Σελίδες

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΛΙΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ» στο Βόλο



Από το Δελτίο Τύπου του ΔΙΑΥΛΟΣ

«ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΡΙΩΝΕΙ ΤΟ ΚΑΛΟ 
ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΛΙΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ»

Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών από τον Δημήτρη Β. Προύσαλη, 
στον Δίαυλο του Βόλου.

 «Κάθε φορά που ένας παραμυθάς ανοίγει την καρδιά του, αρχίζει ο ουρανός και βρέχει. Δεν βρέχει νερό, δεν ρίχνει χιονόνερο, δεν πετάει χαλάζι. Ρίχνει διαμάντια, μπριλάντια, ζαφείρια και ρουμπίνια, φλουριά κωνσταντινάτα, πέφτει μαζί κι ένα καρύδι. Το σπάει ο παραμυθάς κι από μέσα τι βγαίνει; Ένα παραμύθι. Αυτό που περιμένει ο καθένας μας και αυτό που πρέπει να πει ο παραμυθάς», αναφέρει ο Δημήτρης Προύσαλης για το λαϊκό παραμύθι. 

Ένας παραμυθάς που ασχολείται με τη μελέτη, ανάλυση και καταγραφή του λαϊκού παραμυθιού από το 1999 κι έχει επιδείξει ένα σημαντικό έργο από βιβλία και άλλες πολλές δράσεις, πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό και ειλικρίνεια στο υλικό που συλλέγει και μελετά.


Ο Δημήτρης Προύσαλης 
την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, στις 19.00, 
θα αφηγηθεί λαϊκές ιστορίες με τον δικό του μοναδικό τρόπο, 
στον Δίαυλο
σε μία εκδήλωση που διοργανώνει το 
Τμήμα Δημιουργικής Απασχόλησης Νέων και Ενηλίκων 
της Διεύθυνσης Πολιτισμού
 του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου, 
με τη συμμετοχή και των μαθητών των εργαστηρίων Δημιουργικής Γραφής.



Τα λαϊκά παραμύθια απ’ όπου κι αν προέρχονται είναι ανώνυμα, μεταφέρονται με τον προφορικό λόγο και καθρεφτίζουν τον τρόπο ζωής, τις αντιλήψεις και τον πολιτισμό των ανθρώπων κάθε εποχής. Ο άνθρωπος, ως αφηγηματικό ον, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ιστορίες, αφού μέσα από αυτές προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει τις δυσκολίες της ζωής, να καταλάβει και να ερμηνεύσει τον κόσμο γύρω του, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους, ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό. Κυρίως όμως αποζητά ν’ ανακαλύψει τις καινούριες αλήθειες μέσα από τα μεγάλα ψέματα, να λάβει απαντήσεις στα «γιατί» που τον προβληματίζουν και να καταφέρει τελικά να εξελιχθεί  ως προσωπικότητα, υιοθετώντας μία αναστοχαστική  και θετική στάση για τις δυσκολίες που φέρνει η ζωή. Γιατί τα παραμύθια μας υπενθυμίζουν πως η ζωή χαρακτηρίζεται από παροδικότητες, τόσο στα εύκολα και ευχάριστα, όσο στα δύσκολα και δυσάρεστα, αρκεί να πάρουμε απέναντί τους την κατάλληλη στάση.

Άλλωστε, όπως σχολιάζει ο ίδιος σε συνέντευξή του, «τα λαϊκά παραμύθια είναι ένας δρόμος πάνω στον χάρτη της ανθρώπινης εμπειρίας. Μας υπενθυμίζουν, χωρίς να ηθικολογούν και χωρίς καμία υπεροψία παντογνωσίας, πώς να παραμείνουμε άνθρωποι, σε μια εποχή που σε πιέζει όλο περισσότερο να το ξεχάσεις. Μας ψιθυρίζουν πόσο όμορφο είναι να είσαι άνθρωπος και ταυτόχρονα πόσο δύσκολο είναι να κρατάς την ανθρωπιά σου, παλεύοντας με τις σκοτεινιές που κουβαλάμε  όλοι στην προσπάθειά μας ν’ αναζητήσουμε το φώς».


Μικρό Βιογραφικό ΔΗΜΗΤΡΗ Β. ΠΡΟΥΣΑΛΗ

Σπούδασε παιδαγωγικά, βιβλιοθηκονομία και μετεκπαιδεύτηκε στην ειδική αγωγή. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα (Master) στην κατεύθυνση «Λαογραφία και Πολιτισμός του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ Αθηνών και είναι υποψήφιος Διδάκτορας του. Από το 1999 ασχολείται με την έρευνα, καταγραφή και μελέτη του λαϊκού παραμυθιού. Από το 2003 κουβαλάει με σεβασμό και μοιράζεται, σε αφηγήσεις με ενηλίκους και παιδιά, λαϊκά παραμύθια απ’ τις προφορικές παραδόσεις των λαών, για όλα αυτά που ισορροπούν ανάμεσα στα ψέματα των παραμυθιών και τις αλήθειες της ζωής. Έχει αφηγηθεί σε διεθνή και ελλαδικά φεστιβάλ, και σε ποικίλους χώρους. Έχει εκδώσει δεκατέσσερα βιβλία (ΑΠΟΠΕΙΡΑ, ΕΥΜΑΡΟΣ, Α/συνέχεια, Μολύ-βιος Νιάου) με παραμυθολογικό περιεχόμενο κι ένα παιδικής λογοτεχνίας (ΑΡΜΟΣ). Έχει εισηγηθεί σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια και πανελλαδικά συμπόσια με λαογραφική, ανθρωπολογική, παιδαγωγική και φιλολογική κατεύθυνση για τη δυναμική του παραμυθιού και τη σημαντικότητα της αφήγησης στην εκπαίδευση, τη θεραπεία και τον πολιτισμό. Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αφήγησης Πηλίου «Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»  από το 2011 με τη συνεργασία τοπικών φορέων, και του Φεστιβάλ Αφήγησης «Αθήνα... μια πόλη παραμύθια» από το 2014 με τη συνεργασία του ΟΠΑΝΔΑ, που εμπνέεται από, και αφιερώνεται στην Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου). Από το 2015 είναι εξωτερικός συνεργάτης του Εθνικού Θεάτρου στο πρόγραμμα κοινωνικής δράσης «Τα παραμύθια του Εθνικού» που απευθύνεται σε ευπαθείς ομάδες της παιδικής ηλικίας και ειδικές κατηγορίες. Είναι ιδρυτικό μέλος της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και  Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» και του Σωματείου για την προώθηση της Φιλαναγνωσίας «Διαβάζοντας μεγαλώνω» καθώς και τακτικό μέλος της Ελληνικής Λαογρα-φικής Εταιρείας και του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.  Από το Σεπτέμβριο του 2016 έχει την ευθύνη της Λέσχης Αφήγησης Αθήνας «Μοιράσου κι εσύ μιαν ιστορία»  σε μηνιαία βάση.



Πληροφορίες: Δίαυλος, Σκενδεράνη 11, 
τηλ:2421033692, 2421025363



Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Με την υποστήριξη της 
"Παραμύθια & Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου