Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Έρχεται! Συλλογικό σε ποίηση Δημήτρη Φιλελέ: "Αλύτρωτη Κύπρος: Από την κατοχή στα κατεχόμενα. 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα 1974-2024"


Με αφορμή το ορόσημο των πενήντα ετών (1974-2024) από την εισβολή του Αττίλα στην μαρτυρική Κύπρο, ο ποιητής και λογοτέχνης Δημήτρης Φιλελές, πήρε την πρωτοβουλία να απευθύνει κάλεσμα λογοτεχνικό σε επτά Κύπριους και επτά Ελλαδίτες συγγραφείς, συνδέοντας τα ποιήματά του-στη λογική της ιστορικής αναδρομής- με την έμπνευση και γραπτή παραγωγή ανάλογων ανά ποίημα διηγημάτων με αποτέλεσμα τη δημιουργία της συνάντησης ποίησης και λογοτεχνικής γραφής στη συλλογή: "Αλύτρωτη Κύπρος: Από την κατοχή στα κατεχόμενα. 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα 1974-2024".

Η "συνομιλία" του Δημήτρη Φιλελέ με αφορμή τα ορόσημα σε επίπεδο λογοτεχνικό και υπόβαθρο ιστορικό, είναι κάτι που χαρακτηρίζει την ποιητική του ευαισθησία, που γίνεται ανάγκη τοποθέτησης μέσα από την έκφραση του λογοτεχνικού συλλογισμού στο πνεύμα και στο χαρτί, γεγονός που ήρθε στο φως της έκδοσης μέσα από προηγούμενες ανάλογες αφορμές, για το 50 χρόνια από την εξέγερση του Πολυεχνείου (1973-2023) αλλά και τα εκατόχρονα από την Μικρασιατική Καταστροφή (1922-2022) πάλι από τις πάντα ποιοτικές και υποστηρικτικές Πρότυπες εκδόσεις ΠΗΓΗ.

Δεκατέσσερα ποιήματα με αντανάκλαση βαθιά ιστορική, από μια άλλη ελληνική πατρίδα βασανισμένη συναντώνται με δεκατέσσερεις λογοτεχνικές γραφές- μαζί με ένα προλογικό σημείωμα-εισαγωγή του Χρίστου Ρώμα, βρίσκοντας μια καταπληκτική μελοποιητική δημιουργία της μοναδικής μουσικοσυνθέτριας Άννας Καρλαύτη. 

Οι όποιες ανάλογες πρωτοβουλίες συμβαίνουν πάντα στη λογική όχι της συναισθηματικής ανάμνησης αλλά της ιστορικής επαγρύπνησης, γιατί οι λαοί που δε μελέτησαν την ιστορία τους βγάζοντας αναγκαία και ικανά συμπεράσματα, θα έχουν την τραυματική εμπειρία να ξαναζήσουν οδυνηρές επαναλήψεις.

Η προσωπική συμμετοχή του γράφοντος που έλαβε την τιμητική πρόσκληση της εκδοτικής συνοδοιπορίας λέγεται "Block 8-Γαλάζιο το φως του ουρανού τον Μάη" σε έμπνευση από το ποίημα του Δημήτρη Φιλελέ "Δέκα του Μάη" ημερομηνία απαγχονισμού των ηρώων αγωνιστών της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου