Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

B΄ Έκδοση "Να ανθίσει ξανά η Ζωή!" Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας: Ημερολόγιο-βιβλίο 2025

Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να αισθάνεται κάποιος πως η προφορική λογοτεχνία συμβάλλει με τον τρόπο της-στην προκειμένη περίπτωση στο να μείνει στην επικαιρότητα μέσα από μια διάρκεια- ένα θέμα που αποτελεί ζωτικής σημασίας για έναν ολόκληρο λαό: η επιβίωση και η δικαίωσή του. Μετά την πρώτη έκδοση που γνώρισε μεγάλη αποδοχή και ζήτηση πανελλαδικά, δείγμα της ευαισθησίας και της αλληλεγγύης του ελληνικού λαού στον πολύπαθο γηγενή πληθυσμό της Παλαιστίνης, κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοση του βιβλιου-ημερολογίου με θέμα "Να ανθίσει ξανά η Ζωή! Λαϊκά παραμύθια από τα χώματα της Γάζας- Ημερολόγιο 2025".
 Σε τούτο το βιβλίο-ημερολόγιο απαγκειάζουν δώδεκα λαϊκά παραμύθια, αγκαλιάζοντας  ένα κάθε μήνα του χρόνου που αναμένεται να αφιχθεί. Προέρχονται όλα από την πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας, για να καταδείξουν πως πρέπει να ανθίσει ξανά η ζωή, νόμος αδήριτος και αέναος συνέχειας κι ελπίδας απέναντι στο Θάνατο. Μεταφράζονται και αποδίδονται στα νεοελληνικά για πρώτη φορά, και προσφέρονται μετά από ενδελεχή έρευνα, παρόλο που ο επιμελητής του εμπεριεχόμενου υλικού του ημερολογίου, έχει πριν δώδεκα περίπου χρόνια κυκλοφορήσει από τις ίδιες εκδόσεις, για πρώτη φορά στα ελληνικά εκδοτικά χρονικά τη συλλογή "Λαϊκά παραμύθια των Παλαιστινίων". Δεν θα μπορούσαμε λοιπόν να μην σταθούμε-με το δικό μας τρόπο, κάνοντας, όπως το παραμύθι με το κολιμπρί, αυτό που μας αναλογεί-απέναντι στη συνεχιζόμενη επιχείρηση ενός νέου ξεριζωμού του παλαιστινιακού λαού, μιας νέας Νάγκμπα, τοπικής διάστασης μέσα από την ανηλεή επιθετικότητα παντοδύναμων πολεμικών μηχανών, οργανωμένων και συστηματικών "εκκαθαρίσεων" διά των βομβαρδισμών, και την προσπάθεια επιβολής σχεδίων για την οριστική εξαφάνιση των γηγενών κατοίκων της Παλαιστίνης, στο θήλακα της Γάζας.

Από το οπισθόφυλλο

Μπορεί άραγε ένα ψάρι να δώσει υπόσχεση, κι αν ναι, τι μπορεί να προκαλέσει;  Πώς γίνηκε και μια γυναίκα γέννησε παιδί-καμήλι; Τι έφερε η γέννα της στον κόσμο; Τι «τιμωρία» περιμένει  τις επόμενες γενιές;  Ποια περιπέτεια ζει η κόρη με την ομορφάδα του τυριού; Αν μια φακή μπορεί να κρύψει ιστορία, τι άραγε να φανερώνει αυτή; Ποιος είναι ο Χασάν και ποιος ο Ναγίς που τον φωνάζουν Μικρό Υπναρά; Η κόρη του εμπόρου γιατί ονομάστηκε ατρόμητη; Οι σπόροι του Ροδιού ποια κόρη κρύβουν και ποια παράξενη ιστορία; Τα φοβερά γκουλ έχουνε κυράδες κι αν έχουν, εμείς τι γνωρίζουμε για δαύτες; Ποιος μπορεί να τα βάλει με τη θέληση του Θεού και ποιος θα φανερώσει την ιστορία του ψύλλου που όλοι αγαπούσαν; Δώδεκα παραμύθια της προφορικής λαϊκής παράδοσης των Παλαιστινίων από τα χώματα της Γάζας, μας υπενθυμίζουν τι όμορφο που είναι να ανθίζει η Ζωή, και πόσο σημαντικός  είναι ο αγώνας για το μπόλιασμά της… Δώδεκα διαδρομές πάνω στις 365 ψηφίδες στου νέου χρόνου το ξεδίπλωμα, δώδεκα σπορές στο χωραφάκι του καινούργιου χρόνου του άσπαρτου...


 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου