Σελίδες

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Τα λαϊκά παραμύθια και η αφήγησή τους στην 3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λεμεσού 22-24/11/2024


Τα λαϊκά παραμύθια και η αφήγησή τους έχουν την τιμητική τους, αφού μετά από πρόσκληση του κυπριακού φορέα ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ στη Λεμεσό, και με ενδιάμεσο-παρένθετο παράγοντα το 11ο Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης  Κύπρου, συμμετέχουν με τη μορφή της ομιλίας στην 3η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λεμεσού (3rd Limassol Book Fair). Παράλληλα στο περίπτερο 39C -αίθουσα Ceronia-των εκδόσεων του φορέα ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ θα είναι παρούσες και ως εκθεσιακό προσφερόμενο προϊόν πολιτισμού οι εκδοτικές αποτυπώσεις του επιμελητή του παρόντος ιστολογίου, αφολυ θα εκτίθενται στην εν λόγω έκθεση βιβλίου μέσα από τις έντυπες συλλογές του (προσωπικές και συλλογικές) που έχουν κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Απόπειρα, Αρμός και Εύμαρος. Στο περίπτερο  μαζί με άλλους συνεργαζόμενους συγγραφείς των εκδόσεων ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ θα περιμένουν με προσμονή να γνωριστούν με φίλους και φίλες της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας του ανώνυμου συλλογικού φαντασιακού.

Στο μέρος που αφορά την ομιλία θα υπάρχει μια συνοδοιπορία-συνύπαρξη στο πάνελ υπό τη μορφή της διαλογικής συζήτησης με την Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου.


Έτσι λοιπόν την Κυριακή 24/11 στις 11:00 το πρωί στη Σκηνή 5 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του 11ου Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου που παρουσιάζεται στο πλαίσιο της Έκθεσης με γενικό τίτλο:

«Να σου πω μια ιστορία;»

Προφορικότητα και λογοτεχνία μέσα από το πρίσμα της προφορικής αφήγησης

Διοργανωτής: Τεχνοδρόμιο – Φεστιβάλ Αφήγησης και Παραμυθιού

Εισηγήσεις:

1. Από τη διαχρονία του συλλογικού φαντασιακού, στην επικαιρότητα του παραμυθιακού λόγου. Μια αφηγηματική και επικοινωνιακή προσέγγιση

Η ψυχοδυναμική λειτουργία της προφορικής ιστόρησης, σύμφυτη με την παρουσία του ανθρώπου ως μυθοποιού και αφηγητή (homo fabulans-homo narrans) και η αφήγηση (oral storytelling) ως φαινόμενο-σχέση χαρακτηρίζεται από μια βαθιά επικοινωνιακή ανάγκη και διάσταση με πολλαπλές εφαρμογές και προσεγγίσεις στους σύγχρονους καιρούς. Παρουσιάζονται σκέψεις, απόψεις, εμπειρίες, προτάσεις, μορφές και προβληματισμοί, σε βάση επιστημονική με υπόσταση αφηγηματική για τη συμβολικότητα του «υλικού» που κοιτάζει μέσα στο άθωρο, μιλώντας για την, και στην ουσία της ανθρώπινης ύπαρξης, προτείνοντας και ανιχνεύοντας δρόμους ανταμώματος του ατομικού είναι με τις συλλογικές ανάγκες της κοινότητας στους σύγχρονους καιρούς.

Δημήτρης Β. Προύσαλης, προφ. αφηγητής, Υπ δρ ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ, επιστημ. εκπρόσωπος «Παραμύθια και μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»

2. Ο αφηγητής-κοινωνός, ο αφηγητής-καλλιτέχνης

Η προφορική λογοτεχνία αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα και συχνά την πηγή έμπνευσης της γραπτής λογοτεχνίας. Κάτω από αυτό το πρίσμα η μελέτη του ρόλου του αφηγητή-ιστορητή αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Είναι αυτές οι δύο ιδιότητες του αφηγητή, αλλά και όσα άλλα πολλαπλά πρόσωπα του αποδίδονται τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Τι υπερισχύει και τι συμβάλλει περισσότερο στη διαμόρφωση του αφηγηματικού τρόπου του καθενός;

Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου, Αφηγήτρια, Θεατρολόγος, Κ.Δ. του Φεστιβάλ Παραμυθιού και Αφήγησης Κύπρου

Διοργανωτής: Τεχνοδρόμιο

Με τη στήριξη του οργανισμού
«Παραμύθια και Μύθοι στου Κενταύρου τη ράχη»
Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου