Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Λέσχη Αφήγησης Βόλου: Η συνάντηση του Απριλίου, Δευτέρα 24/4/2023

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου, αποτελεί μια δράση που εντάχθηκε αμέσως στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας», του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Διοργανώνει τη δεύτερη συνάντησή της για την τρέχουσα χρονιά. Τούτη τη φορά, όπως και την προηγούμενη το αφηγηματικό αντάμωμα θα φιλοξενηθεί στον φιλόξενο και ατμοσφαιρικό χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών "Θεατρίνη", το οποίο βρίσκεται στην οδό Πλάτωνος 20, απέναντι από τον Ι.Ν. Μεταμορφώσεως στο Βόλο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2023 για το χρονικό διάστημα των ωρών 19.00-21.00

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου πρωτοξεκίνησε τη λειτουργία της το Φθινόπωρο του 2019 με ζωντανές και περιστασιακά διαδικτυακές αφηγήσεις-συναντήσεις λόγω της πανδημικής κρίσης και επανέρχεται στην πρότερη φυσική συνθήκη των ζωντανών ανταμωμάτων επανακάμπτοντας.

Πριν αρχίσουν οι αφηγήσεις είμαστε οι άνθρωποι της κάθε μέρα. Λέμε για πράγματα που περάσαμε το πρωί, πως περάσαμε το Πάσχα τι έχουμε να κάνουμε την άλλη μέρα. Χαιρόμαστε την παρουσία των άλλων.

Μόλις αρχίζει η αφήγηση όλα αλλάζουν. Μαζί με τον αφηγητή σηκώνονται οι χιλιάδες αφηγητές που έφεραν μέχρις εκείνη την στιγμή την ιστορία. Η σκηνή γεμίζει. Ενας προσθέτει μια χειρονομία, άλλος ένα διάλογο άλλος ένα μουγκρητό που δεν είναι το ίδιο μουγκρητό της μέρας, είναι ένα μουγκρητό που βγαίνει από το βάθος της ανθρώπινης ιστορίας.

Εκεί μεταμορφωνόμαστε σε βασιλιάδες, και βασίλισσες και δεν ντρεπόμαστε καθόλου για αυτό. Βρίσκουμε τον εαυτό μας στα ζώα, στα πουλιά αλλά και στα ερπετά όλα άλλωστε υπάρχουν μέσα μας.

Οι ιστορίες μας παίρνουν και μας πηγαίνουν σε έναν άλλο κόσμο ίσως σε εκείνον που ο Γιούνγκ ονόμαζε συλλογικό ασυνείδητο. Εκεί που κατοικεί η ψυχή του κόσμου.

Στη συνάντηση του Μαρτίου (27/3/2023):

Ο συγγραφέας Χρόνης Μουστάκας μας ταξίδεψε σε μια υπέροχη μεσαιωνική ιστορία με πολλή δράση και πολλές ανατροπές και βέβαια με το μοναδικό χιούμορ του Χρόνη. Η Μάρω Αισώπου ίσως να μην χρειάζεται συστάσεις αλλά είναι η αφηγήτρια που θεραπεύει με τον τρόπο της και με τις ιστορίες της. Για να βρεθεί μαζί μας έδωσε μια προσωπική μάχη με τον πόνο κι ήταν όπως πάντα νικήτρια. Ο Λεωνίδας μας ξάφνιασε υπέροχα με ιστορίες από την επανάσταση του 1821 και μας "δίδαξε" με ποιόν τρόπο πρέπει να διδάσκεται η ιστορία, η Κατερίνα Θεοδώρου μας αφηγήθηκε με έναν μοναδικό τρόπο μια ιστορία για την επιβολή των απόψεων ενός ανθρώπου σε άλλους που γίνεται τρόπος ζωής και πως μπορείς να βγεις από αυτόν και η Αναστασία Πολίτου μια υπέροχη ιστορία με τον Ναστρεντίν Χότζα. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν οι υπέροχοι φίλοι της Αφήγησης που γέμισαν το χώρο με την ζεστή τους παρουσία

Προς το παρών έχουμε τους εξής αφηγητές

1. Κατερίνα Θεοδώρου

2. Χρόνης Μουστάκας

3. Λεωνίδας Χριστοδουλίδης

4. Μαρω Αισώπου

5. Αγγελική Θάνου

6. Νίκος Βαραλής…

Ο κατάλογος βέβαια θα παραμείνει ανοικτός, γιατί οι ιστορίες δεν κλείνονται. Οι ιστορίες πάντα επιζητούν ελευθερία και ζουν με ελευθερία. Και εμείς μαθαίνουμε να τις ακολουθούμε και στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι και η ζωή μας είναι μια ιστορία που εμείς αφηγούμαστε στον εαυτό μας.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου