Σελίδες

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ-Ο αφέντης του πηγαδιού-Δημήτρης Β. Προύσαλης




ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "Ο Ταχυδρόμος" του Βόλου
 (9 Ιουνίου 2020)

Δράση διαδικτυακής μορφής με τίτλο «Ιστορίες μιας ανάσας και στοχασμοί για την προφορική αφήγηση» στο διάστημα Ιουνίου-Ιουλίου 2020 διοργανώνουν το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πανελλήνιος Ομιλος Φίλων Αφήγησης(ΠΟΦΑ) επενδύοντας στη σημασία και στον ουσιαστικό ρόλο της αφήγησης στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Η δράση έχει δυο άξονες, την αφήγηση ιστοριών από αγαπημένους αφηγητές της χώρας μας, και στοχασμούς και απόψεις αφηγητών για την τέχνη της αφήγησης, αλλά και παρεμβάσεις ειδικών από διαφορετικά πεδία της επιστήμης και της τέχνης. Συγκεκριμένα οι δράσεις θα είναι προβολή σύντομης διάρκειας βίντεο στα οποία θα έχει ελεύθερη πρόσβαση καθένας. Τα βίντεο θα προβάλλονται από το link του Εργαστηρίου Λόγου Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθώς και του ΠΟΦΑ.

Η κίνηση έρχεται, σε κάποιον βαθμό, να καλύψει το κενό που άφησε η ματαίωση του Φεστιβάλ Αφήγησης που θα γινόταν τον Ιούνιο του 2020, στη λίμνη Πλαστήρα και στο πλαίσιο συνεργασίας και ίδρυσης της Ακαδημίας Αφήγησης με τον Δήμο της Λίμνης Πλαστήρα.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες, τα βίντεο ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα και προσφέρεται δωρεάν στο κανάλι youtube του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας https://www.youtube.com/channel/UCJfAKSq5_XUA0X28jCkDnlA.

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ Ο αφέντης του πηγαδιού Προέλευση: ΑΪΤΗ
Πηγή:Συλλογή υπό έκδοση-
Δ. Β. Προύσαλης "Παραμύθια λαϊκά για να σώσουμε το μεγάλο μας σπίτι", ΕΥΜΑΡΟΣ 2021 Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης Ιδιότητα: Δάσκαλος, αφηγητής, Υπ. Δρ Λαογραφίας ΕΚΠΑ, Επιστ. εκπρόσωπος και καλλιτεχνικός δ/ντής "ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ & ΜΥΘΟΙ ΣΤΟΥ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥ ΤΗ ΡΑΧΗ" Παραγωγή: ΑΜΚΕ "Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"
Έδρα: Άγιος Γεώργιος Νηλείας Πήλιο Βίντεο: Actionmediapro Stamos Prousalis Τα ζώα λόγω ξηρασίας και δίψας ζητούν βοήθεια από τον πατέρα Θεό (papa God). Αυτός τους χαρίζει ένα πηγάδι με καθάριο νερό με την προϋπόθεση κάποιος να το φροντίζει. Αναλαμβάνει η σαύρα, αλλά όταν πηγαίνουν τα άλλα ζώα, αυτή τα διώχνει λέγοντας πως το πηγάδι είναι ξερό και πως αυτή αποφασίζει ποιος πίνει και ποιος όχι. Τα ζώα δυστυχούν και όταν ο Θεός κατεβαίνει στη γη τιμωρεί τη σαύρα που οικειοποιήθηκε το πηγάδι και τη χρήση του και αναθέτει στο βάτραχο τη φροντίδα και τη φύλαξή του. Το νερό του πηγαδιού είναι του Θεού και ανήκει σε όλους".

Ο παραμυθάς είναι άνθρωπος του καιρού του που οφείλει να παίρνει θέση στα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσα στην οποία ζει και ανασαίνει ανάμεσα σε ανθρώπους και ιστορίες. ¨Εχει χρέος να αναδεικνύει τη σημαντικότητα των ιστοριών που διακονεί συνδέοντας το "Μια φορά κι έναν καιρό..." με το "Σήμερα και το τώρα..." της ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου