Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Δήμου Αθηναίων.
Ξεφυλλίζοντας το ενδιαφέρον πρόγραμμα του τριήμερου διαδικτυακού συνεδρίου, με λύπη διαπιστώνουμε πως η αναφορά και προβολή της λαϊκής λογοτεχνίας του μυθικού και παραμυθιακού λόγου αλλά και της αφήγησής τους ως προσέγγιση και πρακτική, παρουσιάζει μια τεράστια έλλειψη, αφού ανάμεσα στις 228 δεκάλεπτες εισηγήσεις εντοπίζονται μόνο έξι που αναφέρονται στον κόσμο των προφορικών ιστοριών, και μόνο δύο που σχετίζονται με την αξιοποίηση της αφήγησης. Δεν υπολογίζονται φυσικά οι εισηγήσεις που αναφέρονται στην ψηφιακή αφήγηση, αφού στη συγκεκριμένη μορφή προσέγγισης υπεισέρχεται το ηλεκτρονικό μέσο και η κυριαρχία κυρίως της εικόνας που δημιουργεί πεδίο συνάντησης και άσκησης αλληλεπίδρασης.
Η απουσία σχετικών εισηγήσεων αναφορικά με τον λαϊκό παραμυθιακό λόγο και την αφηγηματική του προσέγγιση, αναγνώριση και ένταξη στη σχολική ζωή, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα επικέντρωσης και δρομολόγησης προγραμμάτων αλλά και πρωτοβουλιών που θα γνωρίσουν τη δυναμική της προφορικής αφήγησης στο χώρο της εκπαίδευσης, θα κερδίσουν εκπαιδευτικούς από την πλευρά του λαϊκού προφορικού πολιτισμού, θα καταστήσουν λειτουργικά ενδιαφέρουσα την αναδυόμενη αναγκαιότητα αξιοποίησης της αφήγησης, ανακαλύπτοντας ένα τεράστιο χώρο δυνατοτήτων εφαρμογών, σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία και την πολύτιμη καταγραφή της.
Η σύνδεση με τα Αναλυτικά Προγράμματα-και όχι μόνο της Προσχολικής Εκπαίδευσης (!)- ο εμπλουτισμός της μαθησιακής διαδικασίας, η προσφορά εναλλακτικής οικοδόμησης της ψυχοπνευματικής ενσυναίσθησης, η γλωσσική και φαντασιακή ανάπτυξη, η καλλιέργεια της πολλαπλούς νοημοσύνης, η προσέγγιση από την πλευρά της Διαπολιτισμικής Αγωγής, η αξιοποίηση από το πεδίο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Εκπαίδευσης για την Αειφορία, η φιλοσοφία της συμπερίληψης και ένταξης για την άρση των αποκλεισμών, η αλλαγή του παιδαγωγικού κλίματος στην τάξη, η καταπολέμηση σύγχρονων φαινομένων του Σχολικού Εκφοβισμού είναι κάποια ενδεικτικά μόνο, προτεινόμενα και αναδυόμενα πεδία για να μπορέσει κάποιος να αναζητήσει τη δική του εκπαιδευτική-παιδαγωγική σχέση με το πολύτιμο άυλο υλικό της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Οι κωδικοί εισόδου για τις διαδικτυακές αίθουσες-ROOM είναι οι εξής:
Aίθουσα 1 Password: 111111
Aίθουσα 2 Password: 222222
Aίθουσα 3 Password: 333333
Aίθουσα 4 Password: 444444
Οι εισηγήσεις που επικεντρώνονται στον λαϊκό παραμυθιακό λόγο, τις ιστορίες εν γένει και την αφηγηματική τους προσέγγιση είναι:
ΣΑΒΒΑΤΟ 24 Απριλίου 2021
09.00-10.15 (10ΛΕΠΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ)
ROOM 4
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: Καινοτόμες πρακτικές: Τέχνες και Πολιτισμός
2η Συνεδρία
Απειρανθίτου Μαρούσα:
«Ανοίξτε τάρταρα, μάρταρα της γης». Πολιτιστικές εκπαιδευτικές δράσεις για νεαρούς κρατουμένους. Η αξιοποίηση της προφορικής αφήγησης στη φυλακή Αυλώνα.
………………………………….
11.30-12.45 (10ΛΕΠΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ)
ROOM 2
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: Καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις: Γλώσσα και Λογοτεχνία
4η Συνεδρία
Ζησοπούλου Αθηνά: Παίζω με τα Παραμύθια
…………………
12.45-14.00
Συμπόσιο: 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-Αφηγήσεις για το 1821
ROOM 1
Στοφόρος Κώστας: Φτιάχνοντας ιστορίeς για το 1821
………………………
15.45-17.00
(10ΛΕΠΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ)
ROOM 3
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: Νέες τεχνολογίες - Εξ αποστάσεως εκπαίδευση
1η Συνεδρία
Καπανιάρης Αλέξανδρος:
Ιστορίες προσφυγιάς και συνεργατικότητας μέσα από το
αρχείο του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Νέας Αγχιάλου «Η ΔΗΜΗΤΡΑ»:
Αρχειακή Εθνογραφία, Εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες.
………………………….
17.00-18.15 (10ΛΕΠΤΕΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ)
ROOM 4
ΘΕΜΑΤΙΚΗ: Καινοτόμες πρακτικές: Εκπαιδευτικά προγράμματα
3η Συνεδρία
Προύσαλης Δημήτρης Β.:
Να σου πω μια ιστορία: Η αξιοποίηση της προφορικής αφήγησης (storytelling) στην
καταπολέμηση του σχολικού εκφοβισμού.
.....................................
ΑΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
Σουλιώτη Δανάη:
Σύγχρονες όψεις της λαϊκής λογοτεχνίας και εκπαιδευτική πρακτική: το λαϊκό
παραμύθι ως σχολικό ανάγνωσμα.
Ολόκληρο το πρόγραμμα του τριήμερου 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου: Εκαπίδευση και Πολιτισμός στον 21ο αιώνα, 23-24-25 Απριλίου 2021 μπορείτε να βρείτε εδώ αντιγράφοντας και επικολλώντας στο Google:
https://www.dropbox.com/s/f39umjasl5jwjx6/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-6%CE%BF%CF%85-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CE%B5%CE%B4%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85.pdf?dl=0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου