Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων σε σχολική παράσταση


 Πάνε 10 χρόνια ακριβώς από τον Δεκέμβριο του 2009 όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ μια ιστορία για μεγάλα παιδιά υπό τον τίτλο "Ο γαϊδαράκος των Χριστουγέννων" -Η ιστορία του σπουδαιότερου γαϊδαράκου του κόσμου, σε κείμενο του γράφοντα και εικονογράφηση του καλού φίλου Μανώλη Φραγκούλη.

Το περιεχόμενο αφορά την αφήγηση του οικόσιτου ζωντανού του Στραβαφτιά, λίγο παλιοχαρακτή-ρας, λίγο μπερμπάντης, αλλά σίγουρα ταυτόχρονα ευαίσθητος και φιλόσοφος, που ζει κοντά στον Ιωσήφ και τη Μαρία περιγράφοντας το ταξίδι από τη Ναζαρέτ στη Γηθλεέμ και όσα ο ίδιος βλέπει ως αυτόπτης μάρτυρας μιας γέννησης ξεχωριστής.

Η ιστορία γεννήθηκε το 1999, είκοσι χρόνια πριν και πρωτοδημοσιεύτηκε με περιορισμένη έκταση στη σχολική εφημερίδα "Παράθυρο στον Κόσμο" του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ταύρου, στη δίχρωμη έκδοσή της πριν κυκλοφορήσει σε τετραχρωμία και βραβευτεί από το διαγωνισμό των σχολικών-μαθητικών εντύπων της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.

 Η ενασχόλησή μου με την προφορική αφήγηση-εξιστόρηση και τη δημιουργική χρήση του λόγου, έγινε αφορμή το αρχικό κείμενο να πλουτίσει και να απλωθεί σε δέκα κεφάλαια.

Όπως πάντα τα δικαιώματα του συγγραφέα, ο οποίος για λόγους αρχής δεν λαμβάνει έσοδα από τα βιβλία του-αλλά και του εικονογράφου της συγκεκριμένης έκδοσης-παραχωρήθηκαν εσαεί για την ενίσχυση του Θεάτρου των Κωφών.

Ήταν μεγάλη και ευχάριστη η έκπληξή μου να πληροφορηθώ από τον εκπ/κό Γιάννη Χατζηγιάννη των Εκπαιδευτηρίων της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς, πως το περιεχόμενο του βιβλίου έγινε βάση αφόρμησης και έμπνευσης για να μεταφερθεί σε θεατρική μορφή από τους μαθητές των Α και Β τάξεων στη χριστουγεννιάτικη γιορτή του ιδρύματος και σίγουρα μεγάλη μου τιμή για την επιλογή της δουλειάς μου.

Η σχολική παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Θεάτρου των Εκπαιδευτηρίων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου