Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024

Βιωματικό Σεμινάριο: Από το δάσκαλο στον αφηγητή 3η συνάντηση 23/2/2024

Συνεχίζεται το βιωματικό σεμινάριο των τεσσάρων συναντήσεων του 1ου ΠΕΚΕΣ Α΄Αθήνας με θέμα: 

  «Να σου πω μια ιστορία: Από το δάσκαλο στον αφηγητή
-Όρια και εμβαθύνσεις μιας αυτοανακαλυπτικής σχέσης με πολλαπλές εφαρμογές στη σχολική αίθουσα»
  
πραγματοποιώντας τα εβδομαδιαία ανταμώματά του με εκπαιδευτικούς της Αβάθμιας Εκπ/σης, που έχουν προεγγραφεί, σε μια σύντομη πορεία γνωριμίας με τον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού και της προφορικής του αφήγησης, το οποίο υποστηρίζεται από την ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" μέσω της παρουσίας του επιστημονικού της εκπροσώπου Δημήτρη Β. Προύσαλη. Ο κύκλος των συναντήσεων διαπερνά όλες τις Παρασκευές του Φεβρουαρίου και την πρώτη του Μαρτίου, με ασκήσεις και συμμετοχή των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών της Αβάθμιας, μέχρι την τελική τους εσωτερική έκθεση μέσα από την αφήγηση στην ομάδα. 

Το περιεχόμενο του προγράμματος μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

1η συνάντηση, Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

  (17.00 -20.00)

"Ο αφηγητής και το υλικό του"

(Η αφήγηση ως διαδικασία και ως προσωπική σχέση - Η επικοινωνιακή διάσταση. Το παραμυθιακό «σώμα» της ιστορίας, ο ρόλος του αφηγητή και η επίδραση του κοινού. Από τη λαογραφική διάσταση στην παιδαγωγική αξιοποίηση).

2η συνάντηση, Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

  (17.00 -20.00)

"Ο κόσμος της ιστορίας με εικόνα και λόγο"

(Όταν ο λόγος γεννά εικόνες και οι εικόνες ζωντανεύουν τον λόγο. Ποια γλώσσα χρησιμοποιώ και γιατί. Εικονοποίηση και Μυθοπλασία-Τέχνη και παιδαγωγική αναγκαιότητα στην αφήγηση)

3η συνάντηση, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2024  

(17.00 -20.00)

Πώς συνδημιουργώ με το παλιό και αναδεικνύω το καινούργιο;

(Πώς να δουλέψω για να αφηγηθώ μια ιστορία. Πρακτικές οδηγίες μιας πρώτης αφηγηματικής προσέγγισης. Από τα «κόκκαλα» στην «ενσάρκωση» του παραμυθιακού λόγου)


Ο επιμελητής του παρόντος ιστολογίου, έχει επανειλημμένα δηλώσει πως βρέθηκε και από τις δύο μεριές της σχέσης και της συνάντησης, ως δάσκαλος της τάξης και ως προφορικός αφηγητής, που θέλησε να προάγει την αίσθηση από την προσωπική του εμπειρία και διαδρομή, να μοιραστεί τα δώρα του λαϊκού παραμυθιακού λόγου και να μεταφέρει μέσα και έξω από τις σχολικές αίθουσες, στα επιστημονικά συνέδρια και τις ημερίδες, την ιδέα της αναναγκαιότητας επανεκτίμησης της προφορικής αφήγησης και την ανίχνευση δυνατοτήτων για την εισαγωγή της μέσα στους χώρους του σχολικού περιβάλλοντος ακαδημαϊκού και μη.

Το κάλεσμά του γράφοντος από σχολικούς συμβούλους και πανεπιστημιακούς καθηγητές, υπήρξε από πολύ νωρίς ένα συνεχές μήνυμα, πως υπάρχει μια αναδυόμενη ανάγκη και μια προσπάθεια αφουγκράσματος τούτης της σχέσης, που ο λαϊκός άνθρωπος όπου γης, το έκανε καθημερινή πράξη με πολλαπλές εφαρμογές.

Η πρόσκληση της Γεωργίας Πολυζώη, Συμβούλου Εκπαιδευτικού Έργου στο 1ο ΠΕΚΕΣ Α΄Αθήνας, φίλης από τον καιρό των φροντιστηριακών μαθημάτων υπό την εμβληματική διδασκαλία του παλιού φιλολόγου Ανδρέα Μπελεζίνη τη δεκαετία του 1980, έφερε  τον Δεκέμβριο του 2023 τη διοργάνωση μιας ημερίδας για τον κόσμο του λαϊκού παραμυθιού και την αξιοποίησή του στην τάξη με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών της Γ και Δ τάξης. 

Η συμμετοχή των ενδιαφερομένων αφορούσε μόνο εκπαιδευτικούς της θέσης ευθύνης (12) της Γ. Πολυζώη Σ. Ε. ΠΕ 70 του 1ου ΠΕΚΕΣ Α΄Αθήνας και είναι μια προσφορά του γράφοντος προφορικού αφηγητή και εκπαιδευτικού σε συναδέλφους/σσες προκειμένου να ανακαλύψουν έναν απίστευτο κόσμο δυνατοτήτων, αισθήσεων, συνομιλιών, ανιχνεύσεων και ανακαλύψεων καθώς και επικοινωνιακών και εκπαιδευτικών οδοιποριών.

Με την υποστήριξη της "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"




 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου