Σελίδες

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Μιλώντας για τα Μικρασιάτικα παραμύθια στο Εργαστήριο-Σεμινάριο για την Μικρασιατική προσφυγική Μνήμη και ταυτότητα

Με τους/τις συμμετέχοντες/σσες του Εργαστηρίου-Σεμιναρίου Λαογραφίας 

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023 είχα την χαρά και την τιμή να προσκληθώ μαζί με την Δέσποινα Δαμιανού (Ομ. καθ. Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, ερευνήτρια, Πρόεδρο του Μικρασιατικού Συλλόγου Μακρηνών Λιβισιανών, και συγγραφέα) και να παρευρεθούμε σε ένα τρίωρο Εργαστήριο-Σεμινάριο Λαογραφίας του ΕΚΠΑ στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών που ήταν αφιερωμένο στην Μικρασιατική προσφυγική Μνήμη και ταυτότητα με θέμα: 

"Διαδρομές της Μικρασιατικής μνήμης και ταυτότητας. 

Από την οικογενειακή στη δημόσια μνήμη. Παραδείγματα λαογραφικής έρευνας στο ΕΚΠΑ" 

με φοιτήτριες και φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στη συνάντηση που οργανώθηκε από την κ. Βασιλική Χρυσανθοπούλου (Αναπλ. καθ. Κοινωνικής Λαογραφίας) και τον κ. Γεώργιο Κούζα (Επικ. καθ. Αστικής Λαογραφίας) παρουσιάστηκαν οι ερευνητικές εργασίες μεταπτυχιακών φοιτητριών, σχετικές με το κεντρικό αντικείμενο που εντυπωσίασαν για την επιστημονικότητα, την ποιότητα και την αρτιότητά τους, αντανακλώντας έτσι την εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιούν οι εν λόγω διδάσκουσα και διδάσκων. 

Συγκεκριμένα οι παρακάτω αναφερόμενες μεταπτυχιακές φοιτήτριες μίλησαν για:

-Η Ευαγγελία Κώρου μίλησε για την ταυτότητα και την προσφυγική μνήμη των κατοίκων της Νέας Κίου Αργολίδας (Κίος-περιοχή Προύσας Βιθυνίας) παρουσιάζοντας αποσπάσματα από τη σχετική μεταπτυχιακή εργασία της

-Η Αντωνία Μετέτη αναφέρθηκε στην κοινότητα των Απολλωνιαδιτών στους Πύργους Κοζάνης και την Περαία (Απολλωνιάδα εν Ρυνδάκω Προύσας Βιθυνίας) και τις αντανακλάσεις στη διαμόρφωση της μνήμης και της προσφυγικής ταυτότητας.

-Η Λίνα Σωτηροπούλου παρουσίασε μέρος από την έρευνά της για την περίπτωση των ανταλλάξιμων Τουρκοκρητικών προσφύγων στη Μικρά Ασία.

Η Δ. Δαμιανού μιλώντας για τα μικρασιατικά εργόχειρα, την προσφυγική μνήμη και ταυτότητα

Η Δ. Δαμιανού στη συνέχεια μίλησε συνδέοντας το θέμα με το πρόσφατο βιβλίο της "ΔΙΑ ΧΕΙΡΟΣ..." που αφορούσε το μικρασιάτικο εργόχειρο και ο γράφων στο τέλος της συνάντησης μίλησε για την ταυτότητα των μικρασιατικών παραμυθιών, τα χαρακτηριστικά τους, τις προσπάθειες καταγραφής πριν και μετά το 1922, το πλαίσιο της αφήγησης και τις ιδιαίτερες επιδράσεις των μικρασιατών παραμυθάδων, δίνοντας παραδείγματα μέσα από την αφήγηση τριών λαϊκών παρραμυθιών από τις δύο πρόσφατες συλλογές που εκδόθηκαν από τους εκδοτικούς οίκους ΑΡΜΟΣ "Πριν γίνουν πρόσφυγες τα παραμύθια. Δυτική Μικρά Ασία-Καππαδοκία-Πόντος. Λόγιες και επιστημονικές καταγραφές 1850-1921" 

και ΕΥΜΑΡΟΣ "Παραμύθια λαϊκά απ' τα χώματα της Μάνας Μικρασίας: Του Ξεριζωμού και της Μνήμης 1922-2022" 

Πολλές οι ευχαριστίες για τις παρουσιάσεις και τη συμμετοχή!

Μιλώντας για το μικρασιάτικο παραμύθι πριν τις αφηγήσεις




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου