Mέγεθος: 14Χ21
Σελίδες 230
ISBN: 978-960-537-349-8
Ημ. Έκδοσης: Ιούλιος 2024
Τις επόμενες μέρες κυκλοφορεί ο 48ος τόμος της εμβληματικής και μακροβιότερης -από το 1994-στο είδος της σειράς ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ των εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ υπό τον τίτλο:
"Παραμύθια, μύθοι, παραδόσεις και λαϊκές ιστορίες του Φωτάκου (Φώτιου Χρυσανθόπουλου)" (Σύμμεικτα λαογραφικά του προφορικού λόγου)
Ο Φωτάκος, κατά κόσμον Φώτιος Χρυσανθόπουλος, γέννημα θρέμμα από το χωριό Μαγούλιανα της ορεινής Αρκαδίας (1798-1858), αγωνιστής του 1821 και πρώτος υπασπιστής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πρόσφερε τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του όχι μόνο με τα όπλα, αλλά -όπως αποδεικνύεται- και με την πένα του. Υπήρξε ένας από τους δύο πολυγραφότερους συγγραφείς που πήραν μέρος στην Επανάσταση του Γένους-ο άλλος είναι ο Χριστόφορος Περραιβός- και έγινε γνωστός κύρια για τα Απομνημονεύματά του, τα οποία εκδόθηκαν με επίμονη παρότρυνση του Γεώργιου Τερτσέτη, σε δύο τόμους, ο Α΄ στα 1858, ο Β΄ μεταθανάτια το 1899. Αναδεικνύεται ως ένας άτυπος λαογραφίζων συγγραφέας, αφού επτά χρόνια μετά το θάνατό του δημοσιεύονται ενενήντα έξι μικροαφηγήματα στο περιοδικό ΕΒΔΟΜΑΣ, στα τεύχη έξι μηνών το 1886, αφηγήματα που του αποδίδονται. Μας παρουσιάζουν άγνωστες και ενδιαφέρουσες όψεις από τα προεπαναστατικά χρόνια, αναφέρονται σε γεγονότα στη ροή της Επανάστασης του 1821 και συνεχίζουν τις κοινωνικές αποτυπώσεις στα χρόνια του Όθωνα.
Το φύλλο του περιοδικού ΕΒΔΟΜΑΣ, τεύχος 102, της 9ης Φεβουαρίου 1886
όπου πρωτοεμφανίζεται η αναφορά δημοσίευσης "Ανέκδοτα, Μύθοι, Παροιμίαι" συλλεγέντα
υπό Φωτίου Χρυσανθόπουλου (Φωτάκου) πρώτου υπασπιστού του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
(το πρώτον ήδη εκδιδόμενα)
Πρόκειται για λαϊκά παραμύθια με αναγνωρίσιμο παραμυθιακό τύπο στους επαΐοντες, αισώπειους μύθους, αιτιολογικές παραδόσεις, ευτράπελες χιουμοριστικές ιστορίες, ανέκδοτα, παροιμίες, ευχές και κατάρες, γλωσσικές καταγραφές, παρατηρήσεις και αναφορές λαογραφικού χαρακτήρα με κοινωνιολογικές προεκτάσεις. Αποτελείται από έντεκα θεματικές ενότητες, μια εκτεταμένη εισαγωγή για την εργοβιογραφία του Φωτάκου, και κάθε ιστορία ακολουθείται από σχετικά επεξηγηματικά σχόλια.
Η συλλογή αποτελεί μια ευχάριστη ανακάλυψη και έκπληξη από ένα υλικό προφορικού περιεχομένου, που υπήρξε άγνωστο στους λαογραφικούς κύκλους, και θεωρείται ως προσφορά του γράφοντα στον κόσμο του 1821 και την κληρονομιά του, καθώς είναι το πέμπτο του βιβλίο-συλλογή ιστοριών με αναφορά στην μακρινή μα καταλυτική εποχή για τον νεότερο ελληνισμό.
Είναι βέβαιο πως το παραμυθόφιλο- και όχι μόνο- αναγνωστικό κοινό θα χαρεί την έκδοση και θα εκπλαγεί ευχάριστα.
Με την υποστήριξη της
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου