Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

11η χρονιά "Τα παραμύθια της Νερομάνας" στην Αχαΐα



Δελτίο Τύπου
Για ενδέκατη συνεχόμενη χρονιά, ξετυλίγουμε το κουβάρι που συνδέει το μύθο με την πραγματικότητα και ταξιδεύει ως τις παρυφές της μαγείας, της αγάπης και του ονείρου. Λέξεις που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου και σαν χρυσή βροχή τρύπωσαν μέσα από τις χαραμάδες της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης με μοναδικό σκοπό να μας μυούν και να μας παρηγορούν στη ζωή. Άλλωστε παραμυθία σημαίνει παρηγορία και το έχουμε τόσο ανάγκη στις μέρες μας.
Τα παραμύθια, ειπωμένα σε μία γλώσσα εξαιρετικής ελευθερίας, αποτυπώνουν το ήθος ανθρώπων ολοζώντανων, γεμάτων περιέργεια, λαχτάρα, καημούς. Θρεμένα με τις εμπειρίες, το φως, τους ήχους και την πνευματικότητα αυτού του τόπου, αναδεικνύουν την διαχρονικότητα της ελληνικής παράδοσης.
Μακριά από τον θόρυβο της πόλης, με την ανέλπιστη ευκαιρία να πατάμε στη γη και ν΄ ακουμπάμε στο χώμα, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουμε και δημιουργούμε μια ζεστή ομήγυρη που αγκαλιάζει τις ιστορίες ως τα πέρατα του κόσμου.
Στην Κρήνη 

Αρχίζουν τα "παραμύθια της Νερομάνας" αυτή την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 στις 7 το απόγευμα στην Κρήνη, στη ρεματιά της Νερομάνας.
Πρώτος καλεσμένος ο σπουδαίος αφηγητής Δημήτρης Β. Προύσαλης. Θα αφηγηθεί «Παραμύθια του κόσμου κρυμμένα στις φωνές των νερών». Ιστορίες της προφορικής παράδοσης από τις άκρες της γης και τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής που σχετίζονται με τον κόσμο του νερού, την αξία του και όλα τα κανονικά και τα παράξενα που αναδύονται μέσα από αυτό. Μουσική συνοδεία: Ισμήνη Κούφη.
Μαζί μας και η συγγραφέας-αφηγήτρια Άννα Δενδρινού με τις δικές της παραμυθο-ιστορίες,Με πρώτη και κυρίαρχη την σκέψη να μην δημιουργηθεί συνωστισμός, θα γίνουν μικρές ομάδες σε διάφορα σημεία της διαδρομής. Ζητούμε από τους φίλους των παραμυθιών της Νερομάνας, που θα συμμετέχουν, να ακολουθήσουν τις οδηγίες. Παρακαλούμε να έχουν μαζί τους τα δικά τους μαξιλαράκια ή χαλάκια για να καθίσουν. Θα τηρήσουμε τις αποστάσεις και όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής για να παραμείνουμε ασφαλείς και υγιείς, να χαρούμε τη φύση και τη γιορτή. 
Σε περίπτωση μεγαλύτερης προσέλευσης θα γίνουν δύο ή περισσότερες ομάδες αφήγησης σε διαφορετικά σημεία και οι αφηγητές θα αλλάζουν.
Τις επόμενες μέρες θα συμμετέχει η Ελένη Βασιλοπούλου με την ομάδα της, η αφηγήτρια Άσπα Παπαδοπούλου με τέσσερις υδάτινες ιστορίες, για την εξαιρετική δύναμη των ποτάμιων υδάτων και η συγγραφέας Χρύσα Λυκούδη με ιστορίες βασισμένες στη μυθολογία του Λάδωνα. Θα προβληθεί επίσης πεντάλεπτο βίντεο του Τεύκρου Σακελαρόπουλλου με θέμα το νερό.
Χορηγοί: Ποτοποιία Χάχαλη, Γαρδένια κουζίνα υγιεινή
Χορηγοί επικοινωνίας: juniors club.gr, tempo24.gr

 Δημήτρης Β. Προύσαλης
Σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση «Λαογραφία και Πολιτισμός του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών και είναι υποψήφιος Διδάκτορας του. Από το 1999 ασχολείται με την έρευνα, καταγραφή και μελέτη του λαϊκού παραμυθιού. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ, και σε ποικίλους χώρους. Έχει εκδώσει δεκατέξι βιβλία (ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΕΥΜΑΡΟΣ, Α/συνέχεια, Λογότυπο, Μολύβιος Νιάου) με παραμυθολογικό περιεχόμενο κι ένα παιδικής λογοτεχνίας (ΑΡΜΟΣ). Έχει εισηγηθεί σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και συμπόσια με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων, και του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα... μια πόλη παραμύθια» από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από, και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου). Από το 2015 είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου στο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης «Τα παραμύθια του Εθνικού» που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες της παιδικής ηλικίας και ειδικές κατηγορίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας «Διαβάζοντας μεγαλώνω» καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας. Από το Σεπτέμβριο του 2016 έχει την ευθύνη της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» σε μηνιαία βάση.
Ιστολόγιο: Στων παραμυθιών τα Σταυροδρόμια
 Άννα Δενδρινού
Γεννήθηκε και ζει στην Πάτρα. Απόφοιτη του ΑΤΕΙ Πάτρας, εργάστηκε ως εκπαιδεύτρια παιδιών με νοητική υστέρηση στο Θ.Π.Κ. "Η Μέριμνα", όπου προσφέρει ακόμη εθελοντικά (θεατρικό παιχνίδι). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια δημιουργικής γραφής παιδικού βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.) και αφήγησης λαϊκών παραμυθιών (Πνευματικό Κέντρο Αθηνών, με την Αγνή Στρουμπούλη), σεμινάρια θεατρικής παιδείας (εργαστήρι ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. - ΝΕ.ΛΕ. Αχαΐας) και εμψύχωσης θεατρικού παιχνιδιού (εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου), τον κύκλο μαθημάτων "Το θέατρο στα σχολεία" με τον Θωμά Μοσχόπουλο, τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης στο Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, καθώς και ετήσιο εργαστήρι της Σάσας Βούλγαρη. Έως σήμερα συμμετέχει στο εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού της ομάδας του Λάκη Κουρετζή.
Τα βιβλία της
(2019)  Το φιλαράκι μου, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2017)  Η νύχτα του Φαντού, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2016)  Ψάρια στον γιαλό με πλακάτ και με πανό, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2015)  1.2.3. ... φτου ξελευτερία!, Εκδόσεις Κυριακίδη ΙΚΕ
(2014)  Η χιονονιφάδα και το δέντρο το μονάχο, Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
(2012)  Και ήταν, λέει, ένα όνειρο..., Δρόμων
(2011)  Η παιχνιδο-κλέφτρα, Παρρησία
(2011)  Μια ευθεία και ένα Ο, Παρρησία
(2006)  Ο δάσκαλός μου κι εγώ, Ψυχής τα Λαμπυρίσματα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου