Ευρεία κοινωνική δραστηριότητα αναπτύσσει ο Δημήτρης Προύσαλης σε ευπαθείς ομάδες
Παραμύθια σε δύσκολους καιρούς αφηγείται, κυριολεκτικά, ο Δημήτρης Προύσαλης, εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, «ψυχή» της μη κερδοσκοπικής «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», προσφέροντας βάλσαμο ψυχής σε ευπαθείς ομάδες. Με την βοήθεια του διαδικτύου, ακόμη και σε καιρό καραντίνας, προσεγγίζει με ευαισθησία και ισχυρό αίσθημα κοινωνικής προσφοράς, άτομα διαφόρων ηλικιών, ενήλικες και παιδιά, ανοίγοντας παράθυρο ελπίδας.
«Ψυχή» του φεστιβάλ «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη», δίνει δυναμικό παρών στο πεδίο του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, επισημαίνοντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι «η συνεργατική συνάντηση φυσικών προσώπων με συλλογικούς φορείς, όπως τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την ΠΗΛΙΟΝ ΟΡΟΣ, δημιουργεί τα τελευταία δέκα χρόνια μια αξιοσημείωτη κινητικότητα που εκπορεύεται από την πίστη στην αξία του λαϊκού πολιτισμού και δρομολογεί μια πολύμορφη δραστηριότητα σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και χώρους».
Στις δραστηριότητες κοινωνικής - ανθρωπιστικής παρέμβασης συμπεριλαμβάνεται η συνεργασία με την ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, έναν Φορέα Ψυχικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, ο οποίος υποστηρίζει ψυχοκοινωνικά ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και παρέχει εκπαίδευση σε επαγγελματίες των ανθρωπιστικών επιστημών.
Στο πρόγραμμα «Παραμύθια ενάντια σε δύσκολους καιρούς», με αφηγητή τον Δημήτρη Προύσαλη, συμμετέχουν 15 ενήλικοι με ψυχικά προβλήματα που συναντώνται διαδικτυακά μία φορά την εβδομάδα, για να παρακολουθήσουν αφήγηση με στοχευμένο θεματικό άξονα ανά μήνα. «Οι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί του φορέα, διευθύνουν τη συζήτηση που αναδύεται από τις σκέψεις και τις γνώμες των συμμετεχόντων και εκμαιεύεται ένα συνολικό συμπέρασμα, παίρνοντας υπ’ όψη τους προβληματισμούς της ομάδας. Στην αναστοχαστική διαδικασία λαμβάνει μέρος και ο αφηγητής» εξηγεί ο Δημήτρης Προύσαλης.
Η συνεργασία ξεκίνησε με χρονική έκταση τριών μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, με συγκινητική ανταπόκριση να καταγράφεται από την πλευρά των συμμετεχόντων.
Για παιδιά και εφήβους
Η άδηλη συμβουλευτική - θεραπευτική λειτουργία του παραμυθιού, εξάλλου, υπήρξε μια βασική συνιστώσα του Προγράμματος Κοινωνικής Δράσης «Τα παραμύθια του Εθνικού» με επίφαση την ψυχαγωγία, που υλοποιήθηκε στην πενταετία 2015 - 2020 και απευθύνονταν σε ευπαθείς ομάδες όλων των ηλικιών και χαρακτηριστικών.
Ομάδες ΑμεΑ παιδιών, εφήβων και ενηλίκων, κακοποιημένα και ορφανά παιδιά, παιδιά που έχουν βρει φιλόξενη αγκαλιά στο «Χαμόγελο του παιδιού», άτομα τρίτης ηλικίας σε ιδρύματα και φορείς βοήθειας ανθρωπιστικής, ιδρύματα κλειστής και ανοιχτής φροντίδας, πρόσφυγες, άτομα και ομάδες σε απεξάρτηση, εκπαιδευτικοί φορείς κατάρτισης και επιμόρφωσης για την επανένταξη ευπαθών ειδικών ομάδων, ωφελήθηκαν τα μέγιστα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπου συμμετείχε ο Αϊγιωργίτης προφορικός αφηγητής, ως εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».
Θεραπευτική η αφήγηση
Θεραπευτική η προφορική αφήγηση, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, με τον κ. Προύσαλη να επισημαίνει ότι: «Η λειτουργία της αφήγησης θεραπευτικά, είναι παμπάλαιη και διαχρονική. Στην Ιλιάδα ήδη ο Ομηρος αναφέρει πως οι πληγωμένοι Αχαιοί γίνονταν καλά με την αφήγηση μύθων, ο Κασομούλης στα απομνημονεύματά του αναφέρει την αφήγηση μύθων από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη πριν την επερχόμενη μάχη και μετά από αυτήν. Η Ε. Φραγκάκη, μιλά για τη χρήση της αφήγησης παραμυθιών στα κρητικά εκστρατευτικά συντάγματα μετά τις μάχες στο μικρασιατικό μέτωπο ως μέσο για το μέρωμα της ανταριασμένης ψυχής των στρατιωτών».
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν εξαιρετικές ιστορίες που εκπλήσσουν για την αμεσότητα και τη θεματική τους συμβατότητα, με αυτό που ζει ο κόσμος μας στην πανδημία. «Κι αυτό θα περάσει…», «Κάνω αυτό που μου αναλογεί» είναι ορισμένοι τίτλοι ιστοριών που ανοίγουν δρόμους ελπίδας και είναι εξαιρετικά επίκαιρες στην περίοδο της πανδημίας.
Ως εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής αναπτύσσει δημιουργικούς δρόμους επικοινωνίας με τους μαθητές του και όπως επισημαίνει «ο χρόνος είναι πολύ πιεστικός στο τμήμα ένταξης όπου εγώ υπηρετώ. Η προτεραιότητα δίνεται σε άλλες επικεντρώσεις καθαρά παρεμβατικού τύπου σε επίπεδο διορθωτικής διδασκαλίας. Κάποιες φορές αξιοποίησα την αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για να απαλύνω την ένταση ορισμένων μαθητών, να τους βοηθήσω μέσω της ενσυναίσθησης να αντιληφθούν και να κατανοήσουν λάθη στην επιθετική συμπεριφορά τους προς συμμαθητές τους».
Η πανδημία, ωστόσο, του στέρησε την ζωντανή επαφή μαζί τους, όπως ομολογεί.
Γενναιόδωρη κοινωνική προσφορά
Προφορικός αφηγητής με διαρκή διάθεση προσφοράς, συνεργάστηκε με το Διαπολιτισμικό Κέντρο του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες «Πυξίδα», πραγματοποιώντας εβδομαδιαίες αφηγήσεις τον Ιανουάριο του 2020 με τον τίτλο «Παραμύθια Πυξίδα του Κόσμου, παραμύθια πορεία στον κόσμο» σε κεντρικό αθηναϊκό βιβλιοπωλείο.
Συμμετείχε, επίσης, σε φεστιβάλ με πανελλαδικό και διεθνή χαρακτήρα, πήρε μέρος στη δράση «Ιστορίες μιας ανάσας και στοχασμοί για την προφορική αφήγηση», που διοργάνωσαν το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πανελλήνιος Ομιλος Φίλων Αφήγησης, τον περασμένο Ιούλιο και σε δεκάδες ακόμη δραστηριότητες, με φορείς εγνωσμένης αξίας, καταθέτοντας, μέσα από την δραστηριότητά του, καινοτόμες προτάσεις που ενσωματώνουν την προφορική αφήγηση στην εκπαίδευση.
Συγγραφική προσφορά για καλό σκοπό
Σύμφυτη η αφηγηματική και συγγραφική του διαδρομή με την μη κερδοσκοπική εταιρεία «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη», που αποτελεί την συνάντηση φυσικών προσώπων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Γεωργίου Νηλείας «Ο Κένταυρος» και την «Πήλιον Ορος».
Πολυγραφότατος με έντονη συγγραφική δραστηριότητα, επιμελήθηκε τη συλλογική έκδοση «Μύθοι, Θρύλοι, παραδόσεις σαν παραμύθια», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Απόπειρα» και είναι αφιερωμένη στο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης του 2019 «Μύθοι-Θρύλοι-Επη».
Την σφραγίδα του φέρει επίσης η δεύτερη έκδοση της συλλογής «Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος», και τα έσοδα του Αϊγιωργίτη συγγραφέα Δημήτρη Β. Προύσαλη παραχωρούνται ευγενικά, εσαεί, στον Σύλλογο Μεταμοσχευμένων Καρδιάς - Πνευμόνων «Η Σκυτάλη».
Ανάλογη η κοινωνική «αποστολή» της έκδοσης «Παραμύθια λαϊκά βγαλμένα απ’ της ζωής το Αχ!», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Λογό – τυπο», όπου τα έσοδα του συγγραφέα, εσαεί, παραχωρούνται ευγενικά στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα».
Επίσης και στην έκδοση «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής ευαισθητοποίησης», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος», τα έσοδα του ιδίου συγγραφέα παραχωρούνται, ευγενικά, εσαεί στο Ιδρυμα «Ασπρες πεταλούδες» του Βόλου.
Στόχοι για την καινούργια χρονιά
Με σημαντική προφορά στη λέσχη αφήγησης της Αθήνας, δεν παραλείπει να υπογραμμίσει ότι: «Στηρίζουμε επίσης την αντίστοιχη λέσχη αφήγησης Βόλου με τη συνεργασία της Μαγνήτων Κιβωτός που κι αυτή διέκοψε τη λειτουργία της».
Σε πείσμα της πανδημίας, συνεχίζει τις δημιουργικές του δραστηριότητες, με την βοήθεια του διαδικτύου.
«Η καινούργια χρονιά ξεκίνησε με την συμμετοχή του Κένταυρου στη διαδικτυακή πρωτοβουλία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πτολεμαΐδας «Ιστορίες στον Αέρα-Storiesonair» και τη συμμετοχή στο 7ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου, επίσης διαδικτυακά. Δρομολογούμε επίσης την επαναλειτουργία της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας με υιοθέτηση σχετικής πλατφόρμας», επισημαίνει.
Εχοντας ως επίκεντρο την προφορική αφήγηση, και την διάθεση για εθελοντική προσφορά, ατενίζει με θετική σκέψη και αισιοδοξία την καινούργια χρονιά που ανέτειλε, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την επιστροφή στην κανονικότητα, με ακόμη περισσότερες ευκαιρίες για πολιτιστική επικοινωνία.
Πλούσιο βιογραφικό
Ο Δημήτρης Προύσαλης, που κατάγεται από τον Αγιο Γεώργιο Νηλείας, σπούδασε παιδαγωγικά, γενική - ειδική αγωγή, βιβλιοθηκονομία και Λαογραφία και είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ.
Ασχολείται με την έρευνα, καταγραφή και μελέτη του λαϊκού παραμυθιού από το 1999. Αφηγείται ιστορίες της λαϊκής προφορικής λογοτεχνίας από το 2003 στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συνεργαστεί με πλήθος φορέων, σωματείων και οργανισμών δημοσίων και ιδιωτικών.
Συμμετείχε σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια για τη δυναμική του λαϊκού παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία, τον πολιτισμό, με εισηγήσεις που συμπεριλαμβάνονται στα αντίστοιχα πρακτικά.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» με τη συνεργασία τοπικών φορέων, και του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα... μια πόλη παραμύθια» με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης.
Εχει εκδώσει 18 βιβλία με παραμυθολογικό περιεχόμενο, είναι συνιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη» και του Σωματείου «Διαβάζοντας μεγαλώνω», και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου