Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Στο δρόμο για το 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" 29 Ιουλίου-6 Αυγούστου 2023



Είναι γνωστό πως όταν κλείνει μια διοργάνωση τον κύκλο της ετήσιας παρουσίας της, ήδη έχει αρχίσει να δρομολογείται η προετοιμασία της επόμενης. Όπως συμβαίνει λοιπόν τα δώδεκα προηγούμενα χρόνια, οι προετοιμασίες του 13ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, αμέσως μετά το κλείσιμο των εκδηλώσεων της διοργάνωσης του 2022, που ήταν αφιερωμένη στα εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή toy 1922.

Ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Νηλείας

 Οι εργασίες συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον και έγνοια, με άξονα την ποιότητα, προκειμένου να δρομολογηθούν θετικά οι εκδηλώσεις του φετινού 13ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, από 29 Ιουλίου έως και 6 Αυγούστου 2023 υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που φιλοξενείται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας από το 2011, τόπο που αποτελεί και έδρα της ομώνυμης εταιρείας.   

Οι προφορικές αφηγήσεις της ελληνόφωνης αλλά και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και συνολικά το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αποτελούν μονόδρομο στις φροντίδες των Πηλιορειτών διοργανωτών της ομώνυμης του φεστιβάλ ΑΜΚΕ «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», του Πολιτιστικού Σύλλογου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και της ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, οι οποίοι μετά από την τριετή περιοριστική συνθήκη της πανδημίας, επιχειρούν να επανέλθουν στη λογική ενός προγράμματος πέραν της μίας εκδήλωσης ανά ημέρα που "υιοθετήθηκε" αναγκαστικά στα τρία προηγούμενα καλοκαίρια της περιόδου 2020-2022. 

Έτσι επανέρχονται οι απογευματινές αφηγήσεις για παιδιά στις 7.30 μμ και ακολουθούν οι βραδινές για εφήβους και ενηλίκους στις 9.00 μμ. Οι αφηγήσεις με μερική επικέντρωση την Κλιματική Αλλαγή, την Ιστορία αλλά και τη θάλασσα, εμπλουτίζονται από τα συναξάρια της ζωής των Αγίων, ανασύρουν ένα σπάνιο και άγνωστο υλικό καταγραφών του Φωτάκου (Φώτιου Χρυσανθόπουλου, πρώτου υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη), ενώ περιλαμβάνουν ακόμη τις ανεξάρτητες συναντήσεις των τεσσάρων Λεσχών Αφήγησης, της Αθήνας, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και της Λάρισας-κατά σειρά δημιουργίας-που υποστηρίζει  η ΑΜΚΕ, υπηρετώντας τις καταστατικές της αρχές για τη λήψη και υποστήριξη πρωτοβουλιών για την γνωριμία, προώθηση, ενίσχυση και διάδοση της προφορικής αφήγησης στο ευρύ κοινό. 

Από παλαιότερη έκθεση Καλλιτεχνών Δημιουργών

Οι χώροι των εκδηλώσεων εκτός από τη φιλόξενη και ευρύχωρη αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο χωριό, περιλαμβάνουν για δεύτερη χρονιά την αυλή του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης- Μουσείο Κώστα Λιάπη, του παλιού αϊγιωργίτικου νεοκλασικού του 1882, αλλά και εσωτερικούς χώρους του Μουσείου του Αϊγιωργίτη γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου στο Δημήτρειο Οίκημα. Παρόν στο πρόγραμμα θα δώσουν οι παρουσιάσεις βιβλίων που σχετίζονται με το πνεύμα της φύσης στη λαϊκά αντίληψη, εργαστήρια για την ψυχαναλυτική και παραστασιακή προσέγγιση των λαϊκών παραμυθιών, αλλά και πολύ εργαστήρια κεραμικής. 

Από παλαιότερη παράσταση αφήγησης στην αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου

Θα επίσης φιλοξενηθούν παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις με εκπαιδευτικό και κοινωνικό-ανθρωπιστικό χαρακτήρα στο χώρο του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου. Παλιότεροι και νεότεροι φίλοι-όλων των ηλικιών- των προφορικών αφηγήσεων καλούνται στο ετήσιο αντάμωμα με τους ατομικούς παραμυθάδες και τις ομάδες αφηγήσεων, αλλά και αφηγητών από το Βέλγιο, που θα περιμένουν με χαρά τη συνάντηση. 

Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν στην εξέλιξη των προετοιμασιών τις επόμενες εβδομάδες στον τύπο καθώς και στο ιστολόγιο του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

http://paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

Περισσότερες πληροφορίες σε επόμενες αναρτήσεις

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου