Κωδικός καταλόγου: 9559352
ISBN: 978-960-01-1786-8
1η έκδοση, Απρίλιος 2017
17 x 24
σελ. 855
ISBN: 978-960-01-1786-8
1η έκδοση, Απρίλιος 2017
17 x 24
σελ. 855
Από το οπισθόφυλλο
Ο παρών τόμος φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν σύγχρονο και ενημερωμένο Οδηγό για τη διεπιστημονική μελέτη του παραμυθιού, για όσους το «ζουν» ως ερευνητές του (εκπαιδευτικοί, φοιτητές) αλλά και για το ευρύ αναγνωστικό κοινό. Με αφετηρία τη θεωρητική διατύπωση ότι κάθε είδος της λαϊκής αφήγησης αποτελεί μια ξεχωριστή οντολογική κατηγορία που μεσολαβεί μεταξύ της γλώσσας, των συμβόλων και της πραγματικότητας (κατά την έκφραση του Αμερικανού λαογράφου Dan Ben-Amos), το παραμύθι γίνεται αντικείμενο μελέτης ως προς τον πλούτο των μορφών, των επεξεργασιών και των σημασιών του στην ιστορική του εξέλιξη, σε διαφορετικές κοινωνίες, πολιτισμούς και μέσα διάδοσης (από τον προφορικό λόγο στη λογοτεχνία, στο εκπαιδευτικό εγχειρίδιο, στο κινηματογραφικό έργο, στο τηλεοπτικό σίριαλ, στα κόμικς και στα παιχνίδια υπολογιστών), αλλά και στη διαχρονία του ελληνικού λόγου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.
Συνοπτική πρώτη παρουσίαση
Το 2012 διοργανώθηκε στην Αθήνα στα πλαίσια του Έτους Grimm το Διεθνές Συνέδριο με θέμα: '' Οι αδερφοί Grimm και το λαϊκό παραμύθι: Αφηγήσεις, αναγνώσεις,μεταμορφώσεις" με τη συνεργασία Τμημάτων από τα πανεπιστήμια ΕΚΠΑ, Θεσσαλίας και Αιγαίου και με τη συμμετοχή 80 επιλεγμένων ερευνητών επιστημόνων και πανεπιστημιακών καθηγητών από την Ελλάδα, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Καταλωνία, ΗΠΑ και Ιαπωνία με εισηγήσεις που κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα προσεγγίσεων και οπτικών με κεντρικό άξονα-έργο αναφοράς το έργο των Γερμανών φιλολόγων και ερευνητών που άνοιξαν δρόμους στη μελέτη του παραμυθολογικού υλικού με αφορμή την κυκλοφορία του έργου τους Kinder und Hausmarchen αλλά και με προσεγγίσεις σχετικές με τη σύγχρονη μορφή του παραδοσιακού λαϊκού υλικού στις μεταμορφώσεις του.
Η ογκώδης έκδοση των 855 σελίδων σε επιμέλεια Μ.Γ. Μερακλή, Γ. Παπαντωνάκη, Χρ. Ζαφειρόπουλου,Μ. Καπλάνογλου, Γ. Κατσαδώρου περιλαμβάνει όσα κείμενα αξιολογικά κρίθηκαν και επιλέχτηκαν προς δημοσίευση και μαζί με αυτά συμπεριλήφθηκαν και κείμενα από προσωπι- κότητες των λαογραφικών και παραμυθολογικών σπουδών που δεν έπρεπε να απουσιάζουν για τη σημαντικότητά τους από την παρούσα έκδοση που φτάνουν συνολικά τα 51 του παρόντος τόμου.
Αναφέρουμε ενδεικτικά τους δικούς μας Μ. Γ. Μερακλή-Ομότιμο Καθ. Παν/μίου Αθηνών και πρόεδρο της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας, τις Άννα Αγγελοπούλου, Μαριάνθη Καπλάνογλου και Εμμανουέλα Κατρινάκη-μέλη της Συντακτικής Επιτροπής του Ελληνικού Καταλόγου Παραμυθιών,τη Δέσποινα Δαμιανού Επικ. Καθ. Λαογραφίας του ΔΠΘ, τον Μ. Αλ.Αλεξιάδη Καθ. Λαογραφίας στο ΕΚΠΑ, τον Μ. Γ. Βαρβούνη Καθ. Λαογραφίας στο ΔΠΘ, τον Β. Δ. Αναγνωστό-πουλο Ομότιμο Καθ. Παν/μίου Θεσσαλίας, τον Γ. Κατσαδώρο Επικ. Καθ. Παν/μίου Αιγαίου, τον Β. Ι. Γεργατσούλη Διδ. Λαογραφίας του ΕΚΠΑ, πρόσωπα που έχουμε γνωρίσει και τιμήσει κατά περίπτωση στη διάρκεια των επιστημονικών ημερίδων του Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" την περίοδο 2014-2017 καθώς και ο Βάλτερ Πούχνερ Ομότιμος Καθ. Παν/μίου Αθηνών και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας και ομιλητής στο Θερινό Σχολείο Παραμυθιών του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" το 2012.
Παρόντες και παρούσες με κείμενά τους ορισμένα από τα "ιερά τέρατα" της διεθνούς επιστημονικής παραμυθολογίας ο Αμερικανός Dan Ben Amos-Καθ. στο Παν/μιο της Pennsylvania, o Hans-Jorg Uther-συντάκτης της τελευταίας αναθεωρημένης έκδοσης του ΔιεΘνούς Κατάλογου Κατάταξης Παραμυθιών (2004), η Christine Kawan Shojaei-μέλος της συντακτικής επιτροπής της Εγκυκλοπαίδειας των Παραμυθιών του Γκέτινγκεν και του περιοδικού Fabula, η Isabel Cardigos -υπεύθυνη σύνταξης του Πορτογαλικού Καταλόγου Παραμυθιών και ο συμπατριώτης της Fransisco Vaz Da Silva, η Carme Oriol-πανεπιστημιακός και ερευνήτρια των λαϊκών αφηγήσεων στην Καταλωνία, ο Wolfang Mieder-καθ. Λαογραφικών Σπουδών στο παν/μιο του Vermont USA, καθώς και η Mayako Murai-Καθ. του Παν/μίου Kanagawa της Ιαπωνίας.
Ο τόμος αποτελείται από δύο εισαγωγικά κείμενα, μία γενική εισαγωγή, ένα προλογικό σημείωμα και μία συνοπτική παρουσίαση των άρθρων που συμπεριλαμβάνονται στον τόμο. Χωρίζεται σε επτά διαφορετικά κεφάλαια και κλείνει με ένα επιλογικό κείμενο του Hans -Jorg Uther.
Τα κεφάλαια του τόμου είναι τα εξής:
Τα κεφάλαια του τόμου είναι τα εξής:
Α. Συγκρότηση του Παραμυθιού.Ο ρόλος των αδερφών Grimm- Έξι άρθρα
Β. Οι αδερφοί Grimm και τα παραμύθια τους ανά τον κόσμο-Έξι άρθρα
Γ. Μεταπλασμοί του Παραμυθιού.Συγγενή Είδη-Πέντε άρθρα
Δ. Διάχυση Παραμυθιακών Στοιχείων σε άλλα είδη και αντιστρόφως-Τέσσερα Άρθρα
Ε. Από την τυπολογία των Παραμυθιών-Επτά άρθρα
ΣΤ. Παραμύθι και Παιδαγωγική. Λογοτεχνία και Παιδική Λογοτεχνία-Δώδεκα άρθρα
Ζ. Προφορική και Μεταπροφορική Αφήγηση, ΜΜΕ, Κόμικς-Επτά άρθρα.
Τα άρθρα των πανεπιστημιακών που έχουμε συναντήσει και φιλοξενήσει με αφορμή την ημέρα του "Θερινού Σχολείου Παραμυθιών" του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" από το 2011 και στην Επιστημονική Ημερίδα "Ταξίδι στον κόσμο των αφηγήσεων, των μύθων και των λαϊκών παραμυθιών" του Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" από το 2014 και που μπορεί κανείς να μελετήσει με ενδιαφέρον στον τόμο είναι τα εξής:
-Μ. Γ. Μερακλής: Μοτίβα και σύμβολα στο λαϊκό παραμύθι σ. 21-31
-Άννα Αγγελοπούλου: Από μάνα σε κόρη, τροφή και κλώσιμο σε τρία μαγικά νεοαελληνικά παραμύθια σ. 205-213
-Μαριάνθη Καπλάνογλου:Τα παραμύθια, τα Παιδιά και το Σπίτι: Τρεις λέξεις στη σκιά της ιστορίας σ. 45-57
-Εμμανουέλα Κατρινάκη: Once upon a time ήταν ο Ρουπελστίλσκιν σ. 741-750
-Δέσποινα Δαμιανού: Τα μαγικά παπούτσια σ. 465-474
-Μ. Αλ.Αλεξιάδης: Από την ιστορία και την πρόσληψη των παραμυθιών των Grimm στην Ελλάδα σ. 261-274
-Μ. Γ. Βαρβούνης: Παραμυθιακά στοιχεία σε σύγχρονα αγιολογικά κείμενα γερόντων της Ορθόδοξης Εκκλησίας σ.397-413
-Β. Δ. Αναγνωστόπουλος: Η παραδοσιακή αφήγηση και οι σύγχρονοι παραμυθάδες. Η περίπτωση της Θεσσαλίας σ. 717-724
-Γ. Κατσαδώρος: Σύγχρονες μεταπλάσεις των παραμυθιών των αδερφών Grimm. Παιχνίδια ρόλων και υπολογιστών σ. 763-771
-Β. Ι. Γεργατσούλης (Μαζί με Ε.Μ. Τσολακίδου): Αφηγηματικές τεχνικές των Καρπάθιων ψευδολόγων σ.725-740
-Βάλτερ Πούχνερ: Χρήσεις και εφαρμογές των παραμυθιών των αδερφών Grimm στην ελληνική δραματουργία σ. 385-396
-Δημήτρης Β. Προύσαλης: Η έννοια του Θανάτου στα παραμύθια των Grimm και οι ελληνικές παραλλαγές τους σ. 502-516
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου