Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας, που έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη από τις 8 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Ιανουαρίου 2021, η Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πτολεμαΐδας, με τη στήριξη πολλών φορέων, ξετυλίγει ένα αόρατο νήμα που ενώνει «Ιστορίες στον αέρα» και τείνει χέρι συνάντησης μέσα από τα ιντερνετικά κύματα με άλλες βιβλιοθήκες της χώρας, όπως είναι η η Πλανόδια Χαριστική Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λέρου, η Σχολική Βιβλιοθήκη "Φωταγωγός" Αρκαλοχωρίου Κρήτης αλλά και αναγνωστικές κοινότητες από διάφορες γωνιές της Ελλάδας (Πελοπόννησο, Μακεδονία, Θράκη, Δωδεκάνησα, Κρήτη).
Αφορμή αυτού του ταξιδιού είναι το κυρίαρχο μέσο έκφρασης, αντανάκλασης, προβολής και προσδοκίας των ανθρώπων ατομικά και συλλογικά που συμπυκνώνουν οι ΕΥΧΕΣ με αφορμή την περίοδο των τρεχουσών γιορτών.
Η πρωτοβουλία αποκτά μια ιδιαίτερη αξία, και συμβάλλει μαζί με άλλες ποικιλόμορφες να απαλυνθεί το βάρος μιας απειλητικής σε πολλά επίπεδα πραγματικότητας και να επιχειρηθεί ένας επαναπροσδιορισμός θετικότητας μέσα από το αντάμωμα συγγραφέων της λογοτεχνίας για παιδιά και νέους με τους σύγχρονους Έλληνες προφορικούς αφηγητές.
Ο γραπτός λόγος της προσωπικής μυθοπλαστικής ποιότητας των λογοτεχνών συγγραφέων συναντά την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της προφορικής λογοτεχνίας και της λαϊκής παράδοσης που κουβαλούν με σεβασμό και τέχνη οι ιστορητές-αφηγητές-παραμυθάδες, μέσα από τις ιστορίες που ξεχωρίζουν κάθε φορά να κοινωνήσουν στην όποια αφηγηματική συνάντηση.
Οι «Ιστορίες στον αέρα» ή «Stories on air», αποτελούν μια πολύτιμη προσπάθεια να αναδειχθεί ένας εναλλακτικός δρόμος σύνδεσης των φίλων του βιβλίου και των ιστοριών επώνυμων ή ανώνυμων, μέσα σε ένα πλαίσιο πανδημίας λόγω Covid 19, ξεπερνώντας τα περιοριστικά όρια τόσο του υποχρεωτικού εγκλεισμού όσο και διαμονής εντός ή εκτός πόλης. Ένας από τους σημαντικούς πόλους Πολιτισμού, ανάμεσα σε άλλους, αποτελεί κι ο χώρος των Βιβλιοθηκών που εξαιτίας των συγκεκριμένων κοινωνικών συνθηκών αναγκάστηκε να κρατά το φυσικό της περιβάλλον κλειστό για τους βιβλιόφιλους και τους ερευνητές και να χαθεί τη χαρά της ζωντανής επαφής με τους χώρους της γνώσης, της αυτομόρφωσης και του πνεύματος.
Η διαδικτυακή μορφή της μετάδοσης των ιστοριών που θα ακουστούν, είναι ένας ακόμη τρόπος να κρατηθούν δυνατοί οι δεσμοί επικοινωνίας, με όχημα αυτήν τη μοναδική ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι μεταδόσεις του ραδιοφώνου, μια ιδιαίτερη εμπειρία από τότε που δεν κυριαρχούσε στον κόσμο ο καταναλωτισμός της εικόνας, ραδιοφωνική σχέση που εξακολουθεί να δημιουργεί καινούργιους φίλους παντού.
Σταθμός του ταξιδιού αυτού αποτελεί η συνάντηση με τον Δημήτρη Β. Προύσαλη
το Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 18.00
διαδικτυακά στο webradio Storiesonair
που θα μοιραστεί μια ιστορία από την ινδική προφορική παράδοση
υπό τον τίτλο:
"Μόνο αυτό μην ευχηθείς!"
Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης
Μουσική-στίχοι-ερμηνεία: Φίλιππος Πλακιάς
Το Πρόγραμμα μέχρι 7 νουαρίου 2021
Δημήτρης Προύσαλης-Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη (Αφήγηση) 2/1
Γλύκα Στόϊου/ (Λογοτεχνική ανάγνωση) Το πετειναράκι 5/1
Αγνή Στρουμπούλη (Αφήγηση) 7/1
Η παρούσα ιστορία έχει πλούσιο λογοτεχνικό υπόβαθρο, αφού παλιότερη παραλλαγή της συναντάται στο μεγαλύτερο σε έκταση — 200.000 στίχων — ινδικό επικό ποίημα στα σανσκριτικά, τη Μαχαμπαράτα, η οποία αποτελείται από 18 ωδές - βιβλία (πάρβες). Σύμφωνα με το θρύλο, η Μαχαμπαράτα γράφτηκε από τον μάγο Βιάσα περίπου τον 8. αι. π.Χ. Ο Βιάσα υποστηρίζεται πως επειδή δεν βρήκε ικανό γραφέα για να υπαγορεύσει το έργο, ζήτησε να τον βοηθήσει ο ίδιος ο θεός Γκανές που έχει μορφή ελέφαντα. Οι μελετητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για συλλογικό έργο διάφορων συγγραφέων από τον 4ο ή 8ο αι. π.Χ. Το έπος Μαχαμπαράτα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έπη της ινδικής λογοτεχνίας μαζί με τη Ραμαγιάνα και τις Μεγάλες Πουράνες και έχει επηρεάσει θεματικά πλήθος δημιουργικών εκφράσεων και αποτυπώσεων σε πολλές διαφορετικές τέχνες. Το έργο είναι εμπλουτισμένο σε μεγάλο μέρος του με μύθους και θρύλους, οι οποίοι αποτελούν αυθύπαρκτα ποιητικά έργα. Ένα από αυτά βρίσκεται στο τρίτο βιβλίο, το Βιβλίο του Δάσους. Έχει επώνυμους πρωταγωνιστές τη Σαβίτρι και τον σύζυγό της Σατιάβαν και αντανακλά τη συζυγική αφοσίωση και αγάπη. Εκφράζεται κύρια μέσα από την αταλάντευτη στάση της Σαβίτρι να ακολουθήσει τον Θάνατο (Yama), απαιτώντας με τον δικό της επίμονο τρόπο να ξαναφέρει στη ζωή τον πεθαμένο σύζυγό της Σατιάβαν. Η πρωταγωνίστρια επιδεικνύει μάλιστα ιδιαίτερη εξυπνάδα, σοφία και πίστη, αφού ξεπερνά με έμμεσο αλλά ευφυή τρόπο τις απαγορεύσεις του Θανάτου να ζητήσει άμεσα την επάνοδο του άντρα της στη ζωή, και στο τέλος επέρχεται η λυτρωτική δικαίωσή της με τη επαναφορά του Σατιάβαν στον κόσμο των ζωντανών. Η ιστορία διακρίνεται από μια εσωτερική δύναμη, αμεσότητα και εγρήγορση, και ο λόγος της δημιουργεί συγκινητικές εντάσεις στην αντιπαράθεση των πρωταγωνιστών - ανταγωνιστών Σαβίτρι-Θανάτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου