Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα της Γης-22 Απριλίου: Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΥΜΑΡΟΣ
2020

Η 22α Απριλίου έχει οριστεί από το 1970 ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης μετά από προτάσεις και πρωτοβουλίες ακτιβιστών που κινούνται στην κατεύθυνση Προστασίας του Περιβάλλοντος. Η ολοένα και πιο έντονα καταγραφόμενη κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της για την ποιότητα ζωής πάνω στον πλανήτη μας, τα φαινόμενα κρίσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος που παρουσιάζονται κατά εξακολούθηση και τα ανοιχτά ζητήματα που πιέζουν για ορθολογικές δρομολογήσεις, σοβαρή περίσκεψη, κριτικό αναστοχασμό αλλά κυρίως αναζητούν λύσεις μακροχρόνιου σχεδιασμού και άμεσης εφαρμογής στις σχέσεις του ανθ΄ρωπινου παράγοντα  με τον φυσικό και ζωικό περίγυρο που τον περιβάλλει συνθέτουν ένα σημαντικό πεδίο προβληματισμού.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη ημέρα, ο λαϊκός πολιτισμός των προφορικών παραδόσεων μέσα από μυθολογικές και παραμυθιακές ιστορίες έρχεται ξανά στο προσκήνιο, όπως πάντα με μια αφορμή από την επικαιρότητα, για να υπενθυμίσει στους ανθρώπους τη διαχρονικότητα των φαινομένων, το μπόλιασμα της συνείδησης, την σύγχρονη αντανάκλαση στάσεων, απόψεων, πρακτικών, αντιλήψεων και φιλοσοφιών ζωής, αλλά κυρίως την ανάγκη κινητοποίησης στην πράξη.

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης- Earth Day

Η Ημέρα της Γης καθιερώθηκε το 1970, στις ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του γερουσιαστή Γκέιλορντ Νέλσον και σηματοδοτεί τη γένεση του σύγχρονου περιβαλλοντικού κινήματος. Σύντομα, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο και σήμερα, γιορτάζεται σε περισσότερες από 190 χώρες σε όλο τον πλανήτη. 

Στα τέλη της δεκαετίας του '60 και στις αρχές εκείνης του '70, ο πλανήτης δεν είχε ακόμα, συνειδητοποιήσει τις συνέπειες της επέμβασης του ανθρώπου στο περιβάλλον. Ωστόσο, κάποιες συνειδήσεις είχαν αρχίσει να ξυπνούν και ιδιαίτερα παρακολουθώντας τις τραγικές συνέπειες της μεγαλύτερης πετρελαιοκηλίδας που είχε δημιουργηθεί ποτέ στις ΗΠΑ, στο κανάλι της Σάντα Μπάρμπαρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότερα από 3,500 θαλάσσια πουλιά, καθώς και δελφίνια, φώκιες και θαλάσσιοι λέοντες, μετά τον Ιανουάριο του 1969.

Ο Ντένις Χάις, ο οποίος συμμετείχε στην οργάνωση της πρώτης Ημέρας της Γης, το 1970 μαζί με τον Αμερικανό γερουσιαστή Γκέλορντ Νέλσον, ανέλαβε την οργάνωσή της σε παγκόσμια κλίμακα το 1990 κινητοποιώντας 200 εκατομμύρια κόσμου σε 141 χώρες. Ως συνέπεια, το 1992, πραγματοποιήθηκε η ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το Περιβάλλον.

Σήμερα, η Ημέρα της Γης έχει φτάσει σε περισσότερες από 190 χώρες και γιορτάζεται από περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι στέλνουν το μήνυμα στις κυβερνήσεις και στους συνανθρώπους τους ότι η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι αναγκαία, η μάχη υπέρ του περιβάλλοντος είναι μάχη υπέρ του μέλλοντος της Γης και κατά συνέπεια και του δικού μας ανθρώπινου.


Μια ξεχωριστή συλλογή

 Με αφορμή την εν λόγω Ημέρα της Γης, φέρνουμε στο προσκήνιο, τη συλλογή που επιμελήθηκε με πολύ νοιάξιμο ο γράφων, με ιστορίες από τις μυθολογικές και παραμυθιακές προφορικές παραδόσεις των λαών του κόσμου, με επίκεντρο την τραυματική σχέση του Φυσικού Περιβάλλοντος στην επαφή του με το ανθρώπινο στοιχείο.  Ιστορίες παλιές, μα τόσο επίκαιρες, σκέψεις, κρίσεις, προβληματισμοί και τοποθετήσεις, όπως δε θα μπορούσε κανείς να βάλει στο νου του, μέσα από το συλλογικό φαντασιακό των λαών του Κόσμου.

Ιστορίες παλιές που μιλούν για την αειφορία, την προστασία της άγριας ζωής, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, την απόκτηση συνείδησης για την προστασία της φύσης, τις σχέσεις αλληλεξάρτησης και ισορροπίας των οικοσυστημάτων, την ευθύνη που κουβαλά ο ανθρώπινος παράγοντας, τη μητέρα Γη ως ολότητα, τη συγγένεια όλων των έμβιων όντων.

Προσωποποιήσεις και συμβολισμοί, ταυτίσεις και παραλληλισμοί, προβληματισμοί και μηνύματα μεστά από ποιητική διάθεση, αναστοχαστική κατεύθυνση, φιλοσοφική διεργασία, συναντιούνται, σμιλεύονται μυθοπλαστικά και διαχέονται διαχρονικά με όχημα το λόγο,  για να υπενθυμίσουν εκείνο που δεν πρέπει να χαθεί, και αυτά που οφείλει ο άνθρωπος για να κρατά σε ισορροπία τα μέσα του, με όσα τον καθορίζουν από τα έξω…

Δώδεκα κεφάλαια, 65 ιστορίες, 65 ενδιαφέρουσες διαδρομές στα σταυροδρόμια του συλλογικού φαντασιακού, εκεί που η πνευματικότητα του θαυμαστού συναντά την πραγματικότητα της επαγρύπνησης… 

Για να μπορούμε να γιορτάζουμε τη θεσμοθετημένη ημέρα για πολλά χρόνια ακόμα...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου