Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Στον Κήπο με τα Παραμύθια: Τριήμερο αφηγήσεων στη Νίκαια 25-26-27 Ιουνίου 2021


 

Παραμύθια Μικρασιατών και Αρμενίων

Η απεικόνιση και η αφηγηματική παράδοση των παραμυθιών όλων των ανθρώπων όπου γης συνθέτουν μια απεριόριστη πολιτισμική γεωγραφία της ανθρώπινης δημιουργικής φαντασίας. Οι Τέχνες και οι Επιστήμες αποδεικνύουν ότι η ψυχική και πνευματική κατάσταση των ανθρώπων διαπλάθεται αρμονικά από τη φαντασία η οποία δημιουργεί ένα εξαίσιο έρεισμα στην άλλοτε εύκολη και άλλοτε τραχιά διαδρομή της ζωής τους. Η παγκοσμιότητα της ελληνικής μυθολογίας τα Ομηρικά Έπη, οι αρχαίες τραγωδίες, οι μύθοι του Αισώπου, τα λαϊκά παραμύθια…τι άλλο μπορεί να είναι, παρά η έκρηξη της φαντασίας;  Όταν, όμως, κλείνονται οι πόρτες της , τότε οι άνθρωποι μοιάζουν σαν νομάδες που περιφέρονται χωρίς κανένα προορισμό.

Οι διαχειριστές της διαδικτυακής Ομάδας ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ, με τον ενθουσιασμό  μελών της Ομάδας και με την αρωγή του Δήμου Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη υπόσχονται ένα τριήμερο αφηγηματικού ταξιδιού στον κόσμο του παραμυθιού, στον Δημοτικό Κήπο.  Λαϊκά παραμύθια από τις βιωματικές πατρίδες , του Πόντου, της Σμύρνης, της Κυζίκου, του Λιβισιού, της Μάκρης, του Αϊδινίου, της Πισιδίας,  … θα οδηγήσουν τα παιδιά σε χώρους και γεγονότα που εμπεριέχουν προαιώνια πείρα, ζωντανεύοντας τη φαντασία τους. 

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούν τα ονόματα όσων αφηγητών  συμμετέχουν, της Έλσας Θεοφυλάκτου, της Κουήν Μινασιάν για την προσφορά τους στην ανάπτυξη του πολιτισμού της Νίκαιας, του Δημήτρη Β. Προύσαλη, δασκάλου - προφορικού αφηγητή και θεματοφύλακα των παραμυθιών, εισηγητή σε πλήθος συνεδρίων για τη διάσωση του παραμυθιού.

Ακόμη, συμμετέχουν τα μέλη της διαδικτυακής Ομάδας ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ:  Γεωργίου Μαρία, Καρνέζης Κώστας, Νικολαΐδου Αννέτα, Παπακωνσταντίνου Νατάσα,

από τη Θεατρική Ομάδα της ΠΕΝ,  ΘΕΑ ΣΥ : ο Δαμίρης Μιχάλης, η Δούγια Κατερίνα, η Μουρελάτου Ιουλία, η Νικολοπούλου Δώρα, η Σπανάκου Πόπη,

 και από την Ένωση Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού η Λαχανά Βερόνικα και ο Μακρίδης Θοδωρής.

Ο Πολιτισμός και οι Τέχνες είναι το βασικό νόημα της ζωής όλων αυτών των ανθρώπων.  

Ευχαριστούμε τον Δήμο Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη και τη Διεύθυνση
Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη για την άμεση

Ευχαριστούμε τον Δήμο Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη και τη Διεύθυνση Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και τη σημαντική υποστήριξή τους.

Επίσης, ευχαριστούμε  την Εταιρεία "Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" για τη συμμετοχή του κυρίου Δημήτρη Β. Προύσαλη, καθώς και τον  Πρόεδρο του Κέντρου Ελληνοαρμενικών Ερευνών, Χάικ Κασαρτζιάν για την πολύτιμη συμβολή του.

Διοργάνωση: διαδικτυακή Ομάδα ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Το Πρόγραμμα του αφηγηματικού τριημέρου 

των εκδηλώσεων




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου