Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

2024 Ευχές για αφηγηματικά ανταμώματα και παραμυθιακές διαδρομές

Κάθε καινούργιο αντάμωμα προϋποθέτει έναν εγκάρδιο αποχαιρετισμό. Μπροστά σε όσα μας έφερε η χρονιά του 2023 ή όσα προκάλεσαν με ποικίλους τρόπους κι επιλογές οι άνθρωποι στις ζωές τους, αναφορικά με τον κόσμο των λαϊκών παραμυθιών και των αφηγήσεων ο Κένταυρος  αισθάνεται την ανάγκη να ανοίξει την καρδιά του και να πει ένα ειλικρινές "ευχαριστώ" σε όλους τους φίλους και τις φίλες, που  η τύχη και οι συνεργασίες έφεραν να συμπορευτούν μαζί του και να στηρίξουν με το δικό τους τρόπο και ποιότητα, τις εκδηλώσεις και τις πρωτοβουλίες του, βαδίζοντας  σε κοινούς δρόμους ανάδειξης της σημαντικότητας της αφηγηματικής σχέσης και εύχεται στους φίλους των παραμυθιακών αφηγήσεων και του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου


Χρόνια Πολλά
με Υγεία, Αντοχή, Θετική Διάθεση, ¨Εμπνευση, Δημιουργικότητα
Επιμονή και Υπομονή, Δύναμη και Αγάπη

 καλώντας όλους και όλες σας στη 14η διοργάνωση
"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας
στο Πήλιο

στην περίοδο από 3 έως και 11 Αυγούστου 2024 
 

Στον απόηχο των γεωπολιτικών κρίσεων, των περιφερειακών πολέμων και των σε πολλά επίπεδα αναγκών για ουσιαστικές επανεκκινήσεις οι άνθρωποι του Κένταυρου επιχείρησαν να περπατήσουν σε ουσιαστικούς δρόμους υπηρέτησης του αγαπημένου τους θεματικού ενδιαφέροντος, με το οποίο καταπιάνονται εδώ και πάνω από 20 χρόνια.

Ο απολογισμός όμως για το 2023 υπήρξε γενικά θετικός παρά τις όποιες αστοχίες και αναπόφευκτες αδυναμίες και μπορεί κάποιος να ενημερωθεί για τις δράσεις που δρομολογήθηκαν και τις πρωτοβουλίες που επιτεύχθηκαν στο ιστολόγιο 

Paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com




 

 


 

"Λαϊκά παραμύθια στην Ελλάδα του 21ου αι." -Εφημερίδα των Συντακτών


Η καθημερινή εφημερίδα "Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ" στο τελευταίο της φύλλο για το 2023, αυτό του Σαββατοκύριακου 30-31 Δεκεμβρίου, είχε ως γιορτινή προσφορά το Α΄ μέρος από μια σειρά καταγραφών, που πραγματοποίησε η Μαριάνθη Καπλάνογλου, καθηγήτρια Λαογραφίας του ΕΚΠΑ στο διάστημα τριάντα χρόνων (1993-2022) με πηγές πρωτογενείς, τους ίδιους τους πρωταγωνιστές/στριες των αφηγήσεων, τους λαϊκούς παραμυθάδες και τις αφηγήτριες. Τα λαϊκά παραμύθια αποτελούν ένα υποτιμημένο είδος της ανθρώπινηςλογοτεχνικής δημιουργίας, αφού δεν έχουν την "αίγλη" και τη "βαρύτητα" του γραπτού λόγου, και στη συνείδηση του πλατιού κοινού είναι ταυτισμένα σχεδόν αποκλειστικά με την παιδική ηλικία- ο Μιχάλης Μερακλής αναφέρει τον όρο "αποπαίδωση"-δεν είναι τυχαία εξάλλου η προσφορά της εν λόγω εφημερίδας μέσα στις γιορτές, γεγονός που έχει επαναληφθεί σε αντίστοιχες περιόδους και από άλλες εφημερίδες. Η παρούσα προσφορά φέρνει όμως ξανά στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος τον πολυδιάστατο κόσμο του λαϊκού παραμυθιού, αναδύει πολύτιμα στοιχεία από την αφήγηση των λαϊκών παραμυθιών μέσα στον 21ο αιώνα, αποκαλύπτοντας πτυχές από την ταυτότητα των φορέων τους καθώς αποτυπώνονται στοιχεία και πλευρές των παραγόντων που παρεισφρύουν στη διαμόρφωση της αφηγηματικής σύμβασης.

Το έργο έχει τον τίτλο: 

"Λαϊκά παραμύθια στην Ελλάδα του 21ου αι.: 
Καταγραφές από πρωτογενείς πηγές 1993-2022".

Στον Α΄ τόμο - ο Β΄ θα κυκλοφορήσει στις 5 Ιανουαρίου 2024-δημοσιεύονται 19 λαϊκά παραμύθια από τη νησιωτική Ελλάδα του Αιγαίου Πελάγους (Αργοσαρωνικός Κόλπος/Αγκίστρι, Εύβοια, Κυκλάδες/Νάξος-Αντίπαρος-Τήνος-Σίφνος, Σποράδες/Σκόπελος, Νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου/Αμουλλιανή-Λέσβος, Δωδεκάνησα/Αστυπάλαια-Ρόδος).

Ανάμεσά τους, μια ξεχωριστή ιστορία, ειπωμένη απο τον μεγάλο λαϊκό παραμυθά από το Δανακό της Νάξου, τον Μιμίκο Τσάφο. Πρόκειται για την ιστορία "Το σοφό κορίτσι" που είχα τη χαρά να ακούσω και να καταγράψω ο ίδιος τον Ιούλιο του 2022, όταν επισκέφτηκα το νησί για αφηγηματικές υποχρεώσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη συγκίνηση του αφηγητή Μιμίκου στο τελείωμα της ιστορίας με την παρατήρησή του: "Τι ωραίο παραμύθι! Ε, παιδί μου, Δημήτρη; Δε θα ήτανε καλά, τέτοια  να έχουν όλα τα σχολικά βιβλία!"

Η Μαριάνθη Καπλάνογλου αποτελεί ένα πλούσιο και πολύτιμο επιστημονικό και ερευνητικό κεφάλαιο για το ελληνικό λαϊκό παραμύθι μαζί με τις Άννα Αγγελοπούλου, Αίγλη Μπρούσκου και Εμμανουέλα Κατρινάκη, που εδώ και πολλά χρόνια εκπροσωπούν στα διεθνή επιστημονικά φόρα την ελληνική παραμυθιακή μυθοπλασία του συλλογικού φαντασιακού.

 

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Οι δυο ταξιδιώτες στο Χάνι-παραμύθι και ευχές για τις γιορτές


Οι γιορτές  των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποτελούν πάντα ένα ορόσημο συμβολικό για τον κάθε άνθρωπο ατομικά αλλά και σε επίπεδο συλλογικό, για μια αναλογική ενδοσκόπηση και αναστοχασμό, στα πλαίσια μιας ευρύτερης διαθεσικής εξωστρέφειας που συνήθως επιβάλλεται από τον κοινωνικο-οικονομικό περίγυρο και την περίσταση.

Η παρούσα ιστορία αποτελεί γέννημα της προσωπικής μυθοπλασίας του παραμυθά, ο οποίος προσαρμόζει τον πυρήνα μιας υπόθεσης λαϊκού παραμυθιού, σε πλαίσιο και λειτουργία γιορταστική, χωρίς όμως σε καμιά περίπτωση να υπονομεύεται η συμβολική του  υπόσταση και τα μηνύματά του. Τροποποιούνται οι χώροι δράσης και προσαρμόζονται στοιχεία στις περιγραφές της ροής της πλοκής, οπουδήποτε αυτό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση της ιστορίας. 

Η διαχρονικότητα των μηνυμάτων δίνει ώθηση στο λαϊκό παραμύθι από τις ΗΠΑ να ανασαίνει μέσα από τη γραφίδα του προφορικού αφηγητή, δημιουργώντας καινούργια τοπία και ατμόσφαιρες πάνω σε παλιές υφάνσεις υποθέσεων. Η αρχική ιστορία δημοσιεύτηκε στη συλλογή του γράφοντα "Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις" των εκδόσεων ΕΥΜΑΡΟΣ (Α΄ έκδοση 2017, Β' έκδοση 2020) και η μυθοπλαστική εκδοχή του θέματος στη συλλογή του γράφοντα "Παραμύθια λαϊκά βγαλμένα απ' της ζωής το αχ! Ιστορίες του χτες στις πόλεις του σήμερα"των εκδόσεων ΛΟΓΟΤΥΠΟ (2020).

Από καρδιάς ανοιχτής το κέρασμα, με ευχές παραμυθιακές σε όλες σας τις διαδρομές, χρόνια πολλά!

Οι δυο ταξιδιώτες στο χάνι (ΗΠΑ)

Λένε οι ιστορίες των παλιών πως μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας τόπος. Απλώνονταν αυτός ανάμεσα σε δυο βουνά, θεριά ολάκερα που σηκώνονταν ψηλά ίσαμε τον ουρανό. Κοντά  στα ριζά του ενός απ’ τα δυο ήτανε ένα χάνι. Στεκόταν τούτο κειδά για χρόνια πολλά κι όλοι ήξεραν πως το είχανε δουλέψει τρεις γενιές χανιτζήδες. Από κει περνούσαν όλα τα καραβάνια, άλλες φορές συντροφιές-συντροφιές από πραματευτάδες κι άλλες πάλι ταξιδιώτες μονάχοι που ζητούσαν καινούργια χώματα να μπολιάσουνε την τύχη τους. Μα να ανέβεις το βουνό εύκολο πράγμα του λόγου του δεν ήταν κι ας απλώνονταν από την άλλη μεριά η μεγάλη πολιτεία πνιγμένη μέσα στα βουητά και τις φωνές του κόσμου να περιμένει καινούργιους μουσαφίρηδες. Όλος ο κόσμος το ’χε το λοιπόν συνήθειο να σταματάει στην άκρη του τόπου, μπροστά στα πόδια κείνου του βουνού, να ξεκουράσει το κορμί του πριν αρχινέψει να σκαρφαλώνει στο βουνό για να βρεθεί από την άλλη μεριά.

Κάμποσες μέρες  κόντευαν για να έρθουν τα Χριστούγεννα. Το χάνι μοσχομύριζε απ’ τα χοιρινά που ψήνονταν ολημερίς πάνω στις σούβλες, για να χορτάσουνε τους ταξιδιώτες. Το ’ξερε ο χανιτζής πως τέτοιες μέρες ο κόσμος ήτανε στους δρόμους και ήθελε να μην αφήσει κανέναν με το παράπονο. Τούτο το χάνι το ήξεραν όλοι καλά σ’ εκείνον τον τόπο, δεν ξέμενε ποτές του μήτε από κρασί μήτε από κοψίδι και το ψωμί του πάντα ζυμωτό. Το μαγαζί ήτανε γεμάτο από κόσμο, πραματευτάδες, έμποροι, προσκυνητές, στρατιώτες, άνθρωποι ντόπιοι και περαστικοί ανάκατα, φίλοι και ξένοι λέγανε τα νέα τους και μάθαιναν των αλλωνών. Ο παραμυθάς που έβγαινε τα βράδια να συντροφέψει τους ανθρώπους βολεύτηκε στη γωνιά του, κάποιοι τον κέρασαν κρασί και ταμπάκο κι αυτός άρχισε με τη σειρά του να τρατάρει τον κόσμο ιστορίες ταξιδεμένες στους καιρούς. Έξω  είχε βάλει κρύο για τα καλά. Την ώρα που είχε ξεκινήσει να αραδιάζει τούτος τα παραμύθια του στον κόσμο που ’χε αρχίσει να μαζεύεται γύρω του, μπήκε στο μαγαζί ένας ξένος, ένας περαστικός, ταξιδιώτης ήτανε. Τα μούτρα του τα ’χε χαμηλά και στα μάτια του έκρυβε έγνοιες. «Χανιτζή! Φέρε κρασί!» φώναξε και στη στιγμή  ο παραγιός  με το που κούνησε το αφεντικό του το κεφάλι, έτρεξε να φέρει το κανάτι. Ο ξένος έβαλε να πιεί και κάτι μουρμούρισε για το κρασί και τον παραμυθά. Ύστερα φώναξε του χανιτζή να σιμώσει. «Δε μου λες χανιτζή, μήπως ξέρεις τι λογής κόσμος ζει στην πολιτεία που θα συναντήσω σαν περάσω πίσω απ’ αυτό το βουνό;» Ο χανιτζής τον κοιτάζει στα μάτια και αποκρίνεται: «Θα σου πω, ξένε, μα πες μου πρώτα εσύ, τι λογής κόσμο άφησες πίσω σου στα μέρη απ’ όπου μας έρχεσαι;» Το μάτι του ταξιδιώτη άστραψε και λέει: «Έγνοια που μου έφερες στο νου, χανιτζή! Φτου! Ούτε να τους θυμάμαι δε θέλω. Τεμπέληδες, κλέφτες και παλιανθρώποι, με την κουβέντα τους  έτοιμη στο στόμα να σε πληγώσουν. Μήτε μπέσα είχαν μήτε φιλότιμο, ανάθεμά τους!» Ο χανιτζής τον κοιτάζει καλά-καλά και του λέει: «Πολύ φοβάμαι πως ο λόγος μου θα σε στενοχωρήσει, ταξιδιώτη. Γιατί θαρρώ πως ο  κόσμος που ζει στην πολιτεία πίσω απ’ το βουνό, τέτοιος είναι, σαν αυτός που άφησες πίσω σου στα μέρη τα δικά σου…» Ο ξένος αμολάει μια βρισιά και σηκώνεται μεμιάς απ’ το τραπέζι. Βγάζει δυο παράδες και τους πετάει πάνω στο τραπέζι. Βουτά το πανωφόρι του και βγαίνει απ’ την πόρτα του χανιού και σε λίγο χάνεται μέσα στο δρόμο.

Δεν πέρασε λίγη  ώρα κι η πόρτα του μαγαζιού άνοιξε και πάλι. Τούτη τη φορά το κατώφλι δρασκέλησε ένας ταξιδιώτης, κι αυτός μονάχος. Κάθισε σε μια γωνιά κι άρχισε ν’ αφουγκράζεται τις ιστορίες του παραμυθά. Την ώρα που ο παραγιός του μαγαζιού σίμωσε να πάρει παραγγελιά, ο ξένος έβαλε το δάχτυλο μπροστά στο στόμα κι είπε ψιθυριστά: «ΣΣΣςςς! Έλα σε λίγο που θα τελειώσει την ιστορία, τώρα θέλω ν’ ακούσω λίγο, να καταλαγιάσουν τα μέσα μου…»

Ο παραμυθάς τέλειωσε τις ιστορίες του, ο κόσμος ανάσανε καλύτερα και στις  παρέες άρχισαν πάλι τα χωρατά και τα κεράσματα. Ο χανιτζής πήγε ο ίδιος τώρα να πάρει παραγγελιά  από τον ταξιδιώτη. Σαν πλησίασε γυρίζει ο ξένος και του λέει: «Τι καλά που έχεις παραμυθά στο μαγαζί σου, να ακούει ο κόσμος παραμύθια, να αλαφραίνει η ψυχή του, να ξεχνά για λίγο τα βάσανα και να παίρνει κουράγιο… Δε μου λες πατριώτη, μήπως ξέρεις τι λογής κόσμος είναι στην πολιτεία, τη μεγάλη που συναντάς σαν περάσεις τούτο το βουνό;» Ο χανιτζής τον κοιτάζει και του αποκρίνεται: «Θα σου πω, φίλε, τι λογής κόσμος είναι στη μεγάλη πολιτεία μετά το βουνό, μα για πες μου του λόγου σου εσύ, τι κόσμο άφησες στα χώματα απ’ όπου μας έρχεσαι;» Το μάτι του ταξιδιώτη δάκρυσε και λέει: «Αχ, δε χωράει ο νους σου, τι ανθρώπους άφησα πίσω μου… Δουλευτάδες, με την πόρτα του σπιτιού τους ανοιχτή στον ξένο, το ζητιάνο, τον περαστικό. Να σε δουν σε στενοχώρια, να πουν  μια κουβέντα να γίνει ο πόνος σου μισός, στη χαρά σου να χαρούν κι εκείνοι μαζί σου.  Αν δεν τα ’φερνε έτσι ανάποδα η ζωή, δε θα άφηνα ποτέ τα μέρη που έχω θάψει τα γονικά μου…» Ο χανιτζής του χτύπησε μαλακά τον ώμο και του λέει: «Μη στενοχωριέσαι, αδερφέ, γιατί θαρρώ πως η πολιτεία που θα συναντήσεις σαν περάσεις το βουνό, τέτοιους ανθρώπους έχει, σαν αυτούς που άφησες πίσω σου…» Ο ταξιδιώτης ευχαρίστησε, ήπιε  λίγο κρασί, έφαγε λίγο ψητό και σαν ήρθε η ώρα να φύγει φώναξε τον παραγιό, του έβαλε κάμποσους παράδες στη χούφτα του και του λέει: «Κράτα τούτα για το φαγί, πάρε κι εσύ το κατιτίς σου και κέρνα από μένα  μια κούπα κρασί τον παραμυθά, απ’ αυτό που πίνει…»

Ύστερα έβαλε τη σκούφια του και φώναξε στον κόσμο: «Πατριώτες, χρόνια πολλά!», έσιαξε το κασκέτο του, έσφιξε το πανωφόρι του, άνοιξε την πόρτα και χάθηκε μέσα στον αέρα. Ο παραγιός σιμώνει το χανιτζή και του λέει: «Αφεντικό, εγώ πάντα ακούω τις κουβέντες σου κι έχω να μάθω από σένανε πολλά. Μα σήμερα με μπέρδεψαν, θαρρώ… Πέρασαν και στάθηκαν δυο άνθρωποι αλλιώτικοι, άλλη πάστα ο ένας, άλλη πάστα ο άλλος. Άλλα είπε ο ένας, άλλα είπε ο άλλος. Μα εσύ αποκρίθηκες και στους δυο με τα ίδια λόγια!» Ο χανιτζής γυρίζει τότε και του λέει: «Ο καθένας συναντά μπροστά του αυτό που κουβαλάει μέσα του…»

Με την υποστήριξη της



Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας αποχαιρετά το 2023: Τετάρτη 20/12 στο Free Thinking Zone

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας αποχαιρετά το 2023 με την τελευταία για το συγκεκριμένο έτος συνάντησή της και ανανεώνει τα αφηγηματικά της ανταμώματα για την καινούργια χρονιά που ανατέλλει σε λίγες μέρες. Η εν λόγω λέσχη αφήγησης με τις σταθερές μηνιαίες της συναντήσεις διοργανώνει  λοιπόν την τέταρτη συνάντησή της για το "αφηγηματικό έτος" 2023-2024 και προσκαλεί τους φίλους και τις φίλες των προφορικών αφηγήσεων για όγδοη χρονιά στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe FREE THINKING ΖΟΝΕ προκειμένου να ανταλλάξουν ευχές και ιστορίες.
 
Το μηνιαίο αντάμωμα κινείται μέ άξονα τις αφηγήσεις που έχουν ως δεξαμενή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, σε ένα γαϊτανάκι κάθε φορά από δέκα προφορικούς  αφηγητές και αφηγήτριες που μοιράζονται  τις ιστορίες που αγαπούν. 

Πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήρι, προφορικών ιστορήσεων, μια σκυταλοδρομία αφηγήσεων, όπου η παράδοση έχει τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όλες οι αφηγήσεις αντλούν τα θέματά τους από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως πχ οι Αισώπειοι μύθοι, οι μυθολογικές ιστορίες, οι λαϊκές παραδόσεις, οι θρύλοι, τα λαϊκά παραμύθια, τα συναξάρια αλλά και οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες.

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας  διοργανώνει λοιπόν τη τέταρτη και έσχατη για φέτος συνάντησή της 
εκτάκτως την 
Τετάρτη 2ο Δεκεμβρίου 2023
Ώρες 19.00-21.00

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου, σε περιοδικό χρόνο, όπου όλοι όσοι αγαπούν να μοιράζονται και να ακούν ιστορίες μπορούν να έχουν θέση συμμετοχής με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο τα 12 λεπτά. Εραστές των λαϊκών αφηγήσεων, μαθητευόμενοι σε σεμιναριακούς κύκλους αφήγησης, εκκολαπτόμενοι αφηγητές, νέοι παραμυθάδες και νέες αφηγήτριες, επαγγελματίες του χώρου συναντώνται στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων-στις παρυφές του Κολωνακίου- με σκοπό να πουν και να ακούσουν ιστορίες της προφορικής παράδοσης.

στο FREE THINKING ZONE

ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Το βιβλιοπωλείο προσφέρει 20% έκπτωση στις αγορές βιβλίων στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότηταειτουργί της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΧΩΡΟΣ


Πρόκειται για ένα καλαίσθητο βιβλιοπωλείο που στέγασε τη λειτουργία της λέσχη από τα πρώτα βήματα της λειτουργίας της και  λειτουργεί τις καθημερινές ως café αλλά και πεδίο συναντήσεων. Η οδός Σκουφά είναι παράλληλη της Ακαδημίας και ο χώρος βρίσκεται στο ύψος μεταξύ των οδών Ασκληπιού και Μασσαλίας. 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Η πρόσβαση στο χώρο του FREE THINKING ZONE- να θυμήσουμε πως είναι εύκολη και γίνεται μέσω ΜΕΤΡΟ στη στάση ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και μέσω λεωφορείων που έχουν τέρμα την οδό Ακαδημίας καθώς και των τρόλεϋ που τη διατρέχουν.

ΕΙΣΟΔΟΣ
Η Λέσχη «Μοιράσου κι εσύ μια ιστορία» έχει ελεύθερη είσοδο για όσους επιθυμούν να είναι στην παρέα εκείνων που θα αφηγηθούν ιστορίες ή απλά θα παρευρίσκονται ανάμεσα στο ακροατήριο κάθε συνάντησης. Η μόνη οικονομική υποχρέωση για όλους τους παρευρισκομένους -αφηγητές και ακροατήριο-είναι η ελάχιστη κατανάλωση καφέ ή αναψυκτικού στο χώρο φιλοξενίας της Λέσχης Αφήγησης. 


Οφέλη από τη συμμετοχή στη Λέσχη

1. Έκθεση νέων ιστοριών σε πραγματικές συνθήκες αφήγησης για παλιότερους και νεότερους αφηγητές

2. Επαναθέρμανση παλαιότερων ιστοριών που έχουν πέσει σε αφηγηματική "αδράνεια"

3. Εμπλουτισμός και αφηγηματική επισκόπηση παλαιότερων ή τρεχουσών ιστοριών που χρειάζονται επεξεργασία

4. Δυνατότητα ελέγχου -in vivo- (ζωντανά) της αφηγηματικής ροής καινούργιων υπό διαμόρφωση ιστοριών που αναζητούν χρόνο έκθεσης και αφηγηματικής τριβής

5. Παραχώρηση βήματος αφήγησης σε νέους αφηγητές

6. Δυνατότητα συνάντησης και γνωριμίας νεότερων αφηγητών με παλαιότερους

6. Δυνατότητα πρόσβασης στο ήδη συγκεντρωμένο υλικό των ιστοριών που ακούστηκαν στις  περιόδους 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019 αλλά και των μηνιαίων συναντήσεων της τρέχουσας περιόδου  2019-2020 από τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

7. Δυνατότητα συμβουλευτικής αναφοράς και διορθωτικής παρέμβασης-ματιάς από τους υπεύθυνους της Λέσχης σε άλλο χρόνο-εάν ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες

8. Δυνατότητα αγοράς βιβλίων με παραμυθολογικό υλικό με έκπτωση 20% -ως προσφορά του Βιβλιοπωλείου για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

9. Δυνατότητα ανακοίνωσης-ενημέρωσης περί προσεχών αφηγηματικών δραστηριοτήτων για τους συμμετέχοντες στη Λέσχη

Οι αρχές προώθησης και υπηρέτησης του ανώνυμου προφορικού λαϊκού λόγου με τη μορφή της πρόζας που χαρακτηρίζουν τη Λέσχη Αφήγησης Αθήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" προϋποθέτουν τη χρήση υλικού από την αντίστοιχη δεξαμενή των λαϊκών παραμυθιών, λαϊκών παραδόσεων, θρύλων, μύθων, συναξαριών, μυθολογικών ιστοριών ή αφηγηματικών βιογραφιών προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της Τέχνης, της Επιστήμης και του Πολιτισμού. 

Δεν αφηγούμαστε όνειρα, ανέκδοτα, προσωπικές ιστορίες, επώνυμα λογοτεχνικά αποσπάσματα ή ίδιες λογοτεχνικές δημιουργίες ή ο,τιδήποτε έχει επώνυμη προέλευση -με την έννοια της συγγραφικής έμπνευσης- αφού οι αρχές της Λέσχης υπηρετούν την αναδιήγηση υλικού προφορικής παράδοσης και μόνο.

Η αφηγηματική συμμετοχή στη συγκεκριμένη κάθε φορά συνάντηση 
ακολουθεί τα εξής βήματα:

1. Επικοινωνία στο τηλέφωνο 6945-906008 για εκδήλωση της πρόθεσης. Η πρόθεση για αφήγηση μπορεί να δηλώνεται μόνο στο τηλέφωνο των διοργανωτών κι όχι στα τηλέφωνα του χώρου που φιλοξενείται η συνάντηση. 

2. Αναγραφή στον κατάλογο της συνάντησης των επιλεγμένων (10) αφηγητών. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων θα αναρτάται ηλεκτρονικά στη σελίδα-ιστολόγιο  της Εταιρείας για να γνωστοποιούνται οι κενές διαθέσιμες θέσεις.

3. Αφήγηση ιστορίας αυστηρά μέχρι 12 λεπτά ανά ιστορητή

4. Προσκόμιση απαραίτητα σε έντυπη μορφή-φωτοτυπία-της αρχικής πηγής μαζί με το εξώφυλλο του βιβλίου για να συμπεριληφθεί στην ΙΣΤΟΡΙΟΘΗΚΗ της Λέσχης και να αποτελέσει μέρος του υπό συγκέντρωση υλικού, ώστε να δημιουργηθεί ένα μικρό αρχείο πηγών της Λέσχης και να συγκροτηθεί μια ανάλογη βιβλιογραφία, προσβάσιμη σε όλους. Ήδη το υλικό που έχει συγκεντρωθεί ξεπερνά τις 160 ιστορίες και είναι διαθέσιμο σε όποιον το ζητήσει είτε είναι φίλος της λέσχης είτε όχι και έχει δοθεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα σε σχετικούς ενδιαφερόμενους.

5. Στην περίπτωση που κάποιος έχει αφηγηθεί στην αμέσως προηγούμενη μηνιαία συνάντηση, για να έχει δυνατότητα να αφηγηθεί στην τρέχουσα-επόμενη συνάντηση θα πρέπει να γραφτεί στον κατάλογο των αναπληρωματικών αφηγητών- για να μπορέσει να αφηγηθεί στην περίπτωση που προκύψει κενό ή ο συνολικός χρόνος των δύο ωρών δεν καλυφθεί (7.30-9.30 μμ)-εκτός αν ανήκει σε ειδική κατηγορία (πχ. αφηγητής υπό μαθητεία)

Η Λέσχη Αφήγησης Αθήνας είναι μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας
"Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δώσουν την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν.

Προκειμένου να αποφευχθεί η θεματική μονομέρεια και η επανάληψη, οι συναντήσεις της Λέσχης Αφήγησης δεν προτίθεται να έχουν αφιερώματα κι ο κάθε συμμετέχων έχει την ελευθερία επιλογής θέματος της ιστορίας που θα μοιραστεί με τους παρισταμένους.

ΕΙΔΗ ΙΣΤΟΡΙΩΝ

Τα είδη των ιστοριών που μπορεί να αφηγηθεί προφορικά κάποιος στη λέσχη είναι:
Α. Λαϊκά παραμύθια
Β. Μύθοι Αισώπου
Γ. Ιστορίες από την ελληνική και την παγκόσμια μυθολογία
Δ. Αποσπάσματα από ¨Επη

            Ε. Θρύλοι
ΣΤ. Λαϊκές παραδόσεις
Ζ. Συναξάρια


            Η. Βιογραφικές ιστορίες 

        (πρόσωπα από το χώρο της ιστορίας, της τέχνης, του πολιτισμού, της επιστήμης)
Στο βαθμό που οι συμμετέχοντες το επιθυμούν η Λέσχη Αφήγησης μπορεί να προβεί με τη συνεργασία και συγκατάθεσή τους σε έκδοση των ιστοριών που έγιναν αντικείμενο αφήγησης στη διάρκεια της αφηγηματικής χρονιάς.
Καλώς να ανταμωθούμε
Πληροφορίες-Δηλώσεις συμμετοχής: Δημήτρης Β. Προύσαλης -6945906008
e-mail:dimprousal@yahoo.gr
            ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ: paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

Φωτογραφίες από  τη συνάντηση του Νοεμβρίου 2023

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης αφηγείται: "Ο σιδεράς που νίκησε το θάνατο" (Λέσβος)

Η Σέβη Οικονόμου αφηγείται: "Κι αυτό θα περάσει" (Περσία)

Η Γεωργία Αγγελή αφηγείται: "Το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο" (Τσεχία)

Ο Γιάννης Στρίγκος αφηγείται: "πώς οι Ινδιάνοι Σένεκα απόκτησαν τις ιστορίες τους" 

Η Κωνσταντία Τσαλαπατάνη αφηγείται: "Ο Τσουγκρούτ" (Τσιγγάνικο)

Η Μαργαρίτα Μαλτέζου αφηγείται: "Δε θα γίνεις άνθρωπος ποτέ!" (Προύσα Μικρασίας)

Κατάλογος αφηγτών/τριών Δεκεμβρίου 2023

1. Παναγιώτα Μωυσιάδου

2. Γεωργία Αγγελή

3. Γιάννης Στρίγκος

4. Ερμιόνη Ντέτσικα

5.  Λίλη Προύσαλη

6. Σοφία Τσιλιμήγκρα

7. Αγγελική Καψωμενάκη

8. Λουκία Σουγιά

9.Δημήτρης Β. Προύσαλης



Με την υποστήριξη της