Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021

2010-2020 Δέκα χρόνια εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ: Ένας ζωγράφος στο χώρο του βιβλίου

Ένας ζωγράφος στο χώρο του βιβλίου, ο Εύμαρος 

Πάνε δέκα χρόνια από τότε που παρουσιάστηκε στα εκδοτικά πράγματα του ελληνόφωνου χώρου, η «ονομαστική» μετενσάρκωση ενός σημαντικού τεχνίτη της ζωγραφικής του 6ου πΧ αιώνα που αποφάσισε 26 αιώνες μετά την καινοτομία του στη σχεδιαστική απεικόνιση των μορφών του- μαύρες γραμμές για τους άντρες και λευκές για τις γυναίκες- να πραγματοποιήσει το μεγάλο άλμα. Άλμα προς τα εμπρός, επαναδραστηριοποίησης στο χρόνο αλλά ταυτόχρονα και μεταπήδησης στο πεδίο των τεχνών, αφού ο αρχαίος Αθηναίος ζωγράφος Εύμαρος άφησε τα πινέλα στο αποτυπωμένο χτες και έπιασε τους αναδυόμενους τίτλους που θέλησαν να ξεπηδήσουν από τις λογοτεχνικές εμπνεύσεις και προτάσεις μελετητικής γραφής σύγχρονων συνομιλητών τού έντυπου λόγου.

Ο Εύμαρος παρέδωσε τη σκυτάλη από τη μια τέχνη στην άλλη. Κι αν η ζωγραφική είναι εκπρόσωπος των επτά τεχνών από τη μια, η άλλη τέχνη-κι αυτή του Εύμαρου-ποια είναι; Μα δεν υπάρχει πιο δύσκολη τέχνη από το να φτιάχνεις κοινότητες ανθρώπων, γύρω από μια κοινή αγάπη έκφρασης, υιοθέτησης  και υπηρέτησης του λόγου, ένα ρεύμα όπου ταξιδεύουν αντάμα πολλά διαφορετικά «εγώ» που συναντιούνται στο «εμείς» για μας και για τους άλλους, τους γνωστούς, τους φίλους μα και για κείνους, που δεν έγιναν ακόμη φίλοι μας, μα σίγουρα θα φανούν: Στην επόμενη παρουσίαση βιβλίου, στην επερχόμενη λέσχη ανάγνωσης, στην κοινή θεματική συλλογική έκδοση, στην μελλοντική ηλεκτρονική παραγγελία, στο γλέντι της παρέας που στήνεται με μεράκι από το πουθενά, στα πολλά πηγαδάκια των παρεών, εκεί που η ποιητική έμπνευση των στίχων απλώνει το χέρι στην λογοτεχνική δημιουργία των κειμενικών μορφών, η ανήσυχη στοχαστική πένα της μελέτης συναντά το θεατρικό λόγο,  οι γραφές προκαλούν πρωτότυπα γραφιστικά κομψοτεχνήματα, η μεταφραστική μαεστρία συνομιλεί με πρωτοεμφανιζόμενους και καταξιωμένους συγγραφείς μπολιάζοντας με άποψη τον πολιτισμό του έντυπου κόσμου.

Σε μια εποχή που πριμοδοτεί και τρέφεται από το ατομικό του εγωισμού και της προβολής, οι προσωπικές δημιουργίες λόγου και οι συλλογικές συμπλεύσεις των εκδόσεων Εύμαρος γίνονται μια παρέα που μοιράζεται την κοινή αγάπη στο καλό βιβλίο που κάτι πολύτιμο έχει κάθε φορά να ψιθυρίσει, «Πάρε τις λέξεις μου, δώσ’ μου το χέρι σου»: Δέκα πρώτα χρόνια που γίνονται βάση σταθερή, εκατό πρώτοι τίτλοι που γίνονται μαγιά, εκατόν είκοσι συγγραφείς που περιμένουν με αδημονία να χιλιάσει η παρέα της γραφής. Χρόνια πολλά στον Εύμαρο, χρόνια πολλά στους φίλους και δημιουργούς του.

Από τις εκδόσεις Εύμαρος κυκλοφορούν οι συλλογές του Δημήτρη Β. Προύσαλη «Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις» και «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης». Συμμετέχει επίσης στη συλλογή των συγγραφέων του Εύμαρου «42 Κείμενα Καραντίνας».

Ά έκδοση Δεκέμβριος 2020

Α έκδοση Δεκέμβριος 2017
Β έκδοση Ιούλιος 2020


Ά έκδοση Μάιος 2020





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου