Σελίδες

Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023

Healing Arts Erasmus+:Τα λαϊκά παραμύθια ως μέσο στη θεραπεία δια της Τέχνης



Ένα διακρατικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020 και ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2023, ανοίγει τις εργασίες του στον τελευταίο του κύκλο, ο οποίος φιλοξενείται  στην Αθήνα στη διάρκεια του διαστήματος από 19-30 Ιουνίου 2023. Στο εν λόγω Πρόγραμμα  που αφορά την επoικοδομητική συνεργασία ανάμεσα σε επτά χώρες της Μεσογείου και της Ευρώπης, συμμετέχουν δεκατρία συνολικά πανεπιστημιακά ιδρύματα από την Ιορδανία (πέντε πανεπιστήμια) Τυνησία (τρία πανεπιστήμια), Πορτογαλία (δύο πανεπιστήμια), Ιταλία (ένα πανεπιστήμιο), Ελλάδα (ένα πανεπιστήμιο), Κροατία (δύο πανεπιστήμια) και Βέλγιο (ένα πανεπιστήμιο).

Το Πρόγραμμα έχει ως επίκεντρό του την Ανάπτυξη ενός πολυθεματικού διπλώματος πάνω στην Θεραπεία δια της Τέχνης στην Εκπαίδευση της Υγείας αλλά και την ανάπτυξη τέτοιας ανάλογης εκπαίδευσης πάνω στις θεραπευτικές προσεγγίσεις των Τεχνών στις χώρες εταίρους. Σκοπός είναι ο σχεδιασμός ενός επαγγελματικού προγράμματος (πακέτο e-learning), που θα επιτρέψει σε όλο το προσωπικό και τους μαθητές να εργάζονται με ασθενείς με μακροπρόθεσμες συνθήκες για να προσφέρουν στους ασθενείς τους θεραπευτικές δραστηριότητες βασισμένες στις τέχνες. 


Η κοινοπραξία θα συνεργαστεί για τη δημιουργία υλικού για το πακέτο e-Learning επαγγελματικής κατάρτισης για το προσωπικό και τους μαθητές σχετικά με το πώς να χρησιμοποιούν τις τέχνες ως θεραπευτικό εργαλείο. Αυτό το νέο πακέτο μάθησης θα επιτρέψει σε προσωπικό από ποικίλα επαγγελματικά υπόβαθρα να συμπεριλάβει τις τέχνες ως μέρος της θεραπευτικής τους εργασίας. (Οι Θεραπείες Τέχνης περιλαμβάνουν θεραπεία τέχνης, χοροθεραπεία, δραματοθεραπεία και μουσικοθεραπεία). Προσωπικό από χώρες εταίρους θα μοιραστεί τις εμπειρίες του και θα αποκτήσει γνώσεις για το πώς οι τέχνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφορετικά πολιτιστικά και ιατρικά περιβάλλοντα μέσω της παρακολούθησης εργαστηρίων κατάρτισης σε χώρες του προγράμματος.

Στο διάστημα λοιπόν 19-30 Ιουνίου 2023 οι εμπλεκόμενοι συμμετέχοντες καθηγητές και μαθητές των πανεπιστημίων θα παρακολουθήσουν ένα πολύωρο καθημερινό-πλην του διημέρου των εκλογών- εντατικό εργαστήρι (Workshop)  με θεωρητικό και πρακτικό μέρος στην κατεύθυνση της απόκτησης μιας ιδέας για την αξιοποίηση  μορφών των Τεχνών στη θεραπεία του ανθρώπινου παράγοντα.


Από την Ελλάδα συμμετέχει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με πολλές εισηγήσεις. Η λαογραφική πλευρά των προσεγγίσεων και συμβολών γίνεται την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 με τρεις εισηγήσεις:

 -Η Ρέα Κακάμπουρα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λαογραφικών Σπουδών στο ΠΤΔΕ Αθηνών) θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα:
"Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Κοινωνιοπολιτισμικές, Πολιτικές, Εκπαιδευτικές και Θεραπευτικές διαστάσεις"

-Η Χριστιάνα Κατσαρού (Υπ. Δρ στις Λαογραφικές σπουδές του ΕΚΠΑ, δασκάλα χορού) θα εισηγηθεί και συντονίσει εργαστήριο με θέμα: "Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί"

-Ο Δημήτρης Β. Προύσαλης (Υπ. Δρ στις Λαογραφικές σπουδές του ΕΚΠΑ, προφορικός αφηγητής, δάσκαλος) θα εισηγηθεί και συντονίσει εργαστήριο με θέμα: "Η προφορική αφήγηση σε καιρούς Κρίσης: Όψεις των θεραπευτικών λαϊκών παραμυθιών στον 21ο αιώνα"

Πολλές ευχαριστίες στην επιβλέπουσα Καθηγήτριά μου Ρέα Κακάμπουρα για την τιμή της πρόσκλησης να συμμετάσχω στο Πρόγραμμα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου