Δεκατρία χρόνια φεστιβάλ αφήγησης έκλεισε φέτος ο Κένταυρος στο Πήλιο
Για πολλοστή φορά ο Κένταυρος διοργάνωσε με επιτυχία το ετήσιο θερινό πηλιορείτικο Φεστιβάλ Αφήγησης καταγράφοντας δεκατρία χρόνια πολυήμερων εκδηλώσεων στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος και με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, φέτος και με της ΕΚΠΟΛ αλλά και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας. Το πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα του φεστιβάλ κύλησε σε συνεργασία με τις Γιορτές Πολυγλωσσίας –στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SLYMS (Για την Κοινωνιογλωσσική ανάπτυξη) και με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών φορέων, μορφωτικών οργανισμών και με την πολυπληθή παρουσία συλλογικοτήτων της Αφήγησης (Λέσχη Αφήγησης Αθήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας) αλλά και 46 συνολικά προφορικών αφηγητών, σε ομάδες, ατομικές συμμετοχές που κέρασαν τις ιστορίες από τη δεξαμενή της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, υπό τη συνοδεία μουσικών σε αφηγήσεις με ελεύθερη είσοδο. Οι διοργανωτές, ομώνυμη του Πηλιορείτικου Φεστιβάλ Αφήγησης «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» ΑΜΚΕ, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και η ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, με την εμπειρία δεκατριών φεστιβάλ επανέφεραν τη σύνθεση του προγράμματος στην πριν την πανδημία περίοδο, με πολλαπλές εκδηλώσεις σε όλη τη διάρκεια του εννιαήμερου από 29 Ιουλίου έως και 6 Αυγούστου απλώνοντας τις εκδηλώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Αυλές μουσείων, εκκλησιών και παλιών σχολείων, αλλά και όμορφοι εκθεσιακοί χώροι μουσείων γέμισαν από πολυάριθμους παραμυθόφιλους όλων των ηλικιών που απόλαυσαν ιστορίες της προφορικής παράδοσης κατακλύζοντας το πηλιορείτικο χωριό.
Το φετινό Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου, με επικέντρωση στη Φύση, τον άνθρωπο και την Κλιματική Αλλαγή ακολούθησε τη λογική των προηγούμενων θεματικών αφιερωμάτων για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα εκατόχρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής και πρόσφερε προφορικές αφηγήσεις για μικτό ακροατήριο ηλικιακά, παιδιά και όλη την οικογένεια οι οποίες ακούστηκαν τις μεταπογευματινές ώρες και για εφήβους και ενηλίκους το βράδυ. Χειροτεχνικά εργαστήρια αφιερωμένα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Λαρισαίου γλύπτη Φιλολάου Τλούπα για παιδιά και ενηλίκους οργανώθηκαν από τον Βολιώτη κεραμίστα Χ. Γιαννακόπουλο μέσα στις αυλές παλιών σχολείων με επίκεντρο τα φανταστικά πλάσματα «Γκογκότες» δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες έμπνευσης, ενώ θεωρητικά σεμινάρια εξειδικευμένων προσεγγίσεων για τον πολυεπίπεδο κόσμο του λαϊκού παραμυθιού τόσο ως διαδικασία αφήγησης όσο και ως περιεχόμενο ψυχαναλυτικό έδωσαν την ευκαιρία, σε ειδήμονες και μη, να γνωρίσουν όψεις του βάθους αλλά και της τέχνης του λόγου της μυθοπλάστρας λαϊκής ψυχής από την ψυχαναλύτρια και ανθρωπολόγο Α. Αγγελοπούλου και τον αϊγιωργίτη αφηγητή της διασποράς και υποψήφιο δρ Δημ. Β. Προύσαλη. Επανήλθε ως θεσμός το «Θερινό Σχολείο Παραμυθιών» με την παρουσίαση δύο πολύ σημαντικών για το περιεχόμενό τους βιβλίων, που αφορούσαν το Πνεύμα της Φύσης τόσο ως τελετουργική αντανάκλαση, γιορτή και εθιμική εκδήλωση από τους Μ. Γκασούκα και Αλ. Γ. Καπανιάρη («Πράσινοι/ες Άνθρωποι και Θεοί/ές, Πράσινες Γιορτές, Έθιμα και Τελετουργίες» εκδ. Ταξιδευτής) όσο και ως μυθοπλαστική φανταστική αφηγηματική σύλληψη μέσα από τις προφορικές ιστορίες των λαών του κόσμου από τον Δημ. Β. Προύσαλη («Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το μεγάλο μας σπίτι» εκδ. Εύμαρος).
Η ατμοσφαιρική αυλή του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου φιλοξένησε όπως πάντα το μεγαλύτερο μέρος των αφηγήσεων ως βασικός χώρος των παραστάσεων, που συνεπικουρήθηκε από εκείνη του Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Τέχνης «Κώστας Λιάππης», την αυλή του παλιού δημοτικού σχολείου αλλά και μια εντυπωσιακή αίθουσα του Εικαστικού Μουσείου του Αϊγιωργίτη γλύπτη Νικόλα Παυλόπουλου διακοσμημένης με μόνιμα εκθέματα της δημιουργίας του.
Οι Παράλληλες Καλλιτεχνικές Εκθέσεις φιλοξενήθηκαν όπως πάντα στο χώρο του Βαφειάδειου Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζοντας τις εξαιρετικές εμπνεύσεις παιδιών του ΚΔΑΠ Προσφυγικών Νέας Ιωνίας του Δήμου Βόλου με έργα αφιερωμένα στα 100χρονα από τη γέννηση του προαναφερόμενου Λαρισαίου γλύπτη, υπό την καθοδήγηση του Χ. Γιαννακόπουλου. Οι Εκθέσεις των δημιουργών διανθίστηκαν από τα έργα της ζωγράφου και εικονογράφου Ελισσώς Καλλά τις -σταθερής αξίας- παραδοσιακές παρασκευές της Κικής Αλεξίου (Pilion Terra) τα διαρκώς ανανεούμενα σε έμπνευση έργα της Μιμίκας Σαμαρά με βάση και αφορμή το ύφασμα. Η «Μαγνήτων Κιβωτός» ήταν παρούσα και φέτος μέσα από τη συμμετοχή της Λέσχης Αφήγησης Βόλου (Μ. Αισώπου, Ν. Βαραλής, Κ. Θεοδώρου, Ν. Παπαδόπουλος, Λ. Χριστοδουλίδης, Χρ. Μουστάκας), δυναμική υπήρξε η δεύτερη συμμετοχή της Λέσχης Αφήγησης Θεσσαλονίκης με οκτώ συμμετοχές (Ε. Μπασδάρα, Α. Μπατσαλή, Ξ. Παναγιωτίδου, Σ. Στιβαχτάρη, Σ. Ξένου, Σ. Τσίγγου, Σ. Τσατσαρώνη), πρώτη παρθενική εμφάνιση της Λέσχης Αφήγησης Λάρισας (Σ. Αντωνίου, Κ. Μακρής, Ν. Νταλαρίζου, Σ. Σουλιώτη, Δ. Χαρούλης) συμπληρώνοντας την τετραπλή παρουσία των Λεσχών Αφήγησης που χρόνια προωθεί με βάση τις καταστατικές τις κατευθύνσεις η πηλιορείτικη ΑΜΚΕ ως ιδέα αλλά και ως λειτουργική παρουσία με αρχή την αντίστοιχη Λέσχη της Αθήνας (Α. Κουκουζέλη, Μ. Μαλτέζου, Π. Μωυσιάδου, Σ. Οικονόμου, Λ. Προύσαλη, Μ. Σιδέρη, Γ. Στρίγκος Μ. Ταλιαδούρου, Σ. Τσιλιμήγκρα).
Στις μη συλλογικού χαρακτήρα αφηγήσεις πρέπει να αναφερθεί η διεθνής συμμετοχή του Βέλγου Adrien Lociuro με μια βραδιά λαϊκών παραμυθιών που ενθουσίασε το κοινό στα γαλλικά και ελληνικά, η παρουσία της Ομάδας Αφήγησης «Παραμυθανθός»¨ από τη Σαλαμίνα, η όμορφη βραδιά που χάρισε η ομάδα «Παραμυθιών ΚερΑΣΜΑΤΑ» από το Ίλιον Αττικής, οι ιστορήσεις του παραμυθά Σπύρου Τσίρου από την Καλαμάτα τόσο για παιδικό όσο και για ενήλικο ακροατήριο, η βραδιά αφήγησης της Θεσσαλονικιάς Ελένης Μπασδάρα για παιδιά και οικογένειες. Οι τρεις αφηγήσεις του Αϊγιωργίτη της διασποράς Δημήτρη Β. Προύσαλη υπό τη μουσική πρωτότυπη συνοδεία του Φίλιππου Πλακιά έφεραν στο φως άγνωστες παραμυθιακές καταγραφές του Μοραΐτη αγωνιστή του 1821 Φωτάκου (Φώτιου Χρυσανθόπουλου) πρώτου υπασπιστή του Θ. Κολοκοτρώνη, ιστορίες παλιές για την Κλιματική Αλλαγή του σήμερα- θέμα επίκαιρο των ημερών, αλλά και ένα μυστικά και εν κρυπτώ- στα ξαφνικά- αναδυόμενο στο πρόγραμμα υλικό της άσεμνης λαϊκής παραμυθιακής παράδοσης με αφορμή την πρόσφατη συλλογή του «Άσεμνα σεξουαλικά λαϊκά παραμύθια» (εκδ. Απόπειρα), αλλά και το θεματικό αφιέρωμα της ομάδας αφήγησης από τη Θεσσαλονίκη «Ντίλι –Ντίλι» με ιστορίες από τη θάλασσα.
Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ ολοκληρώθηκαν στην αυλή του παλιού σχολείου, όπου μετά την αφήγηση της προαναφερόμενης ομάδας, οι γαστρονομικές προτάσεις των γυναικών-μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» αλλά και φίλων παραθεριστών που επινόησαν με φροντίδα και αγάπη το «πιάτο του Κένταυρου 5» αποτέλεσαν κέρασμα στους πολυπληθείς φίλους και φίλες όλων των ηλικιών που παραβρέθηκαν στο κλείσιμο των εκδηλώσεων. Η οργανωτική επιτροπή βρίσκεται σε κινητικότητα και ήδη οι πρώτες σκέψεις και συζητήσεις έχουν δρομολογηθεί για το σχεδιασμό και την προετοιμασία του 14ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου τον Αύγουστο του 2024.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου