Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης-επετειακή αφήγηση μνήμης και αποκατάστασης προσβληθέντων πολιτιστικών συμβόλων. Με αφορμή ένα audiobook


Το ειδικό βάρος της Άλωσης της Πόλης ως συλλογική μνήμη και ιστορικό ορόσημο για την προδρομική δρομολόγηση-κατά πολλούς ιστορικούς-του νέου Ελληνισμού από το 1453 και ύστερα, αναμφισβήτητα συνδέεται με μια σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη που αποτυπώνεται σε μια μεγάλη γκάμα εκφράσεων του λαϊκού πολιτισμού, όπως τα δημοτικά τραγούδια και οι προφορικές παραδόσεις αλλά ακόμη και σε μια μεγάλη ποικιλομορφία της λαϊκής τέχνης (πχ υφαντική, ξυλογλυπτική, μαρμαροτεχνία, ένδυμα).

Πέρα και μακριά από κάθε εθνικιστική διάθεση ή ιδεολογία, με ρίζες ιστορικές την μετεπαναστατική Μεγάλη Ιδέα των λογής λογής Κωλέτηδων, εμφανών και αφανών, επώνυμων και ανώνυμων, βασιλικών οίκων και προοδευτικών πολιτικών, η αναφορά στην Άλωση της Πόλης, συνδέεται αναπόσπαστα με ένα θαύμα αρχιτεκτονικής και οικοδομικής τέχνης και θρησκευτικής βαρύτητας, η οποία συμπυκνώνεται σε ένα κτίριο-σύμβολο που δεν είναι άλλο από τον Ναό της Αγίας Σοφίας.

Οι μικρομεγαλισμοί διαφόρων αναδυόμενων Σουλτανισμών, έκφραση εθνικιστικών ονειρώξεων στο φως της μέρας από ατυχείς και επικίνδυνες -αλλά σίγουρα όχι χωρίς υπόβαθρο και βαθύτερη υπόθαλψη-συμπεριφορές ανίατων γεροντικών ανοιών επώνυμων ψευταφεντίσκων της Ανατολής-διαχωρίζοντας τους λαούς απο τις κυβερνήσεις τους- άνοιξαν πρόσφατα έναν νέο κύκλο προσβολών σε πολιτιστικά -πλέον μνημεία διεθνούς αναγνώρισης από την UNESCO, μετατρέποντας ένα παγκόσμιο σύμβολο του Χριστιανισμού και μουσειακό χώρο σε τζαμί. Είναι αναμφισβήτητα το καλύτερό τους μακράν εξάλλου από όλα τα άλλα τζαμιά που έχουν οι ίδιοι οικοδομήσει, (σε λαϊκότροπη μεταφορά θα λέγαμε "Τζαμί με ξένα τούβλα"-κατά το "με ξένα κόλυβα") και το γνωρίζουν καλά, γι' αυτό εξάλλου και η πρεμούρα της προβολής φαντεζί εκδηλώσεων στον ευρύτερο χώρο. Βέβαια αυτό που βλέπουν και αντιμετωπίζουν οι άλλοι, οι ξένοι επισκέπτες της Κωνσταντινούπολης ως μουσείο, οι Έλληνες όπου γης-όσοι το επιθυμούν οικειοθελώς και το αισθάνονται ως βαθιά ανάγκη πολιτισμική-το κοιτάζουν με δέος και πολλοί με κατάνυξη, συνδέοντας το με μια ολόκληρη ιστορική περίοδο -χρονικά εκτενέστερη των χιλίων ετών-που δίνει αφορμή για πολύπλευρες προσεγγίσεις, ερμηνείες, έρευνες και συμπεράσματα. Πρέπει εδώ να υπενθυμιστεί πως οι Σελτζούκοι Τούρκοι, καθαρόαιμοι πρόγονοι των σημερινών φυλετικά και θρησκευτικά αχταρματζίδικων χαρμανιών της φίλης γείτονας χώρας, που πολλές δεκαετίες προσπαθεί να στριμωχτεί άβολα κάτω από την τρύπια και μικρή ομπρέλα του Παντουρκισμού αφού λείπει η όποια άλλη συνείδηση-"ταυτότητα" προς οικειοποίηση-γνωστοί για την πολιτισμική τους συνεισφορά στο παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι- ζήλεψαν κατά πολύ τους πρώτους διδάξαντες Σταυροφόρους της Δ Σταυροφορίας του 1204 που έδειξαν την πλείστη όση-κυρίως χριστιανική- αγάπη σε όμορους πληθυσμούς της Βυζαντινής πρωτεύουσας σκυλεύοντας και λεηλατώντας με περισσή και ευφάνταστη λησταρπαγή τη Βασιλεύουσα.

Οι πρόσφατες διαμαρτυρίες τουρκικών φορέων όπως της "Εταιρείας Ιστορίας της Τέχνης" για την απαράδεκτη μεταχείριση του χώρου της Αγίας Σοφίας (τοποθέτηση παπουτσιών των προσκυνητών του εκβιαστικού "τζαμιού" σε κενά του οικοδομήματος, η φθορά της αυτοκρατορικής πύλης) -στο βαθμό που είναι ειλικρινείς κι όχι μέρος ενός καθολικού εμπαιγμού της διεθνούς κοινούς γνώμης, πρακτικές που γνωρίζουν καλά οι γείτονες, δείχνουν πως είναι μονόδρομος μια διεθνής εκστρατεία διάσωσης του παγκόσμιου μνημείου, το οποίο στέκει σχεδόν χίλια χρόνια (537-1453 μ.Χ. και με πρότερη παρουσία ναού από το 360 μΧ) πριν εμφανιστούν οι κατοπινοί πολλά υποσχόμενοι υπονομευτές του.
Οι τελευταίες αναφορές περί ξυσίματος του κονιάματος των τοίχων της Αγίας Σοφίας κι η εναπόθεσή του σε σακουλάκια από το λαϊκό στοιχείο, πώς άραγε να ερμηνεύεται;

Η επετειακή αναφορά νίκης που επικαλούνται οι οραματιστές αυτών των τόσο-αναμφισβήτητα- καλόγουστων πυροτεχνημάτων με μια εσάνς ιστορικής άχλης και φαντασμαγορικού παροξυσμού, μας θυμίζουν αν μη τι άλλο πως επιδεικνύουν μια εξαιρετική λογικομαθηματική σκέψη και ικανότητα πρακτική, αφού κάθε χρόνο προσθέτουν +ένα έτος από την προηγούμενη χρονιά, (568 συνολικά μας λένε). Κι επειδή κάτι τέτοιες εκδηλώσεις έχουν πρότερες ιστορικές αποτυπώσεις από συγγενικά φύλα της ιδίας τοπογεωγραφικής καταγωγής, να θυμίσουμε πως στα νεότερα χρόνια της παγκόσμιας ιστορικής εμπειρίας μόνο οι Ναζί έκαναν παρέλαση κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι ως ένδειξη νίκης θριαμβευτικής, μπολιάζοντας και μεταλαμπαδεύοντας-λόγω ευγενούς άμιλλας- την ιδέα στους σημερινούς πολιτικά και διπλωματικά συνεργάτες τους, να προβούν σε ανάλογες εορταστικού χαρακτήρα εκδηλώσεις. Να τους ευχηθούμε ολόψυχα να το γιορτάζουν πάντα, για να μην ξεχνούν τη σημαντικότητα του κατορθώματος. Θα προτείναμε μάλιστα για την αποκατάσταση των ισορροπιών αλλά και την άρση των όποιων παρεξηγήσεων, να αλλάξουν πια αυτό το Ινσταμπούλ που προκύπτει από το κακοηθέστατο ελληνογενές γλωσσικά προερχόμενο "Εις την Πόλη" και να βρούν κάτι πλουσιότερο, τουρκικότερο και γλωσσικά καθαρότερο.

Περιμένουμε πολιτιστικά και σε εκδηλώσεις τα χειρότερα, με αφορμή το1922.

Το βίντεο είναι από την εκδήλωση
που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019
στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών

Οκτώ προφορικές παραδόσεις στο δοκίμι των καιρών, σχετικές με το πάρσιμο της Πόλης, σε μια σπονδυλωτή παράθεση γεγονότων, ξετυλίγουν αντιλήψεις του συλλογικού φαντασιακού από το πριν την Άλωση - κατά τη διάρκεια της Άλωσης αλλά και μετά από αυτήν, όπως καθρεφτίστηκαν σε λαϊκά αφηγήματα που τα διέσωσε ο χρόνος, με κεντρικό άξονα τον ναό της Αγίας Σοφίας. Η προφορική λογοτεχνία του λαού συναντά την Ιστορία και ιστορίες ξαναειπωμένες αγκαλιάζονται μελωδικά με πρωτότυπες μουσικές σε παραδοσιακούς δρόμους των ρυθμών της Πόλης και της Μικρασίας, μέσα από στίχους νεογέννητους.

¨Ένα δημιουργικό συναπάντημα των τεχνών της ποίησης και της μουσικής που τείνουν το χέρι στην προφορική αφήγηση ετοιμάζεται με αγάπη, μεράκι, νοιάξιμο και ευθύνη με τη μορφή ενός audiobook όπου οι ιστορίες είναι οκτώ +μία δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα συγκίνησης.

Συντελεστές

Ποίηση - στίχοι : Δημήτρης Φιλελές
Μουσική σύνθεση - τραγούδι : Φίλιππος Πλακιάς
Αφήγηση : Δημήτρης Β. Προύσαλης

Συνδιοργάνωση :

Σωματείο Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»
Απαραίτητο σημείωμα-Η έννοια και λειτουργία των θρύλων
Πέρα και μακριά από κάθε εθνικιστική διάθεση, η αφηγηματική προσέγγιση των θρύλων για την Άλωση της Πόλης αποτελεί μια ακόμη κατηγορία στις θεματικές που εμπλουτίζουν το ρεπερτόριο ενός σύγχρονου αφηγητή που "συνομιλεί" με τα γεννήματα της φαντασίας του λαϊκού στοιχείου. Οι θρύλοι ως κατηγορία της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των Παραδόσεων. Οι τελευταίες αφορούν πιστευτές ιστορίες που συνδέονται χωρογεωγραφικά- με έντονο το τοπικό στοιχείο- με τη ζωή στην ορατή και μη ορατή της διάσταση, σε μια ολότητα μέρος της οποίας αποτελεί και ο λαϊκός άνθρωπος και η βιωμένη εμπειρία του. Σε ένα μεγάλο τους μέρος χαρακτηρίζονται από διάθεση αιτιολογική αλλά δεν περιορίζονται μόνο σε αυτήν. Ο Νικόλαος Πολίτης, "πατέρας" της επιστήμης της Λαογραφίας στην Ελλάδα προχώρησε στη κατηγοριοποίηση των Παραδόσεων του ελληνικού λαού σε 39 διαφορετικές θεματικές, αναδεικνύοντας τον πλούτο των αφηγηματικών συνθέσεων,προβολών και δημιουργημάτων του ελληνόφωνου κόσμου μέσα από ιστορίες για τους αρχαίους, τα μνημεία, τους αγίους, τους μήνες, τις αρρώστιες, το θάνατο, τις νεράιδες, τους καλικαντζάρους, τους βρικόλακες, τα μετεωρολογικά φαινόμενα, κλπ. Σε αντίθεση με τα ποιητικότερα λαϊκά παραμύθια, που κλείνουν με μια θετική κατάληξη -"Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα"-σε ένα πλαίσιο ψυχαγωγικό, οι λαϊκές παραδόσεις κινούνται σε πλαίσια ιστορικότερα και το τέλος τους αφήνει μια ουδέτερη γεύση μετεωρισμού που κλίνει προς τη δραματικότητα.
Οι Θρύλοι της Άλωσης Οι Θρύλοι, ως ιδιαίτερη κατηγορία των Παραδόσεων, αποτελούν την φαντασιακή πρόσληψη, αντανάκλαση και προσέγγιση πραγματικών ιστορικών γεγονότων, μνημείων κ.α μέσα όμως από το πώς ο λαός τα εξέλαβε και εκφράστηκε μυθοπλαστικά γι' αυτά. Πολλές φορές η λαϊκή φαντασία υπονομεύει την ιστορική αλήθεια των γεγονότων και άλλες τα παραποιεί δημιουργώντας υπερβολές ή παραμορφώσεις. Αυτά όμως εξάλλου είναι και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά της λαϊκής μυθοπλασίας. Συγκεκριμένα οι Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης αποτελούν την έκφραση της λαϊκής μυθοπλασίας, η οποία προσπάθησε να "αποδεχτεί" την ιδέα της απώλειας μιας πόλης σύμβολο, που αποτέλεσε για περισσότερα από 1000 χρόνια το κέντρο αναφοράς και πολιτισμού ως πρωτεύουσα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Η πολυεθνική και συνθετική βυζαντινή αυτοκρατορία με πολλούς αυτοκράτορες μη ελληνικής καταγωγής, ενοποιήθηκε κάτω από την επικράτηση του χριστιανισμού, τη σταδιακή καθιέρωση της ελληνικής γλώσσας και τη διοικητική και νομοθετική ενοποίηση. Η Κωνσταντινούπολη γνώρισε πολλούς επίδοξους κατακτητές να στέκονται μπροστά στα τείχη της προσδοκώντας την άλωσή της. Χειρότεροι όλων αποδείχτηκαν οι ομόθρησκοι σταυροφόροι της δύσης που έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο στα 1204 όταν κατέλαβαν την πόλη του Κωνσταντίνου και προέβησαν σε ένα πρωτοφανές πλιάτσικο αρχαιοτήτων και κλοπή έργων τέχνης. Η βυζαντινή αυτοκρατορία ακολούθησε τη μοίρα που έχουν όλες οι μεγάλες αυτοκρατορίες και παλιοί πολιτισμοί, την παρακμή.

Αυτό που χάνεται στα 1453 δεν είναι παρά το απομεινάρι-σαν κακόγουστο αστείο- μιας παλιάς αυτοκρατορίας που περιορίζεται πια σε μια πολύ μικρή εδαφική έκταση γύρω από το Βόσπορο, όταν όλα τα άλλα γύρω έχουν χαθεί κι ο Μωάμεθ ("Ο Πορθητής") καταλαμβάνει το φάντασμα μιας πόλης που κάποτε ήταν κάτι άλλο, αλλά παρόλη την παρακμή εξακολουθεί να ασκεί τη γοητεία του ποθητού έπαθλου. Ο λαός θρηνεί διαχρονικά όχι την ίδια την Πόλη που αλώθηκε, αλλά την ιδέα μιας πόλης-συμβόλου που χάνεται οριστικά και αμετάκλητα και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο προκαλεί συλλογική θλίψη. Πλάθει φανταστικές ιστορίες για τούτο που δεν μπορεί κανείς να αποδεχτεί ως τετελεσμένο, γιατί αποτέλεσε τον αποδέκτη των συλλογικών προβολών ως κοινός τόπος επιθυμίας. Οι ιστορίες-θρύλοι αναφέρονται σε στοιχεία-κλειδιά τούτων των προβολών, τον ναό αναφορά του χριστιανικού κόσμου της ανατολής, της Αγιας Σοφιάς και του κόσμου της, τους παπάδες της, την Αγία Τράπεζά της, τις εικόνες της και προσώπων τραγικών όπως ο τελευταίος των Παλαιολόγων.
Για να μπορέσει κάποιος να σταθεί ισότιμα στον διάλογο επικοινωνίας και ανταμώματος με τους "άλλους", σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο που αλλάζει δημιουργώντας νέες πραγματικότητες, πρέπει κατά την ταπεινή μας άποψη να γνωρίζει τις ρίζες του και τη διαδρομή του λαού του στο χρόνο, άσχετα αν συμφωνεί ή διαφωνεί ή πώς στέκεται τελικά απέναντι στα ιστορικά γεγονότα, τα οποία ούτως ή άλλως έχουν πολλές προσεγγίσεις, οπτικές, αλήθειες και ερμηνείες.
Η οικειοποίηση ή μονοπώληση χρήσης κομβικών ιστορικών γεγονότων από σκοταδιστικούς κύκλους ποικίλων ιδεολογισμών από τη μια, ή η μόνιμη απαξίωση διαχρονικά από άλλους κινούμενους αντιθετικούς, αμβλύνει και αδικεί την πραγματική διάσταση των γεγονότων αδυνατίζοντας την ιστορική μνήμη που οφείλει να ελέγχεται, να διορθώνεται, να εμπλουτίζεται, να επανασυγκροτείται...

2η Συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Θεσσαλονίκης "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" Κυριακή 29 Μαΐου 2022


Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" διοργανώνει τη δεύτερή της μηνιαία συνάντηση στη Νύμφη του Θερμαϊκού, με στόχο φιλόδοξο μα και ρεαλιστικό, να αποτελέσει έναν σταθερό χώρο και χρόνο συνάντησης όσων αγαπούν τις αφηγήσεις, τόσο από την πλευρά των προφορικών αφηγητών-ιστορητών, όσο και από την πλευρά του παραμυθόφιλου ακροατηρίου.  

Την Κυριακή  29 Μαΐου 2022

Ώρες 12.00-14.00

Στο Baraka Bistrot Cafe

Πλατεία Ναυαρίνου 3, Θεσσαλονίκη

 Μετά την πρώτη πετυχημένη συνάντηση του Απριλίου-στις 28,  στο παρθενικό της αντάμωμα για τους φίλους του παραμυθιού, αλλά και τους αφηγητές και αφηγήτριες της συμπρωτεύουσας που αναζητούν χρόνο και χώρο για να εκθέσουν με αγάπη, μεράκι και νοιάξιμο τις ιστορίες που δουλεύουν ή ανασκαλεύουν από το σακούλι τους. 

Είναι μια πρωτοβουλία της "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στην κατεύθυνση της προώθησης της αφηγηματικής σχέσης, με άξονα την υπεράσπιση, διατήρηση και διάδοση του αϋλου προφορικού πολιτισμού, ως μέρος της πολιτιστικής κληρονομίας, αλλά και ως πλαισίου για την αναγνώριση της σημαντικότητας της αφήγησης στην κοινωνία, στην εκπαίδευση, στην ψυχική υγεία συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου ενώ παράλληλα καταπολεμά τους κοινωνικούς αποκλεισμούς και τον ρατσισμό και φέρνει τον διάλογο των λαών πιο κοντά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022


Η Ελένη Μπασδάρα, που έχει την εποπτεία και το νοιάξιμο για τη λειτουργία της Λέσχης

Η Ελένη Μπασδάρα αφηγείται

Η Ελεάνα Χατζάκη αφηγείται tall tales


Στην πρώτη συνάντηση η χαρά ήταν έκδηλη, η ατμόσφαιρα ζεστή, ο ενθουσιασμός παρών, μαζί με την έκπληξη για τη δυνατότητα να καθιερωθεί ένας σταθερός χώρος, που θα γίνεται βήμα-εφαλτήριο αφήγησης για όσους και όσες επιθυμούν να εκτεθούν αφηγηματικά, να δοκιμάσουν, να μοιραστούν, να μαθητεύουν άτυπα σε ένα ζωντανό εργαστήρι, με επίκεντρο τις ιστορίες από τη δεξαμενή των προφορικών λογοτεχνιών του κόσμου.

Η Ξανθίπππη Παναγιωτίδου αφηγείται (Το ξύλινο σπαθί)


Η Πετρίνα Καρυδιά αφηγείται (Πώς μοιράστηκε η σοφία στον Κόσμο)


Η Σουλτάνα Ξένου αφηγείται (Τρεις τρίχες λύκου)

Η επόμενη συνάντηση για την τρίτη συνάντηση του Ιουνίου θα ανακοινωθεί διαδικτυακά
Μπορείτα να ενημερώνεστε στη σελίδα της Λέσχης Αφήγησης Θεσσαλονίκης
 "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
 
στο Facebook
"Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης"

Με την υποστήριξη της




Παρασκευή 27 Μαΐου 2022

Εκδήλωση στη Βόρεια Εύβοια: Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας σπίτι. Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης Σάββατο 28 Μαΐου 2022



Με μεγάλη χαρά θα ταξιδέψουμε στην πολύπαθη Βόρεια Εύβοια στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Σύλλογος Βόρειας Εύβοιας και οι εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ, στην οποία θα γίνει παρουσίαση της συλλογής του Δημήτρη Β. Προύσαλη

"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας σπίτι. 
Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης"

Στη Λίμνη Ευβοίας, στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου ΕΛΥΜΝΙΟΝ
Το Σάββατο 28 Μαΐου 2022
και ώρα 19.30

Η εν λόγω συλλογή τυπώθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 
και είδε το φως της κυκλοφορίας τον Ιανουάριο του 2021.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
 ο Πέτρος Κακολύρης, υπεύθυνος των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ

και ο επιμελητής της έκδοσης
Δημήτρης Β. Προύσαλης,
Δάσκαλος, προφορικός αφηγητής, Υπ Δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ 
και Επιστημ. Εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ
"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόκειται για μια συλλογή μοναδική στο είδος της στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά, καθώς μέσα στις σελίδες της απαγκειάζουν 65 ιστορίες μυθολογιών και λαϊκών παραμυθιών από τις προφορικές παραδόσεις των λα;vν του κόσμου με επίκεντρο τη διαχρονική  σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενείται και που το δανείζεται από τις γενιές που θα έρθουν στο μέλλον.
Χωρισμένο σε δώδεκα κεφάλαια φέρνει στην επιφάνεια σημαντικές πλευρές του πλαισίου που ο άνθρωπος πολλές φορές υπονομεύει και προσβάλει και που δυστυχώς εξακολουθεί και στις μέρες μας να πληγώνει με χαρακτηριστική αδιαφορία, επιθυμώντας ως υλικό να συμβάλει σε έναν σοβαρό διάλογο με την αρωγή του άυλου πολιτισμού.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει προφορική ιστόρηση από επιλεγμένες ιστορίες της συλλογής και η βραδιά θα κλείσει με μουσικό μέρος από τους Μιχάλη Αντωνίου και Δημήτρη Χρυσόπαιδου που παίζουν αφιλοκερδώς.


Με την υποστήριξη της




 

Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Παραμύθια του χτες στις γειτονιές του σήμερα: Για να σώσουμε το Μεγάλο μας σπίτι: Λαϊκά παραμύθια οικολογικής ευαισθητοποίησης, Πολιτισμός στις Γειτονιές, Παρασκευή 27 Μαΐου 2022


  Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022  στις 18.30 το απόγευμα 
στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων
 
"ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 2022" 


στο φιλόξενο χώρο της

 Πολυγλωσσικής Βιβλιοθήκης WE NEED BOOKS,
 Ευβοίας 7 στην Κυψέλη,

 θα πραγματοποιηθεί η δέυτερη από τις δύο αφηγήσεις του προγράμματος
 (Παρασκευές 20 και 27 Μαΐου 2022
που παίρνουν μέρος
 στο άνω αναφερόμενο πρόγραμμα με δράση που έχει τον κεντρικό τίτλο:

Παραμύθια του χτες στις γειτονιές του σήμερα 
με θέμα της δεύτερης Παρασκευής:
 
"Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: 
Ιστορίες Οικολογικής ευαισθητοποίησης".

Προφορική Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Μουσική-τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς

Πώς μπορεί να απαντήσει ένας θυμωμένος ποταμός όταν οι άνθρωποι που φροντίζεινχάνουν το μέτρο; 
Τι μήνυμα στέλνει στον κόσμο ένας γέρος τρελός σοφός, όταν φυτεύει δέντρα που δεν πρόκειται να προλάβει τη γεύση των καρπών τους; 
Τι συμβαίνει όταν προσπαθεί ό ένας κι τι όταν συμβάλλουν οι περισσότεροι για να αντιμετωπιστεί μια καταστροφική λειψυδρία; 
Υπάρχει άραγε κάποιος που μπορεί να διαφεντεύει το νερό ενός πηγαδιού;

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Οι ιστορίες αποτελούν μια επιλογή από τη συλλογή:


Φωτογραφίες από την αφήγηση της Παρασκευής 20 Μαΐου 2022







Πολιτισμός στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων με πρώτη στάση στην Κυψέλη

Ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Athens Culture Net φέρνει τον πολιτισμό στις γειτονιές της Αθήνας, φέρνει τον πολιτισμό στον πολίτη και στον επισκέπτη, διοργανώνοντας και υλοποιώντας πολιτισμικές δράσεις με ελεύθερη είσοδο, στην περιοχή της Κυψέλης

Μια πρωτοβουλία που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τα μέλη του και τους συνεργαζόμενους φορείς, στο πλαίσιο του Culture is Athens*, και προβάλλει το πολιτιστικό προϊόν της Αθήνας, με μια σειρά δράσεων που δυναμώνουν τον κοινωνικό ιστό και προσφέρουν μια διαφορετική ματιά για να ξαναδούμε την πόλη με φαντασία, εξωστρέφεια κι αγάπη!

Θα ανακαλύψετε εικαστικά και καλλιτεχνικά στέκια, θα ακούσετε μουσικούς της γειτονιάς στην πιο αγαπημένη πλατεία της, θα δείτε παραστάσεις θεάτρου, χοροθεάτρου και αφήγησης, ενώ μπορείτε να συμμετέχετε και σε εκπαιδευτικά εργαστήρια, ανοιχτές συζητήσεις και σε έναν φωτογραφικό διαγωνισμό. Όρεξη να έχετε και το πρόγραμμα Πολιτισμός στις Γειτονιές του Δήμου Αθηναίων, που ανεβάζει αυλαία από τις 12 Μαΐου με πρώτη στάση στην Κυψέλη, φέρνει 14 δωρεάν δράσεις.  

Στόχο της πρωτοβουλίας αποτελεί να αναδείξει τον δημόσιο χώρο σε πεδίο έκφρασης αλλά και να προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με νέους αλλά και καταξιωμένους δημιουργούς. Οι δράσεις, με ελεύθερη είσοδο, πραγματοποιούνται από το Athens Culture Net στο πλαίσιο του Culture is Athens, του τριετούς σχεδίου που ανακοίνωσε ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την ανάδειξη του πολιτιστικού ιστού της Αθήνας και την στήριξη των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων στον κλάδο του πολιτισμού.

Οι δράσεις του προγράμματος Πολιτισμός στις Γειτονιές στην Κυψέλη

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των εκδηλώσεων 

25/5/2022-29/5/2022

Παρασκευή 27 Μαΐου, στις 18.30 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Λουλούδια από σίδερο!

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Ίδρυμα Τakis για να έρθουν τα παιδιά (ηλικίας 5-8 ετών) σε επαφή με το εικαστικό έργο του παγκοσμίου φήμης Έλληνα καλλιτέχνη. Διάρκεια: 60 λεπτά. Μέγιστη συμμετοχή : 20 παιδιά (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Παρασκευή 27 Μαΐου στο We need books, Ευβοίας 7, Κυψέλη

Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης

Mυθολογικές αφηγήσεις και λαϊκά παραμύθια για τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.

Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Εγγραφή στις 10:30, μαραθώνιος στις 11:00-14:00, εκτύπωση των φωτογραφιών & παράδοση στη διοργάνωση στις 14:00, στήσιμο της έκθεσης στις 17:00-19:00.

Χώρος: Φωκίωνος Νέγρη και Σκύρου.

Η Κυψέλη μου σε 3 κλικ Balkans Beyond Borders

Φωτογραφικός μαραθώνιος. Οι συμμετέχοντες καλούνται μέσα σε 3 ώρες να ανακαλύψουν την  περιοχή της Κυψέλης και μέσα σε τρία κλικ να διηγηθούν μια ιστορία η οποία περιλαμβάνει τα  σημεία εκείνα που θεωρούν ως πιο καίρια. 

Κυριακή 29 Μαΐου, στις 10:00-18:00, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα από το Μουσείο Κοτσανά

Μια βιωματική εκπαιδευτική δράση για παιδιά με θέμα τον αέρα και το νερό υπό την οπτική της τεχνολογίας, της ιστορίας, της αρχαιολογίας και της φιλοσοφίας. Θα πραγματοποιείται σε slots με μέγιστο αριθμό συμμετοχής 20 παιδιά. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Χώρος: Φωκίωνος Νέγρη 57, έξω από το Fabrica de Vino.

Η performance θα επαναληφθεί τρεις φορές, στο διάστημα 17:00-21:00

Ο δείπνος των Κυψελών

Performance δρόμου από την Θεατρική Ομάδα Άπλετοι Κήποι. Μια σκηνική δράση με ήρωες από έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε συνδυασμό με ανάγνωση στίχων ποιητών που έζησαν στην Κυψέλη, όπως ο Μίλτος Σαχτούρης, ο Νίκος Καββαδίας και η Κική  Δημουλά. Η επιλογή ηρώων και κειμένων στόχο έχει να δείξει πώς άνθρωποι διαφορετικής  καταγωγής, διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, διαφορετικών βιωμάτων μπορούν να  συνυπάρξουν σε ένα κοινό τόπο.

 


Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας τον Μάιο Εκτάκτως Τρίτη 24/5, ώρα 7.30 ζωντανά

επανασυνάντηση του Μαρτίου καλεί ξανά τους φίλους αφηγητές και φίλες αφηγήτριες, καθώς και όλους όσους αγαπούν να λένε και να ακούνε ιστορίες της προφορικής παράδοσης, κατά την 8η συνάντηση του "αφηγηματικού έτους" 2021-2022 που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα που επιβάλει η προστάσία της δημόσιας υγείας, και τούτη 
 τη φορά η συνάντηση του Απριλίου θα πραγματοποιηθέι ζωντανά την
 Εκτάκτως την Τρίτη 24 Μαΐου 2022
και ώρα 7.30-9.30 μμ


ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων. Μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  ιστορούμε μέσα από τη δεξαμενή της ανώνυμης προφορικής λογοτεχνίας των λαών του κόσμου και η κίνηση αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». 
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΧΩΡΟΣ


 Φιλοξενείται και φέτος για έκτη χρονιά από το 2016 στον χώρο του FREE THINKING ZONE- Οίκος Ανοχής Σκέψης που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σκουφά 64 και Γριβαίων (πεζόδρομος) στις παρυφές του Κολωνακίου στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο που στέγασε τη λειτουργία της λέσχη από ταπρώτα βήματα της λειτουργίας της και  λειτουργεί τις καθημερινές ως café αλλά και πεδίο συναντήσεων. Η οδός Σκουφά είναι παράλληλη της Ακαδημίας και ο χώρος βρίσκεται στο ύψος μεταξύ των οδών Ασκληπιού και Μασσαλίας. 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η πρόσβαση στο χώρο του FREE THINKING ZONE- να θυμήσουμε πως είναι εύκολη και γίνεται μέσω ΜΕΤΡΟ στη στάση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και μέσω λεωφορείων που έχουν τέρμα την οδό Ακαδημίας καθώς και των τρόλεϋ που τη διατρέχουν.

ΕΙΣΟΔΟΣ
Η Λέσχη «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» έχει ελεύθερη είσοδο για όσους επιθυμούν να είναι στην παρέα εκείνων που θα αφηγηθούν ιστορίες ή απλά θα παρευρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριο κάθε συνάντησης. Η μόνη οικονομική υποχρέωση για όλους τους παρευρισκομένους -αφηγητές και ακροατήριο-είναι η ελάχιστη κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικού στο χώρο φιλοξενίας της Λέσχης Αφήγησης. 


Οφέλη από τη συμμετοχή στη Λέσχη

1. Έκθεση νέων ιστοριών σε πραγματικές συνθήκες αφήγησης για παλιότερους και νεότερους αφηγητές

2. Επαναθέρμανση παλαιότερων ιστοριών που έχουν πέσει σε αφηγηματική "αδράνεια"

3. Εμπλουτισμός και αφηγηματική επισκόπηση παλαιότερων ή τρεχουσών ιστοριών που χρειάζονται επεξεργασία

4. Δυνατότητα ελέγχου -in vivo- (ζωντανά) της αφηγηματικής ροής καινούργιων υπό διαμόρφωση ιστοριών που αναζητούν χρόνο έκθεσης και αφηγηματικής τριβής

5. Παραχώρηση βήματος αφήγησης σε νέους αφηγητές

6. Δυνατότητα συνάντησης και γνωριμίας νεότερων αφηγητών με παλαιότερους

6. Δυνατότητα πρόσβασης στο ήδη συγκεντρωμένο υλικό των ιστοριών που ακούστηκαν στις  περιόδους 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019 αλλά και των μηνιαίων συναντήσεων της τρέχουσας περιόδου  2019-2020 από τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

7. Δυνατότητα συμβουλευτικής αναφοράς και διορθωτικής παρέμβασης-ματιάς από τους υπεύθυνους της Λέσχης σε άλλο χρόνο-εάν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες

8. Δυνατότητα αγοράς βιβλίων με παραμυθολογικό υλικό με έκπτωση 20% -ως προσφορά του Βιβλιοπωλείου για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

9. Δυνατότητα ανακοίνωσης-ενημέρωσης περί προσεχών αφηγηματικών δραστηριοτήτων για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

Οι αρχές προώθησης και υπηρέτησης του ανώνυμου προφορικού λαϊκού λόγου με τη μορφή της πρόζας που χαρακτηρίζουν τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" προϋποθέτουν τη χρήση υλικού από την αντίστοιχη δεξαμενή των λαϊκών παραμυθιών, λαϊκών παραδόσεων, θρύλων, μύθων, συναξαριών, μυθολογικών ιστοριών ή αφηγηματικών βιογραφιών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. 

Δεν αφηγούμαστε όνειρα, ανέκδοτα, προσωπικές ιστορίες, επώνυμα λογοτεχνικά αποσπάσματα ή ίδιες λογοτεχνικές δημιουργίες ή ο,τιδήποτε έχει επώνυμη προέλευση -με την έννοια της συγγραφικής έμπνευσης- αφού οι αρχές της Λέσχης υπηρετούν την αναδιήγηση υλικού προφορικής παράδοσης και μόνο.

Η αφηγηματική συμμετοχή στη συγκεκριμένη κάθε φορά συνάντηση 
ακολουθεί τα εξής βήματα:

1. Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906008 για εκδήλωση της πρόθεσης. Η πρόθεση για αφήγηση μπορεί να δηλώνεται μόνο στο τηλέφωνο των διοργανωτών κι όχι στα τηλέφωνα του χώρου που φιλοξενείται η συνάντηση. 

2. Αναγραφή στον κατάλογο της συνάντησης των επιλεγμένων (10) αφηγητών. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων θα αναρτάται ηλεκτρονικά στη σελίδα-ιστολόγιο  της Εταιρείας για να γνωστοποιούνται οι κενές διαθέσιμες θέσεις.

3. Αφήγηση ιστορίας αυστηρά μέχρι 12 λεπτά ανά ιστορητή

4. Προσκόμιση απαραίτητα σε έντυπη μορφή-φωτοτυπία-της αρχικής πηγής μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου για να συμπεριληφθεί στην ΙΣΤΟΡΙΟΘΗΚΗ της Λέσχης και να αποτελέσει μέρος του υπό συγκέντρωση υλικού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό αρχείο πηγών της Λέσχης και να συγκροτηθεί μια ανάλογη βιβλιογραφία, προσβάσιμη σε όλους. Ήδη το υλικό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τις 160 ιστορίες και είναι διαθέσιμο σε όποιον το ζητήσει είτε είναι φίλος της λέσχης είτε όχι και έχει δοθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα σε σχετικούς ενδιαφερόμενους.

5. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αφηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη μηνιαία συνάντηση, για να έχει δυνατότητα να αφηγηθεί στην τρέχουσα-επόμενη συνάντηση θα πρέπει να γραφτεί στον κατάλογο των αναπληρωματικών αφηγητών- για να μπορέσει να αφηγηθεί στην περίπτωση που προκύψει κενό ή ο συνολικός χρόνος των δύο ωρών δεν καλυφθεί (7.30-9.30 μμ)-εκτός αν ανήκει σε ειδική κατηγορία (πχ. αφηγητής υπό μαθητεία)

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας
"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δώσουν την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η θεματική μονομέρεια και η επανάληψη, οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης δεν προτίθεται να έχουν αφιερώματα κι ο κάθε συμμετέχων έχει την ελευθερία επιλογής θέματος της ιστορίας που θα μοιραστεί με τους παρισταμένους.

ΕΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Τα είδη των ιστοριών που μπορεί να αφηγηθεί προφορικά κάποιος στη λέσχη είναι:
Α. Λαϊκά παραμύθια
Β. Μύθοι Αισώπου
Γ. Ιστορίες από την ελληνική και την παγκόσμια μυθολογία
Δ. Αποσπάσματα από ¨Επη

            Ε. Θρύλοι
ΣΤ. Λαϊκές παραδόσεις
Ζ. Συναξάρια


            Η. Βιογραφικές ιστορίες 

        (πρόσωπα από το χώρο της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης)
Στο βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν η Λέσχη Αφήγησης μπορεί να προβεί με τη συνεργασία και συγκατάθεσή τους σε έκδοση των ιστοριών που έγιναν αντικείμενο αφήγησης στη διάρκεια της αφηγηματικής χρονιάς.
Καλώς να ανταμωθούμε
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Β. Προύσαλης -6945906008
e-mail:dimprousal@yahoo.gr
            ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

 

Ο Αντρέας Ραφτόπουλος αφηγείται

Η Σέβη Οικονόμου αφηγείται

Η Σοφία Τσιλιμίγκρα αφηγείται

\Η Παναγιώτα Μωυσιάδου αφηγείται

ΗΛίλη Τριαντάρη αφηγείται

Η Κάτια Καντούρη αφηγείται

Η ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΑΦΗΓΗΤΩΝ /ΤΡΙΩΝ   ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΜΑΙΟΥ 2022

1. Ελεάνα Χατζάκη

2. Δημήτρης Β. Προύσαλης

3. Βούλα Μανουσαρίδου

4. Παναγιώτα Μωυσιάδου

5. Κυριακή Κυριακουλέα

6. Γεωργία Αγγελή

7. Ερμιόνη Ντέτσικα

8. Ελένη Μπασδάρα

9. Ντίνα Τσαλαπατάνη

10. Μαρία Πάντου