Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Εκδήλωση της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας για το παραμύθι


Με την ευκαιρία της έκδοσης του έργου της Ιουλίας Κούτνα,

 "Τα παραμύθια των Ελλήνων της Αζοφικής" 
(Παράρτημα 17 του περιοδικού ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ)

 οργανώνεται από την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία
 επιστημονική εκδήλωση
στην Αίθουσα Διαλέξεων
 του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης
 -Κυδαθηναίων 17 στην Πλάκα 
τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013
 και ώρα 7.00 μμ 

με θέμα: ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΗΜΕΡΑ.
 
Ομιλίες: 


Μαριάνθη Καπλάνογλου (ΕΚΠΑ): 
Παραμύθια σήμερα. Το καταφύγιο της παιδικότητας;

Δέσποινα Δαμιανού (Δημοκρίτειο Παν. Θράκης):

 Διδάσκοντας το λαϊκό παραμύθι στο σύγχρονο σχολείο

Είσοδος Ελεύθερη

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Τα ελληνικά μαγικά παραμύθια ταξιδεύουν στο εξωτερικό


Το 2013 είναι μια σημαντική χρονιά για το ελληνικό παραμύθι καθώς
συμπίπτει με την έκδοση της επιτομής των Ελληνικών Μαγικών Παραμυθιών (ATU 300-749) στην αγγλική γλώσσα από τον Οργανισμό Academia Scientiarum Fennica με έδρα το Ελσίνκι της Φινλανδίας και το εκδοτικό της Fennica Fellows Communications. Πρόκειται για τη σύνοψη στα αγγλικά (Cataloque of Greek Magic folktales) των πέντε τόμων που κυκλοφόρησαν από το ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ στη διάρκεια των ετών 1994-2007. (1994- ATU 700-749, 1999-ATU 300-499 (Α και Β τόμος), 2004-
ATU 500-559 και 2007-ATU 560-699).


 Η κύρια ομάδα επιστημόνων-παραμυθολόγων που επιμελήθηκε με συνέπεια και ευθύνη  το έργο της ταξινόμησης και μελέτης των μαγικών παραμυθιών του ελληνόφωνου χώρου, σε βάθος είκοσι περίπου ετών, αποτελείται από τις Άννα Αγγελοπούλου, Αίγλη Μπρούσκου, Μαριάνθη Καπλάνογλου και Εμμανουέλα Κατρινάκη ενώ στο έργο συμμετείχαν κι άλλες κυρίες που ανέλαβαν να μελετήσουν μερικότερο αριθμό παραμυθιακών τύπων. 
       Τη βάση του υλικού αποτέλεσε το αρχείο του ακαδημαϊκού Γ. Μέγα που προέβη πριν τη δεκαετία του 80 σε μια πρώτη ταξινόμηση και κατάταξη του ελληνόφωνου λαϊκού παραμυθιακού υλικού με αναφορά στον Διεθνή Κατάλογο Ταξινόμησης του Φινλανδού Antti Aarne και Αμερικανού Stith Thompson συγκροτώντας τις βάσεις του Ελληνικού Καταλόγου Ελληνικών Παραμυθιών. Κυκλοφόρησε μάλιστα μετά το θάνατό του το 1978 το πρώτο μέρος με τίτλο "Το Ελληνικό Παραμύθι.Αναλυτικός Κατάλογος τύπων και παραλλαγών κατά το σύστημα Aarne-Thompson.Τεύχος Πρώτον.Μύθοι Ζώων" (ATU 1-299).
     Το λαϊκό παραμύθι αποτελώντας πάντα ένα χαρμάνι στο σταυροδρόμι των συναντήσεων των προφορικών λογοτεχνιών του κόσμου αλλά και επιρροών από λόγιες λογοτεχνίες και γραμματείες, κοινών προβολών των λαών αλλά και σημαντικών πολιτισμικών διαφοροποιήσεων στις αντιλήψεις τους,  βρέθηκε από νωρίς στο επίκεντρο της επιστημονικής μελέτης ως υλικό ανθρωπολογικού ενδιαφέροντος για μια σειρά από επιστημονικές οπτικές και προσεγγίσεις.
     Η κυκλοφορία των μαγικών παραμυθιών του ελληνόφωνου χώρου (Ελλαδικός χώρος, Κάτω Ιταλία, Μικρασιατικά παράλια-ενδοχώρα και Πόντος, Κύπρος καθώς και περιοχές με σημαντική ιστορική παρουσία του ελληνόφωνου στοιχείου Β. Ήπειρος, Ανατ. Θράκη και Α. Ρωμυλία) πιστεύουμε πως θα συμβάλει στην προώθηση του επιστημονικού διαλόγου και θα γνωρίσει το ελληνικό μαγικό παραμύθι στους φίλους του παραμυθιού διεθνώς. 
     Για το λόγο αυτό όπως είχαμε προαναγγείλει και σχεδιάσει από το φθινόπωρο του 2012, στις τιμητικές εκδηλώσεις του 3ου Φεστιβάλ Αφήγησης "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη-2013" στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας στο Πήλιο (5-11 Αυγούστου 2013) θα τιμηθούν οι προεξάρχουσες της επιστημονικής προσπάθειας στη διάρκεια των φεστιβαλικών εκδηλώσεων .