Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

42 Κείμενα Καραντίνας βγαίνουν από την "καραντίνα"...


Στοιχεία έκδοσης:

Σχήμα: 14Χ20
Σελίδες: 160
Τιμή: 12 ευρώ (με ΦΠΑ)

Είναι γνωστό σε όσους με γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια πως μεγαλύτερη αγάπη-μετά την οικογένειά μου-δεν έχω παρά τα λαϊκά παραμύθια, τον πλούσιο και αστείρευτο κόσμο τους και βέβαια την αφηγηματική τους προσέγγιση μέσα από το επικοινωνιακό ξαναζωντάνεμά τους και τους δρόμους που αυτά ανοίγουν στην προσπάθεια του ανθρώπου να δώσει νόημα στην εμπειρία του και να βρει πατήματα σταθερότητας σε έναν κόσμο ασταθή και κλυδωνιζόμενο, εσωτερικό και εξωτερικό. Είναι επίσης γνωστό, πως παρόλο που επιδεικνύω μια συστηματική εκδοτική παρουσία από το 1999 κατά μόνας ή με πολύτιμους συνοδοιπόρους κοινών αφουγκρασμάτων, ωστόσο ποτέ δεν επικαλέστηκα μήτε διεκδίκησα τον τίτλο της ιδιότητας του συγγραφέα, παρόλο που όπως φαίνεται κρυφή επιθυμία των παραμυθάδων είναι όταν μεγαλώσουν να προσθέσουν το βαρύγδουπο "συγγραφέας" στις όποιες άλλες πλείστες ιδιότητές τους. 

Ως παλιός γνώριμος του Πέτρου Κακολύρη-από την περίοδο 1997-2006 που υπηρετούσα ως δάσκαλος στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ταύρου, την εποχή της εφημερίδας "Εν Ταύροις" και αργότερα των εκδόσεων "Αντίκτυπος"- και ως παραμυθάς που εξέδωσε από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ τη συλλογή "Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Για να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις"  (2017) έλαβα μέσα στη διάρκεια της επαχθούς και διαλυτικής καραντίνας που προκλήθηκε από την πανδημία του Covid 19, ένα ηλεκτρονικό μήνυμα από τον ίδιο, που πρότεινε στους συνεργάτες-συγγραφείς των εκδόσεων την ιδέα, για όσους το επιθυμούν, να στείλουν ένα κείμενο που να αφορούσε κατά ένα τρόπο και σε ένα βαθμό τις συνθήκες της καραντίνας. Το κείμενο μπορούσε να αντανακλά πραγματικές, ρεαλιστικές συνθήκες και καταστάσεις της νέας κοινωνικής εμπειρίας ή να καταγράφει σκέψεις και απόψεις των συμμετεχόντων συγγραφέων ή να αποτελεί μια γραφή σε βάση μυθοπλαστική αλλά αναφορική της ατμόσφαιρας. Τα κείμενα δημοσιεύονταν με τη χρονική σειρά αποστολής τους στην ηλεκτρονική σελίδα των εκδόσεων και η προοπτική ήταν να γίνουν μια συλλογική έκδοση αν κριθεί κάτι τέτοιο. 

Η πρωτοβουλία τούτη για μια συλλογική έκδοση, η οποία να αναφέρεται κεντρικά σε ένα θέμα, και μάλιστα της σοβαρότητας του Κορονα-ιού έρχεται να ακολουθήσει την πρότερη μέσα στο 2019, που αφορούσε μια έκδοση-σε διαγωνιστική λογική σχετικά με διηγηματικές αντανακλάσεις και μνήμες γύρω από την λογοτεχνική έννοια της γειτονιάς-συνοικίας με τίτλο "Συνοικία το Όνειρο", με τη συμμετοχή συνολικά 92 διαγωνιζομένων από τους οποίους οι 19 αρτιότεροι λογοτεχνικά-υπό την κρίση επιτροπής-είδαν τα διηγήματά τους να συμπεριλαμβάνονται στην έκδοση που ακολούθησε, μιας έννοιας -της συνοικίας-που στις μέρες μας-αν δεν έχει ήδη χαθεί, σίγουρα πνέει τα λοίσθια.

Η σημαντικότητα των πρωτοβουλιών έγκειται στο ότι προσφέρεται στο πλατύ φιλαναγνωστικό κοινό αλλά και στους αναδυόμενους ειδικούς μελετητές, ερευνητές και επιστήμονες, ένα συγκεντρωμένο υλικό-με αφορμή, έμπνευση αλλά και μέσο έκφρασης τη λογοτεχνία, μια πολυπρισματική ματιά επικέντρωσης και διείσδυσης που εμπλουτίζεται τόσο από τα εκφραστικά μέσα αλλά και την ιδιαίτερη δυναμική της ψυχοσύνθεσης των συγγραφέων και των πλευρών που αυτοί ανέδειξαν ζώντας το γεγονός, καθιστώντας τους -τες ιδιότυπους λογοτεχνικούς αυτόπτες μάρτυρες, υποκείμενα και παρατηρητές ταυτόχρονα  αλλά και στοχαστές του συνόλου μέσα από τα προσωπικά φίλτρα της γραφής. Η προσφορά της έκδοσης οφείλεται κυρίως προοπτικά από τις δυνατότητες αξιοποίησης του περιεχομένου της συλλογής καθώς εδώ και πολλά χρόνια ο χώρος της λογοτεχνίας αποτελεί έναν δρόμο πλούσιων διαδρομών στη προσέγγιση και μελέτη της κοινωνικής ζωής και των πτυχών της.

Σαράντα δύο κείμενα, σαράντα δύο δρόμοι λογοτεχνικής περιδιάβασης μιας κρίσης που ακόμα απειλεί το σύνολο και υπονομεύει τις ανθρώπινες σχέσεις-όπως κάθε τέτοια κατάσταση-αλλά αναδεικνύει παράλληλα νέες αισιόδοξες στάσεις και αντι-στάσεις, για να κατανοήσουμε, να στοχαστούμε, να οικοδομήσουμε θετικότερες πλευρές απέναντι σε κεφάλαια που δεν έχουν ακόμη κλείσει.

Στη συλλογή συμμετέχουν:
Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος, Γιώτα Αναγνώστου, Λιάνα Ανδρεοπούλη, Γιώργος Μπουγελέκας 
Αλέξανδρος Βαναργιώτης, Τάσος Δ. Βασιλείου, Στάθης Β. Βλαχάκος, Κώστας Ξ. Γιαννόπουλος,  Ναταλία Δεδουσοπούλου, Ειρήνη Δερμιτζάκη,  Ζαχαρούλα Δημητράκου, Νεοκλής Δημόπουλος, Ξένος Δικός, Λίζα Διονυσιάδου, Γεωργία Δρακάκη,  Γιώργος Δρόσος, Αντωνία Ζεβόλη - Νταουντάκη, Χριστίνα Ιωάννου, Μαίρη Κακολύρη, Ευμορφύλη Καρκαλέτσου,  Μανώλης Κατεινάς,  Ζωή Κατσιαμπούρα, Γιώργος Κοντόπουλος, Ελένη Κολέθρα, Δημήτρης Κουκουλάς,  Ιωάννης Κουτεντάκης, Ελένη Λιντζαροπούλου, Σωσώ Μακρή, Μαρία Μαραγκουδάκη, Ελένη Νανοπούλου, Μαριάννα Παπουτσοπούλου,  Λέανδρος Πολενάκης, Κώστας Ποντικόπουλος, Ειρήνη Προκοπίου, Θούλη Στάικου, Μαρία Τζαρδή, Μαρώ Τριανταφύλλου,  Ευρυδίκη Τρισόν - Μελσανή,  Θοδωρής Τσάτσος,  Νίκος Χαρτοματσίδης,  Μαρία Χασιώτη.

Ανάμεσα στα κείμενα και του γράφοντα "Ο κότσυφας που έφερε την Άνοιξη" αφιερωμένο σε έναν ιδιότυπο γείτονα που με συντροφεύει την ώρα του δειλινού ακόμα και σήμερα-τον έδειχνα απόψε στην κόρη μου να στέκεται κιτρινομύτης και μαυροντυμένος, στη συστάδα των κεραιών της απέναντι πολυκατοικίας.

¨Ενα μικρό απόσπασμα:

"Μα η άνοιξη που ακολούθησε ασθμαίνουσα δεν επιβεβαίωσε την ευχετική επενέργεια των γουριών του έτους. Το δίσεκτο 20 έθρεψε τις λαϊκές υπόνοιες για ένα ιδιότυπο ξέσπασμα ειδήσεων συμφοράς, στράφι πήγε η πραγματολογική επένδυση  στην αναδυόμενη-κατά παραγγελία-θετικότητα του μέλλοντος. Κι αυτός ο Μάρτης, γνωστός θιασώτης συμπεριφορικών ανισορροπιών, ο κατά παράδοση κεραστής καιρικών κλαυσίγελων άφησε άφωνους φίλους κι εχθρούς. Παρελάσεις θανάτου μπόλιασαν τη βεβαιότητα καθημερινών αβεβαιοτήτων στο κακοστημένο γαϊτανάκι της εν εξελίξει ανασφάλειας. Κι ο Απρίλης, μασκοφόρος,  κατά συρροή αρνητής των δια ζώσης επαφών, ζήλεψε τις κακοτροπιές του αδερφού του και ξιπάστηκε σε ένα πογκρόμ αρνήσεων της ζωής…"

Κυκλοφορεί από 24/6


Σε πρώτη φάση θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία:
 Πολιτεία- Οδός Ασκληπιού
Πρωτοπορία Οδός Γραβιάς
Επί λέξει Οδός Ακαδημίας
Ιανός Αθήνα- Οδός Σταδίου

Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65,
Θεμέλιο, Σόλωνος 84, 
Επίκεντρον, Αγίων Αναργύρων 5, Αγ. Ανάργυροι,
Αργία, Δαβάκη 42, Καλλιθέα, 
Ορφέας, Παπαδιαμαντοπούλου 146, Ζωγράφου, 
Λυχνάρι, Σπύρου Ρόδη, Αίγινα..
Ιανός Θεσσαλονίκη

Για τη σταδιακή επέκταση και σε άλλα κεντρικά και περιφερειακά βιβλιοπωλεία:
Πληροφορίες: Εκδόσεις Εύμαρος, Eλευθερίας 2, Ταύρος.
Τηλ. 210-9708.811, 6984-911.622 
fbpage: Εκδόσεις Εύμαρος - Evmaroslibro 

Τα βιβλιοπωλεία της Αθήνας μπορούν να τα προμηθευτούν από τους Σίμο και Τζανακάκη.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου