Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Ο Δημήτρης Φιλελές στο 49ο Φεστιβάλ Βιβλίου Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021


Είναι γνωστό πως αποφεύγονται στο παρόν ιστολόγιο αναρτήσεις που δεν σχετίζονται άμεσα με την κινητικότητά του γράφοντος στο χώρο των αφηγήσεων, των επιστημονικών ανακοινώσεων σχετικά με το λαϊκό παραμύθι ή των εκδοτικών ανάλογων δραστηριοτήτων, αν δε  υπάρχουν σημαντικές εξαιρέσεις. Τούτη τη φορά, η εξαίρεση αφορά ένα εκλεκτό φίλο, ποιητή -με τρεις προσωπικές συλλογές ποιημάτων από τις εκδόσεις ΑΠΟΠΕΙΡΑ και δεκάδες συμμετοχές σε συλλογικές θεματικές ποιητικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για τον Δημήτρη Φιλελέ έναν εραστή του λόγου, τόσο του ποιητικού όσο και του πεζού που έχω την τύχη και την τιμή να γνωρίζω προσωπικά από την κοινή μας εκπαιδευτική διαδρομή από το 1997. Η παρούσα αναφορά σχετίζεται με την τελευταία του πολιτιστική συνδρομή- συνδεόμενη με τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας, την μεταγραφή και απόδοση στα νεοελληνικά τριών εξαιρετικών διηγημάτων της "κλασικής" ελληνικής λογοτεχνίας που η πρότερη γλωσσική τους αποτύπωση δεν επέτρεπε την λειτουργική επαφή του πλατιού αναγνωστικού κοινού και την απόλαυσή τους.



Η κυκλοφορία προσφάτως-πλην λίγες μέρες- της συλλογής του Δημήτρη Φιλελέ "Ιστορικά Αφηγήματα του 1821" περιλαμβάνει το εμβληματικό έργο του Αλ. Παπαδιαμάντη "Χρήστος Μηλιόνης" για τη ζωή του ομώνυμου κλέφτη, το διήγημα του Δημήτριου Βικέλα "Λουκής Λάρας" που αναφέρεται στα γεγονότα της καταστροφής της Χίου, και το διήγημα του Κωνσταντίνου Ν. Ράδου "Ο πειρατής της Γραμβούσας".
Η σημαντική συμβολή του Δ. Φιλελέ αφορά στην απόδοση στη δημοτική με γλωσσική πιστότητα υψηλής ποιότητας και πολύτιμες σημειώσεις, έργων που ήταν ξεχασμένα ή παραγνωρισμένα από τις νεότερες γενιές και σίγουρα δύσκολα προσβάσιμα λόγω της γλωσσικής τους μορφής, ανοίγοντας μια νέα γέφυρα συνάντησης με σημαντικά έργα της ελληνικής ιστορικής πεζογραφίας. Παράλληλά η συνοδευτική παρουσία ενός CD με τα κείμενα του βιβλίου, σε ανάγνωση του ίδιου του επιμελητή, άρει όλες τις συνθήκες αποκλεισμού ενός βιβλιόφιλου κοινού που λόγω τρίτης ηλικίας ή παθήσεων της όρασης ή άλλες αναπηρίες δεν μπορεί να χαρεί το περιεχόμενό του, καθιστώντας το ακουστικό "ανάγνωσμα".

Την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, στη διάρκεια των ωρών 19.00-20.00 στο περίπτερο 37-39 των Εκδόσεων ΠΗΓΗ, ο Δημήτρης Φιλελές θα υπογράφει την τελευταία του δουλειά. Οι εν λόγω πολλά υποσχόμενες εκδόσεις, που ήδη έχουν κυκλοφορήσει τον συλλογικό τόμο του "Πασχαλινά Διηγήματα", τον Απρίλιο του 2021, δρομολογούν ένα ανάλογο με "Χριστουγεννιάτικα διηγήματα" τα ερχόμενα Χριστούγεννα.
Από καρδιάς καλοτάξιδο!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου