Σελίδες

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

"Πριν γίνουν Πρόσφυγες τα Παραμύθια": Παρουσίαση βιβλίου στον Πειραιά, Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Στα πλαίσια του Προγράμματος ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, το Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελίστριας Πειραιά, το βιβλιοπωλείο ΠΑΡΟΥΣΙΑ και οι Εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, οργανώνουν μια βραδιά, παρουσίασης και συζήτησης γύρω από την πρόσφατη-τελευταία συλλογή του Δημήτρη Β. Προύσαλη με τη συμμετοχή του συγγραφέα και του θεολόγου Δημήτρη Γκαλιμανά, υπεύθυνου της δράσης-θεματικού άξονα: ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ.

"Πριν γίνουν Πρόσφυγες τα Παραμύθια: 

Δυτική Μικρά Ασία-Καππαδοκία-Πόντος.

 Λόγιες και Επιστημονικές καταγραφές 1850-1921

Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Ώρα 19.30

Στο Πνευματικό Κέντρο του Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας

Βούλγαρη 50 (όπισθεν του ναού)

Πρόκειται μια περιήγηση μέσα από τον μυθοπλαστικό λόγο του φαντασιακού των Μικρασιατών Ελλήνων, μια προσεκτικά επιλεγμένη σταχυολόγηση από σπάνιες, άγνωστες, δυσέρευτες και αδημοσίευτες πηγές, που απαγκιάζουν στις σελίδες της αναφερόμενης συλλογής, αφού τα 7/8 οι 71 από τις 81 παραμυθιακές ιστορίες δημοσιεύονται για πρώτη φορά στα νεοελληνικά. 

Πρόκειται για καταγραφές Βέλγων, Γάλλων, Άγγλων, Γερμανών και Σπωτσέζων γλωσσολόγων που δημοσίευσαν τα προϊόντα των επιτόπιων ερευνών τους στα επιστημονικά δελτία των φορέων στην υπηρεσία των οποίων κινούνταν στην περιοχή. Άλλες καταγραφές δημοσιεύτηκαν σε βιβλία επικεντρωμένα στα παραμύθια της περιοχής. Άλλα λαϊκά παραμύθια συμπεριλήφθηκαν σε βιβλία Μικρασιατών λογίων ή είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από τις σελίδες πολυθεματικών αλλά εμβληματικών περιοδικών εκδόσεων της εποχής, όπως πχ ο Αστήρ του Πόντου. 

Συμπεριλαμβάνονται παραμύθια που ακούγονταν στις μικρασιατικές πατρίδες πριν επέλθει η τραυματική συνθήκη του Ξεριζωμού του 1922, όταν ευδοκιμούσαν οι ορθόδοξες κοινότητες στην ευρύτερη περιοχή, αφήνοντας ένα μπόλι πολιτισμού μέσα από μια παρουσία χιλιετιών στην περιοχή.

Αποκαλύπτουν έναν καλά κρυμμένο κόσμο  στα φανερά, έναν πλούσιο και πολύμορφο μωσαϊκό από λαογραφικά στοιχεία, ανθρωπολογικές πληροφορίες, πραγματολογικά παράδοξα και πρακτικές από έναν ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κόσμο ηθών και εθίμων, αντανακλάσεις στο πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής πριν την Καταστροφή, όταν τα παραμύθια ανάσαναν μέσα στις μικρασιατικές κοινότητες. 

Παρουσιάζονται όλες οι θεματικές κατηγορίες του παραμυθιακού λόγου, με ταξινομική μορφή, ποικίλα φιλολογικά, λαογραφικά και πραγματολογικά σχόλια, υποσέλιδες σημειώσεις, γλωσσικές επεξηγήσεις και σχετικές συγκριτικές αναφορές.

Πρόκειται για μια σημαντική παραμυθολογική παρακαταθήκη, μικρή συμβολή χρέους μνήμης στο ορόσημο των εκατό ετών 1922-2022 από τότε που οι πατρογονικές εστίες έφιναν χαμένες μα άλησμόνητες πατρίδες.


Με την υποστήριξη της 



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου