Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

"Παραμύθια λαϊκά...στων καλικάντζαρων τη ράχη"

 
Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Τριπόδων 23, Πλάκα

 
 
Μια απογευματινή αφήγηση με παραμύθια λαϊκά και παραδόσεις του λαού μας με πρωταγωνιστές τους ήρωες του Δωδεκαημέρου, ιστορίες γεμάτες περιπέτειες και νοήματα, δράσεις και μηνύματα στο φιλόξενο νεοκλασικό της οδού Τριπόδων 23 στην Πλάκα.
 
Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 17.00
 
 Στου νέου χρόνου το κατώφλι έσπασε του παραμυθιού το τσόφλι!
 
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
 
Είσοδος Ελεύθερη
 

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αφήγηση στο "Σπίρτο"


Βραδιά αφήγησης


"Στης ελπίδας το κατώφλι
μέσα απ' του παραμυθιού το τσόφλι..."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Στο φιλόξενο χώρο του "ΤΟ ΣΠΙΡΤΟ
Βασιλίσσης Σοφίας 81 στο Μαρούσι
     Κρατήσεις στο 211 4060424
 
 
 
Ένα δαχτυλίδι που αλλάζει τον τρόπο που μπορεί να βλέπει κανείς τη ζωή, μια γριά ανίκητη που δεν θα ήθελε ποτέ του κανείς να συναντήσει, ένας βεζίρης που ζήτησε να φάει ένα λουκούμι με φιστίκι, δυο ποντικοί σε ένα πηγάδι κι ένα ξύλινο σπαθί, συναντιούνται σε μια βραδιά αφήγησης λαϊκών παραμυθιών από τις άκρες του κόσμου μα και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής για να σκορπίσουν ελπίδα και αισιοδοξία και να καλωσορίσουν με διάθεση θετική τη σπορά της νέας χρονιάς που ετοιμάζεται.
 
 
 
 
  
 
Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014
και ώρα 21.00
 
 
 

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Καινούργια κυκλοφορία

 
 
"Τρεις ιστορίες
για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου"
 
 Δημήτρης Μάλλης
 
 
Μια εξαιρετική έκδοση μυθοπλασίας που τιμά τους παραμυθάδες του σήμερα
από τον Δημήτρη Μάλλη, δάσκαλο και αφηγητή
 
Εκδόσεις Οσελότος, 2014 σ. 64
 
Πρόλογος: Δημήτρης Β. Προύσαλης
 

 

Πρόλογος του Δημήτρη Β. Προύσαλη

Ήταν καλοκαίρι του 2005 όταν μια πρόσκληση για αφήγηση με ταξίδεψε στη Μήλο. Εκεί μέσα στην εσωτερική αυλή μιας εκκλησίας στην Πλάκα, αφηγήθηκα ιστορίες στον κόσμο που είχε έρθει ν’ ακούσει με την καρδιά του ανοιχτή. Μετά το τέλος της αφήγησης με πλησίασε ένα νεαρό ζευγάρι όπως συνήθως κάνουν όσοι έχουν κάτι να μοιραστούν μαζί σου από αυτό που έζησαν την ώρα της ιστόρησης. Μου συστήθηκαν ως Δημήτρης και Ρόη και έγινε μια γνωριμία που άνοιξε δίαυλους επικοινωνίας. Μας αποκάλυψε το κοινό νήμα που μας συνδέει:  Ήμασταν δάσκαλοι. Η επαφή μας με το Δημήτρη κρατήθηκε μέσα στο χρόνο με μικρές συνεργασίες και αραιές εξ αποστάσεως  επαφές σε άτακτα χρονικά διαστήματα, μέχρι που ξανασυναντηθήκαμε σε ένα εισαγωγικό εργαστήρι για την παραμυθιακή αφήγηση στο Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας της Εμμανουέλας Κατρινάκη.

Το δεκάωρο «κέρασμα» του 2012 μας έφερε συνταξιδιώτες σε μια μεγαλύτερης διάρκειας διαδρομή που κράτησε δύο χρόνια αποκαλυπτικά για την ποιότητα των ανθρώπων που γνώρισα το 2005 και μπροστά σε μιαν άλλη διαπίστωση: Είμαστε δάσκαλοι που μας αρέσει να αφηγούμαστε όσα σημαντικά κι αληθινά κρύβονται πίσω από τα ψέματα των παραμυθιών.
Ο Δημήτρης έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Αποτελεί πηγή αστείρευτης δημιουργικότητας, με μια ιδιαίτερη ικανότητα να μετασχηματίζει τις φόρμες που βρίσκει και να τις αποδίδει μέσα από την δική του ξεχωριστή μυθοπλαστική ματιά.  Στην κοινή μας πορεία των δύο χρόνων, οι συναντήσεις  μας-στα πλαίσια μιας ιδιαίτερα δημιουργικής στην αφήγηση ομάδας, της οποίας αποτελούσε μέρος- αποκάλυψαν αυτήν την «ευκολία» του. Οι εισαγωγές  του είχαν πάντα ενδιαφέρον, η αφήγησή του δεν γνώριζε περιορισμούς στην έκταση και η γραφή του να ισορροπεί μεταξύ του διεισδυτικού γραπτού και του οικείου δυναμικού προφορικού στοιχείου.  
Ο Δημήτρης φτιάχνει χώρους εκεί που δεν υπάρχουν, στήνει διαλόγους εκεί που πρότερα κυριαρχούσε η σιωπή, μπολιάζει με κίνηση την ακινησία. Δημιουργεί με τον λόγο του μια αμεσότητα, του φίλου που θέλει να σου εμπιστευτεί κάτι επείγον και πολύ σημαντικό αλλά παράλληλα και απόλυτα ειλικρινές και αληθινό. Συγκροτεί  πλαίσια και συνθέσεις αναγκαία και ικανά για τη συνάντηση υποθέσεων, μηνυμάτων και διαθέσεων μέσα από τη διακριτική συνύπαρξη αντιθετικών συναισθημάτων που γεννούν εντάσεις εσωτερικές και απαραίτητες για τη συνέχεια της αφήγησης.

Το παρόν κείμενό του αποτελεί έναν τέτοιο καμβά. Έχοντας αφηγηθεί προφορικά τις τρεις εγκιβωτισμένες ιστορίες, τους δίνει έναν αέρα προφορικότητας που δεν συναντάμε συχνά σε προϊόντα του γραπτού λόγου αλλά κρατά συνάμα και την ισορροπία του με τη έντεχνη αποτύπωση της γραφής  χωρίς το περιεχόμενο να ασφυκτιά μέσα στους κανόνες του εκτεχνολογημένου λόγου. Η ιδέα του να φτιάξει μια ιστορία-πλαίσιο (frame story), μέσα στην οποία να ανασαίνουν λειτουργικά και ισότιμα τρεις ιστορίες, εμπλουτίζει την εξέλιξη της σύνθεσής του και δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον συνολικό αποτέλεσμα.

Εύχομαι όσοι διαβάσουν τη  δουλειά του Δημήτρη να ταξιδέψουν μαζί με τους πρωταγωνιστές  στις άκρες του κόσμου και η παρούσα προσπάθεια να φέρει και άλλες τέτοιες δημιουργικές αποτυπώσεις του προφορικού πολυταξιδεμένου στο χρόνο παραμυθιακού λόγου που θα ανασαίνει και θα συναρπάζει συνάμα και μέσα από την έκφραση και τη φόρμα του  γραπτού.

                                                                        Δημήτρης Β. Προύσαλης
                                                   Δάσκαλος και αφηγητής λαϊκών παραμυθιών

(Περισσότερα στη σελίδα: "Διαβάσαμε και σας προτείνουμε" του παρόντος ιστολογίου)

 

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Νέα έκδοση συλλογής



Παραμύθια & λαϊκές ιστορίες

"Από το στόμα στο χαρτί...
κι απ' το χαρτί στο στόμα"

 
Μια συλλογική έκδοση κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες, όπου συμπεριλαμβάνουν τα λαϊκά παραμύθια που αφηγούνται προφορικά παλιότεροι και νεότεροι αφηγητές  με μια διάθεση  μυθοπλαστική, βασισμένη στη λειτουργία της προφορικής γλώσσας και στη δύναμη των εικόνων που αυτή δημιουργεί. Παραμύθια της προφορικής παράδοσης σύμφωνα με τον Διεθνή Κατάλογο Κατάταξης αλλά και ανώνυμες λαϊκές ιστορίες αταξινόμητες από τους απανταχού επιστήμονες παραμυθολόγους.
 
Η παρούσα συλλογή συμπεριλαμβάνει 20 +1 ιστορίες της προφορικής παράδοσης που αναζήτησαν απάγκειο στο χαρτί ή ταξίδεψαν με τον αέρα. Στα διάβα τους συνάντησαν 20 + 1 παραμυθάδες της σύγχρονης εποχής που εξακολουθούν να σέβονται τον παλιό λαϊκό λόγο των παραμυθιών και να εμπνέονται από αυτόν υπηρετώντας τον.
 Παλιότεροι και νεότεροι εραστές της αφήγησης, μιας πανάρχαιας τέχνης που αποτελεί διαχρονική ανάγκη άδηλης πολυεπίπεδης επικοινωνίας αλλά εκ παραλλήλου και ταυτόχρονα μέσο νοηματοδότησης της ανθρώπινης εμπειρίας και λόγο μεταφορικό με πολλαπλά μηνύματα και ερμηνείες, ανέλαβαν να ξαναφέρουν στη δυναμική της προφορικής υπόστασης θέματα που τους συγκίνησαν και μίλησαν στην καρδιά τους.
Τα παραμύθια και οι λαϊκές ιστορίες  «Από το στόμα στο χαρτί... και από το χαρτί στο στόμα» είναι το αποτέλεσμα δημιουργικών συνομιλιών, γλωσσικών μετασχηματισμών και μυθοπλαστικών εφαρμογών που χρησιμοποίησαν νέοι φορείς της αφήγησης, οι οποίοι αποτύπωσαν τον ξαναδουλεμένο προφορικό παραμυθιακό λόγο με όχημα μια κυρίαρχη των καιρών μας επεξεργασία.  Αντανακλούν την ισορροπία ανάμεσα στον τρόπο-προφορικότητα της δοκιμασμένης αφηγηματικής έκφρασης του οικείου και το εφήμερο μα παγιωμένο περιστασιακά σχήμα της γραφής-το μέσο και καλούν τον παραμυθόφιλο αναγνώστη να χαρεί το αποτέλεσμα.
Ένας κουτσοκόκορας, ένα μήνυμα, μια κόρη της πίστης, μια Βατραχίνα, ένας Δεκατρής, δυο Σταχτοκόρες,  ένας ερημίτης που διαολίστηκε, ένα μαργαριτάρι της έγνοιας, ένα λουλούδι της αλήθειας, ένα παιδί που ζήταγε λαλί, ένας Δρακογιάννης, ένα χαμένο μπαστούνι δύναμης, ένα φυλαχτό αγάπης, ένα πουλί με περίεργο όνομα, ένας αλλιώτικος ζωγράφος, ένα φιδοπαλίκαρο, μια πριγκίπισσα με αξιοπρέπεια, δυο παιδιά που έγιναν αστέρια, ένας ταξιδιάρης κι ένα φόρεμα μαγείας  και σοφίας ψιθυρίζουν μεγάλα μυστικά, σε όσους θέλουν να ακούσουν…
 
Στην έκδοση συμμετέχουν:Β. Αισώπου, Μ .Απειρανθίτου, Μ. Βαλλιάνου, Α. Γιάνκου, Α. Γεωργίτση, Γ. Καλαμένιος, Α. Καφφέ, Π. Κόκκορης, Α. Κοντορούδα, Α. Κουκουζέλη, Δ. Μάλλης, Κ. Μουλλά, Ε. Μπούζτου, Δ. Β. Προύσαλης, Σ. Σιμοπούλου, Μ. Σιταροπούλου, Λ. Σουγιά, Α. Τζαφέστα, , Λ. Τριαντάρη, Ι. Φώκου, Ε. Χατζάκη
 
Πρόλογος, Σημειώσεις, επιμέλεια
Δημήτρης Β. Προύσαλης
 
Μπορείτε να διαβάσετε τον ολόκληρο τον πρόλογο
στη σελίδα "Συλλογές υπό έκδοση" του ιστολογίου
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Παραμύθια στη Βιβλιοθήκη

2η Περίοδος

Νοέμβριος 2014-Ιούνιος 2015

Οι αφηγήσεις στις Βιβλιοθήκες υπήρξαν πάντα ένα βήμα ανάμεσα στην συνθήκη της παραδοσιακής αφήγησης στις λαϊκές κοινότητες του παρελθόντος και στις νεοπαγείς συνθήκες της αφήγησης στη νέα εποχή με βάση την ιστορική εμπειρία στην Δυτική Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική από τα τέλη του 19ου αιώνα.

Η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο φιλοξενεί το πρόγραμμα "Παραμύθια στη Βιβλιοθήκη" με αφηγήσεις για ενήλικο κοινό κάθε 1η Παρασκευή του μήνα στις 7.15 μμ με είσοδο ελεύθερη αλλά απαραίτητη κράτηση θέσης.

Διεύθυνση: Δομοκού 2- Έναντι Σταθμού Λαρίσης
Τηλ. Κρατήσεων: 210-8810884

Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

"Ψυχής Άκος: Ιστορίες βάλσαμο, παραμύθια που θεραπεύουν"