι ιστορίες προέρχονται από τις συλλογές του επιμελητή του παρόντος ιστολογίου Δημήτρη Β. Προύσαλη:

2024

2021

2013

Με την υποστήριξη της



30/10/2024 Λέσχη Αφήγησης Αθήνας: 2η συνάντηση στο Free Thinking Zone

 


Η δεύτερη συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"  στην 9η περίοδό της-αφηγηματική χρονιά στη διάρκεια Σεπτέμβριου 2024-Ιούνιου 2025, έρχεται για τον μήνα Οκτώβριο μετά την πετυχημένη έναρξη στη συνάντηση του Σεπτεμβρίου της Τετάρτης 25/9 στο φιλόξενο χώρο του Free Thinking Zone. Το ραντεβού λοιπόν των παραμυθόφιλων ανανεώνεται για μια ακόμη φορά με τις συναντήσεις να κινούνται πάντα με άξονα τις αφηγήσεις που έχουν ως δεξαμενή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Σε κάθε συνάντηση περίπου δέκα προφορικοί  αφηγητές και αφηγήτριες ανταμώνουν με παλιούς και καινούργιους φίλους και μοιράζονται  τις ιστορίες που αγαπούν και εκτιμούν πως πρέπει να ακουστούν. 

Πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήρι, προφορικών ιστορήσεων, μια σκυταλοδρομία αφηγήσεων, όπου η παράδοση έχει τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όλες οι αφηγήσεις αντλούν τα θέματά τους από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως πχ οι Αισώπειοι μύθοι, οι μυθολογικές ιστορίες, οι λαϊκές παραδόσεις, οι θρύλοι, τα λαϊκά παραμύθια, τα συναξάρια αλλά και οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες.

Τετάρτη 30  Οκτωβρίου 2024
Ώρες 19.00-21.00

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου, σε περιοδικό χρόνο, όπου όλοι όσοι αγαπούν να μοιράζονται και να ακούν ιστορίες μπορούν να έχουν θέση συμμετοχής με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο τα 12 λεπτά. Εραστές των λαϊκών αφηγήσεων, μαθητευόμενοι σε σεμιναριακούς κύκλους αφήγησης, εκκολαπτόμενοι αφηγητές, νέοι παραμυθάδες και νέες αφηγήτριες, επαγγελματίες του χώρου συναντώνται στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων-στις παρυφές του Κολωνακίου- με σκοπό να πουν και να ακούσουν ιστορίες της προφορικής παράδοσης.

στο FREE THINKING ZONE

ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Το βιβλιοπωλείο προσφέρει 20% έκπτωση στις αγορές βιβλίων στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με βάση τις ζωντανές αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου πρωτοστατεί και υποστηρίζει την οργάνωση και λειτουργία περιφερειακών λεσχών, όπως του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024
Η Σίσσυ Κασσάνδρα αφηγείται: "Η μυγδαλιά, η αρραβωνιαστικιά του Ήλιου"
 (λαϊκή παράδοση-Εύβοια)

Ο κ.Στέφανος αφηγείται: "Η λίρα και το τάλιρο" (Ρωσία)

Η Μαρία Πάντου αφηγείται: "Γιατί ο ουρανός είναι  ψηλά-μακριά από τη γη" (Νιγηρία)

Η Ελεάννα Χατζάκη αφηγείται: "Ο Κάττης" (Ασίτες Ηρακλείου Κρήτης)

Η Ερμιόνη Ντέτσικα αφηγείται: "Ο παραμυθάς στην άκρη του Ωκεανού & Το όνειρο του γεωργού" (Ινδία-Παλαιστίνη)

Η Κωνσταντία Τσαλαπατάνη αφηγείται: "Η μηχανή που θα μεγάλωνε τη μέρα" (Λιθουανία)

Η Μαίρη Σιδέρη αφηγείται: "Οι δώδεκα βασιλοπούλες που χόρευαν" (Γερμανία)

Η Γεωργία Αγγελή αφηγείται: "Η ιστορία του κόμη Λουκανόρ/Η αχαριστία" (Ισπανία)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024

1. Μαρούσα Απειρανθίτου

2. Γιάννης Στρίγκος

3. Άννα Γιάνκου

4. Ελένη Παγώνη

5. Μαρία Πάντου

6. Παναγιώτα Μωυσιάδου

7.. Μαίρη Σιδέρη

8. Δημήτρης Β. Προύσαλης

9. Κυριακή Κυριακουλέα

10. Σέβη Οικονόμου

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024

2ος Κύκλος "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" 2024-2025 Μηνιαίο κυριακάτικο αντάμωμα-1η συνάντηση 27/10

Μετά τον πρώτο πετυχημένο κύκλο που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο της τρέχουσας χρονιάς και κράτησε μέχρι και τον Ιούνιο, τα μηνιαία κυριακάτικα ανταμώματα με αφηγήσεις από την προφορική παράδοση τόσο του ελληνόφωνου πολιτισμικού πλαισίου όσο και από άλλες πατρίδες του κόσμου, επιχειρούν την επανεκκίνηση των συναντήσεων στην περίοδο 2024-2025. Με εναρκτήρια συνάντηση στον τρέχοντα Οκτώβριο και λήξη τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς, η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στα πλαίσια των πολιτιστικών της συνεργασιών και αφηγηματικών δράσεων, υλοποιεί σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης τον 2ο Κύκλο του προγράμματος μηνιαίων κυριακάτικων αφηγηματικών συναντήσεων υπό τον τίτλο "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα"με προφορικές ιστορήσεις λαϊκών παραμυθιών αλλά και λαϊκών παραδόσεων, μυθολογικών ιστοριών κ.α, με μια προγραμματισμένη αφήγηση διάρκειας περίπου 60 λεπτών. 

Οι συναντήσεις με ελεύθερη πάντα είσοδο, φιλοξενούνται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται στις 11.00 π.μ. μετά τη Λειτουργία της Κυριακής.

Το πρώτο αντάμωμα του δεύτερου κύκλου, ορίζεται για την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024. Στην αφήγηση είναι προφορικός αφηγητής, ερευνητής και μελετητής του λαϊκού παραμυθιού και υποψήφιος Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, Δημήτρης Β. Προύσαλης.

Η διεύθυνση είναι Καυκάσου και Λαζαράδων 2 στην Κυψέλη και πληροφορίες μπορεί κανείς να αναζητήσει στα τηλέφωνα του ναού, όπου είναι απαραίτητη η επικοινωνία (210-8218110).

Με το καλό να ανταμωθούμε ξανά


 

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024

Ο Άγιος Δημήτριος των Όπλων: Δύο προφορικές λαϊκές παραδόσεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

 

Ο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου των Όπλων-λήψη από ψηλά, μπροστά στα δεξιά του ναού το ενσωματωμένο πια παλιό ξωκλήσι

Αποτελεί μια μικρή "παράδοση" τα τελευταία χρόνια από τον επιμελητή του παρόντος ιστολογίου-παράδοση υπό την έννοια της πρακτικής- να γίνεται αναφορά σχετική με τον εορτάζοντα Άγιο των ημερών, τον Άγιο Δημήτριο. Η πρακτική της εν λόγω αναφοράς ξεκίνησε πρίν από τρία χρόνια, στα 2021, και συνδέθηκε με τα 200χρονα από την Εθνική Παλιγγενεσία, οι δε δύο ιστορίες της προφορικής λαϊκής παράδοσης  συμπεριλαμβάνονται στην  παρακάτω συλλογή που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από τις εκδόσεις Αρμός και μάλιστα στο έκτο κεφάλαιο "Τα θαύματα του Αγώνα" υπό τον τίτλο "Το θαύμα του Αγίου που λευτέρωσε την Αθήνα" (σσ. 130-133).


Δημήτρης Β. Προύσαλης
"Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδας: 
Αφηγήσεις και ιστορίες για το λαϊκό θρησκευτικό συναίσθημα των Ελλήνων το 1821", 
Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 
Νοέμβριος 2021
14Χ21

Έτσι λοιπόν, αν βρεθεί κάποιος στη συνοικία Κάτω Πατήσια, κατεβαίνοντας την οδό Στρατηγού Καλάρη, στην περιοχή που είναι ευρύτερα γνωστή ως "Τρεις Γέφυρες", θα συναντήσει στο αριστερό του χέρι, στο ρεύμα που ανεβαίνει προς Αθήνα, τον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον αριθμό 57. Στη δεξιά πλευρά του ναού-με μέτωπο προς την Στρατηγού Καλλάρη- μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ένα μικρό εκκλησάκι, κολλημένο σχεδόν πάνω στην εξωτερική πλευρά του μεγαλύτερου ναού. Πρόκειται για ένα ιδιότυπης μορφής "εγκιβωτισμένο" μικρό οικοδόμημα, με την εσωτερική του μεριά να είναι μέρος του εκκλησιαστικού κτιρίου, αφού μπαίνοντας κανείς στο ναό από την κεντρική είσοδος, μετά τα σκαλοπάτια, μπορεί να εισέλθει στο παλιότερο ξωκλήσι από τα μέσα. Η λαϊκή παράδοση του έδωσε το προσωνύμιο "Άγιος Δημήτριος των Όπλων" σχετίζοντάς τον με το 1821, λίγο πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης στα μέρη της Αττικής.

Το κολλημένο ξωκλήσι στη δεξιά πλευρά του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού κτιρίου-ναού ακριβώς στα δεξιά της θύρας.

θα αναφέρω δύο λαϊκές παραδόσεις-παραλλαγές της εξήγησης για την ονομασία "Άγιος Δημήτριος των Όπλων" που συνδέεται άμεσα με τον καβαλάρη Άγιο και συνδέει τη χάρη του με την απελευθέρωση της Αθήνας.

Το θαύμα του Αγίου που λευτέρωσε την Αθήνα (1821)

Ήταν τότε, που η Επανάσταση είχε μόλις πέντε μέρες πριν, ξεσπάσει στα μέρη του Μοριά. Στην Αττική οι ραγιάδες ετοιμάζονταν να πάρουν τα όπλα και  να χτυπήσουν την Αθήνα την πρώτη του Απριλιού,  να κηρύξουνε επίσημα την Επανάσταση και στο δικό τους τόπο. Όλα ήταν στον καιρό τους, η σπίθα ήταν έτοιμη  ν’ ανάψει. Στις 31 του Μάρτη ο Χατζημελέτης Βασιλείου κατέβηκε από τα μέρη της Χασιάς με κόσμο στη συνοδεία του, για να επισκεφτεί τον Βοεβόδα της Αθήνας τον Μουχαμέντ Ρουσέν Εφέντη. Ο Βασιλείου βρέθηκε στο κονάκι του Τούρκου διοικητή της πόλης, μπήκε, προσκύνησε κι ύστερα κάθισαν και κουβέντιασαν. Πάνω στην κουβέντα λοιπόν, ο Μελέτης Βασιλείου παράστησε πως τα πράγματα τάχα δεν πήγαιναν καθόλου καλά στον τόπο τους, πώς ο κόσμος μουρμουράει κι έχει παράπονα, πως υπήρχε μια αναστάτωση, και λέει του Βοεβόδα: «Εφέντη, συμμορίες Τουρκαλβανών τριγυρίζουν τον τόπο και μας κάνουν ζημιές στα κοπάδια και τα χωράφια. Κι όχι μονάχα αυτό, μα τριγυρίζουν γύρω από την Αθήνα. Τούτες οι συμμορίες, κάθε μέρα γίνονται περισσότερες και θέλουν να μπουν στην πόλη και να τη λεηλατήσουν. Τα άρματα που έχουμε στη Χασιά δεν φτάνουν για να τις κάνουμε ζάφτι*, να τις συγκρατήσουμε, αν προσπαθήσουν από αυτό το δερβένι* να κατέβουν προς την πόλη». 

*κάνω ζάφτι: (αραβ. dapt) υποτάσσω κάποιον στη θέλησή μου, θέτω υπό τον έλεγχό μου, δαμάζω, επιβάλλομαι   *δερβένι: (τουρκ. derbent) πολύ στενό πέρασμα ανάμεσα στα βουνά

Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου επί της οδού Στρατηγού Καλάρη,  στη δεκαετία 1960-1970, πριν χτιστεί ο σημερινός ναός 

Ο Βοεβόδας απόμεινε για λίγο στη σιωπή. Δεν είχε μαντάτα απ’ τους ανθρώπους του, για τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Χασιάς, μήτε για τον σιωπηλό αναβρασμό στην πόλη της Αθήνας, όλα είχαν κρατηθεί μυστικά. Έτσι συμφώνησε να δώσουν οι δικοί του, οι Τούρκοι, άρματα παραπανίσια, στον Αρβανίτη χριστιανό Χατζημελέτη Βασιλείου. Αυτός είχε φροντίσει από τα πριν, να φέρει μουλάρια μαζί του, για να τα φορτώσει με τον οπλισμό των Τούρκων. Σαν τέλειωσε λοιπόν το φόρτωμα, πήρε το δρόμο  για τη Χασιά. Όλη η συντροφιά, μουλάρια φορτωμένα κι άνθρωποι σκοτισμένοι με έγνοιες πολλές, σαν έφτασε στα Πατήσια, στάθηκε στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, για να ξεκουραστούν τα ζώα που σήκωναν βάρος πολύ, αλλά και οι άνθρωποι που είχαν ακολουθήσει τον Χατζημελέτη Βασιλείου για συνοδεία. Βόλεψαν τα ζώα, και μπήκαν να ξαποστάσουν μέσα στην εκκλησία. 

Η εικόνα του  έφιππου Αγίου στη δεξιά πλευρά του τοίχου, στο εσωτερικό του ναού
(φωτό: Δημήτρης Β. Προύσαλης)

Λένε, πως την ώρα που η συντροφιά κοιμόταν μέσα στο ξωκλήσι, τη νύχτα 31 Μάρτη προς 1 Απρίλη, ο Χατζημελέτης άκουσε μια φωνή να τον προστάζει μέσ’ στον ύπνο του: «Στα όπλα! Στα όπλα!» Ο Βασιλείου κατάλαβε πως η φωνή ερχόταν από την εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Πετάγεται μέσα σε μια τρομάρα, πίστεψε πως ήταν θαύμα και προειδοποίηση  του Αγίου και ξυπνά στα γρήγορα τα παλικάρια του.  Τους προστάζει να φορτώσουν τα μουλάρια στα γρήγορα, για να προλάβουν να φύγουν. Αυτοί έκαναν αμέσως αυτό που τους διάταξε ο Χατζημελέτης και σε λίγο είχαν αφήσει πίσω τους το ξωκλήσι κι ακολουθούσαν το δρόμο για τη Χασιά. Δεν πέρασε κάμποση ώρα και φάνηκαν καβαλαρία οι Τούρκοι με δαδιά στα χέρια που φώτιζαν μέσα στη νύχτα.  Αυτοί είχαν μιλήσει του Βοεβόδα Μουχάμαντ Ρουσέν Εφέντη. Του είπαν για το σφάλμα που έκανε, να δώσει του λόγου του παραπάνω όπλα στους Χασιώτες και πήγαιναν τώρα, να πάρουν πίσω τα όπλα αλλά και να πιάσουν τους Χασιώτες. Ο Βασιλείου όμως είχε φτάσει κιόλας στα μέρη του και τώρα ήταν δυνατότερος. Την άλλη κιόλας μέρα κήρυξε την Επανάσταση στη Χασιά και στο Μενίδι κι οι ντόπιοι σηκώσανε τ’ άρματα. Από τότε το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου ονομάστηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων», ο άγιος που βοήθησε να λευτερωθεί η Αθήνα…

Λαϊκή τοιχογραφία των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, στα δεξιά , εντός του ξωκλησιού, με εμφανή τα σημάδια, τις τρύπες, από τα τούρκικα σπαθιά (φωτό: Δημήτρης Β. Προύσαλης)

Κατά την προφορική παράδοση υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Καραϊσκάκης είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με οπλαρχηγούς της Στερεάς Ελλάδας στο ξωκλήσι αυτό, που η θέση του προστατευόταν από το διπλανό ρέμα, εκεί που σήμερα βρίσκεται η οδός Στρατηγού Καλάρη. Την νύχτα καθώς κοιμούνταν, κάποιος τους πρόδωσε. Το ξωκλήσι περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, αλλά όλοι σώθηκαν, καθώς ακούστηκε φωνή από την εικόνα του Αγίου «Στα όπλα! Στα όπλα!». Οι οπλαρχηγοί ξύπνησαν και πολεμώντας πέρασαν τη ρεματιά και σώθηκαν. Αναφέρεται επίσης πως σαν οι Τούρκοι προσπάθησαν να πυροβολήσουν μέσα στο ναό από το πορτάκι του Ιερού, απωθήθηκαν από μια αόρατη δύναμη.

Άλλη λήψη: Οι δύο Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ σε τοιχογραφία μέσα στο μικρό εκκλησάκι
(φωτό: Δημήτρης Β. Προύσαλης)

Στην αριστερή πλευρά του εσωτερικού τοίχου του παλιού ξωκλησιού,  σε λαϊκή αγιογραφική τοιχογραφία, απεικονίζεται ο έτερος Άγιος καβαλάρης, ο Άγιος Γεώργιος. Τα σημάδια των καταστροφών από τις σπαθιές είναι εμφανή (φωτό: Δημήτρης Β. Προύσαλης)


Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

2η συνάντηση για τη Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης-Τετάρτη 23/10/2024


Την τέταρτή της περίοδο (2024-2025) από την πρώτη της παρθενική σύσταση και λειτουργία το 2021-2022 ξεκίνησε η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης  "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" από τον περασμένο μήνα, αφού ετοιμάζεται μετά την συνάντηση της 25ης Σεπτεμβρίου για φέτος, να υποδεχτεί τους φίλους και τις φίλες των λαϊκών παραμυθιών, των μύθων και θρύλων και της προφορικής τους αφήγησης. Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της συμπρωτεύουσας Θεσσαλονίκης, σταθερή υποστηρήκτρια της Λέσχης μαζί με τον Δήμο, στην οδό Εθνικής Αμύνης 27, στο κέντρο της πόλης, αναμένει παραμυθάδες και αφηγήτριες στο μηνιαίο αντάμωμα, προκειμένου  να μοιραστούν ιστορίες, χρόνο και μεράκι για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά των λαών του κόσμου, αλλά και της ελληνόφωνης παράδοσης.

Οι αφηγήσεις όπως και οι προσκλήσεις, τόσο για το κοινό της ακρόασης όσο και για τους δυναμικούς ενδιάμεσους αφηγητές και αφηγήτριες είναι ανοιχτές σε οποιονδήποτε θα ήθελε να παρευρεθεί και να συν-ταξιδέψει νοερά και φανταστικά μέσα από το όχημα της προφορικής ιστόρησης, με προϋπόθεση της επικοινωνία για τη γνωστοποίηση της συμμετοχής στην υπέυθυνη της Λέσχης, Ελένη Μπασδάρα στο 6973511664.

Φωτογραφικό πανόραμα από τη συνάντηση της φετινής 25ης Σεπτεμβρίου 2024

Η Στέλλα Στιβαχτάρη αφηγείται

Η Σουλτάνα Ξένου αφηγείται

Η Αντωνία Μπατσαλή αφηγείται

Η Στέλλα Τσατσαρώνη αφηγείται

Η Ελένη Μπασδάρα αφηγείται



Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης υποστηρίζεται από την
















 

Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024

Αφηγήσεις και διαλέξεις: "Ανταμώματα μέσα στων παραμυθιών τον Κύκλο..."- Βιβλιοκαφέ Εκδόσεων Εύμαρος 24/10/2024

 



Ένας κύκλος ανοιχτών διαλέξεων για τους κρυμμένους κόσμους των λαϊκών παραμυθιών, που θα συνοδεύονται από αφηγήσεις στο κοινό με τίτλο: "Ανταμώματα στων παραμυθιών τον Κύκλο..." εγκαινιάζεται μέσα στον μήνα Οκτώβριο και συγκεκριμένα την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024 και ώρα 19.30. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση με θέμα: "Από την ατομική διαπραγμάτευση και την ψυχαγωγία στην άτυπη κοινωνική παρέμβαση: Τα λαϊκά παραμύθια και η αφήγησή τους απέναντι στις κρίσεις-ατομικές-συλλογικές-κοινοτικές-εθνικές" μέσα σε μια ακολουθία τεσσάρων θεματικών με διπλή υπόσταση: Τη διάλεξη και την αφήγηση σε Διαλογικής μορφής συναντήσεις  μηνιαίων ανταμωμάτων με τα λαϊκά παραμύθια και τους κόσμους που κρύβουν: Γνωρίζουμε και εμβαθύνουμε στον κόσμο του ανώνυμου συλλογικού φαντασιακού, ταξιδεύουμε μέσα από θέματα διαχρονικά των ανθρώπινων σχέσεων επιχειρώντας σύγχρονες προσεγγίσεις. Περπατάμε σε παλιά μονοπάτια αναζητώντας αντανακλάσεις στους καιρούς μας, ανιχνεύουμε τις συνθήκες και τους φορείς των αφηγήσεων, μελετούμε τον κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας και μυθοπλασίας  σε πλαίσιο ιστορικότητας, συνομιλούμε με το χτες αναζητώντας  θετικότερες και πιο ουσιαστικές πορείες προσωπικές και συλλογικές στο σήμερα και το αύριο.

 Άξονες, επικεντρώσεις, επιρροές, αντανακλάσεις, αναδύσεις, τεσσάρων θεματικών κατευθύνσεων:

Α. Παραμύθια, άτομο και κοινωνία υπό κρίσεις

Β. Παραμύθια και Οικολογία

Γ. Παραμύθια και Προσφυγική Μνήμη

Δ. Παραμύθια και ιστορική συνέχεια απέναντι στη λήθη

Την επιμέλεια των διαλέξεων και τον συντονισμό των αφηγήσεων έχει ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, προφορικός αφηγητής και υποψήφιος δρ ΕΚΠΑ. Οι αφηγήσεις αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση σε όποιο/α θα ήθελε να αφηγηθεί μια ισοτρία που τον έκαμε εντύπωση, αλλά προϋποθέτουν μια πρότερη επικοινωνία με τον συντονιστή.

Οι εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ, ένας σταθερός συνοδοιπόρος του επιμελητή του παρόντος ιστολογίου στις διαδρομές του μέσα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την προφορική λογοτεχνία των λαών, απέκτησαν έναν καινούργιο χώρο αναφοράς με το χαρακτήρα του βιβλιοκαφέ. Πρόκειται για έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο που φτιάχτηκε με μεράκι από τους ανθρώπους των εκδόσεων Εύμαρος, ο οποίος τοποθετείται χωρικά μεταξύ των σταθμών ΗΣΑΠ του Ηλεκτρικού της Καλλιθέας και του Ταύρου (6 λεπτά με τα πόδια από τον πρώτο και 9 λεπτά απόσταση από τον δεύτερο) με διπλή είσοδο από 25ης Μαρτίου 2 και Κύπρου 1.  Εκεί θα φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο, όπως για παράδειγμα η Λέσχη Ανάγνωσης, που λειτουργούσε μέχρι πρότινος  στην έδρα του Εύμαρου στον Ταύρο, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και διαλέξεις με ποικίλο περιεχόμενο, όπου οι φίλοι και φίλες του βιβλίου θα μπορούν να χαίρονται τον καφέ  ή το ποτό τους με την παρέα τους αλλά και με συντελεστές των εκδόσεων Εύμαρος 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά καλό θα είναι να κάνει κανείς κράτηση, για να υπάρχει μια επαρκής εικόνα του αριθμού των φίλων που θα παρευρεθούν και τη λειτουργικότερη εξυπηρέτησή τους,

Τις εν λόγω εκδηλώσεις διοργανώνουν οι εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ και υποστηρίζουν η "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη".




Μέρος της δρομολογούμενης διάλεξης στηρίζεται στις αφηγηματικές εμπειρίες του ιστορητή από τις συναντήσεις όμορων θεματικών κατά τη διάρκεια σχετικών παραστάσεων αφήγησης ιδιαίτερα από το 2009 και μετά, αλλά και σε ένα επιλεγμένο μέρος απο το υλικό της συλλογής των εκδόσεων Εύμαρος
"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις"








Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Αφηγήσεις στη Φθινοπωρινή Οικογιορτή Βόλου 4-6 Οκτωβρίου 2024

Τα τελευταία χρόνια "ανθίζει" ένας ιδιαίτερος "θεσμός" με επίκεντρο την Οικολογία και τον κόσμο της, που απλώνει τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές του σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Η οικολογική γεωργία, τα οικολογικά προϊόντα, οι ομιλίες, τα σεμινάρια, τα χειροτεχνήματα, οι μουσικές βραδιές, οι δράσεις για τα παιδιά και τους ενηλίκους αποτελούν τον άξονα που θα υποδεχτεί φίλους και φίλες από όλη τη Θεσσαλία, καλεσμένων του "Φιλοικό-Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας". Το πρόγραμμα διαρκεί τρεις ολόκληρες μέρες Παρασκευή 4-Σάββατο 5 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 και θα φιλοξενηθεί στο Πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου στην παραλία του Βόλου απέναντι από την Παιδική Χαρά με είσοδο ελεύθερη.




Με αφορμή τις εκδηλώσεις αυτές, ο επιμελητής του παρόντος ιστολογίου, Δημήτρης Β. Προύσαλης, θα πραγματοποιήσει δύο προφορικές αφηγήσεις με λαϊκά παραμύθια και μυθολογικές ιστορίες που κινούνται στα πλαίσιο της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης και ευαισθητοποίησης, για παιδικό και ενήλικο ακροατήριο, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2024 στις ώρες 18.30-19.30 και Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 στις ώρες 11.30-12.30 
με αφορμή τη συλλογή:
 
"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: 
Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης"

από τις Εκδόσεις Εύμαρος


Τα έσοδα από τα πνευματικά δικαίωματα της συλλογής προσφέρονται ευγενικά από τον συγγραφέα 
στο Σύλλογο 
"Άσπρες Πεταλούδες Βόλου"

Με την υποστήριξη της