Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2025

Η συνάντηση του Φεβρουαρίου για τη Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης: Τετάρτη 26/2 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη


Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης διανύοντας την τέταρτη χρονιά της ετοιμάζεται για το δεύτερο αντάμωμά της μέσα στο 2025, και διοργανώνει τη συνάντηση του Φεβρουαρίου, όπως κάθε μήνα στην τελευταία Τετάρτη. Τούτη τη φορά θα πραγματοποιηθεί στις 26 Φεβρουαρίου 2025, όπως πάντα τα τελευταία χρόνια στην Κεντρική Δημοτική βιβλιοθήκη της συμπρωτεύουσας, στις ώρες 19.00- 21.00 και συγκεκριμένα στον 5ο όροφο. Οι διοργανωτές λοιπόν καλούν τους αφηγητές και τις αφηγήτριες που επιθυμούν να αφηγηθούν από τη δεξαμενή της προφορικής παράδοσης αλλά και τον καθένα που θα ήθελε να μοιραστεί μια ιστορία με τέτοια προέλευση, να διαλέξει ένα λαϊκό παραμύθι, μύθο, θρύλο ή προφορική παράδοση, να επικοινωνήσουν μαζί στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: lesxi.afigisis.thess@gmail.com.
Η πρόσκληση απευθύνεται ανοιχτά σε παλιούς και καινούργιους φίλους όλων των ηλικιών, καθώς οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται έχουν ανοιχτό χαρακτήρα και δωρεάν είσοδο.

Λίγα λόγια για την Λέσχη
Η Λέσχη Αφήγησης Θεσσαλονίκης «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία» είναι μια πρωτοβουλία ανθρώπων με πρόθεση να δημιουργηθεί ένας σταθερός χώρος και χρόνος αναφοράς με αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας των λαών, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν προφορικά, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που επιθυμούν να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Ένα ανοιχτό εργαστήρι όπου μπορούν παραμυθάδες επαγγελματίες και μη, μαθητευόμενοι σχετικών σεμιναρίων, αυτοδίδακτοι, ερασιτέχνες, παραμυθόφιλο κοινό ή με οποιαδήποτε ιδιότητα να ανταμωθούν και να μοιραστούν γνωστές και άγνωστες ιστορίες (λαϊκά παραμύθια, μύθοι, μυθολογικές ιστορίες, λαϊκές παραδόσεις, συναξάρια, θρύλοι) από το μακρινό χτες για τους ανθρώπους του σήμερα.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από της Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»



 

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025

Εκτάκτως Τρίτη 25/2 η συνάντηση της λέσχης Αφήγησης Αθήνας για τον Φεβρουάριο, στο Free Thinking Zone


Η Λέσχη Αφήγησης ΑΘήνας "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" με πρωτοβουλία πάντα της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"  οργανώνει τη δεύτερη μηνιαία συνάντησή της για το 2025, τον τρέχοντα Φεβρουάριο στο φιλόξενο χώρο του Free Thinking Zone. Το ραντεβού λοιπόν των παραμυθόφιλων ανανεώνεται για μια ακόμη φορά με τις συναντήσεις να κινούνται πάντα με άξονα τις αφηγήσεις που έχουν ως δεξαμενή την άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Σε κάθε συνάντηση περίπου δέκα προφορικοί  αφηγητές και αφηγήτριες, στο χρονικό διάστημα δύο ωρών, ανταμώνουν με παλιούς και καινούργιους φίλους και μοιράζονται  τις ιστορίες που αγαπούν και εκτιμούν πως πρέπει να ακουστούν. 

Πρόκειται για ένα ανοιχτό εργαστήρι, προφορικών ιστορήσεων, μια σκυταλοδρομία αφηγήσεων, όπου η παράδοση έχει τον κεντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο, αφού όλες οι αφηγήσεις αντλούν τα θέματά τους από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως πχ οι Αισώπειοι μύθοι, οι μυθολογικές ιστορίες, οι λαϊκές παραδόσεις, οι θρύλοι, τα λαϊκά παραμύθια, τα συναξάρια αλλά και οι ανώνυμες λαϊκές ιστορίες.

ΕΚΤΑΚΤΩΣ
Τρίτη 25  Φεβρουαίου 2025
Ώρες 19.00-21.00

Αποτελεί μια πρωτοβουλία της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" με έδρα το Πήλιο, για τη δημιουργία ενός σταθερού χώρου, σε περιοδικό χρόνο, όπου όλοι όσοι αγαπούν να μοιράζονται και να ακούν ιστορίες μπορούν να έχουν θέση συμμετοχής με μέγιστο επιτρεπόμενο χρόνο τα 12 λεπτά. Εραστές των λαϊκών αφηγήσεων, μαθητευόμενοι σε σεμιναριακούς κύκλους αφήγησης, εκκολαπτόμενοι αφηγητές, νέοι παραμυθάδες και νέες αφηγήτριες, επαγγελματίες του χώρου συναντώνται στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου-Cafe Free Thinking Zone, στην οδό Σκουφά 64 στη συμβολή της με τον πεζόδρομο της οδού Γριβαίων-στις παρυφές του Κολωνακίου- με σκοπό να πουν και να ακούσουν ιστορίες της προφορικής παράδοσης.

στο FREE THINKING ZONE

ΣΤΑΣΗ ΜΕΤΡΟ: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΚΑΙ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΩΝ ΟΑΣΑ (επί οδού Σίνα και επί Ακαδημίας)

Το βιβλιοπωλείο προσφέρει 20% έκπτωση στις αγορές βιβλίων στους φίλους της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας

Μικρή υπενθύμιση για τη "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία"
Η λογική και η αναγκαιότητα λειτουργίας της Λέσχης Αφήγησης

Πρόθεση των διοργανωτών της λέσχης είναι να δημιουργηθεί  ένας σταθερός χώρος αναφοράς με βάση τις ζωντανές αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο αριθμό ανθρώπων που επιθυμούν να αφηγηθούν,  σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των ανώνυμων πολλών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες. Στην κατεύθυνση αυτή εξάλλου πρωτοστατεί και υποστηρίζει την οργάνωση και λειτουργία περιφερειακών λεσχών, όπως του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και των Χανίων

Η Λέσχη Αφήγησης αποτελεί μια προσπάθεια για την  υποστήριξη και προώθηση της τέχνης της ιστόρησης προφορικών ανώνυμων αφηγημάτων, μοιραζόμενοι την εμπειρία της κοινής συλλογικής συνεύρεσης και την ατμόσφαιρα της παρέας  
Το πνεύμα της λειτουργίας ενός χώρου υποδοχής αφηγητών και ιστοριών, είναι να μπορέσουν να βρουν υποστήριξη νέοι αφηγητές που έχουν ανάγκη πεδίου, χρόνου και κοινού για να μοιραστούν τις ιστορίες που αγαπούν και αρχίζουν να δουλεύουν. Παράλληλα όμως δίνεται η ευκαιρία και σε παλιότερους αφηγητές να δοκιμάσουν μέσα από μια νέα ματιά την επαναπροσέγγιση ιστοριών που έχουν ήδη εκθέσει στο παρελθόν. Παραχωρείται ακόμα ένα βήμα σε όσους αισθάνονται τη ζέση να αφηγηθούν, οι οποίοι πιθανά δεν έχουν πρότερη σχέση με το χώρο της αφήγησης, θα ήθελαν όμως να μοιραστούν μια ιστορία, που πιστεύουν πως αξίζει να ακουστεί μπροστά στο κοινό.

Η λέσχη αφήγησης προωθεί  και εργάζεται επίσης πάνω στην ιδέα της γνωριμίας μεταξύ των ανθρώπων που ασχολούνται ήδη ή έχουν κατά νου να εμπλακούν με τον χώρο της αφήγησης ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά και υποστηρίζει και επιζητεί την ανταλλαγή και τον εμπλουτισμό εμπειριών, ιστοριών, απόψεων, προσεγγίσεων και ιδεών.

 Ως χώρος συνάντησης είναι ακόμη ανοιχτός σε όσους απλά επιθυμούν να ακούσουν ιστορίες δημιουργώντας φιλική ατμόσφαιρα ακροατηρίου, που θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στους αφηγητές.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2025
H Ανεζούλα Κατσιμπίρη αφηγείται: "Πώς πιάστηκε ο καλικάτζαρος Γουιχέ" (Κούβα)

Η Κατερίνα Θάλεια Νάκου αφηγείται: "Η Αγάπη" (Άδηλου τόπου)

Η Λίλη Προύσαλη αφηγείται: "Πώς έφτασαν τα παραμύθια στον κόσμο" (Ιεράπετρα Κρήτης)

Ο Γιώργος Μακρυγιάννης αφηγείται: "Το ξύλινο σπαθί" (Αφγανιστάν)


Η Άννα Γιάνκου αφηγείται: "τΟ όνειρο του γεωργού" (Παλαιστίνη)


Η Αρετή Γεωργιλή αφηγείται: "Ο μύθος της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς" (Κίνα)

Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης αφηγείται: "Οι λίρες του παππού" (Κρήτη)

Η Γεωργία Αγγελή αφηγείται:"Το βουνό του Διαβόλου"(Μαρτινίκα)

Η Παναγιώτα Μωυσιάδου αφηγείται: "Η Πεντάμορφη Βασιλίσσα" (Ρωσία)

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΑΦΗΓΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2025

1. Γεωργία Αγγελή

2. Παναγιώτα Μωυσιάδου

3.Άννα Γιανκου

4.Μαίρη Σιδέρη

5. Ανεζούλα Κατσιμπίρη

6. Γιάννης Στρίγκος

7. Δημήτρης Β. Προύσαλης

8. Κωνσταντία Τσαλαπατάνη

9.

10.

Με την υποστήριξη της:


 


 



 


 

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

"Τα Άσεμνα της Αποκριάς: Παραμύθια της νύχτας που η μέρα ντροπιάζεται να πει!" Σάββατο 22 Φλεβάρη 2025


Το άυλο κουβάρι μιας παράστασης προφορικής αφήγησης, βγαλμένης από το αστείρευτο σεντούκι της λαϊκής παράδοσης, ενταγμένης μέσα στο ανεκτικό, μα και αναγκαίο για την έκφρασή του, πνεύμα της Αποκριάς, ξετυλίγει ο παραμυθάς Δημήτρης Β. Προύσαλης  καθώς ανασύρει  από τα σταυροδρόμια του συλλογικού φαντασιακού, λαϊκά παραμύθια της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Ανώνυμες ιστορίες που κουβάλησε ο χρόνος περασμένες απ’ το δοκίμι των καιρών, αλλά που η μέρα ντροπιάζεται να πει. 

«Τα Άσεμνα της Αποκριάς!»

Λαϊκά παραμύθια της νύχτας που η μέρα ντροπιάζεται να πει!

Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2025

Ώρα: 19.30

Τα άσεμνα λαϊκά σεξουαλικά παραμύθια «μελετούν», εκφράζουν, αποτυπώνουν, στηλιτεύουν και αποκαλύπτουν την ανθρώπινη συμπεριφορά στην πιο κρυφή της έκφραση, η οποία προκαλεί, προβληματίζει, ανασύρει, αναστοχάζεται, τοποθετείται και συμπεραίνει, γύρω από την γονιμική και ζωοποιό ενέργεια μιας δύναμης μοναδικής σε δυνατότητες αλλά και… συνέπειες. Ένα συναπάντημα ανάμεσα στα απόκρυφα του φαντασιακού συλλογικού, που καθρεφτίζει-ξεμπροστιάζοντας-βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές και παράλληλα εκθέτει κοινωνικές στάσεις και ατομικές ηθικές.

Επιλογή από το δημοσιευμένο υλικό 
των Εκδόσεων ΑΠΟΠΕΙΡΑ

Πρόκειται για προφορικές ιστορίες που έρχονται στο φως απ’ τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, για την περίοδο του χρόνου, όπου τα ανείπωτα μπορούν να αρθρωθούν και τα «ακατάλληλα» μπορούν να ακουστούνε σαν τραγούδι... Ένα ταξίδι στα ξεδιάντροπα καμώματα του κόσμου που υπονομεύουν τη σκοτεινιά της κοινωνικής ηθικής, εκεί που τα ανήθικα δεν έχουν όριο και παραμύθια ακούγονται σιγανά για να μιλήσουν δυνατά για πράματα και θάματα που όλοι ξέρουν, μα ντρέπονται να πουν...

Ο επιμελητής της εν λόγω προαναφερόμενης πηγής συμπλήρωσε 15 χρόνια έρευνας, προκειμένου να συγκεντρώσει, να επιλέξει και να μεταγράψει το υλικό που περιέχεται στην άνω αναφερόμενη συλλογή.

 Αυστηρά για ενηλίκους με τη σύμφωνη γνώμη οικείων συγγενών και καρδιολόγων ιατρών!

 Χώρος:  Βιβλιοκαφέ Εκδόσεων Εύμαρος

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 2 & Κύπρου 1, Ταύρος (Σταθμός ΗΣΑΠ Καλλιθέας)

Πληροφορίες- Κρατήσεις: 2104818615 & 6984911622

 

"Η λαϊκή λογοτεχνία ως αξιοποίηση της προφορικής παράδοσης" στο 44ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών


Πάνε πάνω από δέκα χρόνια όταν ο γράφων και επιμελητής του παρόντος ιστολογίου βρέθηκε το 2014 προσκεκλημένος ομιλητής στο 32ο τότε, Επιμορφωτικό Σεμινάριο του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών που είχε πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Το τοτινό επιμορφωτικό σεμινάριο των καλών φίλων Διπλωματούχων Ξεναγών, είχε ως κεντρικό άξονα το "Λόγος περί Μύθου: Πολλαπλές αναγνώσεις της Μυθολογίας" όπου και ο γράφων παρουσίασε σχετική εισήγηση, η οποία μιλούσε για την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα στα είδη του προφορικού λόγου (λαϊκό παραμύθι, λαϊκή προφορική παράδοση, θρύλος, μύθος, μυθολογική ιστορία) στην προσέγγισή τους από έναν αφηγητή.

Το επόμενο τριήμερο 17-18-19 Φεβρουαρίου 2025 πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Παστέρ στην Αθήνα, ένα επιμορφωτικό σεμινάριο, που απευθύνεται στα μέλη των του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, το 44ο με κεντρικό άξονα:
 
ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα θέματα που αναδύονται είναι σημαντικές πλευρές του πολιτισμού μας, οι επιστημονικές εισηγήσεις ενδιαφέρουσες, οι πλευρές που φωτίζονται έχουν πολλαπλή αξία και πολύπλευρες αντανακλάσεις  και οι συμμετέχοντες ομιλητές και συμμετέχουσες ομιλήτριες σίγουρα έχουν να καταθέσουν πολλά από την εμπειρία τους, μια γόνιμη συμβολή για δρομολογήσεις και αξιοποιήσεις, εκπαιδευτικές, πνευματικές, επαγγελματικές.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας
Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025

Η συμβολή-συμμετοχή του γράφοντα μετά από πρόσκληση του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών έχει τον γενικό τίτλο: 

"Κοινωνώντας το άυλο: 

Η λαϊκή λογοτεχνία, ως αξιοποίηση της προφορικής παράδοσης, στη σύγχρονη ξεναγική αφήγηση.

 Όψεις-σκέψεις-προτάσεις-προοπτικές"


Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του 44ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου,

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2025


Το πρόγραμμα της τρίτης και τελευταίας ημέρας του 44ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου
Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025







 

Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων "Δίνει φωνή στο παραμύθι!" Χανιά-Comixadiko, Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025

Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων καλεί τους φίλους και τις φίλες των προφορικών αφηγήσεων να παρευρεθούν στη δεύτερη συνάντηση για το 2025 που διοργανώνεται για την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2025. Η Λέσχη Αφήγησης Χανίων βρίσκεται ήδή στον δεύτερο χρόνο της λειτουργίας της από την περίοδο 2023-2024, Έτσι λοιπόν στις συνήθεις προγραμματισμένες ώρες 19.00-21.00 με την περιοδικότητα της μίας μηνιαίας συνάντησης, ανοίγει την αγκαλιά της όπως πάντα στον φιλόξενο χώρο του Comixadiko στη Γ. Ξέπαπα 15, στην πόλη των Χανίων

Οι συναντήσεις ενημερωτικά, που ξεκινούν το φθινόπωρο κάθε έτους και διαρκούν μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού (Σεπτέμβριο-Ιούνιο), διοργανώνονται από τον φορέα "Οι παραμυθάδες της πόλης των Χανίων" με την υποστήριξη της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη". Έχουν το χαρακτήρα ενός ανοιχτού εργαστηρίου, όπου μπορούν οι φίλοι και οι  φίλες της αφήγησης να ακούσουν ή να αφηγηθούν από την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανώνυμης προφορικής λογοτεχνίας των λαών του κόσμου  (λαϊκά παραμύθια, αισώπειοι μύθοι, μυθολογικές ιστορίες, θρύλοι, έπη, λαϊκές προφορικές παραδόσειες, συναξάρια) και η είσοδος είναι πάντοτε ελεύθερη για όλους κι όλες που ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο είδος του παραστατικού λόγου. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στην αφηγηματική διαδικασία είναι η πρότερη εκδήλωσης της διάθεσης στην υπεύθυνη της Λέσχης, Βάνια Σταμπολάκη, στα αναγραφόμενα τηλέφωνα της αφίσας.

Ας ακουστεί λοιπόν παντού το κεντρικό σύνθημα "Δώσε φωνή στο παραμύθι!" της Λέσχης Αφήγησης Χανίων "Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία" .

Καλό αντάμωμα λοιπόν και για τον Φεβρουάριο με γόνιμες και επιτυχημένες αφηγηματικά συναντήσεις! 

 


 

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025

Κουβεντιάζοντας για τα Ελληνικά Λαϊκά Θρησκευτικά Παραμύθια στην εκπομπή Διαβουλεύσεις (25/01/2025) Κανάλι της Βουλής


Οι εκπομπή "ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ" του Καναλιού της Βουλής των Ελλήνων, έκαμε ένα αφιέρωμα σχεδόν μιάμισης ώρας με αναφορά στην έκδοση της συλλογής "Όψεις του Θείου στα ελληνικά λαϊκά παραμύθια" από τη σειρά Δημοσιευμάτων της Ακαδημίας Αθηνών (Αρ. 37) που εκδόθηκε το 2024 από το Εθνικό Τυπογραφείο, με επιμελήτρια (Εισαγωγή-Επιλογή-Σχόλια) την Εμμανουέλα Κατρινάκη, Ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας. Στην κουβέντα που ξετυλίχτηκε ως μίτος με αφορμή την σημαντική, για το εν λόγω αντικείμενο θεματικής επικέντρωσης, αναφερόμενη έκδοση, πήρε μέρος και η Ομότιμη πρώην διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Ελληνικής Λαογραφίας κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ενώ τη συζύτηση διήυθυνε η δημοσιογράφος Ματρώνη Δικαιάκου.

Τα συγκεκριμένα λαϊκά παραμύθια της συλλογής που εντάσσονται στην κατηγορία των Θρησκευτικών ιστορίων (ATU 750-849), εμπλουτίζονται από πλοκές-αφηγήσεις που περιλαμβάνουν ακόμη μοτίβα από παραμύθια λαϊκά της κατηγορίας των Μαγικών  (ATU 300-749), από την κατηγορία των Νοβελιστικών ιστοριών (ATU 850-999) καθώς και από την κατηγορία των Ευτράπελων ιστοριών με κουτούς διαβόλους, δράκους κλπ (ATU 1000-1199), αφηγήσεις που αντανακλούν θρησκευτικά στοιχεία και σχετικούς προβληματισμούς, ενώ οι πηγές των συνολικά εβδομήντα πέντε  (75) παρουσιαζόμενων ιστοριών προέρχονται είτε από παλαιότερες δημοσιευμένες είτε από αδημοσίευτες πηγές των χειρογράφων που καταγράφηκαν στην χρονική περίοδο 1882-1983, δηλαδή περισσότερο των εκατό ετών.


Η ταξινόμηση έχει γίνει με βάση τον Διεθνή Κατάλογο Κατάταξης και αποτελεί άτυπα έναν σχετικό Ελληνικό Κατάλογο της αναφερόμενης κατηγορίας, μια πρώτη δημοσίευση του είδους με πανελλήνια αντανάκλαση και προέλευση, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε πως η πρώτη ανάλογη αντίστοιχη θεματική συλλογή έχει εκδοθεί το 2011 με τριάντα μία ιστορίες από τον Αριστοφάνη Χουρδάκη "Θρησκευτικά παραμύθια της Κρήτης" από μία όμως τοπογεωγραφική περιοχή, αυτή της Μεγαλονήσου.




Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2025

Διαλέξεις και αφηγήσεις 3: "Ανταμώματα στων παραμυθιών τον Κύκλο" Βιβλιοκαφέ των Εκδόσεων Εύμαρος Πέμπτη 13/2/2025

Η περιοδική συνάντηση με επίκεντρο μια σειρά από προσεγγίσεις των λαϊκών παραμυθιών με αντανακλάσεις στη σύγχρονη εποχή υπό τον γενικό τίτλο: "Ανταμώματα στων παραμυθιών τον Κύκλο..." βαδίζει στο δρόμο της τρίτης διοργάνωσής της με αναφορά το Παραμύθια και Προσφυγική Μνήμη, από τις τέσσερεις συνολικά. Συγκεκριμένα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 19.30 θα πραγματοποιηθεί με ιδιαίτερο θέμα: .«Η προσφυγική μνήμη μέσα από την προφορική λαϊκή παράδοση των παραμυθιών. Μικρασιατική καταστροφή, πολιτισμική ανάκληση και αφηγηματική αποτύπωση»

Η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" υλοποιώντας καταστατικές αρχές και κινούμενη πάντα στα πλαίσια γενικότερων πρωτοβουλιών, εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με άξονα τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγησή τους, συνδιοργανώνει και υποστηρίζει σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εύμαρος, στην Αθήνα, έναν κύκλο ανοιχτών διαλέξεων για τους κρυμμένους κόσμους των λαϊκών παραμυθιών, που θα συνοδεύονται από αφηγήσεις στο κοινό. 

Οι θεματικές συναντήσεις έχουν διπλή υπόσταση: Α. Τη διάλεξη και Β. την αφήγηση. Η μορφή είναι διαλογική σε έναν κύκλο  μηνιαίων ανταμωμάτων με τα λαϊκά παραμύθια και τους κόσμους που κρύβουν: Γνωρίζουμε και εμβαθύνουμε στον κόσμο του ανώνυμου συλλογικού φαντασιακού, ταξιδεύουμε μέσα από θέματα διαχρονικά των ανθρώπινων σχέσεων επιχειρώντας σύγχρονες προσεγγίσεις. Περπατάμε σε παλιά μονοπάτια αναζητώντας αντανακλάσεις στους καιρούς μας, ανιχνεύουμε τις συνθήκες και τους φορείς των αφηγήσεων, μελετούμε τον κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας και μυθοπλασίας  σε πλαίσιο ιστορικότητας, συνομιλούμε με το χτες αναζητώντας  θετικότερες και πιο ουσιαστικές πορείες προσωπικές και συλλογικές στο σήμερα και το αύριο.

 Άξονες, επικεντρώσεις, επιρροές, αντανακλάσεις, αναδύσεις, τεσσάρων θεματικών κατευθύνσεων:

Α. Παραμύθια, άτομο και κοινωνία υπό κρίσεις

Β. Παραμύθια και Οικολογία

Γ. Παραμύθια και Προσφυγική Μνήμη

Δ. Παραμύθια και ιστορική συνέχεια απέναντι στη λήθη

Την επιμέλεια των διαλέξεων και τον συντονισμό των προφορικών αφηγήσεων έχει ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, ΄δασκαλος, προφορικός αφηγητής και υποψήφιος δρ ΕΚΠΑ. που είναι και ο επιστημονικός εκπρόσωπος της "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη". Οι αφηγήσεις αποτελούν ανοιχτή πρόσκληση σε όποιο/α θα ήθελε να αφηγηθεί μια ιστορία που του/της έκαμε εντύπωση, αλλά προϋποθέτουν μια πρότερη επικοινωνία με τον συντονιστή για διευκρινίσεις και λεπτομέρειες.

Οι εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ, που αποτελούν έναν σταθερό συνοδοιπόρο της ΑΜΚΕ που επιμελείται το παρόν ιστολόγιο στις διαδρομές του φορέα μέσα στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά και την προφορική λογοτεχνία των λαών, απέκτησαν έναν καινούργιο χώρο αναφοράς με το χαρακτήρα του βιβλιοκαφέ. Πρόκειται για έναν όμορφο και καλαίσθητο χώρο που φτιάχτηκε με μεράκι από τους ανθρώπους των εκδόσεων Εύμαρος, ο οποίος τοποθετείται χωρικά μεταξύ των σταθμών ΗΣΑΠ του Ηλεκτρικού της Καλλιθέας και του Ταύρου (6 λεπτά με τα πόδια από τον πρώτο και 9 λεπτά απόσταση από τον δεύτερο) με διπλή είσοδο από 25ης Μαρτίου 2 και Κύπρου 1.  Εκεί θα φιλοξενούνται ποικίλες εκδηλώσεις γύρω από το βιβλίο, όπως για παράδειγμα η Λέσχη Ανάγνωσης, που λειτουργούσε μέχρι πρότινος  στην έδρα του Εύμαρου στον Ταύρο, παρουσιάσεις βιβλίων, αλλά και διαλέξεις με ποικίλο περιεχόμενο, όπου οι φίλοι και φίλες του βιβλίου θα μπορούν να χαίρονται τον καφέ  ή το ποτό τους με την παρέα τους αλλά και με συντελεστές των εκδόσεων Εύμαρος 

Η είσοδος είναι ελεύθερη, αλλά καλό θα είναι να κάνει κανείς κράτηση, για να υπάρχει μια επαρκής εικόνα του αριθμού των φίλων που θα παρευρεθούν και τη λειτουργικότερη εξυπηρέτησή τους,

Τις εν λόγω εκδηλώσεις διοργανώνουν οι εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ και υποστηρίζουν η "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη".




Μέρος της δρομολογούμενης διάλεξης στηρίζεται σε ένα επιλεγμένο μέρος απο το υλικό της συλλογής των εκδόσεων Εύμαρος «Παραμύθια λαϊκά από τα χώματα της Μάνας Μικρασίας: Του ξεριζωμού και της Μνήμης 1922-2022» 2022).





 

"Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" Β΄ Κύκλος 2024-2025 Η αφήγηση του Ιανουαρίου μέσα στον Φεβρουάριο: Κυριακή 2/2/2025


Η Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025  σήμανε την πρώτη αφήγηση για την καινούργια χρονιά-που λόγω του επιβαρυμένου μήνα Ιανουαρίου μεταφέρθηκε στο έμπα του Φλεβάρη- στο δεύτερο κύκλο του προγράμματος μηνιαίων κυριακάτικων αφηγηματικών συναντήσεων υπό τον τίτλο "Ταξίδι στων παραμυθιών την ανάσα" που υποστηρίζει η ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στα πλαίσια των πολιτιστικών της δρομολογήσεων και αφηγηματικών δράσεων και υλοποιεί σε συνεργασία με την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Κυψέλης. Οι συναντήσεις με ελεύθερη πάντα είσοδο, φιλοξενούνται στο Παρεκκλήσι του Αγίου Νεκταρίου του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στην Κυψέλη και πραγματοποιούνται στις 11.00 π.μ. μετά τη Λειτουργία της Κυριακής, στη διεύθυνση Καυκάσου και Λαζαράδων 2 στην Κυψέλη.

Εδώ με την ευγενική συνεργασία και υποστήριξη του κ. Θεόδωρου Βεζυριάνου που βιντεοσκοπεί όλες τις εκδηλώσεις του Ι. Ν., μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το περιεχόμενο της αφήγησης στην τέταρτη συνάντηση του νέου κύκλου της περιόδου 2024-2025.

Ακούστηκε το λαϊκό παραμύθι "Κι αυτό θα περάσει" από την εβραϊκή προφορική παράδοση που έχει τις ρίζες του στην Περσία, με εγκιβωτισμένη την ιστορία ¨Τα πόδια του κολιμπρί",με αρχική πηγή τη συλλογή του Δημήτρη Β. Προύσαλη "Παραμύθια λαϊκά ενάντια σε δύσκολους καιρούς: Να συλλογάσαι, να ελπίζεις, να πράττεις" από τις εκδόσεις ΕΥΜΑΡΟΣ.

Πολλές ευχαριστίες και καλά ανταμώματα!

Με την υποστήριξη της



Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

"Παλιά παραμύθια από τη Θεσσαλία" Παρουσίαση βιβλίου Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025


Η Στέλλα Πετρίκη-Τραγανίδα διασώζει παλιά λαϊκά παραμύθια από τον Αμπελώνα της Λάρισας αλλά και την ευρύτερη περιοχή του, βασισμένη στις μνήμες της παιδικής της ηλικίας αλλά και στην πολύτιμη συμβολή γυναικών του χωριού της και τα συγκεντρώνει στη συλλογή "Παλιά παραμύθια από τη Θεσσαλία" των εκδόσεων ΙΩΝ. 

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025 και ώρα 18.00 παρουσιάζει λοιπόν τη δουλειά της στον πολυχώρο ΚΑΜΙΝΙ του Δήμου Γαλατσίου (Ρεθύμνης 36 και Καραϊσκάκη). Για τα παραμύθια θα μιλήσουν η ίδια η συγγραφέας και ο Δημήτρης Β. Προύσαλης, προφορικός αφηγητής, και Υπ δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, επιστημονικός εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ "Παραμύθια και μύθοι στου Κέντυρου τη ράχη" ενώ επιλεγμένα αποσπάσματα-παραμύθια θα διαβάσει η ηθοποιός Κατερίνα Αποστόλου. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Σύλλογο Θεσσαλών Γαλατσίου "Η ΑΡΓΩ" και θα χαιρετίσει η πρόεδρος  του Συλλόγου Βασιλική Μπουγατσά-Κατσικαδάκου.
Η Είσοδος είναι ελεύθερη.