Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

"Όταν το 21 αφηγείται: Ολόκληρη η παράσταση αφήγησης ραδιοφωνικά, από την εκπομπή "Στο αυτί του Δράκου"


Μπορείτε να ακούσετε όλη την εκπομπή "Στο αυτί του Δράκου" της Κυριακής 24 Οκτωβρίου 2021, συνολικής διάρκειας μιάμισης ώρας (1h 32 min), με τη μίνι εισαγωγική συνέντευξη του προφορικού αφηγητή Δημήτρη Β. Προύσαλη και του μουσικού-τραγουδοποιού Φίλιππου Πλακιά καθώς και το περιεχόμενο της ραδιοφωνικής "παράστασης"

"Οταν το 21 αφηγείται:

Μύθοι, παραδόσεις, άγνωστες ιστορίες  του Θ. Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς

Κάντε κλικ πάνω στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.mixcloud.com/upload/%CE%BD%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%BF%CF%85/%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%82-%CE%B4-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%AC%CF%82-%CF%86/complete/

Στίχοι τραγουδιών-σε ποίηση: Δημήτρη Φιλελέ

Μελοποίηση-Ερμηνεία: Φίλιππος Πλακιάς

Προφορική Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης


Το περιεχόμενο της αφήγησης είναι επιλογή από τη υπό έκδοση συλλογή:

"Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις, άγνωστες ιστορίες

 από τον κόσμο του 1821"

Εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ, 2021

Πολλές ευχαριστίες στη ραδιοφωνική παραγωγό, Νένα Γεωργιάδου και την εκπομπή της, καθώς και στο www.icon-radio.com για τη θερμή φιλοξενία

Λέσχη Αφήγησης Αθήνας: 2η συνάντηση ζωντανά Τετάρτη 3 Νοεμβρίου στο Free Thinking Zone


Μια έκτακτη αλλαγή, λόγω εθνικού πένθους  έφερε την αναγκαστική μεταφορά της ημερομηνίας συνάντησης για το δεύτερο αντάμωμα των παραμυθόφιλων της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας ¨Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" από την τελευταία Τετάρτη του Οκτωβρίου (27/10) στην πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου (3/11). Η υποχρεωτική μεταφορά της συνάντησης συμπίπτει με την επιστροφή των εργασιών της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας, στον φιλόξενο χώρο του Free Τhinking Zone, στις παρυφές του Κολωνακίου, επί της οδού Σκουφά 64 στη συμβολή με τον πεζόδρομο της oδού Γριβαίων.


Είσοδος με μάσκα, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, rapid test, οι ανήλικοι με self test, ενώ θα τηρηθεί σερά προτεραιότητας με μέγιστο αριθμό τους 30 παρισταμένους

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" οργανώνει τη δεύτερη ζωντανή της συνάντηση, σ' αυτόν τον κύκλο των συναντήσεων για έκτη συνεχόμενη χρονιά από την περίοδο 2016-2017. Επιχειρώντας να ξαναβρεί τα πατήματά της στη φυσιολογική σχέση της δια ζώσης επαφής, της πάλλουσας ζωντανής αφηγηματικής σύμβασης μέσα από την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζει η Πολιτεία για την προστασία από τον Covid 19.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 
αντί 
Τετάρτης 27 Οκτωβρίου 2021
και ώρες 19.00-21.00

Η πρώτη συνάντηση του Σεπτεμβρίου ενθουσίασε τους συμμετέχοντες φίλους και φίλες που βρέθηκαν στο χώρο του Σεράφειου Πολιτιστικού Κέντρου, που έζησαν ξανά από κοντά την ατμόσφαιρα των ζωντανών ανταμωμάτων και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Με αφορμή την αναβολή της 27ης Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο.

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2021


Η Σ. Τσιλιμίγκρα αφηγείται: "Ο Τζίτζικας κι η Μυγδαλιά"

Η Α. Καψωμενάκη αφηγείται: "Ο σκύλος του Πατριάρχη" (Κων/πολη)

Η Κ. Κυριακουλέα αφηγείται: " Η εκδίκηση του ποταμού" (Σκουάμις Καναδάς)

Η Ν. Γιώτη αφηγείται: "Η ιστορία του Γαλαξιδίου"

Η Κ. Τσαλαπατάνη αφηγείται "Οι ακουστικές" (Σάμος)

Η Κ. Καντούρη αφηγείται "Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου" (Αφρική)

Η Ε. Μπασδάρα αφηγείται "Πωλείται γέρος σοφός" (Ανατολή)

Η Σ. Οικονόμου αφηγείται "Η τύχη και η φρόνηση"


Η Α. Κουκουζέλη αφηγείται "Τα λόγια του Ανέμου και της Πέτρας" (Αραβικός κόσμος)

Το ζωντανό αντάμωμα είναι πάντα η βάση της επικοινωνιακής διάστασης του μοιράζεσθαι και του συνανήκειν μέσα από την σύμβση της αφηγηματικής συνεύρεσης σε κοινό τόπο και χρόνο εκ του σύνεγγυς με την καρδιά ανοιχτή. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται όπως πάντα την τελευταία Τετάρτη του μήνα.

Η συνάντηση του Οκτωβρίου μεταφέρεται και  
φιλοξενείται στις 3 Νοεμβρίου στο 
Free Thinking Zone


Είσοδος  με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα


ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Η λειτουργία της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία της

 "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" για τη δημιουργία ενός σταθερού (κυμαινόμενου  στη μορφή λόγω Covid 19) περιοδικού βήματος αφήγησης που απευθύνεται και παραχωρείται στη λογική της υποστήριξης, σε όλους και όλες τους ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες, οι οποίοι επιθυμούν να μοιραστούν προφορικά μια ιστορία από το χώρο των προφορικών παραδόσεων από τους λαούς του κόσμου. Το βήμα τούτο παραχωρείται σε οποιονδήποτε θελήσει να σταθεί στο κέντρο του λόγου, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν κομίζει (επαγγελματίας αφηγητής, ερασιτέχνης, εκκολαπτόμενος, μαθητευόμενος εργαστηρίου ή σεμιναριακού κύκλου). Οι συναντήσεις γίνονται με τη συνεργασία και την υποστήριξη του FREE THINKING ZONE, αλλά δεν φιλοξενούνται στο χώρο του λόγω Covid 19, που λειτουργεί πωλητήριο βιβλίων στο σημείο της συνάντησης του Σεράφειου.   Οι ιστορίες που θα ακουστούν θα πρέπει να είναι επιλογή από:

 Λαϊκά παραμύθια, μύθους Αισώπου, μυθολογικές ιστορίες, θρύλους, λαϊκές παραδόσεις,       συναξάρια Αγίων ή αποσπάσματα από έπη, με την "υποχρέωση" να σταλούν οι αρχικές μορφές των αφηγημάτων-δηλαδή η μορφή όπως βρέθηκε η ιστορία και όχι όπως θα ακουστούν

Τηλ. Επικοινωνίας 6945906008

.............................

ΕΙΣΟΔΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ

ΑΦΗΓΗΤΕΣ & ΑΦΗΓΗΤΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021


1. Αγγελική Αγαλιανού

2. Ελεάνα Χατζάκη

3. Μπάμπης Μπουρέκας

4. Σοφήλια Τσορτέκη

5.Γεωργία Φρουτζιάλα

6.Βιολέτα Σολιδάκη

7. Δημήτρης Προύσαλης

8. Ειρήνη Συμεωνίδου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

1. Κυριακή Κυριακουλέα



 

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Ο Άγιος Δημήτριος των Όπλων- μια ιστορία 200 χρόνια πριν

Ο Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου των Όπλων-λήψη από ψηλά, στα δεξιά το ενσωματωμένο πια παλιό ξωκλήσι

Στα Κάτω Πατήσια, κατεβαίνοντας την οδό Στρατηγού Καλάρη, στην περιοχή που είναι ευρύτερα γνωστή ως "Τρεις Γέφυρες", θα συναντήσει κάποιος στο αριστερό του χέρι τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη δεξιά πλευρά του ναού μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ένα μικρό εκκλησάκι, κολλημένο σχεδόν πάνω στην εξωτερική πλευρά του μεγαλύτερου ναού. Πρόκειται για ένα "εγκιβωτισμένο¨ μικρό οικοδόμημα με την εσωτερική του μεριά να είναι μέρος του εκκλησιαστικού κτιρίου, αφού μπαίνοντας κανείς στο ναό από την κεντρική είσοδος, μετά τα σκαλοπάτια, μπορεί να εισέλθει στο παλιότερο ξωκλήσι από τα μέσα. Η λαϊκή παράδοση του έδωσε το προσωνύμιο "Άγιος Δημήτριος των Όπλων" σχετίζοντάς τον με το 1821, λίγο πριν το ξέσπασμα της Επανάστασης στα μέρη της Αττικής.

Το κολλημένο ξωκλήσι στη δεξιά πλευρά του μεγαλύτερου εκκλησιαστικού κτιρίου-ναού ακριβώς στα δεξιά της θύρας.

Με αφορμή λοιπόν την σημερινή γιορτή του Αγίου, 26 Οκτωβρίου, και υπό τη δρομολόγηση της συλλογής 

Δημήτρης Β. Προύσαλης
"Μάχου Υπέρ Πίστεως και Πατρίδας: 
Αφηγήσεις και ιστορίες για το λαϊκό θρησκευτικό συναίσθημα το 1821", 
Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, 

θα αναφέρω μία λαϊκή παράδοση που συνδέεται άμεσα με τον καβαλάρη Άγιο και συνδέει τη χάρη του με την απελευθέρωση της Αθήνας.

Το θαύμα του Αγίου που λευτέρωσε την Αθήνα (1821)

Ήταν τότε, που η Επανάσταση είχε μόλις πέντε μέρες πριν, ξεσπάσει στα μέρη του Μοριά. Στην Αττική οι ραγιάδες ετοιμάζονταν να πάρουν τα όπλα και  να χτυπήσουν την Αθήνα την πρώτη του Απριλιού,  να κηρύξουνε επίσημα την Επανάσταση και στο δικό τους τόπο. Όλα ήταν στον καιρό τους, η σπίθα ήταν έτοιμη  ν’ ανάψει. Στις 31 του Μάρτη ο Χατζημελέτης Βασιλείου κατέβηκε από τα μέρη της Χασιάς με κόσμο στη συνοδεία του, για να επισκεφτεί τον Βοεβόδα της Αθήνας τον Μουχαμέντ Ρουσέν Εφέντη. Ο Βασιλείου βρέθηκε στο κονάκι του Τούρκου διοικητή της πόλης, μπήκε, προσκύνησε κι ύστερα κάθισαν και κουβέντιασαν. Πάνω στην κουβέντα λοιπόν, ο Μελέτης Βασιλείου παράστησε πως τα πράγματα τάχα δεν πήγαιναν καθόλου καλά στον τόπο τους, πώς ο κόσμος μουρμουράει κι έχει παράπονα, πως υπήρχε μια αναστάτωση, και λέει του Βοεβόδα: «Εφέντη, συμμορίες Τουρκαλβανών τριγυρίζουν τον τόπο και μας κάνουν ζημιές στα κοπάδια και τα χωράφια. Κι όχι μονάχα αυτό, μα τριγυρίζουν γύρω από την Αθήνα. Τούτες οι συμμορίες, κάθε μέρα γίνονται περισσότερες και θέλουν να μπουν στην πόλη και να τη λεηλατήσουν. Τα άρματα που έχουμε στη Χασιά δεν φτάνουν για να τις κάνουμε ζάφτι*, να τις συγκρατήσουμε, αν προσπαθήσουν από αυτό το δερβένι* να κατέβουν προς την πόλη». 

*κάνω ζάφτι: (αραβ. dapt) υποτάσσω κάποιον στη θέλησή μου, θέτω υπό τον έλεγχό μου, δαμάζω, επιβάλλομαι   *δερβένι: (τουρκ. derbent) πολύ στενό πέρασμα ανάμεσα στα βουνά

Το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου επί της οδού Στρατηγού Καλάρη,  στη δεκαετία 1960-1970, πριν χτιστεί ο σημερινός ναός 

Ο Βοεβόδας απόμεινε για λίγο στη σιωπή. Δεν είχε μαντάτα απ’ τους ανθρώπους του, για τον ξεσηκωμό των κατοίκων της Χασιάς, μήτε για τον σιωπηλό αναβρασμό στην πόλη της Αθήνας, όλα είχαν κρατηθεί μυστικά. Έτσι συμφώνησε να δώσουν οι δικοί του, οι Τούρκοι, άρματα παραπανίσια, στον Αρβανίτη χριστιανό Χατζημελέτη Βασιλείου. Αυτός είχε φροντίσει από τα πριν, να φέρει μουλάρια μαζί του, για να τα φορτώσει με τον οπλισμό των Τούρκων. Σαν τέλειωσε λοιπόν το φόρτωμα, πήρε το δρόμο  για τη Χασιά. Όλη η συντροφιά, μουλάρια φορτωμένα κι άνθρωποι σκοτισμένοι με έγνοιες πολλές, σαν έφτασε στα Πατήσια, στάθηκε στο ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου, για να ξεκουραστούν τα ζώα που σήκωναν βάρος πολύ, αλλά και οι άνθρωποι που είχαν ακολουθήσει τον Χατζημελέτη Βασιλείου για συνοδεία. Βόλεψαν τα ζώα, και μπήκαν να ξαποστάσουν μέσα στην εκκλησία. 

Η εικόνα του  έφιππου Αγίου στη δεξιά πλευρά του τοίχου, στο εσωτερικό του ναού

Λένε, πως την ώρα που η συντροφιά κοιμόταν μέσα στο ξωκλήσι, τη νύχτα 31 Μάρτη προς 1 Απρίλη, ο Χατζημελέτης άκουσε μια φωνή να τον προστάζει μέσ’ στον ύπνο του: «Στα όπλα! Στα όπλα!» Ο Βασιλείου κατάλαβε πως η φωνή ερχόταν από την εικόνα του Αγίου Δημητρίου. Πετάγεται μέσα σε μια τρομάρα, πίστεψε πως ήταν θαύμα και προειδοποίηση  του Αγίου και ξυπνά στα γρήγορα τα παλικάρια του.  Τους προστάζει να φορτώσουν τα μουλάρια στα γρήγορα, για να προλάβουν να φύγουν. Αυτοί έκαναν αμέσως αυτό που τους διάταξε ο Χατζημελέτης και σε λίγο είχαν αφήσει πίσω τους το ξωκλήσι κι ακολουθούσαν το δρόμο για τη Χασιά. Δεν πέρασε κάμποση ώρα και φάνηκαν καβαλαρία οι Τούρκοι με δαδιά στα χέρια που φώτιζαν μέσα στη νύχτα.  Αυτοί είχαν μιλήσει του Βοεβόδα Μουχάμαντ Ρουσέν Εφέντη. Του είπαν για το σφάλμα που έκανε, να δώσει του λόγου του παραπάνω όπλα στους Χασιώτες και πήγαιναν τώρα, να πάρουν πίσω τα όπλα αλλά και να πιάσουν τους Χασιώτες. Ο Βασιλείου όμως είχε φτάσει κιόλας στα μέρη του και τώρα ήταν δυνατότερος. Την άλλη κιόλας μέρα κήρυξε την Επανάσταση στη Χασιά και στο Μενίδι κι οι ντόπιοι σηκώσανε τ’ άρματα. Από τότε το ξωκλήσι του Αγίου Δημητρίου ονομάστηκε «Άγιος Δημήτριος των Όπλων», ο άγιος που βοήθησε να λευτερωθεί η Αθήνα…

Λαϊκή τοιχογραφία των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, στα δεξιά , εντός του ξωκλησιού, με εμφανή τα σημάδια, τις τρύπες, από τα τούρκικα σπαθιά

Κατά την παράδοση υπάρχει και μια άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία ο Καραϊσκάκης είχε συμφωνήσει να συναντηθεί με οπλαρχηγούς της Στερεάς Ελλάδας στο ξωκλήσι αυτό, που η θέση του προστατευόταν από το διπλανό ρέμα, εκεί που σήμερα βρίσκεται η οδός Στρατηγού Καλάρη. Την νύχτα καθώς κοιμούνταν, κάποιος τους πρόδωσε. Το ξωκλήσι περικυκλώθηκε από τους Τούρκους, αλλά όλοι σώθηκαν, καθώς ακούστηκε φωνή από την εικόνα του Αγίου «Στα όπλα! Στα όπλα!». Οι οπλαρχηγοί ξύπνησαν και πολεμώντας πέρασαν τη ρεματιά και σώθηκαν. Αναφέρεται επίσης πως σαν οι Τούρκοι προσπάθησαν να πυροβολήσουν μέσα στο ναό από το πορτάκι του Ιερού, απωθήθηκαν από μια αόρατη δύναμη.


Στην αριστερή πλευρά του εσωτερικού τοίχου του παλιού ξωκλησιού,  σε λαϊκή αγιογραφική τοιχογραφία, απεικονίζεται ο έτερος Άγιος καβαλάρης, ο Άγιος Γεώργιος. Τα σημάδια των καταστροφών από τις σπαθιές είναι εμφανή.





 

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Εκτάκτως αλλαγή: Λέσχη Αφήγησης Αθήνας: 2η συνάντηση ζωντανά, Τετάρτη 3/11/2021

Μια έκτακτη αλλαγή, λόγω εθνικού πένθους πραγματοποιείται στην προγραμματισμένη συνάντηση της Τετάρτης 27 Οκτωβρίου 2021. Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" τροποποιεί την ημέρα της συνάντησης του Οκτωβρίου 2021, μεταφέροντας το αντάμωμα για την επόμενη Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021. Οι εργασίες της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας επιστρέφουν στον φιλόξενο χώρο του Free thinking Zone, στις παρυφές του Κολωνακίου, επί της οδού Σκουφά 64 στη συμβολή με τον πεζόδρομο της Οδού Διδότου.


Είσοδος με μάσκα, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, rapid test, οι ανήλικοι με self test, ενώ θα τηρηθεί σερά προτεραιότητας με μέγιστο αριθμό τους 30 παρισταμένους

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" οργανώνει τη δεύτερη ζωντανή της συνάντηση, σ' αυτόν τον κύκλο των συναντήσεων για έκτη συνεχόμενη χρονιά από την περίοδο 2016-2017. Επιχειρώντας να ξαναβρεί τα πατήματά της στη φυσιολογική σχέση της δια ζώσης επαφής, της πάλλουσας ζωντανής αφηγηματικής σύμβασης μέσα από την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που ορίζει η Πολιτεία για την προστασία από τον Covid 19.

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021 
αντί 
Τετάρτης 27 Οκτωβρίου 2021
και ώρες 19.00-21.00

Η πρώτη συνάντηση του Σεπτεμβρίου ενθουσίασε τους συμμετέχοντες φίλους και φίλες που βρέθηκαν στο χώρο του Σεράφειου Πολιτιστικού Κέντρου, που έζησαν ξανά από κοντά την ατμόσφαιρα των ζωντανών ανταμωμάτων και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους. Με αφορμή την αναβολή της 27ης Οκτωβρίου, οι εκδηλώσεις επιστρέφουν στον φυσικό τους χώρο.

Φωτογραφίες από την πρώτη συνάντηση του Σεπτεμβρίου 2021


Η Σ. Τσιλιμίγκρα αφηγείται: "Ο Τζίτζικας κι η Μυγδαλιά"

Η Α. Καψωμενάκη αφηγείται: "Ο σκύλος του Πατριάρχη" (Κων/πολη)

Η Κ. Κυριακουλέα αφηγείται: " Η εκδίκηση του ποταμού" (Σκουάμις Καναδάς)

Η Ν. Γιώτη αφηγείται: "Η ιστορία του Γαλαξιδίου"

Η Κ. Τσαλαπατάνη αφηγείται "Οι ακουστικές" (Σάμος)

Η Κ. Καντούρη αφηγείται "Η πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου" (Αφρική)

Η Ε. Μπασδάρα αφηγείται "Πωλείται γέρος σοφός" (Ανατολή)

Η Σ. Οικονόμου αφηγείται "Η τύχη και η φρόνηση"


Η Α. Κουκουζέλη αφηγείται "Τα λόγια του Ανέμου και της Πέτρας" (Αραβικός κόσμος)

Το ζωντανό αντάμωμα είναι πάντα η βάση της επικοινωνιακής διάστασης του μοιράζεσθαι και του συνανήκειν μέσα από την σύμβση της αφηγηματικής συνεύρεσης σε κοινό τόπο και χρόνο εκ του σύνεγγυς με την καρδιά ανοιχτή. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται όπως πάντα την τελευταία Τετάρτη του μήνα.
Η συνάντηση του Οκτωβρίου μεταφέρεται και  
φιλοξενείται στις 3 Νοεμβρίου στο 
Free Thinking Zone


Είσοδος  με όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα


ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Η λειτουργία της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία της

 "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" για τη δημιουργία ενός σταθερού (κυμαινόμενου  στη μορφή λόγω Covid 19) περιοδικού βήματος αφήγησης που απευθύνεται και παραχωρείται στη λογική της υποστήριξης, σε όλους και όλες τους ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες, οι οποίοι επιθυμούν να μοιραστούν προφορικά μια ιστορία από το χώρο των προφορικών παραδόσεων από τους λαούς του κόσμου. Το βήμα τούτο παραχωρείται σε οποιονδήποτε θελήσει να σταθεί στο κέντρο του λόγου, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα κι αν κομίζει (επαγγελματίας αφηγητής, ερασιτέχνης, εκκολαπτόμενος, μαθητευόμενος εργαστηρίου ή σεμιναριακού κύκλου). Οι συναντήσεις γίνονται με τη συνεργασία και την υποστήριξη του FREE THINKING ZONE, αλλά δεν φιλοξενούνται στο χώρο του λόγω Covid 19, που λειτουργεί πωλητήριο βιβλίων στο σημείο της συνάντησης του Σεράφειου.   Οι ιστορίες που θα ακουστούν θα πρέπει να είναι επιλογή από:

 Λαϊκά παραμύθια, μύθους Αισώπου, μυθολογικές ιστορίες, θρύλους, λαϊκές παραδόσεις,       συναξάρια Αγίων ή αποσπάσματα από έπη, με την "υποχρέωση" να σταλούν οι αρχικές μορφές των αφηγημάτων-δηλαδή η μορφή όπως βρέθηκε η ιστορία και όχι όπως θα ακουστούν

Τηλ. Επικοινωνίας 6945906008

.............................

ΕΙΣΟΔΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΜΕ ΜΑΣΚΑ

ΑΦΗΓΗΤΕΣ & ΑΦΗΓΗΤΡΙΕΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021


1. Αγγελική Αγαλιανού

2. Ελεάνα Χατζάκη

3. Μπάμπης Μπουρέκας

4. Σοφήλια Τσορτέκη

5.Γεωργία Φρουτζιάλα

6.Βιολέτα Σολιδάκη

7. Δημήτρης Προύσαλης

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ ΑΦΗΓΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ

1. Κυριακή Κυριακουλέα



 

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Όταν το 21 αφηγείται: Στο Αυτί του δράκου, web icon-radio Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021


Στον φιλόξενο χώρο του www.icon-radio.com, ζωντανά
 
την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 
και ώρα 20.00-21.00
 
και στην εβδομαδιαία εκπομπή 
 
"Στο αυτί του δράκου" με τη Νένα Γεωργιάδου,

 θα βρεθούν οι συντελεστές της πρότασης 

" Όταν το 21 αφηγείται: Μύθοι, παραδόσεις, άγνωστες ιστορίες
 του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο δρόμο της λευτεριάς". 

Τρεις τέχνες, η προφορική αφήγηση, η μουσική και η ποίηση 
μέσα από τη συμβολή των

 Δημήτρη Β. Προύσαλη -αφηγητή, 
του Φίλιππου Πλακιά-μουσικού και τραγουδοποιού 
και του Δημήτρη Φιλελέ-ποιητή

συναντιούνται με αφορμή το ορόσημο των 200 χρόνων (1821-2021)

 για να αποκαλύψουν την ιδιαίτερη σχέση του Γέρου του Μοριά 
με τον προφορικό λόγο του μύθου, 
τις λαϊκές παραδόσεις γύρω από τον ίδιο και
 στιγμιότυπα από τη ζωή, στο δρόμο για τη λευτεριά
αξιοποιώντας τις παλιές βιβλιογραφικές πηγές και τις προφορικές παραδόσεις.

Οι ιστορίες που θα ακουστούν συμπεριλαμβάνονται 
στην υπό έκδοση συλλογή του
Δημήτρη Β. Προύσαλη
"Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις, άγνωστες ιστορίες από τον κόσμο του 1821"
των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ

 

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021

30 Χρόνια Παραμυθοκόρες- Επετειακή Ημερίδα Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021


 

ΕΠΕΤΕΙΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ

30 Χρόνια Παραμυθοκόρες

Άννα Αγγελοπούλου

Δελτίο Τύπου

 

   Επετειακή Ημερίδα για να γιορτάσουν τα 30 χρόνια με τις «Παραμυθοκόρες»
της Άννας Αγγελοπούλου, οργανώνουν 
το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» και η ΑΜΚΕ «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» και  με την συμμετοχή των εκδόσεων «Εστία» οι οποίες και θα παρουσιάσουν  ειδική επετειακή έκδοση για τις «Παραμυθοκόρες». Το πρόγραμμα της ημερίδας περιλαμβάνει ομιλίες και αφηγήσεις επιλεγμένων παραμυθιών από τη συλλογή «Παραμυθοκόρες». Η εκδήλωση φιλοξενείται στο Σεράφειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Εχελιδών &, Πειραιώς 144, Αθήνα Τ.Κ.118 54, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, ώρα προσέλευσης 18:00.

Οι «Παραμυθοκόρες», οι μυθικές ηρωίδες των λαϊκών αφηγήσεων, φέτος κλείνουν  τριάντα χρόνια μετά την πρώτη τους εμφάνιση και δεν παύουν να είναι εξαιρετικά επίκαιρες. Μέσα από τον ποιητικό, μεταφορικό λόγο του παραμυθιού οι διαχρονικές γυναικείες μορφές του παραμένουν αυθύπαρκτες, πολεμώντας για την απόκτηση της ατομικής τους υπόστασης, σε πείσμα των πάντων – κοινωνικών συνθηκών, πατροπαράδοτων καταβολών και λαϊκών πεποιθήσεων.

 


Η Άννα Αγγελοπούλου τις αναζήτησε ερευνώντας το ελληνικό προφορικό παραμύθι και είχε τη μεγάλη τύχη να τις συναντήσει διαβάζοντας παλαιότερες συλλογές σε λαογραφικά περιοδικά και ανέκδοτα αρχεία. Οι ηρωίδες αυτές, παρότι ανώνυμες και παντελώς άγνωστες μέχρι πρόσφατα στο ευρύ κοινό, υπήρξαν στα μάτια της τόσο μεγάλες όσο και η Ελένη, η Αντιγόνη, η Δανάη και η Περσεφόνη.

Θέλησε να τις ταξιδέψει παντού, όπου μπορεί να εκτιμηθεί η πραγματική τους αξία και τώρα βρίσκονται ανάμεσα μας.

Πρόγραμμα Εορταστικής Ημερίδας
«30 χρόνια Παραμυθοκόρες»

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021

Α’  ΜΕΡΟΣ ΟΜΙΛΙΕΣ

18.00  Προσέλευση κοινού

18:30 - 19.30

Χαιρετισμοί

-          Γιώργος Ευγενικός, Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών

-          Δημήτρης Β. Προύσαλης, Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη

-          Εύα Καραϊτίδη, Εκδόσεις ΕΣΤΙΑ

 

Ομιλίες

-          Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου

-          Αίγλη Μπρούσκου,  Κοινωνική Ανθρωπολόγος

-          Εμμανουέλλα Κατρινάκη, Δρ Ανθρωπολογίας, Φιλόλογος

-          Δημήτρης Β. Προύσαλης, Δάσκαλος, αφηγητής, Υπ Δρ ΕΚΠΑ

 

Επιλεγόμενα

-          Άννα Αγγελοπούλου, Ανθρωπολόγος-Ψυχαναλύτρια

 

Β’ ΜΕΡΟΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ

20.00-21.00

-          Σμαράγδα Αποστολάτου - «Ο καημός»

-          Αγγελική Γεωργίτση - «Η τύχη της Λωλομαρίας»

-          Αγγελική Γκόγκου - «Ο Ύπνος»

-          Κωνσταντία Τσαλαπατάνη - «Το Δεσποινί»

-          Βιολέτα Σολιδάκη - «Το τρίτο μάτι»

-          Ελεάνα Χατζάκη - «Η Λιοτήρω»

-          Γιώργος Ευγενικός - «Ο Μισοκωλάκης»

 

Είσοδος Ελεύθερη

Μόνο για εμβολιασμένους, με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης, για ανήλικους άνω των 12 με την επίδειξη self test.


Λίγα λόγια για την Άννα Αγγελοπούλου

Η Άννα Αγγελοπούλου, ανθρωπολόγος και ψυχαναλύτρια, μελετά το προφορικό παραμύθι εδώ και τριάντα χρόνια.

Από τις εκδόσεις της Εστίας έχουν κυκλοφορήσει δύο βιβλία της, οι Παραμυθοκόρες (1991) και Τα aλληλοβόρα (2002), και από τις εκδόσεις Άγρα τα Σαρακατσάνικα παραμύθια (2000).

Από το 1986 έως το 2012, επικεφαλής συντακτικής ομάδας αποτελούμενης από τις Αίγλη Μπρούσκου, Μαριάνθη Καπλάνογλου και Εμμανουέλα Κατρινάκη, ασχολήθηκε με τη σύνταξη του Ελληνικού Καταλόγου παραμυθιών, ενός πολύτομου εγκυκλοπαιδικού λεξικού για το ελληνικό παραμύθι. Καρπός της εργασίας τους υπήρξαν οι 5 τόμοι που εκδόθηκαν από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ, ΙΑΕΝ). Το 2012 εκδόθηκε από τη Φινλανδική Ακαδημία Επιστημών (Folklore Fellows Communications) επιτομή του σημαντικού αυτού έργου στα αγγλικά – ύψιστη αναγνώριση για ένα λαογραφικό σύγγραμμα.

Μετέφρασε από τα ισπανοεβραϊκά στα γαλλικά τη συλλογή τής Cynthia Crews Σεφαραδίτικα παραμύθια των Βαλκανίων (εκδ. José Corti, 2009). Tον Νοέμβριο του 2013 το βιβλίο κυκλοφόρησε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Απόπειρα σε μετάφραση της Σάρας Μπενβενίστε.

Τον Δεκέμβριο του 2013, εκδόθηκε στα γαλλικά το  βιβλίο της για το ελληνικό παραμύθι Contes de la nuit grecque (Παραμύθια της ελληνικής νύχτας, εκδ. José Corti), που περιέχει μεταφρασμένες και σχολιασμένες παραλλαγές λαϊκών παραμυθιών από ολόκληρη την Ελλάδα. Το έργο είναι μοναδικό στη γαλλική γλώσσα (μετά τη συλλογή του 1881 του μεγάλου ελληνιστή Émile Legrand) και συμβάλλει στη διάδοση και καλύτερη γνώση του νεοελληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη.

 

Τριήμερο Συνέδριο: Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 (15-17 Οκτωβρίου 2021)



Τριήμερο Συνέδριο με διαδικτυακή μορφή 

στο διάστημα 15-17 Οκτωβρίου 1821 με θέμα:

"Όψεις της Ελληνικής Επανάστασης του 1821"


διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών "Κωστής Παλαμάς" 
σε συνεργασία με την Ένωση Φιλολόγων Ν. Αχαΐας
 και το Πανεπιστήμιο Πατρών  

με θεματικούς άξονες:

Α. Ελληνική Επανάσταση και Διαφωτισμός

Β. Ελληνική Επανάσταση: πηγή έμπνευσης στη Λογοτεχνία

Γ. Ελληνική Επανάσταση και Γλώσσα

Δ. Ελληνική Επανάσταση και Εκπαίδευση


Στα πλαίσια του τριήμερου συνεδρίου ο Δημήτρης Β. Προύσαλης πραγματοποιεί εισήγηση
 την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2021 
με θέμα:

"Από τον Αίσωπο στον Κολοκοτρώνη: 
Ο λόγος του Μύθου και η αφήγησή του στα 1821" 


Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

1η Αφήγηση Μαθητείας - Παραμύθια Αγάπης και Έρωτα Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021


Με μεγάλη χαρά και προσμονή σας προσκαλούμε στην 1η Αφήγηση Μαθητείας, 
με τη ζεστασιά και την οικειότητα της ζωντανής συνάντησης

Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021, ώρα 8.15 μμ

ΧΩΡΟΣ: Θρυαλλίδα -Συλλογος Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης
Οδός Ηρακλειδών 11-13,  Πεζόδρομος Θησείου
Στάση ΗΣΑΠ ΘΗΣΕΙΟ 
τηλ. 6945783089

ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΛΑΪΚΑ
ΑΓΑΠΗΣ ΚΙ ΕΡΩΤΑ (12+)

Λαϊκά παραμύθια της προφορικής παράδοσης απ’ τις άκρες της οικουμένης και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, που κουβαλούν τη συμπυκνωμένη εμπειρία του κόσμου που διασώθηκε επειδή είχε να πει πράγματα σημαντικά κρυμμένα πίσω από ψέματα… Ιστορίες φτιαγμένες από την ανάγκη του ανθρώπου,  να μιλήσει για κείνο το συναίσθημα που ταρακουνά τα φυλλοκάρδια του, ορίζει την ισορροπία του και τον βοηθά να ανθίζει "Παραμύθια λαϊκά Αγάπης κι Έρωτα" μοιράζεται με τους φίλους των ιστοριών η ομάδα αφήγησης «Παραμυθοκυράδες». Αφηγήσεις ανώνυμες και πολυταξιδεμένες στους καιρούς που φανερώνουν  αλήθειες για να ειπωθούν όσα πρέπει ν’ ακουστούν για να φωτιστεί το σήμερα και να μπολιαστεί το αύριο.
 Για όλα αυτά η ομάδα αφήγησης  «Παραμυθοκυράδες» 
ανοίγει το σακούλι της και μας λέει ιστορίες…
Ποια είναι η ιστορία του κοριτσιού που πήρε πεθαμένο για άντρα;
Ποιος είναι ο Βρυσίβουλος και τι μας λένε οι περιπέτειές του;
Τι κρύβουν τρεις τρίχες λύκου και πώς σχετίζονται με την Αγάπη;
Μπορεί κανείς να βρει την αγάπη κρυμμένη μέσα σε αινίγματα; Και αν ναι,
 ποιο είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον κόσμο;
Τι σχέση έχουν με τον Έρωτα ένας κόνδορας κι ένα κορίτσι σαν συναντήθηκαν;

Η Ομάδα Αφήγησης «Παραμυθοκυράδες» είναι μια παρέα ανθρώπων από το χώρο της οικονομίας, των εναλλακτικών θεραπειών, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού που αγαπούν τα λαϊκά παραμύθια του κόσμου και τις αφηγήσεις τους. Γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια ενός σεμιναριακού κύκλου με θέμα το λαϊκό παραμύθι και την τέχνη της αφήγησής του, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και οι βραδιές παραμυθιών που οργανώνουν, αποτελούν μέρος από τη μαθητεία τους στον ανεξάντλητο θησαυρό των λαϊκών παραμυθιακών ιστοριών και της προφορικής τους προσέγγισης με αγάπη για την παράδοση. 

Την ομάδα «Παραμυθοκυράδες» αποτελούν οι: 

Γεωργία Γκότση, Κωνσταντίνα Γεωργοπούλου, Ερμιόνη Ντέτσικα, 
Μαρία Ταλιαδούρου, Δανάη Τσάφου και Μαριάννα Φιλιππόγλου

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Υπό τις παρούσες συνθήκες της Πανδημίας του Covid 19, 
η είσοδος στους κλειστούς χώρους 

επιβάλλει μάσκα, την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης 
και για ανήλικους άνω των 12 ετών self test.