Από το Σάββατο 12 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 θα διαρκέσει το 2ο Φεστιβάλ Αφήγησης που διοργανώνει η Ομάδα Αφήγησης LUPUS IN FABULA στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Αποτελεί πρωτοτυπία το γεγονός της διοργάνωσης με φορέα μια ομάδα αφήγησης αφού τουλάχιστον στα ελληνικά χρονικά δεν έχει ξανακαταγραφεί άλλη ανάλογη προσπάθεια. Η δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση αφηγηματικών εκδηλώσεων και εργαστηρίων στη Νύμφη του Θερμαϊκού δείχνει πως υπάρχει διάθεση για συνέχεια, πως η πρώτη φορά δεν ήταν τυχαία και ότι κάτι κινείται με πολλά υποσχόμενες προσδοκίες στη συμπρωτεύουσα. Σίγουρα η ανάληψη μιας διοργάνωσης δεν είναι εύκολο πράγμα αφού χρειάζεται αντοχή, καλή οργάνωση, πείσμα στην αντιμετώπιση των αναδυόμενων δυσκολιών και θετικό πνεύμα. Μα περισσότερο προϋπόθεση είναι να αγαπάς αυτό με το οποίο σχετίζεσαι και να κινείσαι με σοβαρότητα και συνέπεια στην υπηρέτηση ενός σκοπού που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η αφήγηση.
Σε μια εποχή που πολύβουες φεστιβαλικές διοργανώσεις εξαφανίζονται έτσι όπως ξαφνικά εμφανίστηκαν αφήνοντας πίσω τους ντενεκεδισμούς κενότητας, διοργανώσεις στηρίζονται σε ξένα δεκανίκια, κοπτοραπτάδικες εκδηλώσεις -ξεχειλώματα του χρόνου ονομάζονται φεστιβάλ αφήγησης και αντίστοιχες νεφελώδεις στην ταυτότητά τους δρομολογήσεις κινούνται στον αστερισμό της μπίζνας, είναι παρήγορο και σίγουρα ελπιδοφόρο να παρουσιάζονται καινούργιες διοργανώσεις που μέλλεται να κριθούν σε επίπεδο προθέσεων, αποτελέσματος καθώς και χρονικής διάρκειας.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πέντε αφηγηματικές δραστηριότητες με παραστάσεις αφήγησης με νεότερους και παλιότερους αφηγητές και αφηγήτριες καθώς και τρία εργαστήρια σχετικά με την τέχνη της αφήγησης και ορισμένες πλευρές προσέγγισής της, ενώ σε τρεις τουλάχιστον αφηγήσεις θα υπάρχει ζωντανή συνοδεία μουσικής. Πρέπει να σημειωθεί επίσης πως στο 2ο φεστιβάλ δίνεται βήμα σε όσους επιθυμούν να αφηγηθούν για πρώτη φορά μέσα από την Πλατφόρμα Αφηγητών.
Οι τόποι φιλοξενίας των εκδηλώσεων του φεστιβάλ είναι το forum δημιουργίας
ΑΒΓΟ (Βαλαωρίτου 4) και ο Πολυχώρος ΕΝΩ (Ερμού και Ίωνος Δραγούμη γωνία) και υπάρχουν προϋποθέσεις συμμετοχής τόσο στα εργαστήρια όσο και στις αφηγήσεις.
Ευχόμαστε από καρδιάς καλή επιτυχία
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ 2ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
12-20 Νοεμβρίου 2016
Σάββατο,
12 Νοεμβρίου («Αβγό»)
24.00: «Εγεύσαντο
αλλήλων»
Παράσταση
αφήγησης με την αφηγήτρια Ανθή Θάνου και τον μουσικό Αλέξανδρο Μακρή
Τρίτη, 15
Νοεμβρίου (Πολυχώρος «ΕΝΩ»)
19.00-22.00: Πλατφόρμα
νέων αφηγητών
Παρασκευή, 18
Νοεμβρίου («Αβγό»)
15.00-19.00: «Το λαϊκό παραμύθι ως Αθάνατο νερό»:
Βιωματικό εργαστήρι - εισαγωγή στο θέμα της Αφήγησης παραμυθιών της προφορικής
παράδοσης
Εισηγήτρια: Αγνή Στρουμπούλη (αφηγήτρια)
21.00: «Αλαντίν -
Κωνσταντίν»
Παράσταση αφήγησης με τον αφηγητή Γιώργο Ευγενικό και τον μουσικό
Εμμανουήλ Παλιάκη
Σάββατο, 19
Νοεμβρίου («Αβγό»)
10.00 – 14.00: Βιωματικό
εργαστήρι για τη Μνημονική
Εισηγητής:
Γιώργος Ευγενικός (αφηγητής)
21.00 : «Παραμύθια
με ανεξιχνίαστες γριές»
Παράσταση αφήγησης με την αφηγήτρια Αγνή Στρουμπούλη και τον μουσικό
Σταύρο Παργινό
Κυριακή, 20
Νοεμβρίου («Αβγό»)
10.00 – 14.00: «Από τον λόγο του χαρτιού στον λόγο της εικόνας…»:
Βιωματικό εργαστήρι για την αξιοποίηση του παραδοσιακού λόγου
Εισηγητής: Δημήτρης B. Προύσαλης (αφηγητής, επιστημονικός εκπρόσωπος της
Εταιρείας «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»)
20.00: «Παραμύθια
κόντρα σε δύσκολους καιρούς»
Παράσταση αφήγησης με τον αφηγητή
Δημήτρη B. Προύσαλη