Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Παραμύθια λαϊκά μετά μουσικής στην εφημερίδα ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ


Με αφορμή τη συνέντευξη του καλού φίλου και συνεργάτη μουσικοσυνθέτη, τραγουδοποιού και ερμηνευτή, αλλά και ποιητή Φίλιππου Πλακιά, στην αθλητική εφημερίδα ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ, (Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου 2023, Αρ. Φυλ. 18038, σ. 14) έγινε ευγενική από μέρους του αναφορά με δημοσίευση φωτογραφίας στη συνεργασία και εν εξελίξη συμπόρευσή μας στους δρόμους των παραμυθιών. Η αναφορά έγινε στα πλαίσια της προβολής, που έχει υιοθετήσει εδώ και αρκετά χρόνια η συγκεκριμένη εφημερίδα, να δημοσιεύει συνεντεύξεις ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού, εβδομαδιαία στα φύλλα που κυκλοφορούν πανελλαδικά.
  Το ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ είναι μια πρωινή καθημερινή εφημερίδα, που κινείται στο χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας, με χαρακτήρα οπαδικό, αφού προβάλλει και υποστηρίζει τις δραστηριότητες όλων των τμημάτων του Ολυμπιακού Πειραιώς, μέσα από την ειδησεογραφία της επικαιρότητας, με αναλύσεις, άρθρα, αγωνιστικό ρεπορτάζ κλπ  ασκώντας παράλληλα κριτική στους υπευθύνους τους. 
Ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1955 από τους Κωνσταντίνο Σισμάνη και Θεόδωρο Νικολαΐδη με τον πρώτο να αποχωρεί γρήγορα. Ο Θ. Νικολαΐδης υπήρξε η ψυχή της εφημερίδας μέχρι το 2017 όταν έφυγε από τη ζωή και την διεύθυνση ανέλαβε η κόρη του.


Η ολοσέλιδη συνέντευξη του Φίλιππου Πλακιά που παραχωρήθηκε στο δημοσιογράφο της εν λόγω εφημερίδας, Στέφανο Λεμονίδη υπό τον τίτλο ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ STAR SYSTEM, αφορούσε τη μουσική του διαδρομή από τα φοιτητικά του χρόνια, τις μουσικές του επιρροές και ακούσματα, τις συνεργασίες με τρανταχτά ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής (Χ. Αλεξίου, Δ. Γαλάνη, Δ. Μητροπάνο, Π.Τερζή), την πρόσφατη ποιητική του κατάθεση "Εύθραυστη ισορροπία" από τις εκδόσεις Εναστρον, καθώς και την τρέχουσα επαγγελματική σχέση που έχει με τον χώρο του μουσικού Μεζεδοπωλείου "Μπακαλόγατος" στην Καισαριανή. 

Μέρος της αναφοράς του στη συνέντευξη εκτός από την προσωπική του σχέση με το ποδόσφαιρο στα νεανικά και εφηβικά του χρόνια, υπήρξε το κομμάτι των προφορικών αφηγήσεων με δική του μουσική συνοδεία σε επίπεδο τόσο στιχουργικής δημιουργίας όσο και μελωδικής έμπνευσης και επένδυσης. Αναφέρθηκε στην συνεργασία μας που πραγματοποιήθηκε με το Εθνικό Θέατρο στο πρόγραμμα με κοινωνικό χαρακτήρα "Τα παραμύθια του Εθνικού" την περίοδο 2015-2020, με σαράντα λαϊκά παραμύθια και πάνω από 200 τραγούδια σχολιασμού του, τα μουσικά ανταμώματα σε στίχους του ποιητή Δημήτρη Φιλελέ, μουσική Φ. Πλακιά και αφήγηση του γράφοντα στους θεματικούς κύκλους "Θρύλοι για την Άλωση της Πόλης" με επίκεντρο την Αγία Σοφιά,"Του  Κωνσταντή: Η ιστορία μιας υπόσχεσης, μιας κατάρας και μιας επιστροφής" (βασισμένο στις παραμυθιακές παραλλαγές του δημοτικού τραγουδιού Του Νεκρού Αδερφού), το επετειακό για το 1821 "Μύθοι, παραδόσεις και άγνωστες ιστορίες του Θ. Κολοκοτρώνη στο δρόμο της Λευτεριάς", και τις δύο παραγωγές για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με αφηγήσεις παραμυθιών πριν το 1922 και μετά το 1922.

Πάντα τέτοια όμορφα με συνέχειες ανάλογες περισσότερες!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου