Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (World Storytelling Day) 20 Μαρτίου κάθε έτος έχει καθιερωθεί εδώ και 25 περίπου χρόνια ως μια μέρα ορόσημο για την κατάδειξη της σημαντικότητας της προφορικής ιστόρησης αλλά και των παραγοντικών της συντελεστών που είναι τόσο οι ίδιες οι ιστορίες όσο και οι αφηγητές-κουβαλητές τους. Με αρχική έμπνευση την Εθνική Ημέρα Αφήγησης στη Σκανδιναβία, η ιδέα απλώθηκε όπου υπήρχαν ζωντανοί θύλακες ιστορήσεων και σιγά σιγά οι εκδηλώσεις διαδόθηκαν και υιοθετήθηκαν τόσο από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα όσο και από συλλογικούς φορείς όλων των υποστάσεων. Η ανάγκη για ένα κοινό συντονισμό και συνοδοιπορία, προκειμένου να αποκτήσει η πρωτοβουλία έναν ενιαίο και κεντρικό χαρακτήρα έφερε την ιδέα-πρόταση για την επικέντρωση σε ένα διεθνώς αποδεκτό θέμα που θα αποτελούσε γέφυρα απεύθυνσης στο πλατύ ιστοριόφιλο κοινό.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης γιορτάζεται τα τελευταία 10 περίπου χρόνια και στην Ελλάδα άλλοτε ως αυτοτελής εκδήλωση μονοήμερη και άλλοτε ως πολυήμερες δραστηριότητες ενταγμένες στα πλαίσια φεστιβαλικών διοργανώσεων με αφιερωματικό ή μη χαρακτήρα όπως για παράδειγμα το Φεστιβάλ Αφήγησης "Αθήνα... μια πόλη παραμύθια" που εμπνέεται και αφιερώνεται στην εν λόγω ημέρα από τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων) με την "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στα α περίπτωση ή το Φεστιβάλ Αφήγησης Καλαμάτας "Στης Ελιάς το δάκρυ" στη β περίπτωση.
Τα θέματα για το 2020 ήταν "Ταξίδια" και για το 2021 "Νέα ξεκινήματα"
Η αγάπη και το ενδιαφέρον ανθρώπων που κινούνται στο χώρο της Αφήγησης και έλαβαν μέρος στους Μαραθωνίους για τον εορτασμό της συγκεκριμένης μέρας στα Φεστιβάλ της Αθήνας και όχι μόνο, μπόλιασε την ιδέα της αποτύπωσης των αφιερωματικών ανά έτος ιστοριών σε θεματικούς τόμους. Οι τόμοι αυτοί προτάθηκαν και έγιναν αποδεκτοί από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ με ενδιαφέρον και ενθουσιασμό αφού εντάχθηκαν στην μνημειώδη για τη χρονική της έκταση αλλά και την εκδοτική της συμβολή στη σειρά ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ που ξεκίνησε το 1994 και μέχρι σήμερα (2021) συμπεριλαμβάνει 43 αυτοτελείς τόμους με παραμυθιακό υλικό από όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου αλλά και θεματικές προτάσεις.
Η κυκλοφορία στη διάρκεια των ετών 2015-2020 πέντε μέχρι στιγμής 'έντυπων συλλογών αφιερωμένων και εμπνευσμένων από τα κατά έτος διεθνή θέματα, αποτελεί μια εγχώρια αλλά και παγκόσμια πρωτοτυπία καθώς ποτέ μέχρι τώρα δεν προηγήθηκε ανάλογη έκδοση, η οποία να κινείται στο πνεύμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης, αφού όσοι/εςαπό τους συμμετέχοντες/σσες στις προφορικές αφηγήσεις των εορταστικών Μαραθωνίων θέλησαν, κατέθεσαν τις αφηγημένες ιστορίες σε γραπτή μορφή.
Οι πέντε τόμοι-αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα Αφήγησης των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ αφορούσαν στα θέματα
του 2015-"Παραμύθια των Ευχών",(22 συμμετέχοντες/σσες)
του 2016- "Παραμύθια με δυνατές γυναίκες", (19 συμμετέχοντες/σσες)
του 2017-"Παραμύθια των Μεταμορφώσεων" (έκδοση 2018), (17 συμμετέχοντες/σσες)
του 2018-"Παραμύθια με Σοφούς Τρελούς" (έκδοση 2019) (17 συμμετέχοντες/σσες)
-του 2019-"Μύθοι,Θρύλοι, Επη" (έκδοση 2020) (17 συμμετέχοντες/σσες)
στις οποίες έλαβαν μέρος με τις ιστορίες τους 38 διαφορετικοί αφηγητές από την Αθήνα, τα Χανιά, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Σαλαμίνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κόρινθο, τη Λάρισα.
Αγγελική Αγαλιανού, Βέρα Αισώπου, Μαρούσα Απειρανθίτου, Δόρα Γεωργιάδου, Αγγελική Γεωργίτση, Αγγελική Ζαφειράκη, Θεόδωρος Ίντας, Αποστολία Καφφέ, Κάτια Καντούρη, Αγγελική Καψωμενάκη, Φλώρα Κολιαράκη, Έλλη Κούβαρη, Αναστασία Κοντορούδα, Αναστασία Κουκουζέλη, Κώστα Λιναρδάτος, Δημήτρης Μάλλης, Λεμονιά Μαντούβαλου, Καλλιρρόη Μουλά, Αγγελική Μπεμπλιδάκη, Κατερίνα Θάλεια Νάκου, Ερμιόνη Ντέτσικα, Σέβη Οικονόμου, Μαρία Πάντου, Πολυξένη Παπαδοπούλου, Χρύσα Πορίχη, Δημήτρης Β. Προύσαλης, Ανδρέας Ραυτόπουλος, Σοφία Σιμοπούλου, Μαρία Σιταροπούλου, Λουκία Σουγιά, Βάνια Σταμπολάκη, Κωνσταντία Τσαλαπατάνη, Νίκη Τσάμπρα, Αναστασία Φλωράκη, Ιωάννα Φώκου, Ελεάνα Χατζάκη. Λίζη Χανδακάρη, Δημοσθένης Χαρούλης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου