Σελίδες

Τρίτη 25 Ιουλίου 2023

Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:Το 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου

 



Το  13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" βρέθηκε στην τιμητική θέση της αναφοράς από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), μια από τις εγκυρότερες φωνές δημοσιογραφικής ενημέρωσης στη χώρα, μέσα από τη γραφή της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου.
Η δημοσιοποίηση έγινε σήμερα Τρίτη 25 Ιουλίου 2023 και μπορεί κανείς να διαβάσει τη διαδικτυακή ανάρτηση στο σύνδεσμο:



Ο τίτλος αναφοράς είναι: 

13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου: Ιστορίες παλιές για την Κλιματική Αλλαγή του σήμερα


«Μια φορά... ήταν ένας καιρός: Ιστορίες παλιές για την Κλιματική Αλλαγή του Σήμερα» με αφήγηση του παραμυθά, Δημήτρη Προύσαλη, διεξάγεται και φέτος από τις 29 Ιουλίου έως 6 Αυγούστου 2023 για εννιά ολόκληρες ημέρες το 13ο Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου«Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη», στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας.

«Ο Κένταυρος προσκαλεί σε ένα κέρασμα ιστοριών της προφορικής παράδοσης απ' τις άκρες και τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Φέτος στο επίκεντρο βρίσκεται η σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η θάλασσα, η κλιματική αλλαγή, σημαντικοί παράμετροι της ποιότητας ζωής στο σύγχρονο κόσμο. Για να υπάρχει η φύση καλά και να ζούμε εμείς κοντά της με σεβασμό καλύτερα”, λέει, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Δημήτρης Προύσαλης, εμπνευστής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ.

“ Όταν ξεκινήσαμε θυμάμαι πριν 15 χρόνια, μάλωναν οι συγχωριανοί γείτονες για να βάλουν τον κόσμο στις αυλές τους για να τους κεράσουν! Με τέτοια αγάπη από τους ντόπιους ξεκινήσαμε στην ιδιαίτερη πατρίδα των γονιών μου, 20 χιλιόμετρα μακρυά από την μαγνησιακή πρωτεύουσα, σε υψόμετρο 680 μέτρων από τη θάλασσα, με περίπου 600 ανθρώπους να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ είτε ως αφηγητές είτε ως ακροατές”, θυμάται και συνεχίζει:

“ Ο Καιρός και η Φύση ήταν τα βασικότερα θέματα της ζωής του ανθρώπου όπου γης, έτσι το θέμα της αλλαγής καιρού στα παραμύθια του κόσμου αποτυπώνουν τη μόνιμη ανάγκη του ανθρώπου να προβλέψει της αλλαγές και μέσω των παραμυθιών να μάθει, να μπορέσει να αντέξει την κακοκαιρία της ζήσης”, λέει.

Φέτος, σαράντα έξι Έλληνες και ξένοι παραμυθάδες από τέσσερις Λέσχες Αφήγησης (Αθήνας, Βόλου, Θεσσαλονίκης, Λάρισας), τέσσερις ομάδες αφήγησης και τέσσερις μεμονωμένοι αφηγητές και μουσικοί συναντούν τις εργασίες του Θερινού Σχολείου Παραμυθιών. “Με εισηγήσεις παραμυθολόγων και πανεπιστημιακών μέσα από την παρουσίαση βιβλίων για το Πνεύμα της Φύσης. Ακόμη, εργαστήρια κεραμικής, για την τέχνη της αφήγησης καθώς και την ψυχαναλυτική προσέγγιση των παραμυθιών φιλοξενούνται μαζί με αφιερώματα και παράλληλες καλλιτεχνικές εκθέσεις δημιουργών, που εμπνέονται με τρόπο μοναδικό από το σύμπαν των ιστοριών αλλά και γαστρονομικά συμμετοχικά συναπαντήματα”, λέει ο κ. Προύσαλης.

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου κινεί το ενδιαφέρον η εκδήλωση στο προαύλιο του παλαιού σχολείου του χωριού με Θέμα: “ Το Πνεύμα της Φύσης: Από τις παραδόσεις και τις τελετουργίες στις μυθολογίες και τα παραμύθια του Κόσμου» , όπου θα γίνει παρουσίαση Βιβλίων «Πράσινοι/ες Άνθρωποι και Θεοί/ες, Πράσινες Γιορτές, Έθιμα και Τελετουργίες» των Μ. Γκασούκα-Αλ. Γ. Καπανιάρη, Εκδόσεις Ταξιδευτής και «Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το Μεγάλο μας Σπίτι: Ιστορίες οικολογικής Ευαισθητοποίησης» του Δημήτρη Β. Προύσαλη, Εκδόσεις Εύμαρος.

“ Ο Κένταυρος ξετυλίγει τελικά το πιο επίκαιρο σήμερα θέμα: πως να σώσουμε τον Πλανήτη μας. Θέλει παιδεία, θέλει ευαισθησία και, φυσικά, - γνώση”, λέει ο Δημήτρης Προύσαλης. Ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει σπουδές στα παιδαγωγικά, στη Βιβλιοθηκονομία, στην Ειδική Αγωγή και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία, εργάστηκε ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση και παράλληλα ασχολείται με τη μελέτη, έρευνα, συλλογή και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού και έχει κυκλοφορήσει 26 βιβλία με παραμυθολογικό περιεχόμενο.

Οι εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» θα πραγματοποιηθούν στους εσωτερικούς χώρους του χωριού, στην αυλή του μουσείου τοπικής ιστορίας και τέχνης «Κώστας Λιάππης» (Αρχοντικό Κύρου-Τζωρτζέικο, 1882), το προαύλιο Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, το εικαστικό μουσείο γλύπτη Νικόλα και το δημοτικό σχολείο Αγίου Γεωργίου.

“ Εννιά μέρες ανταμώματα σε ταξίδια του νου, σε αυλές εκκλησιών, παλιών σχολείων, χώρους μουσείων με ελεύθερη είσοδο στις αφηγήσεις, απαραίτητη κράτηση για τα εργαστήρια. Έτσι, οι αυλές , πλατείες, παλιά σχολεία και αυλόγυροι εκκλησιών, θα αντηχούν ανώνυμες ιστορίες με το δοκίμι των καιρών, λαϊκά παραμύθια, θρύλοι, συναξάρια, αφηγήσεις από τις μυθολογίες των λαών γίνονται κέρασμα από καρδιάς και συναντούν μουσικές συμπράξεις για να ακουστούν από όλους ταξιδεύοντας από το χτες στο σήμερα”, λέει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, και ανακοινώνει “μυστικά”, ότι το βράδυ της 1ης Αυγούστου, στις 11.30 μμ θα υπάρχουν “αυστηρά για ενήλικους!” «Άσεμνα, σεξουαλικά λαϊκά παραμύθια» από τον ίδιο αφηγητή Δημήτρη Προύσαλη με συνοδεία (Μουσική-τραγούδι) του Φίλιππου Πλακιά.

Το 13ο Φεστιβάλ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη" στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νοτίου Πηλίου, της ΕΚΠΟΛ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας αλλά και τη συνεργασία και συμμετοχή πλήθους φορέων αυτοδιοικητικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Χρήσιμες συμβουλές των διοργανωτών, άλλες καίριες πληροφορίες αλλά και ολόκληρο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο ιστολόγιο του Φεστιβάλ: 

http:// paramythiakaimythoitoukentavrou.blogspot.com

Σοφία Προκοπίδου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου