Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η αφήγηση λαϊκών παραμυθιών ενάντια στον εγκλεισμό του Covid 19



Ο αναγκαστικός εγκλεισμός που δημιούργησε ως συνθήκη η εξάπλωση του ιού Covid 19, έφερε ξανά στο προσκήνιο τη σημαντική παρακαταθήκη της αφήγησης ως μέσου όχι προσχηματικής ψυχαγωγίας αλλά και άδηλης συμβουλευτικής, κοινωνικής παρέμβασης, αξιοποίησης του συλλογικού φαντασιακού σε συνθήκες κρίσης και δυσκολιών, τόσο προσωπικών-ατομικών όσο και κοινωνικών -συλλογικών. 
Για να περνά η ώρα καλά κι εμείς καλύτερα, διάλεξα να μοιραστώ μαζί με τους γνωστούς και άγνωστους φίλους μου, τις ιστορίες μιας βραδιάς αφήγησης που φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ενορίας της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά στα πλαίσια του "ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ...". 

Η αφήγηση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του  2015 υπό τον τίτλο "Παραμύθια λαϊκά ζυμωμένα με τη σοφία της ζωής" και  απευθύνθηκε σε εφήβους και ενήλικο ακροατήριο με είσοδο ελεύθερη, και με μια εξαιρετική ποιότητα οπτικής καταγραφής και ήχου που ήταν στο ύψος των περιστάσεων. 
Μείνετε συντονισμένοι θα ακολουθήσουν κι άλλες τέτοιες βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις. Βέβαια τίποτε δε μπορεί να υποκαταστήσει την αμεσότητα και τη ζωντάνια, τη διάδραση, την οικειότητα και την ενέργεια που φτιάχνει ατμόσφαιρες μοναδικές όταν κάποιος μοιράζεται τις ιστορίες που αγαπά με παρουσία φυσική- in vivo-αλλά σε τέτοιους καιρούς μπορούμε να δείξουμε κατανόηση και ανοχή. 

Στην αρχή, όπως πάντα, κάνω ένα μικρό εισαγωγικό για να ενημερωθεί περί των λαϊκών παραμυθιών το μη υποψιασμένο κοινό και μετά ακούγονται τέσσερις ιστορίες:

1. "Τα ρούχα της Αλήθειας"  
από τη συλλογή του Δημήτρη Β. Προύσαλη "Παραμύθια των Παραμυθάδων", 
εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ 2011 & 2019 

2. "Οι τρεις συμβουλές"
με μια παραλλαγή από τη συλλογή του Γ. Μέγα "Ελληνικά παραμύθια"
εκδ.ΕΣΤΙΑ 1962 με πολλές ανατυπώσεις και παραλλαγές από πολλούς τόπους

3."Δυο ποντικοί στο πηγάδι"
από τη συλλογή του Δημήτρη Β. Προύσαλη 
"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις"
Εκδ. ΕΥΜΑΡΟΣ 2017 

4. "Κι αυτό θα περάσει"

από τη συλλογή του Δημήτρη Β. Προύσαλη 
"Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις"
Εκδ. ΕΥΜΑΡΟΣ 2017 

Η μεταφορά του γραπτού λόγου στον προφορικό και η ποιότητα της στιγμής κάνει κάθε φορά την κάθε αφήγηση μοναδική, καθώς οι παραμυθάδες δε μαθαίνουν κείμενο απ' έξω, δεν υπάρχει ουσιαστικά "κείμενο" αλλά ένα προφορικό "σώμα" με το οποίο κάθε φορά ο αφηγητής ξεκινά μια διαφορετική συνομιλία ταυτόχρονα σε χρόνο και χώρο με το περιεχόμενο της υπόθεσης, με το ακροατήριό του και με τον εαυτό του.

Τα έσοδα από τα συγγραφικά δικαιώματα των βιβλίων του  Δημήτρη Β. Προύσαλη παραχωρούνται σε κάθε έκδοση σε ορισμένο φορέα, και της συλλογής  "Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις" Εκδ. ΕΥΜΑΡΟΣ συγκεκριμένα στον Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς Πνευμόνων "Η ΣΚΥΤΑΛΗ".


Για πιο ξεκούραστη-και μεγαλύτερη- εικόνα προσπαθήστε να συνδέσετε τον υπολογιστή σας στην τηλεόραση για να προβληθεί σε άλλη διάσταση το υλικό της καταγραφής.

Και το πιο σημαντικό: 

Τα λαϊκά παραμύθια τα λες μόνο με την καρδιά ανοιχτή και με καρδιά ανοιχτή μπορείς μονάχα να τα ακούσεις.  

Όποιος δεν πιστεύει στα ψέματα που λένε τα παραμύθια μπορεί να επιλέξει τις αλήθειες της τηλεόρασης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου